Stagevergoeding

Wanneer je stage gaat lopen kun je daarvoor een stagevergoeding krijgen. Een stagebedrijf is niet verplicht om een stagevergoeding te geven, maar het is wel gebruikelijk. FNV Jong vindt het belangrijk dat jongeren een eerlijke beloning krijgen tijdens hun stage. Zeker wanneer je een langere tijd rondloopt op je stageplek, draai je vaak mee als volwaardige collega. Op deze pagina vind je de gemiddelde stagevergoeding per opleiding.

Heb je vragen over je stagevergoeding of problemen op je stage waarbij je hulp nodig hebt? Word lid van FNV Jong en wij staan altijd voor je klaar!

Een redelijke stagevergoeding ligt vaak tussen €250 en €300. Toch verschilt de hoogte van de vergoeding vaak per opleidingsniveau, studiejaar en relevante werkervaring. Hieronder vind je per opleidingsniveau een overzicht van een eerlijke stagevergoeding.

Stagevergoeding mbo

  • Bij 4 dagen in de week rond de 182 euro bruto per maand
  • Bij 5 dagen in de week zo’n 227 euro bruto per maand


Stagevergoeding hbo

  • Tussen de €136 en €227 bruto per maand is gemiddeld
  • Voor een afstudeerstage krijg je vaak wat meer. Een stagevergoeding tussen de €227 en €454 per maand is redelijk


Stagevergoeding wo

  • De gemiddelde stagevergoeding ligt tussen de €227 en €454 uur bruto per maand

 


FNV Jong tip:

Soms zijn er binnen een bedrijf ook duidelijke afspraken gemaakt in de cao over de hoogte van de stagevergoeding en een mogelijke onkosten- en reiskostenvergoeding. Check deze daarom altijd!

 

Reacties

Eric

Hallo FNV,

ik loop alleen stage en verder geen bijbaan. ik krijg 310 euro per
maand en loop 36 uur stage per week. Mag ik de loonheffingskorting toepassen?

Groeten,

Eric

Floris

Hallo,

Ik begin in november als stagiere bij een Grafisch Ontwerp studio in Den Haag. Nu ben ik afgelopen zomer afgestudeerd aan de kunstacademie (HBO) in Arnhem. Ik vroeg me af wat hier de regels voor zijn wat betreft stagevergoeding? Of nouja regels.. volgens mij meer wat gebruikelijk is en wat jullie ervaring hiermee is?

Ik hoop snel iets te horen

Groetjes

Heline

Hallo,

Ik loop stage in de dienstverlenende sector en ik doe de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (HBO). Momenteel loop ik 32 uur in de week (4 dagen) stage. Dit doe ik 40 weken lang. In mijn contract dat ik heb ondertekend staat expliciet dat ik geen recht heb op arbeidsvergoeding, alleen als dit via de organisatie waar je stage loopt wel gebruikelijk is. Bij de organisatie waar ik stage loop krijg ik 50 euro per maand betaald.
Ik vroeg me allereerst af of je in een contract de vergoeding zomaar kan laten onthouden van de stagiaire. Daarnaast vroeg ik me af of 50 euro in de maand een redelijk bedrag is voor 32 uur per week stage lopen.

Groet,
Heline

FNV Jong

Hoi Heline,

Ik denk dat de school hiermee bedoeld dat er in beginsel geen recht op stagevergoeding bestaat, tenzij de organisatie/bedrijf zelf bereidt is om een maandelijkse vergoeding te geven aan een stagiair(e) en niet zozeer de vergoeding probeert te onthouden. Een stagevergoeding van €50,- per maand is niet erg veel. Gemiddeld ligt een stagevergoeding voor een HBO stage tussen de €136,- en €227,- bruto per maand. Je zou eventueel kunnen kijken of er een cao van toepassing is. In cao’s worden namelijk ook vaak afspraken gemaakt over de hoogte van stagevergoedingen. Mocht er geen cao van toepassing zijn, dan kan je wellicht nog in gesprek kunnen gaan met jouw stagebegeleider voor een hogere stagevergoeding.

