Stagevergoeding

Wanneer je stage gaat lopen kun je daarvoor een stagevergoeding krijgen. Een stagebedrijf is niet verplicht om een stagevergoeding te geven, maar het is wel gebruikelijk. FNV Jong vindt het belangrijk dat jongeren een eerlijke beloning krijgen tijdens hun stage. Zeker wanneer je een langere tijd rondloopt op je stageplek, draai je vaak mee als volwaardige collega. Op deze pagina vind je de gemiddelde stagevergoeding per opleiding.

Heb je vragen over je stagevergoeding of problemen op je stage waarbij je hulp nodig hebt? Word lid van FNV Jong en wij staan altijd voor je klaar!

Een redelijke stagevergoeding ligt vaak tussen €250 en €300. Toch verschilt de hoogte van de vergoeding vaak per opleidingsniveau, studiejaar en relevante werkervaring. Hieronder vind je per opleidingsniveau een overzicht van een eerlijke stagevergoeding.

Stagevergoeding mbo

  • Bij 4 dagen in de week rond de 182 euro bruto per maand
  • Bij 5 dagen in de week zo’n 227 euro bruto per maand

Stagevergoeding hbo

  • Tussen de €136 en €227 bruto per maand is gemiddeld
  • Voor een afstudeerstage krijg je vaak wat meer. Een stagevergoeding tussen de €227 en €454 per maand is redelijk

Stagevergoeding wo

  • De gemiddelde stagevergoeding ligt tussen de €227 en €454 uur bruto per maand

FNV Jong tip:

Soms zijn er binnen een bedrijf ook duidelijke afspraken gemaakt in de cao over de hoogte van de stagevergoeding en een mogelijke onkosten- en reiskostenvergoeding. Check deze daarom altijd!

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Reacties

Denise

Hallo,

Ik loop 3 dagen in de week stage bij een BSO van Partou, ik krijg geen stagevergoeding klopt dit?

Met vriendelijke groet,

Denise

FNV Jong

Hoi Denise,

In Nederland is het niet verplicht om een stagevergoeding te bieden aan stagiairs, om deze reden zou het kunnen zijn dat je geen stagevergoeding ontvangt.

Janice

hallo,

Ik loop nu een snuffel stage bij de zorginstelling Cordaan voor 72 uur, hoeveel zou ik hiervoor moeten krijgen?
Van februari tot juli ga ik 296 uur lint stage lopen, hoeveel zou ik hiervoor moeten krijgen?

FNV Jong

Beste Janice,

In Nederland is het niet verplicht om stagiairs een stagevergoeding te bieden, om deze reden kan ik je geen concreet antwoord geven.
Je kan wel met je werkgever in overleg over deze kwestie, op deze manier kan je eventueel onderhandelen over een vergoeding en de hoogte.

Gemma

Hallo,

Ik loop stage bij een GGZ instelling waarbij ze ook handelen naar het GGZ cao. Nu is mijn stagevergoeding 125 euro in de maand terwijl ik 4 dagen stage loop. In het cao staat dat ik recht heb op 300 euro. Nu heb ik dat aangekaart bij mijn stage, maar zij zeggen dat ze een kleine instelling zijn en het financieel niet haalbaar is om ons meer uit te betalen. Nu hebben ze ons de keus gegeven om met 125 akkoord te gaan of te stoppen met de stage. Is er nog iets wat ik hier tegen kan doen of staan zij in hun recht?

FNV Jong

Hoi Gemma,
Het is afhankelijk of je een stageovereenkomst hebt een arbeidsovereenkomst. Daarnaast moet de cao in je arbeidsovereenkomst van toepassing zijn verklaard. Ik raad je aan de kwestie bespreekbaar te maken. Pas wel op als je een stageovereenkomst hebt, dat je niet ontslagen wordt. De bepalingen in een stageovereenkomst zijn een stuk ruimer dan die van het arbeidsrecht, hierdoor kan je sneller op straat staan.

Martijn

hallo

ik heb 4 week stage gelopen bij een metaalbedrijf waar gezecht werd dat ik een stagevergoeding zou krijgen.
ik wacht inmiddels al 3 maanden en heb nog niks gekregen.

FNV Jong

Hoi Martijn,
Heb je de kwestie al bij je voormalig stagebedrijf voorgelegd ?
Maak de kwestie bespreekbaar of stuur hem een email of aangetekende brief.

K.

Hoi,

Op mijn stage krijg ik een stagevergoeding. Is het dan verplicht om een loonstrook te krijgen? Dit wil mijn stage namelijk niet geven..

