Stagevergoeding

Wanneer je stage gaat lopen kun je daarvoor een stagevergoeding krijgen. Een stagebedrijf is niet verplicht om een stagevergoeding te geven, maar het is wel gebruikelijk. FNV Jong vindt het belangrijk dat jongeren een eerlijke beloning krijgen tijdens hun stage. Zeker wanneer je een langere tijd rondloopt op je stageplek, draai je vaak mee als volwaardige collega. Op deze pagina vind je de gemiddelde stagevergoeding per opleiding.

Heb je vragen over je stagevergoeding of problemen op je stage waarbij je hulp nodig hebt? Word lid van FNV Jong en wij staan altijd voor je klaar!

Een redelijke stagevergoeding ligt vaak tussen €250 en €300. Toch verschilt de hoogte van de vergoeding vaak per opleidingsniveau, studiejaar en relevante werkervaring. Hieronder vind je per opleidingsniveau een overzicht van een eerlijke stagevergoeding.

Stagevergoeding mbo

  • Bij 4 dagen in de week rond de 182 euro bruto per maand
  • Bij 5 dagen in de week zo’n 227 euro bruto per maand


Stagevergoeding hbo

  • Tussen de €136 en €227 bruto per maand is gemiddeld
  • Voor een afstudeerstage krijg je vaak wat meer. Een stagevergoeding tussen de €227 en €454 per maand is redelijk


Stagevergoeding wo

  • De gemiddelde stagevergoeding ligt tussen de €227 en €454 uur bruto per maand

 


FNV Jong tip:

Soms zijn er binnen een bedrijf ook duidelijke afspraken gemaakt in de cao over de hoogte van de stagevergoeding en een mogelijke onkosten- en reiskostenvergoeding. Check deze daarom altijd!

 

Reacties

Cansu

Hallo,

Ik loop sinds kort stage bij een organisatie en krijg ergens eind mijn stage periode een vergoeding, maar naast mijn stage heb ik een bijbaan. Als ik straks mijn stage vergoeding ontvang wordt er helft of zelfs meer dan de helft afgetrokken door de belastingdienst. Hebben jullie misschien tips? Ik heb gehoord dat ze het ook kunnen laten zien als geschenk?! Het zou namelijk jammer zijn als meer dan de helft naar de belasting gaat. heb dan liever geen stagevergoeding.

Graag hoor ik gauw!

FNV Jong

Hoi Cansu,

Je kunt maar bij één werkgever de loonheffingskorting laten toepassen. Wij raden jongeren altijd aan om deze korting te laten toepassen bij de werkgever waar het meeste verdiend wordt. Het andere loon wordt volledig belast. Deze inkomstenbelasting kun je volgend jaar (gedeeltelijk) terugvragen van de Belastingdienst. Als je lid bent van FNV Jong, dan kunnen wij de aangifte voor je doen.

Anoniem

Hai FNV,

Ik heb een dringende vraag over mijn stagebedrijf, namelijk: wij lopen stage op Schiphol, in de lounges. Dit doen we 4 dagen in de week, van 7-3 of van 1 tot 9. Ook in de weekenden. Wij krijgen geen stagevergoeding, en ook geen reiskostenvergoeding. Dit is allemaal je eigen verantwoordelijkheid.
Nou werd er geroepen dat school onze vergoeding krijgt, kan dit? En mag dit? We werken heel hard, en geven meer uit dan we krijgen ivm reizen!

Vriendelijke groet,

FNV Jong

Hoi anoniem,

Een school mag niet de stagevergoedingen van studenten toe-eigenen. Weten jullie vrij zeker dat dit het geval is of is het een roddel ? Als het echt zo is dat de school jullie stagevergoeding incasseert dan adviseer ik je om op school te vragen waar zij hun recht om een deel van jouw stagevergoeding op te eisen op baseren.

