Stagevergoeding

Wanneer je stage gaat lopen kun je daarvoor een stagevergoeding krijgen. Een stagebedrijf is niet verplicht om een stagevergoeding te geven, maar het is wel gebruikelijk. FNV Jong vindt het belangrijk dat jongeren een eerlijke beloning krijgen tijdens hun stage. Zeker wanneer je een langere tijd rondloopt op je stageplek, draai je vaak mee als volwaardige collega. Op deze pagina vind je de gemiddelde stagevergoeding per opleiding.

Heb je vragen over je stagevergoeding of problemen op je stage waarbij je hulp nodig hebt? Word lid van FNV Jong en wij staan altijd voor je klaar!

Een redelijke stagevergoeding ligt vaak tussen €250 en €300. Toch verschilt de hoogte van de vergoeding vaak per opleidingsniveau, studiejaar en relevante werkervaring. Hieronder vind je per opleidingsniveau een overzicht van een eerlijke stagevergoeding.

Stagevergoeding mbo

  • Bij 4 dagen in de week rond de 182 euro bruto per maand
  • Bij 5 dagen in de week zo’n 227 euro bruto per maand


Stagevergoeding hbo

  • Tussen de €136 en €227 bruto per maand is gemiddeld
  • Voor een afstudeerstage krijg je vaak wat meer. Een stagevergoeding tussen de €227 en €454 per maand is redelijk


Stagevergoeding wo

  • De gemiddelde stagevergoeding ligt tussen de €227 en €454 uur bruto per maand

 


FNV Jong tip:

Soms zijn er binnen een bedrijf ook duidelijke afspraken gemaakt in de cao over de hoogte van de stagevergoeding en een mogelijke onkosten- en reiskostenvergoeding. Check deze daarom altijd!

 

Reacties

Brenda

Hallo,
ik krijg een stage vergoeding elke maand van mijn stage. Alleen als ik vakantie heb wilt mijn stage dat ik evengoed kom omdat ik uitbetaald krijg. Maar ik heb toch recht op vakantie? als ik een weekje vrij heb vind ik het niet erg om te komen maar als ik 6 weken zomer vakantie heb, wil ik toch niet in mn vakantie gaan werken.

Marr

Hallo FNV. Ik ben 17 jr en loop 3 maanden stage voor mijn MBO opleiding (BOL, niv. 4) Ik krijg stagevergoeding, maar daarnaast heb ik ook een inkomen van mijn bijbaan bij mijn werkgever. Als ik mijn stage heb afgerond voor dit jaar, ben ik nog geen 18 jr. Mijn vraag is: Mag ik de volledige stagevergoeding ontvangen, zonder het aan 't eind van het jaar terug te vragen omdat ik nog geen 18 jr. ben als ik mijn stage heb afgerond? En mag ik dus op het belastingsformulier van mijn stage loonheffingskorting toepassen of is dat niet toegestaan? Aangezien ik dat al had aangevinkt bij mijn werkgever.

Alvast bedankt. MVG

FNV Jong

Hoi Mar,

Je mag bij 1 baan waarbij inkomen ontvangen wordt loonheffing toepassen en jouw stagevergoeding wordt ook gezien als inkomen. Ik raad je aan om op een van je twee banen (waar je het meest verdiend) loonheffing toe te passen, anders bestaat de kans dat je straks een bedrag moet terugbetalen. Je kunt belastinggeld terug vragen zodra je een jaaropgave hebt ontvangen. Dit kan voor over de laatste 5 jaar. Voor het terugvragen van belastingaangifte is je leeftijd niet van belang.

marijke

Hallo, ik loop 41 uur in de week stage (5 dagen) en ik krijg alle kut klussen zoals schoonmaken (het hele pand), 4 uur op een dag papier versnipperen en ga zo maar verder! ! Ik kan geen enkele schoolopdracht of proeve van bekwaamheid halen! Ik krijg ook geen stagevergoeding, er is nog een stagiaire die wel al haar opdrachten kan doen en wel stagevergoeding van 220 euro in de maand krijgt! Er word met 2 maten gemeten en nu zeggen ze ineens dat ik tijdens het gesprek heb gezegd dat ik geen stage vergoeding wil nou sorry maar dat heb ik nog nooit gezegd logisch natuurlijk wil ik een stage vergoeding! Help aub!! De andere stagiaire doet ook een mbo opleiding net als mij! En ik heb ook een loonbelasting formulier in moeten vullen terwijl ik niks krijg.