FNV Jong

Beste,

Je werkgever is je verplicht je (eenmalig) een loonspecificatie te bieden als je een stagevergoeding krijgt. Neem dus contact op met je werkgever of het desbetreffende accountantsbureau en maak de kwestie bespreekbaar.

Demi

Hoi, in april ga ik in Engeland op stage als Doktersassistente heb ik dan recht op deze stage vergoeding?

FNV Jong

Hoi Demi,
In Nederland is het niet verplicht om een stagevergoeding te bieden aan stagiairs, hoe dit is geregeld in Engeland ben ik me niet bewust van. Ik raad je aan dit met je school, werkgever of het bureau dat je stage heeft geregeld te bespreken.

Sharon

Hoi!
Ik loop stage op een MBO school, maar ik krijg geen stagevergoeding. Ik heb gehoord dat ik dat wel zou moeten krijgen omdat het van de overheid is. Klopt dit? Zo ja, hoe kan ik dit aangeven en waar? Alvast bedankt!

FNV Jong

Hoi Sharon,

Het is in Nederland niet verplicht om een stagiair een stagevergoeding te bieden. Echter kan het wel zo zijn dat een organisatie verplicht wordt een stagevergoeding te bieden aan stagiair, dit gebeurt dan doordat ze zijn gebonden aan een cao.

Om hierachter te komen zou je moeten uitzoeken of, zo ja, welke cao bij jou in de organisatie van toepassing is verklaard. Je kunt natuurlijk ook altijd proberen te onderhandelen met je werkgever.

Merel

Ik ga binnenkort stage lopen als doktersassistente bij het VU ziekenhuis in Amsterdam. Er wordt daar geen stagevergoeding betaald en ook geen reiskostenvergoeding. Is dat gebruikelijk in ziekenhuizen? Alvast bedankt.

FNV Jong

Hoi Merel,
Het is in Nederland niet verplicht om een stagevergoeding of reiskostenvergoeding te bieden aan stagiairs, om deze reden bieden veel organisaties deze dus ook niet aan. Let wel even op of het ziekenhuis waar jij stage gaat lopen is aangesloten bij een cao. Veel ziekenhuizen zijn aangesloten bij een cao, het zou goed kunnen dat het ziekenhuis waar jij je stage wilt gaan lopen dit ook is. Check dit even! In veel ziekenhuizen die zijn aangesloten bij een cao geldt namelijk dat een stagiair een bepaalde stagevergoeding moet krijgen. Wel zijn hier bepaalde criteria voor, bijvoorbeeld een urennorm waaraan je moet voldoen wil je recht hebben op de stagevergoeding.

Noeltje

Ik werk zelf al in het bedrijf en naast werken zit ik op school en hoef ik maar 2 dagen stage te lopen. Maar heb gevraagd aan me werkgever of ik betaald stage kreeg en zij was akkoord. Is dat mogelijk met 2 banen? Want heb naast deze baan nog een andere.

FNV Jong

Hoi Noeltje,
Dat is gewoon mogelijk. Geef dit wel aan bij de belastingdienst doormiddel van je loonheffing. Je mag maar bij één werkgever je loonheffing aan hebben staan. Kies hierbij voor de baan waar je het meeste verdient, op die manier hou je gelijk het meeste over om direct te besteden. De rest kan je begin volgend jaar terug vragen bij je belastingaangifte met een T-biljet.

aylin

Hallo

Ik heb vorig jaar 3dagen perweek stage gelopen in een kapsalon maar geen cent gekregen. Momenteel loop ik ergens anders stage en daar krijg ik €40 per dag stagevergoeding. Ik heb tehoren gekregen dat ik mijn stagevergoeding van vorig jaar kan aanvragen. Weten jullie daar misschien meervan?

Mvg Aylin

FNV Jong

Hoi Ayliz,

In Nederland is het niet verplicht een stagiair een stagevergoeding te bieden, echter kan het wel zo zijn dat er een cao van toepassing is verklaard. Als dit het geval is zou het goed kunnen dat er in de cao staat iedere stagiair een bepaalde stagevergoeding moet krijgen. Je zou even moeten nagaan of er bij je vorige stageplek inderdaad een cao van toepassing is verklaard op jouw arbeidsovereenkomst. Als dit het geval is zou het dus goed kunnen dat je inderdaad een stagevergoeding hoorde te krijgen.

marloes

Ik loop stage bij de GGZ 2 dagen in de week. Ik vroeg me af hoe hoof de vergoeding dat meestal en en wanneer dat uitbetaald word

FNV Jong

Hoi Marloes,
Als stagiair in Nederland zijn organisaties jou niet verplicht een stagevergoeding te bieden. Zou je dit wel willen dan dien je in gesprek te gaan met je werkgever. Bereid dit gesprek goed voor en weet wat je wilt zeggen, wie weet wat je werkgever je wilt bieden!