Wat jullie eventueel ook nog kunnen doen is kijken of er een cao op jullie van toepassing is. Vaak worden er in cao’s ook afspraken gemaakt over stagevergoedingen. Als er staat dat stagiaires recht hebben op een stagevergoeding, zijn ze verplicht om die aan jullie uit te betalen.

Maria

Hee fnv,
Ik 18jaar oud en ik loop stage in een hotel 40uur in de week 20weken lang. Er werd stagevergoeding beloofd maar later bleek dat dat niet zo was hebben wij dan nog steeds recht op die stage vergoeding?
Met vriendelijke groet, Maria

FNV Jong

Hoi Maria,

Is deze afspraak ook vastgelegd in je/jullie stage overeenkomst ? Of heb je ergens zwart op wit staan dat je een stagevergoeding zou ontvangen, bijvoorbeeld een email ? Als dit namelijk het geval is, sta je vrij sterk en zullen ze zich aan de afspraak moeten houden. Mocht het nergens op papier staan, dan wordt het een lastig verhaal. Wat je eventueel ook nog zou kunnen doen is kijken of er een cao van toepassing is. Vaak worden hierin ook afspraken gemaakt over stagevergoedingen. Mocht er een cao van toepassing zijn, dan moet een bedrijf zich hieraan houden.

Lisa Versteeg

Kost het de bedrijven zelf niks om stagevergoeding te geven?
Ik loop 2 dagen in de week stage in een kledingwinkel het hele jaar en krijg niks. Ik zou graag vergoeding willen krijgen, als het hun niks kost zou ik het misschien kunnen overleggen toch?

FNV Jong

Hoi Lisa,

Financieel kost het een werkgever weinig tot niks, maar ze besteden natuurlijk wel veel tijd aan stagiaires om ze in te werken. Sommige bedrijven hebben ook geen budget om een stagevergoeding te geven. Je kan natuurlijk altijd voorzichtig vragen of er misschien toch een stagevergoeding inzit. Ook kan je kijken of er een cao van toepassing is, hierin worden namelijk ook vaak afspraken gemaakt over stagevergoedingen.

Rebecca

Hallo FNV,
Ik heb als Verpleegkundig student stage gelopen(4 weken/128 uur), bij de zuidzorg. Nou zei de een dat we wel stagevergoeding kregen en de ander weer niet..
Ik liep stage met 3 anderen. Nou hebben die 3 wel stagevergoeding gekregen en ik niet, en heb de mededeling gekregen dat wij ''hier geen recht op hebben''.. en dat de anderen die het wel gekregen hebben, dat dat ''niet de bedoeling was''.. Ik ben dus de enige die geen stagevergoeding heeft gekregen. Wat kan ik hier aan doen?
Groetjes,
Rebecca

FNV Jong

Hoi Rebecca,

Wat raar dat de anderen het wel gekregen hebben en jij niet. Ik adviseer je om te kijken of er een cao van toepassing is. Vaak zijn hierin afspraken gemaakt over stagevergoedingen. Als inderdaad blijkt dat je vanuit de cao recht hebt op een stagevergoeding, adviseer ik je om dit aan te geven bij je stagebegeleider. Ze zijn dan namelijk verplicht om jou die stagevergoeding te geven. Staat er in je stageovereenkomst ook niks over een stagevergoeding ? Je kan het eventueel ook aangeven bij je stage docent, wellicht kan hij/zij ook nog wat voor je betekenen.

maarten

Goedendag,

Sinds kort werken wij met een secretarieel stagiaire. Wij maken per 4 weken een bedrag van € 240,- naar haar over met als vermelding stagevergoeding. Maar volgens mij is dat niet correct en moeten we dat verlonen? We hebben verder geen personeel en volgens mij als we dat moeten verlonen wordt het wel een duur grapje. Hoe is dit het beste te regelen?

wendy

Hallo, ik heb 6 weken stage gelopen als verzorgende in een verpleeghuis, hierna ben ik helaas weggestuurd wegens geen vooruitgang. ze zeggen dat ik hierdoor geen recht meer heb op mijn stagevergoeding klopt dit?