FNV Jong

Hoi Cynthia,

In de wet zijn geen afspraken gemaakt over de maximale uren die je mag werken bij een BBL opleiding. Dat hangt soms ook af van je leeftijd. Vaak maakt de school hier afspraken over, aangezien je een bepaald aantal uren moet maken om te voldoen aan de opleidingseisen. Waarschijnlijk kan je in je praktijkovereenkomst ook wel het een en ander terugvinden hierover. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan je aan je stagedocent vragen hoe het nou precies zit.

Student

Ik heb een vraag over mijn reiskosten vergoeding. Ik loop nu stage en op mijn contract staat dat ik een reiskosten vergoeding krijg van 0,19 cent per kilometer. Echter zie ik dat niet terug op mijn loonstrook. Ik reis nu vooral (soms pak ik de auto) met studenten Ov dus in principe gratis. Maar in principe betaal ik daar ook voor want mocht ik mijn diploma niet binnen 10 jaar halen. Moet ik alsnog een berg geld betalen...
Moet ik mijn wergever hierop aanspreken of kan hij dan zeggen dat ik toch gratis Ov heb en ik het bedrag niet krijg

lex

Ik loop stage bij Albert hijen en ik doe een mbo nivo opleiding , dan hoor je 2,15,- te krijgen per uur als stage vergoeding dat is sinds 2007 geregeld bij Ahold . Maar ik krijg helemaal niks , wat kan ik nu het beste doen ?

Mvg lex

FNV Jong

Hoi Lex,

Heb je dit al besproken met je stage begeleidster ? Mocht dit niet het geval zijn, dan adviseer ik je toch om dat eerst te doen. Een stagevergoeding is niet verplicht, maar wel gebruikelijk. Voor een MBO stage van 4 dagen in de week is de gemiddelde stagevergoeding €184 bruto per maand.

Je geeft in je vraag aan dat je als stagiair bij Ahold, recht hebt op €2,15 per uur. Als dit in een cao staat, dan kan je dat ook aangeven bij je stagebegeleidster.

malin

Hoi hoi, ik doe de opleiding maatschappelijke zorg niveua 4. Ik loop nu 3 dagen in de week stage bij een multi culturele thuiszorg organisatie.
Ik ondersteun en begeleidi mensen naar ziekenhuis en of dokters afspraken, ook het wassen en aan en uit kleden, bugetteren, telefoneren afspraken maken voor mensen met taal problemen, en ook nog eens social talk. Ik krijg GEEN stage vergoeding. Zou ik hier nou toch recht op hebben. Ik denk het namelijk van wel.??

FNV Jong

Hoi Malin,

Een bedrijf is wettelijk niet verplicht om een stagevergoeding te geven, maar het is wel gebruikelijk. Gemiddeld krijgen mbo stagiaires die 4 dagen per week stage lopen een stagevergoeding van rond de 182 euro bruto per maand. Staat er niks in je stageovereenkomst over een eventuele vergoeding of heb je dit al eens besproken met je stagebegeleider ?

Anuschka

Kun je reiskostenvergoeding krijgen als je NIV 4 opleiding volgt, en meer dan 30 km moet reizen met auto? is dit verplicht?

FNV Jong

Hoi Anuschka,

Het is van belang om te weten hoe oud je bent. Als je nog geen 18 bent moet je het helaas zelf betalen. Mocht je nog geen 18 zijn, dan kunnen jouw ouders in aanmerking komen voor een tegemoetkoming.

Als je wel boven de 18 bent heb je recht op een ov-jaarkaart en kan je beter met het openbaar vervoer gaan dan met de auto. Mocht het ov niet haalbaar zijn voor jou in verband met reistijd, neem dan contact op met duo. Tot een paar jaar terug was het mogelijk om je ov-jaarkaart om te zetten in een maandelijkse vergoeding. Ik heb even voor je gekeken op de website van duo, maar kon hier niks meer over vinden. Ik adviseer je daarom om contact op te nemen met duo en te vragen naar de mogelijkheden.