Zippor

Hallo ik doe een mbo opleiding niveau 2 beveiliging.

Ik loop nu in mijn stageperiode van 6maanden in het ziekenhuis. Met vaak pittige incident. Ik loop gemiddeld 40uur p week. Met veel nacht en weekend diensten. Ze hebben beloofd 250 euro. Maar heb nou maar 170 euro gekregen. En ik heb geen vrije dagen om extra te werken terwijl dit wel beloofd is. Wat kan ik eraan doen om het mij ook zo gemakkelijk mogelijk te maken?

FNV Jong

Hoi Zippor,

Heb je al naar je loonstrook gekeken en dan met name naar het bruto/netto gedeelte ? Wellicht kan je op je loonstrook zien waarom je minder hebt gekregen dan €250,-.. Heb je nog een ander baantje naast je stage ? Dit zou ook kunnen verklaren waarom je €170,- hebt gekregen, dit heeft dan te maken met loonheffingen. Heb je ook al met je stagebegeleider gesproken over je vrije dagen die ze je beloofd hebben ? Als dit niet het geval is, raad ik je aan om dit eerst te doen.

Anouk

Ik heb een stage plek en heb het rooster gekregen nu moet ik 6 dagen stage lopen (totaal 44 uur) voor een perioden van 6 maanden mijn vraag is mag dit wel

Mvg Anouk

FNV Jong

Hoi Anouk,

Dat is mede afhankelijk van je leeftijd. Als je bijvoorbeeld 17 jaar bent mag je niet meer dan 45 uur per week aan school én werk (stage) besteden. Wat zegt de school hierover ? Grote kans dat zij hier ook afspraken over gemaakt hebben en vastgelegd hebben in een regelement. Ik raad je daarom ook aan om dit met je stagedocent te bespreken.

Angela

Per maand* excuses

Angela

Hallo,

Ik loop 4 dagen in de week stage, elke dag 8,5 u maar op de vrijdagen 7,5 u.

Er werd mij verteld dat ik €150,- NETTO krijg per week.

Ik zit op het MBO, niveau 3.

Is dit normaal?

Groetjes Angela

FNV Jong

Hoi Angela,

Wettelijk gezien zijn stagevergoedingen niet verplicht, maar het is wel gebruikelijk. Bij een stage van 5 dagen per week is een maandelijkse stagevergoeding van €227,- bruto per maand gebruikelijk. Ik adviseer je om te kijken of er een cao van toepassing is. In cao’s worden namelijk ook afspraken gemaakt over de hoogte van stagevergoedingen. Je zou ook eventueel nog in gesprek kunnen gaan met jouw stagebegeleider voor een hogere stagevergoeding.

Nathalie

Hallo,

Graag wil ik weten of er ook een maximum is wat je mag verdienen in een half jaar stagen?

Groetjes

FNV Jong

Hoi Nathalie,

Er is geen maximum, maar als je teveel verdient kan dit wel gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je studiefinanciering.

Dave van Dijk

Ik loop momenteel stage op een school in Woerden. Ik werk 45 uur per week en krijg geen stagevergoeding. Ik baal hier helemaal van en ik ben ook nog eens elke dag kapot. Er zijn geen andere bedrijven waar ik stage mag lopen of anders haal ik mijn diploma niet. Wat moet ik doen, ik weet niet wat ik moet doen.

FNV Jong

Hoi Dave,

Stagevergoedingen zijn wettelijk (helaas) niet verplicht. Heb je al gekeken of er een geldige cao is ? In cao’s worden er namelijk ook afspraken gemaakt over stagevergoedingen. Bedrijven (scholen) zijn verplicht om zich aan deze afspraken te houden.

jamy

Hoi, ik doe een BOL opleiding van 2 jaar en loop nu 10 weken stage bij een bedrijf. ik krijg hier gewoon stagevergoeding van maar mijn vraag is, moet je vanwege je studiefinanciering, aangeven bij DUO dat je stagevergoeding krijgt?

FNV Jong

Hoi Jamy,

Dit hoef je niet door te geven aan DUO, tenzij je meer verdient dan €13.729,80. Dan zal je studiefinanciering stopgezet moeten worden.