FNV Jong

Hoi Wendy,

Als er in je stage overeenkomst staat dat je een stagevergoeding krijgt, zullen ze jou voor die 6 weken wel uit moeten betalen. Dat je over die periode geen recht hebt op stagevergoeding, klopt dus niet.

Jordy

Hallo ik loop stage bij de karwei in Groningen, een keer in de week en soms 2 week elke dag in totaal loop ik over een heel jaar 568 uur kan k daar een vergoeding voor krijgen?

FNV Jong

Hoi Jordy,

Een stagevergoeding is wettelijk niet verplicht, maar het is wel gebruikelijk. Wellicht kan je met je stagebegeleider bespreken wat de mogelijkheden zijn. Je kan eventueel ook nog de cao nakijken of er afspraken gemaakt zijn over stagevergoedingen.

Didi

Hallo, ik ben 17 jaar en doe de kappersopleiding en loop op dinsdag stage in een kapsalon, hier krijg ik stagevergoeding voor, en op donderdagavond en zaterdag werk ik er. Nu krijg ik geen vakantietoeslag met als reden dat ik meer dan 2 dagen naar school ga? Klopt dat?

FNV Jong

Hoi Didi,

Heb je ook een arbeidsovereenkomst ? Als je namelijk alleen een stage overeenkomst hebt en geen arbeidsovereenkomst, is het arbeidsrecht niet op jou van toepassing. Ze zijn dan ook niet verplicht om jou vakantiegeld uit te betalen.

Mocht je wel een arbeidsovereenkomst hebben en ze betalen jou het vakantiegeld niet uit, wordt dan lid van FNV Jong. Ik kan je dan verder helpen.

Kimm

Hallo FNV, ik ben aankomend schooljaar vierdejaars pabo student, maar ik ga stage lopen in het voortgezet onderwijs (voor mijn minor). Hoe zit dat met stagevergoeding of 'vrijwilligersvergoeding'?

FNV Jong

Hoi Kim,

Een stagevergoeding is niet verplicht, maar wel gebruikelijk. Ook als het om een minor gaat. Toch verschilt dit per organisatie/bedrijf of er een vergoeding gegeven wordt.

martijn

hoi fnv,

ik ga stage lopen en krijg een vergoeding van 500euro bruto. daarnaast werk ik bij de albertheijn waar ik zn 400 netto verdien. hoe of waar kan ik bereken hoeveel ik overhoud van mijn stage vergoeding? en kan ik dat terug vragen aan t einde van t jaar bij de belasting dienst?

Simone

Hallo FNV,

Ik ga vanaf september 2014 stage lopen en krijg dan €300 bruto per maand. Ik heb dan geen bijbaan ernaast op dat moment. Ik moet mijn loonheffing dan waarschijnlijk toepassen bij mijn stage? Hoeveel hou ik dan ongeveer netto per maand over aan stagevergoeding?

FNV Jong

Hoi Simone,

Aangezien je niet zoveel verdient per maand, zal er niet heel veel afgaan. Ik raad je aan om op loonwijzer.nl te kijken. Hier kan je het bruto/netto loon berekenen.

Yosra

Hallo,

Ik doe een mbo opleiding, onderwijsassistent en loop 2 dagen in de week stage ( 16 uren ) heb ik dan ook recht op stagevergoeding?

FNV Jong

Hoi Yosra,

Wettelijk gezien heb je geen recht op een stagevergoeding. Een bedrijf kan niet worden verplicht om een stagevergoeding te geven, maar het is wel gebruikelijk. Wellicht kan je dit nog bespreekbaar maken bij het stage bedrijf.

Mir

Hallo,

Ik ga straks 3 weken een stage lopen in de zomervakantie als recreant. Dit is een stage plek vanuit school geregeld, maar wel een contract tussen mij en het bedrijf.
Ik krijg stage vergoeding wat natuur al een extraatje is, maar nu wil school hier de helft van zelf hebben?!
Mogen zij dit zomaar opeisen? Wij betalen geld voor dit keuzevak, en ook een vrijwillige bijdrage voor school met alle extra kosten ernaast.