Jenny

Hallo,

Mijn dochter loopt stage bij een huisartsenpraktijk, nou wil ze stagevergoeding aanvragen maar moet een PGGMnummer hebben van haar stageadres, maar daar zeggen ze dat ze niet weten wat hun PGGMnummer is, hoe komt mijn dochter nou aan dat nummer, zonder dat nummer kan ze geen vergoeding aanvragen.

mvg. J. Breet

FNV Jong

Beste Jenny,

Wat apart dat de huisartsenpraktijk het eigen PGGM nummer niet weet. Om eerlijk te zijn kan ik geen goed antwoord geven op deze vraag. Als ze het PGGM nummer nodig hebben willen ze misschien wel pensioenafdrachten doen. Dat lijkt me echter stug, omdat uw dochter een stagiaire zal zijn en geen werknemer (waarvoor wel pensioenafdrachten voor worden gedaan). Ik adviseer uw dochter om toch nog even navraag te doen bij haar stage en haar te laten informeren naar in hoeverre dit voor haar van belang is.

Jarwin

Hallo FNV,

Ik loop al een meer dan een half jaar stage bij de Marskramer in Assen, maar er is nooit wat afgesproken of een stagevergoeding of iets dergelijks, hoe kan ik er voor zorgen dat ik toch een stage vergoeding krijg, ik loop 2 volle dagen per week stage, ik heb alle uren op papier met handtekening, is er een mogelijkheid om over de gamaakte uren een vergoeding te krijgen?

Mvg,
Jarwin

FNV Jong

Beste Jarwin,

Een stagevergoeding is wettelijk niet verplicht, maar het is wel gebruikelijk. Heb je het er nooit met je stagebegeleider van de Marskramer over gehad, voordat je begon met je stage ? Staat er in je stageovereenkomst ook niks over een vergoeding ? Je zou eventueel ook kunnen kijken of er een cao is waar je onder valt. Vaak staan hier ook afspraken in over stagevergoedingen. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan je altijd nog proberen te onderhandelen met je stagebegeleider.

Marvin

Beste FNV,

Ik loop stage bij het ROC Midden Nederland als beveiliger.
Ik krijg zon 216,- euro stagevergoeding.
Ik vroeg me af hoe het komt dat die stagevergoedingen zo laag zijn.
Ik zie het als mensen uitbuiten aangezien je toch 40 uur per week werkt en weinig tijd overhoudt om als student ook maar iets bij te kunnen verdienen.
Aangezien ik ook anderhalf uur moet reizen om er uberhaupt te komen en weer anderhalf uur terug moet reizen.
Door wie wordt zo'n CAO goedgekeurd en is het echt wettelijk toegestaan om mensen op zo'n manier stage te laten lopen?

FNV Jong

Beste Marvin,

Helaas is een stagevergoeding niet wettelijk geregeld en een stagebedrijf mag zelf bepalen of ze wel of geen stagevergoeding geven. Er zijn veel leerlingen die helemaal geen vergoeding krijgen, vaak is er dan ook geen cao van toepassing. Het uitgangspunt van een stage is wel dat je praktijkervaring opdoet en veel kan leren om je opleiding uiteindelijk te behalen en niet zozeer de vergoeding. Toch vindt FNV Jong (net zoals jij) dat er eerlijkere vergoedingen moeten komen, aangezien je na verloop van tijd toch zowat een volwaardig werknemer bent en vaak weinig tijd hebt voor een ander baantje.

Denise

Hoi Marvin,

4 jaar geleden heb ik ook die opleiding gedaan en moest ik stage lopen op ROC Flevoland. Ik kreeg toen helemaal geen stagevergoeding en ik liep stage tot 7 uur in de avond.
Dus wat mij betreft; Prijs je gelukkig dat je wel stagevergoeding krijgt.

Samsaa

Halo
Ik heb een vraagje ik loop stage bij een kinderdagverblijf 1 keer per week heb ik dan recht op stagevergoeding?

FNV Jong

Hoi Samsaa,

Een stagebedrijf is niet wettelijk verplicht om een stagevergoeding te geven, maar het is wel gebruikelijk. Als je nog geen stagevergoeding krijgt, zou je met je stagebegeleider kunnen bespreken wat de mogelijkheden hiervoor zijn. Je zou eventueel ook nog kunnen kijken of er een cao is waar je onder valt. Vaak staan hier ook afspraken in wat betreft stagevergoedingen.

Soukaina

Goedenavond FNV,
Hierbij wil ik vragen of ik een stagevergoeding zal krijgen bij Peuter & Co. Ik loop bij peuter & Co twee dagen stage.
Ik hoop dat u daarmee kunt informeren.