Liever niet

Geachte heer/mevrouw,

Ik ben in het bezit van mn mbo 4 diplommogelmbo diploma en ga nu een bachelor lerarengraad behalen ik loop 16-20 uur stage op het vmbo. Mijn stagevergoeding is 0 euro?!?

Ik vind dit best schandalig. Iemand een idee of tip hoe ik het mogelijk wel kan krijgen? Ik vind het schandalig voor iemand die al een bachelor heeft en 9 jaar werkervaring dat er geen stagevergoeding is.

FNV Jong

Hoi Anoniem,

Een stagevergoeding is wettelijk niet verplicht, maar wel gebruikelijk. Ik adviseer je om te kijken of er een cao van toepassing is, hierin worden namelijk ook afspraken gemaakt over stagevergoedingen. Bedrijven zijn verplicht om de regels uit de cao na te leven. Mochten er geen afspraken over gemaakt zijn in de cao, dan zou je eventueel nog in gesprek kunnen gaan om te bespreken of er toch een vergoeding inzit.

melissa

Hallo,

Ik loop nu al 5 weken stage bij een zorginstelling (dagcentrum) voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Dit ga ik een heel school jaar doen voor 3 dagen in de week/22 uur. In het contract dat ik ondertekend heb staat, dat ik 186 in de maand aan stagevergoeding krijg. Ik heb maar 119 gekregen voor wel een volle maand. Ik vraag me af hoe dit kan, zou dit een foutje zijn of wordt er zoveel tussenuit getrokken door het 1 of het ander?

Groet
Melissa

FNV Jong

Hoi Melissa,

Heb je naast je stage nog een ander baantje ? Als je namelijk twee baantjes hebt, kan er maar op één salaris loonheffingskorting toegepast worden. Waarschijnlijk is er geen loonheffingskorting toegepast op jouw stagevergoeding, waardoor je netto minder gekregen hebt. Ik adviseer je om goed je loonstrook te controleren of contact op te nemen met de afdeling P&O van de zorginstelling. Hun kunnen jou precies uitleggen waarom je minder gekregen hebt.

Jordy Frissen

Hallo FNV,

Ik loop 5 maanden lang, 5 dagen per week (36 tot 40 uur) stage in een administratiekantoor MBO opleiding 2e leerjaar.

Het bedrijf geeft mij 75 euro stagevergoeding , en geen reiskostenvergoeding terwijl ik meer moet betalen aan openbaar vervoer dan dat ik terug krijg.

Is dit niet een beetje weinig of zelfs belachelijk?

Ik hoor van u,

FNV Jong

Hoi Jordy,

€75,- per maand is inderdaad weinig, als je nagaat dat een mbo-student bij een stage van 4 dagen per week gemiddeld €182,- bruto per maand krijgt. Ik adviseer je om te kijken of er een cao van toepassing is. In cao’s worden namelijk ook afspraken gemaakt over stagevergoedingen en bedrijven zijn verplicht om de afspraken uit een cao na te leven. Je zou eventueel ook nog in gesprek kunnen gaan met je stagebegeleider hierover.

Jan

goedemiddag,
ik heb een afstudeerstage (HBO) niet met goed gevolg afgerond. ik kreeg het binnen de termijn niet afgerond en mocht van school niet verder ...
nu wil het bedrijf de stagevergoeding terughebben en stuurt acceptgiro's. kan dit zomaar? en moet ik terugbetalen? ik heb geen enkel (contract) getekend ...

FNV Jong

Hoi Jan,

Wat apart dat je jouw stagevergoeding moet terugbetalen. Dit kunnen zij niet zomaar terugvorderen. Hebben ze aangegeven op welke grond zij zich beroepen ? Ze zullen dit dan ergens schriftelijk vastgelegd moeten hebben.

Ik raad je aan om een (aangetekende!) brief te versturen met de vraag op welke grond zij zich beroepen.

Madelon

Hallo fnv,

Ik ben 16 jaar en ik zit op een praktijk school en ik ga stage lopen in een horecabedrijf maar ze willen dat ik in het weekend ook kom werken maar zijn ze dan verplicht om mij een stage vergoeding te geven ?