Andre

Hallo,

Ik ben 18 jaar en loop stage bij een beveiligings bedrijf. Ik moet in totaal 780 uurtjes lopen. Ik doe momenteel mbo niv beveiligings 2.

Mijn vraag is; of ik recht heb op een vergoeding dus of het wettelijk is dat ik er recht op heb.

FNV Jong

Hoi Andre,
Als stagiair in Nederland zijn organisaties jou niet verplicht een stagevergoeding te bieden. Zou je dit wel willen dan dien je in gesprek te gaan met je werkgever. Bereid dit gesprek goed voor en weet wat je wilt zeggen, wie weet wat je werkgever je wilt bieden!

Sofyan

Hoi ik had een vraag:
Ik ben net begonnen met een nieuwe opleiding en ik moet 3 dagen in de week (8 uur per week) stage lopen (ik krijg niet betaald) aleen is mijn stageplek ver weg om naar toe te fietsen ongeveer 30 minuten fietsen ik ben onder de 18 dus heb ik geen recht op een studenten OV heb ik recht op reiskosten vergoeding?

Mvg Sofyan

FNV Jong

Hoi Sofray,
Als stagiair heb je volgens de Nederlandse wet geen recht op een stagevergoeding of reiskosten. Je kan het eventueel wel met je werkgever erover hebben, wie weet waar dat toe leidt!

Angelique

hoi,mijn dochter loopt sinds vorige week woensdag stage.in de cao staat dat ze recht heeft op een stagevergoeding en recht heeft op reiskostenvergoeding.toch heeft ze hier nog niks van vernomen en ze is bang dat ze problemen ermee krijgt als ze zelf gaat informeren.ze loopt 4 dagen in de week stage en dat 20 weken lang.wat zouden we hieraan kunnen doen zonder dat ze problemen op haar stage krijgt?

FNV Jong

Hoi Angelique,

Wat een vervelende situatie. Staat in het stagecontract dat de cao van toepassing is verklaard, of is de cao algemeen verbindend verklaar voor die sector of bedrijfstak? Als dat het geval is heeft ze er zeker recht op namelijk. Ik raad aan dat ze dit bespreekt met haar werkgever. Mocht deze het weigeren terwijl het wel op papier staan, dan kunnen wij u altijd helpen.

Elke

Hallo,

Ik ben 20 jaar en loop drie dagen stage. Dit is erg onregelmatig en moet vaak in het weekend werken. Ik heb dan geen gratis OV. Mag ik van mijn stage plaats verwachten/verlangen dat zij dit vergoeden?

Groetjes Elke

FNV Jong

Hoi Elke,

Dit zou je in overleg met je stagebegeleider op je stageplek kunnen aanvragen? Het is namelijk in Nederland niet verplicht om een reiskostenvergoeding aan stagiaires te bieden. Wel zou je aan je stagecoördinator kunnen navragen of je in het weekend überhaupt ingeroosterd mag worden ivm je gratis OV.

Jordan

Ik heb 4 dagen in de week stage en krijg daar geen vergoeding of reis vergoeding voor toen ik aan mijn stage begeleider vroeg hoe dat zat zei hij tegen mij dat ik een OV kaart van de gemeente kon krijgen voor de vergoeding omdat ik nog onder 18 ben ik loop 4 dagen in de week 8 uur per dag en in tottaal 640 uur stage lopen is het mogenlijk om van de gemeente een vergoeding te krijgen?

Met vriendelijke groeten,
Jordan

FNV Jong

Beste Jordan,

Voor zover bij ons bekend is bestaat er geen tegemoetkoming hiervoor vanuit de gemeente. Je zou dit eventueel nog kunnen navragen op je stage adres, wellicht hebben zij hier meer ervaring en informatie hierover. Daarnaast worden organisaties niet bij de wet verplicht een reiskostenvergoeding aan te bieden aan stagiairs of een vergoeding in het algemeen.