Met vriendelijke groet,

FNV Jong

Hoi Mireille,

Wat is de reden dat de school de helft van jouw stagevergoeding wil hebben ? Dit mag namelijk helemaal niet ! Ik adviseer je om op school te vragen waar zij hun recht om een deel van jouw stagevergoeding op te eisen op baseren.

Manon

Hallo,
Wanneer gebeurt er nou eens iets tegen deze uitbuiting van jongeren. We hebben een wet tegen kinderarbeid, maar voor stagaires is zowat niks vastgelegd in Nederland. In deze tijd wordt er zoveel gebruik gemaakt van goedkope stagaires, terwijl ze volop meedraaien en ook verantwoordelijkheid krijgen, nachtdiensten draaien etc. Begeleiding is ver te zoeken, ze worden ingewerkt en dat is het. Stagaires durven niks te zeggen, bang voor een negatief stagebeoordeling, waardoor ze ergens anders stage moeten lopen en dus studievertraging oplopen. In de Politiek doen ze hier niks aan, gewoon frustererend!

Kiki

Hi FNV,

Momenteel loop ik stage bij een NGO. We zijn aan het uitzoeken wat een normale vergoeding is voor stagaires (en vrijwilligers) die reeds zijn afgestudeerd en die nog steeds studeren. Kunnen jullie mij hier inzicht ingeven? Zijn er verschillen in leeftijden?

Hartelijke groet,

Kiki

FNV Jong

Hoi Kiki,

Wat betreft stagevergoedingen wordt er geen onderscheid gemaakt tussen leeftijden, wel qua opleidingsniveau.

jaap gritter

hallo fnv mijn zoon van 17 werkt stage 40 uur per week zonder stage vergoeding
maar heeft ook nog een bijbaan van 5uur per week hoeveel naast die 40 uur stage mag hij bij verdienen zonder dat wij de kinder bijslag kwijt ziin

FNV Jong

Hoi Jaap,

Dat hangt af van de situatie. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank kan je een aantal vragen in vullen. Als je deze vragen hebt ingevuld, wordt er berekend wat uw zoon maximaal mag bijverdienen.

Pim Van Der Tuuk

Hallo fbv.

Ik loop stage op een voorgezetonderwijs school ennik krijg een stagevergoeding. Heb ik daardoor ook recht op vakantiefeld?

FNV Jong

Hoi Pim,

Een stageovereenkomst is geen arbeidsovereenkomst. Doordat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst, is een werkgever niet verplicht om een stagiaire vakantiegeld uit te betalen. In de meeste gevallen krijgt een stagiair alleen een stagevergoeding.

Michelle

Hallo FNV, Ik loop stage in een hotel en Engeland, ik ontvang geen stage vergoeding maar wel 350,- voor huisvesting, ik moet 5,5 maand stage lopen. Nu eist de school ook nog eens 273,- van mijn studietoelage en OV, nu houd ik maar 79,- per maand over. Mag dit zomaar? waar moet ik dan van leven?

FNV Jong

Hoi Michelle,

Waarom eist school een bedrag van €273,- en je OV op ? Je mag toch zelf beslissen waar je je stagevergoeding aan besteedt? Ik kan helaas geen antwoord geven op deze vraag, omdat ik te weinig informatie heb. €79,- per maand is inderdaad erg weinig om van te leven. Vraag je school waar zij hun recht om een deel van jouw stagevergoeding op te eisen op baseren.

Esther

FNV,

Na de zomer ga ik fulltime stage lopen en heb dan recht op stagevergoeding. Daarnaast heb ik een bijbaan met heffingskorting. Wordt stagevergoeding gezien als 2e loon? en moet ik dit zelf bij de belasting gaan aangeven? Ik ga ongeveer 200 euro stagevergoeding krijgen maar is dit wat ik over houd?