FNV Jong

Hoi Madelon,

Wettelijk gezien zijn bedrijven niet verplicht om een stagevergoeding te geven. Aangezien het om een stage gaat in een horecabedrijf is werken in de weekenden vrij gebruikelijk. Wel moet het stage bedrijf zich houden aan de wet- en regelgeving qua werktijden. Wellicht kan je in gesprek gaan met je stagebegeleider om te vragen of het mogelijk is om toch een (kleine) vergoeding te krijgen ?

Robin

Hallo FNV,

Ik heb onlangs 3 weken stage gelopen bij een recreatiebedrijf op een eiland. 3 weken lang, 7 dagen in de week.
Nu heeft het stagebedrijf mijn stagevergoeding overgemaakt aan school. School houdt hiervan de helft in. Ik krijg nu 75 euro van school. De rest houden ze in voor gemaakte onkosten? Daarbij wil ik opmerken dat school volgens mij GEEN onkosten heeft gemaakt. De boottocht, levensonderhoud etc. heb ik zelf moeten betalen.
Mag school zomaar de helft van mijn stagevergoeding inhouden?

FNV Jong

Hoi Robin,

Het is niet eerlijk dat de school de helft van jouw stagevergoeding inhoudt. Wettelijk gezien zijn hier helaas geen afspraken over gemaakt en zijn er scholen die dit inderdaad doen. Staat er in jouw stage overeenkomst of bijvoorbeeld in het schoolreglement dat de school de helft van jouw stagevergoeding in mag houden ? Ik adviseer je om dit uit te zoeken. Het moet namelijk wel ergens zwart op wit staan.

Mieke

even een vraagje die betrekking heeft op het stage adres van mijn dochter! zij gaat 32 uur stage lopen bij Loket Nijmegen ( schuldsanering ) Gemeente Nijmegen
3e Jaar HAN Nijmegen. krijgt werkelijk niks aan stagevergoeding
is toch niet normaal. wat kan zij ondernemen zonder scheve gezichten te krijgen op haar stage plaats
hoor graag

FNV Jong

Beste Mieke,

Wettelijk gezien zijn bedrijven niet verplicht om een stagevergoeding te geven, maar het is wel gebruikelijk. Ze kan eventueel nakijken of er een cao van toepassing is. In cao’s worden namelijk ook afspraken gemaakt over stagevergoedingen. Bedrijven (of gemeentelijke instanties) zijn verplicht om zich te houden aan deze afspraken. Mocht er geen cao van toepassing zijn dan zou ze nog in gesprek kunnen gaan met haar stagebegeleider om te bespreken of er nog mogelijkheden zijn voor een (kleine) vergoeding.

SARA

Bij welke WINKELS krijg je allemaal en stagevergoeding??

FNV Jong

Hoi Sara,

Dit verschilt per winkel en het is afhankelijk wat voor afspraken er gemaakt zijn in een cao. We hebben hier helaas geen lijst liggen bij welke winkels je een stagevergoeding krijgt. Het best kan je dit aan de winkel zelf vragen of kijken of er een cao van toepassing is.

We kunnen het wel voor je uitzoeken, maar dan moet ik je vragen om lid te worden van FNV Jong. Voor €6,25 per kwartaal beantwoorden wij al je (juridische) vragen met betrekking tot werk en inkomen! Daarnaast bieden we ook hulp bij solliciteren, vullen wij je belastingopgave gratis in en vertegenwoordigen we jongeren op collectief niveau en in de politiek. Klik hier om alle voordelen op een rijtje te zien en om lid te worden.

sandra

Beste, mijn zoon start met de bblopleiding filiaalmanager bij de AH hij krijgt een vergoeding van 206,40 is dit een normaal bedrag? Hij moet hier ook zijn ziektekostenverzekering van betalen en kinderbijslag vervalt hij gaat 24 uur werken

FNV Jong

Beste Sandra,

Wettelijk gezien zijn bedrijven niet verplicht om een vergoeding te geven, maar het is wel gebruikelijk. Gemiddeld krijgt een MBO ’er voor 4 dagen stage per week een maandelijkse bruto vergoeding van €182,- per maand. Een vergoeding van €206,40 ligt hier dan iets boven. Ik neem aan dat er alleen een praktijkovereenkomst gesloten is tussen uw zoon en de Albert Heijn en geen arbeidsovereenkomst? Als er ook een arbeidsovereenkomst getekend is zullen ze hem minimaal het minimumloon moeten uitbetalen.