Met vriendelijke groet'

Sousmains

FNV Jong

Hoi Soukaina,

Of je een stagevergoeding krijgt staat vaak in je stageovereenkomst. Heb je deze al nagekeken of heb je dit al met je stagebegeleider van Peuter & Co besproken ? Je zou ook kunnen kijken of er een cao is waar je onder valt. Vaak staan hierin ook afspraken over stagevergoedingen.

Laurens

Hallo,

Ik heb een vraagje, ik ben 17 en ik loop stage bij een vormgever. Ik krijg een vergoeding van 100,- in de maand. Zelf werk ik ook nog bij de Albert Heijn. Kom ik niet in de knoop met mijn kinderbijslag?

FNV Jong

Hoi Laurens,

Ik heb het voor je uitgezocht, als je 17 jaar bent en je woont nog thuis, mag je niet meer bijverdienen dan €1266 per kwartaal. Ik weet niet hoeveel je bij de Albert Heijn verdient, maar ik adviseer je om zelf uit te rekenen hoeveel je per kwartaal verdient. Als je niet meer bij je ouders woont adviseer ik je om even op de website van de SVB te kijken, daar moet je dan een aantal gegevens invullen en dan kan je precies zien hoeveel je mag bijverdienen.

Jorn

Hallo FNV, ik ben een 2e jaars ass. accountancy MBO niveau 4 student, ik loop stage bij een accountantskantoor voor ongeveer 5 maanden, ik weet niet of ik betaald krijg maar ik moet wel mijn uren opschrijven en aan welke clienten ik werk, betekent dit dat ik aan het einde van de maand of begin van de nieuwe maand een vergoeding krijg?, verder moet ik best wat reizen en weet tevens ook niet of dit vergoedt wordt

FNV Jong

Hoi Jorn,

Als het goed is heb je een stageovereenkomst getekend voordat je begon bij het accountantskantoor? Staat daar niks in over een eventuele vergoeding? Een stagebedrijf is niet verplicht om een stagevergoeding te geven, maar dat is wel gebruikelijk.

Wat betreft de reiskosten, vaak staat dat ook vermeld in een stageovereenkomst. Net zoals bij de stagevergoeding is het niet verplicht, maar het zou natuurlijk fijn zijn als ze je hierin tegenmoet komen.

Ik adviseer je om je stageovereenkomst nog eens goed na te kijken. Staat er niks in de overeenkomst over een vergoeding of reiskosten ? Bespreek het dan met het stagebedrijf!

Norman

Dag FNV,

Ik volg een mbo niveau 4 opleiding (laatste jaar) en loop 4 dagen in de week stage bij DAS Rechtsbijstand en krijg een vergoeding van 120,- per maand, dit staat ook aangegeven in mijn contract. Nu dacht ik bestaat er geen minimum stagevergoeding? Ik heb het een beetje nagerekend en kwam er op uit dat ik 1 euro per uur verdien. Niet bepaald motiverend

FNV Jong

Hoi Norman,

Helaas bestaat er geen minimum stagevergoeding, hoewel wij als richtlijn hanteren dat bij een Mbo opleiding voor 4 dagen €182 per maand redelijk is, maar dit is enkel een richtlijn en geen harde regel. Je kan natuurlijk wel altijd proberen te onderhandelen over je stagevergoeding, als je dat op een nette en redelijke manier vraagt moet dat geen enkel probleem opleveren. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Melek

Ik heb een vraag,

Mijn neefje doet niveau2 gastheer opleiding, volgt een stage by van der valk hotel 40uur per week en is 18jaar oud.

Moet hij niet een vergoeding krijgen?

Groeten mel

FNV Jong

Hoi Melek,

Helaas is zijn stagebedrijf alleen verplicht hem een stagevergoeding te geven als dat in zijn stageovereenkomst staat of als dat in de CAO staat als van der Valk een CAO heeft. Staat dat er niet in dan kan hij natuurlijk altijd zelf vragen of het mogelijk is om een vergoeding te krijgen, aangezien je als stagiair vaak ook veel oplevert voor het bedrijf is dat niet zo raar!

pim bosman

Voor een goede stagevergoeding check http://gemiddelden.nl/geld/gemiddelde-stagevergoeding/

Jan

Dag,

Een vriendin van mij loopt stage, krijgt daar een vergoeding voor, maar geen reiskostenvergoeding. Het bedrijf zit op een relatief onmogelijke plek, waardoor het met de auo reizen de reistijd aanzienlijk verkort. I.p.v. 2,25 uur heen en 2,25 uur weer terug is ze nu 1,5 uur in totaal kwijt. Daarnaast heeft ze een nieuwe stagiair op haar afdeling gekregen, mét OV kaart, net zoals zij en hij krijgt wél reiskostenvergoeding. Hoe zou zij dit aan kunnen kaarten? Aangezien je als stagiair geen kans wilt lopen om je stage te verpesten, iets wat een te groot risico is.