FNV Jong

Hoi Esther,

Een stagevergoeding wordt inderdaad gezien als loon en in jouw geval heb je nog een bijbaan waar heffingskorting wordt toegepast. Je stagevergoeding wordt dan ook gezien als 2e loon. Als het goed is, heeft het bedrijf waar je stage gaat lopen, formulieren waar je dit kan invullen. Als de 200€ stagevergoeding een bruto bedrag is, kan je ervan uitgaan dat er nog een X bedrag ingehouden gaat worden.

marie-louise sterken

van een 2e loon gaat er in totaal nog 44 % belasting af. Ik heb ook een 2e baan vandaar dat ik het weet. 37 % loonbelasting en 7% ziektewet o.i.d.

Sjaak

Wil je weten wat een gemiddelde stagevergoeding is . Hier heb ik het goed kunnen vinden. http://gemiddelden.nl/geld/gemiddelde-stagevergoeding/

Rona

Hallo FNV,

Ik volg de studie sociaal pedagogisch hulpverlening op het HBO. Vanaf september loop ik 10 maanden lang 32 uur in de week stage. Dit zijn dagdiensten en avond diensten. Ik krijg hiervoor een vergoeding van €75 euro per maand. Dit betekent dat ik naast mijn stage ook nog moet gaan werken om mijn studie te betalen. Naar mijn idee heb ik recht op meer stagevergoeding? Zou ik hier iets mee kunnen doen?

Groeten Rona

FNV Jong

Hoi Rona,

Een stagevergoeding is wettelijk gezien niet verplicht, maar het is wel gebruikelijk. Bedrijven mogen zelf bepalen wat ze willen geven aan stagevergoeding. Gemiddeld krijgen hbo-studenten tussen de €136,- en €227,- bruto per maand. €75,- per maand is inderdaad niet heel veel. Ik adviseer je om in gesprek te gaan met je stagebegeleider hierover, misschien is er nog ruimte om te onderhandelen.

Mark

Hallo FNV,

Op dit moment loop ik 40 uur per week stage bij een uitgeverij. Ik volg een opleiding op het MBO Niveau 4. In het begin heeft het bedrijf met mij een afspraak gemaakt over een stagevergoeding van 100,- per maand. Nu gaat het financieel wat minder met het bedrijf en willen ze mijn 100,- stagevergoeding verlagen naar 50,-. Natuurlijk ga ik hier niet mee akkoord!

Mijn vraag was of dit wel is toegestaan om zonder mijn akkoord deze stagevergoeding te verlagen. En wat ik nu het beste kan doen, aangezien ik mijn 100,- wil ontvangen + mijn stage goed wil afronden. Alvast bedankt!

FNV Jong

Hoi Mark,

Als er zwart op wit overeengekomen (stage-overeenkomst) dat je per maand een stagevergoeding van €100,- krijgt, sta je juridisch gezien, vrij sterk en kunnen ze jouw stagevergoeding niet zomaar verlagen naar €50,- per maand. Als dit mondeling overeengekomen is, sta je een stuk zwakker. Ik adviseer je om in gesprek te gaan met jouw stagebegeleider en aan te geven dat die stagevergoeding van €100 euro erg belangrijk voor je is, aangezien je 40 uur per week werkzaam bent bij hun en geen tijd over houd om nog ergens anders te werken.

Brenda

Hallo,
ik krijg een stage vergoeding elke maand van mijn stage. Alleen als ik vakantie heb wilt mijn stage dat ik evengoed kom omdat ik uitbetaald krijg. Maar ik heb toch recht op vakantie? als ik een weekje vrij heb vind ik het niet erg om te komen maar als ik 6 weken zomer vakantie heb, wil ik toch niet in mn vakantie gaan werken.