U kunt ook in de cao kijken of er afspraken gemaakt zijn over de hoogte van stagevergoedingen. Ik kan dit ook uitzoeken voor uw zoon, maar dan moet ik hem wel vragen om lid te worden van FNV Jong. Voor €6,25 per kwartaal beantwoorden wij al je (juridische) vragen met betrekking tot werk en inkomen! Daarnaast bieden we ook hulp bij solliciteren, vullen wij je belastingopgave gratis in en vertegenwoordigen we jongeren op collectief niveau en in de politiek. Klik hier om alle voordelen op een rijtje te zien en om lid te worden.

Hajrah

Hoi,
Ik loop stage in een apotheek. De stageplek is geregeld door mijn school. Van hun kreeg ik ook te horen dat ik stagevergoeding zou krijgen, want dit stond in de CAO van apotheken. Nou wil de apotheek mij niet betalen. Ook willen ze mijn vragen niet beantwoorden en word ik niet serieus genomen. Het is ook heel moeilijk om iemand te bereiken van de management. De apotheker heeft ook voor mij gebeld en gemaild, maar krijgt ook geen reactie. Wat kan ik in zo een situatie het beste doen?

FNV Jong

Hoi Hajrah,

Als er in een cao overeengekomen is dat stagiaires recht hebben op een stagevergoeding en deze cao is algemeen verbindend verklaard, dan zal de werkgever zich hier aan moeten houden. Heb je dit al besproken met jou stagedocent van school? Wellicht kan hij/zij contact opnemen met het management van de apotheek. Mocht dit niks uithalen, dan kan je overwegen om een (aangetekende) brief te schrijven waarin je aangeeft dat je een beroep doet op de bepaling in de cao dat je recht hebt op een maandelijkse stagevergoeding.

Mocht je hier hulp bij willen hebben? Word dan lid van FNV Jong. Voor €6,25 per kwartaal beantwoorden wij al je (juridische) vragen met betrekking tot werk en inkomen! Daarnaast bieden we ook hulp bij solliciteren, vullen wij je belastingopgave gratis in en vertegenwoordigen we jongeren op collectief niveau en in de politiek. Klik hier om alle voordelen op een rijtje te zien en om lid te worden.

Robyn

Hallo FNV, ik ga 5 maanden lang, 40 uur per week stage lopen in een hotel. Ik moet op tijden beginnen als 5 uur en half 6. Ik ben 17 jaar oud, en krijg niks betaald, kan dat?

FNV Jong

Hoi Robyn,

Als je 17 jaar oud bent mag je tussen 23.00 uur en 06.00 uur niet werken. Per week mag je niet meer dan 45 uur werken. Een stagevergoeding is wettelijk niet verplicht, maar het is wel gebruikelijk. Het is dus erg vervelend dat je geen vergoeding krijgt, omdat je verder ook weinig tijd overhoud om ernaast nog te werken. Misschien is het een idee om hier nogmaals een gesprek over aan te gaan ?

Mila

Hoi

Ik had een vraagje. Ik moet ongeveer vier maanden stage lopen bij een kinderdagverblijf. Op mijn kennismakinggesprek briefje van school staat dat ik moet per dag acht uren stage lopen (van school woord de pauze in het 8 uren geteld.). En nu dat ik stage lopen, heeft de baas een regel met zijn medewerkes dat hun pauze telt niet in de 8 uren. En ik "moet" dus ook. Ik had samen met hem er over gesproken maar hij zij dat is het regel van cao voor zijn medewerker. Toen zij ik maar ik ben geen medewerker maar een stagiaire. Aangezien hij alleen mag gelijk hebben, ging ik niet meer in. Ik had Nooit van dit gehoord, nooit meegemaakt op mijn andere stageplekken.
Mijn vraag is: Is het waar dat staat in het cao dat onze pauze niet is ingeteld in de 8uren? Hij had dit niet gezegd in het stagegesprek. Ik doe MBO BOL Niveau 2.