Michelle

Ik volg een kappersopleiding en loop 1 dag stage in de week. Aankomend schooljaar wordt dit 2 dagen. In de cao van de kappers staat dat het verplicht is om een stagiaire een stagevergoeding te betalen van 25 euro per dag. Ik heb 1 keer uitbetaald gekregen, daarna niks meer. Ik heb een paar keer gevraagd of ze nog aan de stagevergoeding denken en iedere keer wordt er gezegd dat het goed komt. Maar ik zie dit niet gebeuren. Kunt u me vertellen of ik echt recht heb op die uitbetaling en zo ja, hoe ik het voor elkaar kan krijgen om het te krijgen. Ik wil niet mijn stageplek op het spel zetten voor die vergoeding, maar ik vind de manier waarop dit gaat niet zo netjes.

FNV Jong

Hoi Michelle,

De kappers cao is algemeen verbindend verklaard, dit houdt in dat je inderdaad recht hebt op je stagevergoeding. Echter kan het zijn dat de organisatie voor wie je werkzaam bent dispensatie heeft gekregen voor deze cao, dit zou je moeten navragen.
Je kunt een email of brief sturen naar je leidinggevende om het wat formeler over te laten komen en ze erop te wijzen dat ze het je verplicht is uit te betalen.

ans

Hoe kan ik weten of de kapsalon eventueel dispensatie heeft
...en als dat zo is heeft men dan dus geen recht op vergoeding?
Ook ik wil mn stage plek niet kwijtraken om dat ik dan mijn studie niet af kan maken en de stage plekken niet voor het oprapen liggen.

FNV Jong

Hoi Ans,
Dit zou je moeten informeren bij je werkgever. Het zou dan inderdaad kunnen dat je geen vergoeding krijgt, maar het zou ook kunnen dat er deels dispensatie is toegekend. Dan is er misschien nog een kans op een stagevergoeding! Hiernaast kan je het vervolgens bespreekbaar maken of de werkgever wellicht bereid is om een kleiner bedrag te betalen als stagevergoeding.

Aleyna

Hi, ik heb de volgende vraag. Mijn stage begint va 1 september. De werktijden zijn ingedeelt over 4 dagen en over een32 urige werkweek. Nou is het op maandag 31 augustus. Betekend dit dat ik naast mijn standaardvrije dag per week, in de maand van September nog 1 dag extra in de eerste week vrij kan nemen? De vergoeding is uiteraard ook maandelijks geregeld.

FNV Jong

Hoi Aleyna,

Je arbeidsovereenkomst is 32 uur per week, dit houdt in dat je één dag per week vrij bent. Het komt nu toevallig zo uit dat week 36 begint op 31 augustus. Jouw overeenkomst start als het goed is ook per 31 augustus dus deze dag zal meegenomen worden in je stage-uitbetaling. Wanneer jij en het stageadres andere afspraken hebben gemaakt hierover, zullen deze afspraken gelden.

Chantal

Hallo,

Ik loop stage bij de handhaving, maar krijg hier geen onkosten/reiskostenvergoeding voor. Graag zou ik willen weten of dit wel mag aangezien ik de afgelopen weken bijna 300 euro kwijt ben en bang ben dat ik deze nu niet meer terug zal zien. Dit zijn overigens reiskosten die in de afgelopen weken zijn gemaakt. Ik loop 5 dagen per week stage. Hoe kan ik dit eventueel oplossen met het stagebedrijf?

Groetjes!!

FNV Jong

Hoi Chantal,

Wat vervelend dat jij geen reiskosten ontvangt van het bedrijf waar je stage loopt. Werkgevers zijn over het algemeen helaas nooit verplicht om reiskosten te vergoeden. Soms staan er bepalingen in de cao, maar stagiaires zijn meestal uitgesloten van de cao.

Lisa

Hallo
Ik ga stage lopen 4x in de mand gemiddeld 8 uur maat wat voor stage vergoeding krijg ik dan?

FNV Jong

Hoi Lisa,

De hoogte van stagevergoedingen is nergens wettelijk vastgelegd. Dit kan dan ook erg per organisatie verschillen. Bovendien zijn organisaties niet verplicht om je een vergoeding te geven.

Liza

Hallo,

Ik heb een vraagje. Als je stage loppt in de vakantie, moet je er dan een vergoeding voor krijgen ?
Want normaal in onze branche (schoonheidsspecialist) krijg je geen stage vergoeding. Maar heb al van meerdere gehoord dat je dat in de vakantie wel moet krijgen. ik loop namelijk fulltime stage en kan daardoor dus amper werken.

FNV Jong

Hoi Liza,

Bedrijven zijn helaas niet verplicht om stagevergoedingen te hanteren ten aanzien van de stagiaires. Als de uren meetellen voor je stage, ben je waarschijnlijk gewoon eerder klaar. Als deze uren niet meetellen, ben je eigenlijk onbetaalde arbeid aan het verrichten en dat is niet de bedoeling. Er is niet een bepaalde wet die voorschrijft dat je in vakanties een stagevergoeding moet krijgen, dat ligt dus aan het feit of deze uren in mindering worden gebracht van het totaal te lopen stage-uren.