FNV Jong

Hoi Brenda,

Dat ligt eraan wat voor afspraken er gemaakt zijn tussen het stagebedrijf, school en jouzelf. Sommige stagiaires moeten in de (zomer)vakantie ‘gewoon’ doorgaan met hun stage. Het ligt er dus aan wat voor afspraken er gemaakt zijn en wat er overeengekomen is in je stageovereenkomst. Ik adviseer je om dit te bespreken met je stagebegeleider vanuit school.

Marr

Hallo FNV. Ik ben 17 jr en loop 3 maanden stage voor mijn MBO opleiding (BOL, niv. 4) Ik krijg stagevergoeding, maar daarnaast heb ik ook een inkomen van mijn bijbaan bij mijn werkgever. Als ik mijn stage heb afgerond voor dit jaar, ben ik nog geen 18 jr. Mijn vraag is: Mag ik de volledige stagevergoeding ontvangen, zonder het aan 't eind van het jaar terug te vragen omdat ik nog geen 18 jr. ben als ik mijn stage heb afgerond? En mag ik dus op het belastingsformulier van mijn stage loonheffingskorting toepassen of is dat niet toegestaan? Aangezien ik dat al had aangevinkt bij mijn werkgever.

Alvast bedankt. MVG

FNV Jong

Hoi Mar,

Je mag bij 1 baan waarbij inkomen ontvangen wordt loonheffing toepassen en jouw stagevergoeding wordt ook gezien als inkomen. Ik raad je aan om op een van je twee banen (waar je het meest verdiend) loonheffing toe te passen, anders bestaat de kans dat je straks een bedrag moet terugbetalen. Je kunt belastinggeld terug vragen zodra je een jaaropgave hebt ontvangen. Dit kan voor over de laatste 5 jaar. Voor het terugvragen van belastingaangifte is je leeftijd niet van belang.

marijke

Hallo, ik loop 41 uur in de week stage (5 dagen) en ik krijg alle kut klussen zoals schoonmaken (het hele pand), 4 uur op een dag papier versnipperen en ga zo maar verder! ! Ik kan geen enkele schoolopdracht of proeve van bekwaamheid halen! Ik krijg ook geen stagevergoeding, er is nog een stagiaire die wel al haar opdrachten kan doen en wel stagevergoeding van 220 euro in de maand krijgt! Er word met 2 maten gemeten en nu zeggen ze ineens dat ik tijdens het gesprek heb gezegd dat ik geen stage vergoeding wil nou sorry maar dat heb ik nog nooit gezegd logisch natuurlijk wil ik een stage vergoeding! Help aub!! De andere stagiaire doet ook een mbo opleiding net als mij! En ik heb ook een loonbelasting formulier in moeten vullen terwijl ik niks krijg.

FNV Jong

Hoi Cynthia,

In de wet zijn geen afspraken gemaakt over de maximale uren die je mag werken bij een BBL opleiding. Dat hangt soms ook af van je leeftijd. Vaak maakt de school hier afspraken over, aangezien je een bepaald aantal uren moet maken om te voldoen aan de opleidingseisen. Waarschijnlijk kan je in je praktijkovereenkomst ook wel het een en ander terugvinden hierover. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan je aan je stagedocent vragen hoe het nou precies zit.

Student

Ik heb een vraag over mijn reiskosten vergoeding. Ik loop nu stage en op mijn contract staat dat ik een reiskosten vergoeding krijg van 0,19 cent per kilometer. Echter zie ik dat niet terug op mijn loonstrook. Ik reis nu vooral (soms pak ik de auto) met studenten Ov dus in principe gratis. Maar in principe betaal ik daar ook voor want mocht ik mijn diploma niet binnen 10 jaar halen. Moet ik alsnog een berg geld betalen...
Moet ik mijn wergever hierop aanspreken of kan hij dan zeggen dat ik toch gratis Ov heb en ik het bedrag niet krijg

Nieuwe reactie inzenden

* Invullen verplicht. HTML niet toegestaan. E-mail adres wordt NIET getoond op de site en alleen gebruikt om een persoonlijke reactie te kunnen sturen.