Met vriendelijke groet,

FNV Jong

Hoi Mila,

Of dit ook daadwerkelijk in de cao staat zou ik uit moeten zoeken en dat doen we alleen voor onze leden. Dat je stagiaire bent en geen medewerker daar heb je helemaal gelijk in. Wat zegt je stagedocent hiervan ? Ik adviseer je om dit bij hun neer te leggen, wellicht kunnen zij in gesprek gaan met jouw stagebegeleider.

Janneke

Beste FNV,

Ik loop een WO stage in een universitair ziekenhuis. Van de zomer ben ik doorgegaan hiermee, maar had toen geen vrij reizen met het OV (ik woon in een andere stad). Zou ik de reiskosten vergoed kunnen krijgen? Waar zou ik dat kunnen regelen?

FNV Jong

Hoi Janneke,

Ik adviseer je om te kijken of er een cao van toepassing is. In cao’s worden namelijk ook afspraken gemaakt over reiskostenvergoedingen voor stagiairs. Als hierover afspraken gemaakt zijn is het bedrijf verplicht om zich aan de afspraken te houden die in de cao gemaakt zijn. Mochten er geen afspraken gemaakt zijn in de cao over reiskostenvergoeding, dan zou je eventueel nog in gesprek kunnen gaan met je leidinggevende om dit te bespreken.

Jasper van den Broek

Beste Anoniem,

Reiskosten zijn optioneel per bedrijf. Ik zou als ik u was bij het ziekenhuis zelf informeren of hier een dergelijke regeling voor is. Als deze er is zul je of per kilometer van huis een kleine vergoeding per dag krijgen. Soms moet je ook buskaartjes kunnen tonen, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

Met vriendelijke groet,
Jasper van den Broek

Hanny

Beste FNV Jong,

Dit jaar zal ik twee dagen in de week stage lopen op een MBO school als docent. Ik zal ook op het rooster staan en heb dan alle verantwoordelijkheden die een docent erbij krijgt.

Ik heb te horen gekregen dat ik geen stagevergoeding zal ontvangen. Ik vind het erg jammer en loop inkomsten mis. Van andere mede studenten hoor ik dat "''wanneer je op het rooster staat'' je als docent ook betaald moet worden, klopt dit?

Met vriendelijke groet,

Hanny

FNV Jong

Hoi Hanny,

Of dit ook daadwerkelijk zo is hangt af of er een cao van toepassing is. In cao’s worden namelijk afspraken gemaakt over de hoogte van het salaris/stagevergoeding.

Ik raad je daarom ook aan om te kijken of er een cao van toepassing is. Ik kan dit ook voor je uitzoeken, maar dan moet ik je wel vragen om lid te worden van FNV Jong. Ook raad ik je aan om de website van de rijksoverheid goed door te lezen. Hier kan je namelijk ook veel informatie vinden. Klik hier voor de website van de rijksoverheid.

Voor €6,25 per kwartaal beantwoorden wij al je (juridische) vragen met betrekking tot werk en inkomen! Daarnaast bieden we ook hulp bij solliciteren, vullen wij je belastingopgave gratis in en vertegenwoordigen we jongeren op collectief niveau en in de politiek. Klik hier om alle voordelen op een rijtje te zien en om lid te worden.

Jasper van den Broek

Beste Hanny,

Zoals in het artikel al vermeld staat; Een stage HOEFT niet betaalt te worden. Een bedrijf, in dit geval school, is niet verplicht een stagiair te vergoeden volgens de Nederlandse wet, aangezien het in principe onder school valt en je voor school ook niet betaald word.
Eveneens zal je studiefinanciering tijdens je stage doorlopen en zul je dus wellicht betaald worden voor deze periode.