Rebecca

Beste dames en heren,

Ook ik heb een vraag omtrent de stagevergoeding. Ik ben een MBO-verpleegkunde student jaar 4 en ga in September mijn afstudeerstage in. Daar loop ik 3 dagen in de week (8 uur per dag) voor €60 bruto per maand. Daarvoor moet ik elke dag 18km (enkele reis) met de auto, wel krijg ik daar €0,18 per km benzinevergoeding voor. In vergelijking met de andere stageplaatsen die ik heb gehad is dit echt bizar weinig, en natuurlijk "moet je maar blij zijn dat je wat krijgt," maar toch vraag ik me af of dit mag.

Alvast vriendelijk bedankt voor jullie reactie!

Met vriendelijke groet,
Rebecca

FNV Jong

Hoi Rebecca,

Wanneer jij alleen een stageovereenkomst hebt met je stagebedrijf is dit helaas mogelijk. Er zijn geen wettelijke afspraken omtrent stagevergoedingen. Je zou eventueel nog kunnen bekijken of er een cao is genoemd in je overeenkomst, als deze verbindend is verklaard staan hier wellicht bepalingen in. Wij kunnen en willen dit uiteraard ook voor je uitzoeken. Dit doen wij echter alleen voor onze leden. Als je graag zou willen dat wij dit voor je uitzoeken, moet ik je vragen om lid te worden van FNV Jong. Voor €6,25 per kwartaal beantwoorden wij al je (juridische) vragen met betrekking tot werk en inkomen! Daarnaast bieden we ook hulp bij solliciteren, vullen wij je belastingopgave gratis in en vertegenwoordigen we jongeren op collectief niveau en in de politiek. Klik hier om alle voordelen op een rijtje te zien en om lid te worden.

yvanka

ik kan stagevergoeding krijgen maar ik moet het dan zelf regelen. Helaas kan ik nergens vinden waar je papieren kunt aanvragen of hoe je het moet regelen met de mensen van wie je het krijgt ( ook weet ik niet wie die mensen zijn ). Zou iemand me kunnen helpen waar ik eventueel aan papieren kan komen ?

FNV Jong

Hoi Yvanka,

Stagevergoeding keert in de meeste gevallen het bedrijf uit waar je de stage verricht. Soms heeft je opleiding een standaard stageovereenkomst waarin je zelf de hoogte van de stagevergoeding in kan vullen. Het stagebedrijf moet dit echter intern regelen, zij moeten namelijk zorgen dat deze dan ook daadwerkelijk uitgekeerd wordt. Door dit korte stukje is je verhaal mij te onduidelijk en kan ik je hier helaas nog niet verder mee helpen. Wij kunnen natuurlijk wel het één en ander voor je uitzoeken, maar dan moet ik je wel vragen om lid te worden van FNV Jong. Voor verdere hulp of vragen moet ik je vragen lid te worden van FNV Jong. Voor €6,25 per kwartaal beantwoorden wij al je (juridische) vragen met betrekking tot werk en inkomen! Daarnaast bieden we ook hulp bij solliciteren, vullen wij je belastingopgave gratis in en vertegenwoordigen we jongeren op collectief niveau en in de politiek. Klik hier om alle voordelen op een rijtje te zien en om lid te worden.

Tempestofstyle

Hoi FNV,

Ik heb een vraag over reiskosten. Ik heb namelijk een stage gevonden waar ik wel een stagevergoeding krijg maar geen reiskostenvergoeding. Helaas heb ik geen recht meer op een OV-kaart. Mag ik deze kosten uiteindelijk dan aftrekken bij de inkomstenbelasting?

FNV Jong

Hoi,

Dat zou eventueel kunnen. Je moet dan aan de volgende voorwaarden voldoen:
De voorwaarden voor de reisaftrek zijn:
 De afstand tussen je huis en je werk is meer dan 10 kilometer (enkele reis).
 Je hebt met het openbaar vervoer gereisd.
 Je hebt een openbaarvervoer- of reisverklaring.
 Je hebt geen of weinig vergoeding ontvangen voor je reiskosten.

Nieuwe reactie inzenden

* Invullen verplicht. HTML niet toegestaan. E-mail adres wordt NIET getoond op de site en alleen gebruikt om een persoonlijke reactie te kunnen sturen.