Mvg,

Jan

FNV Jong

Hallo Jan,

Wat rot dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen stagiairs waardoor de één wel een reiskostenvergoeding krijgt en de ander niet. Als het stagebedrijf zo moeilijk te bereiken is dan is het niet onredelijk om over een reiskostenvergoeding te beginnen, helemaal als een andere stagiair wel een vergoeding krijgt.

Ze kan het best gewoon een gesprek aanvragen en beginnen met uitleggen dat ze het heel erg naar haar zin heeft op haar stage en er ook hard voor werkt. Vervolgens kan ze uitleggen dat ze, gezien de bereikbaarheid/reistijd, graag wel een reiskostenvergoeden zou willen als dat mogelijk is en het is ook mogelijk aangezien de andere stagiair wel een reiskostenvergoeding krijgt.

Kikki

hey Fnv, ik heb een vraagje. Ik hoorde via een vriend van mij die een bbl opleiding volgt dat zijn werkgever 70% vergoed krijgt omdat hij een bbl opleiding volgt, kan dit kloppen? Want ik wil graag een bbl opleiding doen maar mijn werkgever wilt mij geen 20 uur contract geven, ondanks dat ik dat ik sowieso 20 uur werk p.w. Ik hoop dat jullie mijn vraag kunnen beantwoorden zo dat ik het aan mijn werkgever kan voorleggen. Groetjes!

FNV Jong

Hoi Kikki,

Er zijn inderdaad subsidies voor bedrijven die BBL leerlingen aannemen, hoe hoog deze subsidies zijn durf ik niet te zeggen. Meer informatie kan je werkgever op de volgende link vinden:

http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/aanvragen-subsidieregeling-prakti...

Lars

Hoi FNV, Ik ben 23 en zit in mijn laatste jaar HBO bedrijfseconomie. heb een stagecontract waarin genooteerd staat wettelijk bepaalde vergoeding. betekent dit dan dat ik niks krijg?? Groetjes Lars

FNV Jong

Hoi Lars,

Wat een aparte afspraak, er is namelijk geen wettelijk bepaalde vergoeding. Ik raad je aan om bij je stagebedrijf na te vragen wat volgens hun de wettelijk bepaalde vergoeding is en eventueel kan je de bovengenoemde richtlijn van €227 per maand voor HBO stagiairs hanteren. Aangezien ze verwijzen naar een wettelijk bepaalde vergoeding ga ik er van uit dat ze wel bereid zijn een vergoeding te geven.

Yael

Hallo FNV ik ga stagelopen in het hoogseizoen wegens mijn opleiding front-office manager, maar mijn studenten ov is in de vakantieperiode van 16 juli tot 16 augustus, ik moet 10 weken stage lopen (400 uur in totaal) mijn stagevergoeding is €453,64 bruto per maand, weet u of ik ook recht heb op een reiskostenvergoeding van Marriott hotel in Amsterdam? en zo niet hoe ik hier het beste over kan beginnen, Alvast bedankt en met vriendelijke groeten Yael

FNV Jong

Hallo Yael,

In principe is het Marriott niet verplicht je een reiskostenvergoeding te geven tenzij het in je stageovereenkomst of de geldende CAO staat, maar het is allerminst wel redelijk.

Je kan het best een gesprek aanvragen met je stagebegeleider en uitleggen dat je het heel erg naar je zin hebt bij het Marriott, maar dat je nu een beetje in de problemen komt omdat je studenten OV niet meer geldig is. Probeer gewoon vriendelijk te verzoeken om een reiskostenvergoeding en benadruk ook dat je goed je best doet en het naar je zin hebt.

Nieuwe reactie inzenden

* Invullen verplicht. HTML niet toegestaan. E-mail adres wordt NIET getoond op de site en alleen gebruikt om een persoonlijke reactie te kunnen sturen.