Het feit dat je geen stagevergoeding krijgt is spijtig, aangezien de meeste bedrijven een kleine tot hoge vergoeding open stellen aan studenten, niet alleen voor het werk wat ze leveren, maar ook voor de motivatie, die bij jou nu een stukje minder zal zijn.

Mijn tip is om hierover in gesprek te gaan met je stagebedrijf. Een vol uurloon zul je niet krijgen, maar al krijg je iets kleins als een euro per uur dan loopt dat gedurende het jaar toch op tot een mooi bedrag als 832 euro.

Met vriendelijke groet,
Een student die er het fijne van af weet

Lisa

Hallo FNV,

Op dit moment studeer ik maatschappelijk werk en dienstverlening. Vanaf 1 september ga ik 1 jaar lang 32 uur stage lopen. Hiervoor krijg ik helaas geen stagevergoeding. Dat vind ik heel jammer. Om die reden moet ik dus naast mijn studie + 1 dag school gaan werken in het weekend om aan inkomen te komen. Dit lijkt mij echt zwaar en xit daarom te overwegen om mijn bijbaantje op te geven. Maar als ik mijn bijbaan ga opzeggen, dan heb ik amper inkomen. Daarom vraag ik me af of ik ergens vergoeding kan krijgen?

Mvg,
Lisa

FNV Jong

Hoi lisa,

Wettelijk gezien zijn er geen vergoedingen waarvoor je in aanmerking kan komen en er zijn ook geen fondsen die studenten hierin tegemoet komen. Wat je eventueel wel kan doen is kijken of er een cao van toepassing is. In cao’s worden namelijk ook afspraken gemaakt over stagevergoedingen. Mocht er een cao van toepassing zijn en is deze algemeen verbindend verklaard en word er in deze cao afspraken gemaakt over stagevergoedingen ? Dan heb je hier recht op. Mocht dit niet het geval zijn dan zal je toch moeten overwegen om een dag per week te blijven werken.

Carla

Ik heb een vraagje voor mijn dochter. Zij is (nog) 16 jaar en heeft het afgelopen jaar stage gelopen op een basisschool, zij volgt de mbo-opleiding onderwijsassistente. Zij heeft een half jaar stage gelopen voor 2 dagen per week en komend jaar gaat ze drie dagen per week stage lopen gedurende het hele schooljaar. Zij heeft geen vergoeding ontvangen en ook komend jaar krijgt ze geen vergoeding. Onderstaande tekst heb ik gevonden in de CAO primair onderwijs. Kunt u aangeven of zij recht heeft op een stagevergoeding.

Vaststelling maandsalaris OIO
B. Vaststelling maandsalaris OIO, behorende bij de artikelen 3.27 en 4.26 van deze cao
Het salaris van de onderwijsassistent in opleiding die is benoemd of aangesteld aan een basisschool of een speciale school voor basisonderwijs, een school voor speciaal onderwijs,een school voor voortgezet speciaal onderwijs dan wel aan een school of instelling voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs, bedraagt naar rato van de werktijdfactor 50% van de OOP- salarisschaal 4, salarisnummer 1.

Onderwijsassistent in opleiding
3.27 Leerarbeidsovereenkomst
1. Tussen de onderwijsassistent in opleiding, die een erkende mbo-opleiding onderwijsassistent volgt, de mbo-opleiding waar deze student is ingeschreven en de werkgever waar deze student is benoemd, wordt een leerarbeidsovereenkomst gesloten.
2. De leerarbeidsovereenkomst vermeldt in elk geval de duur en de omvang van de leerarbeidsovereenkomst, alsmede het salaris dat wordt vastgesteld volgens bijlage IV.B van deze cao.
3. In het leerwerkplan worden door partijen de leer- en werkactiviteiten vastgelegd.

6.9 Salaris voor jeugdigen
Vervallen met ingang van 1 januari 2008.

Alvast bedankt.

Nieuwe reactie inzenden

* Invullen verplicht. HTML niet toegestaan. E-mail adres wordt NIET getoond op de site en alleen gebruikt om een persoonlijke reactie te kunnen sturen.