Stagevergoeding

Wanneer je stage gaat lopen kun je daarvoor een stagevergoeding krijgen. Een stagebedrijf is niet verplicht om een stagevergoeding te geven, maar het is wel gebruikelijk. FNV Jong vindt het belangrijk dat jongeren een eerlijke beloning krijgen tijdens hun stage. Zeker wanneer je een langere tijd rondloopt op je stageplek, draai je vaak mee als volwaardige collega. Op deze pagina vind je de gemiddelde stagevergoeding per opleiding.

Heb je vragen over je stagevergoeding of problemen op je stage waarbij je hulp nodig hebt? Word lid van FNV Jong en wij staan altijd voor je klaar!

Een redelijke stagevergoeding ligt vaak tussen €250 en €300. Toch verschilt de hoogte van de vergoeding vaak per opleidingsniveau, studiejaar en relevante werkervaring. Hieronder vind je per opleidingsniveau een overzicht van een eerlijke stagevergoeding.

Stagevergoeding mbo

  • Bij 4 dagen in de week rond de 182 euro bruto per maand
  • Bij 5 dagen in de week zo’n 227 euro bruto per maand

Stagevergoeding hbo

  • Tussen de €136 en €227 bruto per maand is gemiddeld
  • Voor een afstudeerstage krijg je vaak wat meer. Een stagevergoeding tussen de €227 en €454 per maand is redelijk

Stagevergoeding wo

  • De gemiddelde stagevergoeding ligt tussen de €227 en €454 uur bruto per maand

FNV Jong tip:

Soms zijn er binnen een bedrijf ook duidelijke afspraken gemaakt in de cao over de hoogte van de stagevergoeding en een mogelijke onkosten- en reiskostenvergoeding. Check deze daarom altijd!

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Reacties

Shelly

Hallo ,
Ik doe opleiding gastvrouw op het rijnijssel college in wageningen en wil dit jaar mijn stage gaan lopen bij centerparks dat is dus intern krijg je daar genoeg stage vergoeding voor ivm je daar natuurlijk je eigen boodschappen moet gaan doen ens

Mvg

FNV Jong

Hi Shelly,

Waarschijnlijk zal je vallen onder de cao recreatie, maar dat moet je wel echt even in jouw contract checken of navragen.

Stagiairs onder die cao die 20 weken stage lopen, krijgen een vergoeding van minimaal €75 per week.

Lia

zijn er in rotterdam ook betaalde stages (detailhandel) ik moet dit jaar namelijk een stage plek zoeken. Vroeger liep ik stage bij de hema ook betaald. Voor 2 dagen in de week kreeg ik zo'n 118 euro maar ik weet niet of dat nu ook nog zo is.

FNV Jong

Hoi Lia,

Wettelijk is niets geregeld over stagevergoedingen. Dit zul je dus altijd zelf moeten onderhandelen (als het bedrijf geen vergoeding aanbiedt.

Succes!

lot

Hallo,

Even een tip als je nog een stage zoekt ! bij de Hema krijg je volgens mij betaald voor je stage of je krijgt een stage vergoeding. Ik weet niet of dit bij elk filiaal het geval is .

Esmee

Hallo,
Ik heb een heel jaar lang twee dagen per week stage gelopen. Ik liep stage op een basisschool vanuit een niveau 4 opleiding. Ik heb nooit geen vergoeding ontvangen voor iets. Klopt dit?

FNV Jong

Hoi Esmee,

Wettelijk is niets vastgelegd over stagevergoedingen. Staat er iets in de CAO over? Zo ja, dan hoor je dat te krijgen. Zo nee, dan kan je altijd zelf proberen te onderhandelen over een vergoeding.

Groetjes FNV Jong

Roos

Hoi,

Aankomend jaar ga ik beginnen met een opleiding pedagogisch medewerker in 1 jaar. Nu ga ik stage lopen bij een kinderdagverblijf en ik werk al bij een bso. Ik mag van mijn manager de uren van de bso die ik uitbetaald krijg ook opschrijven als stage uren. Mag dit wettelijk gezien?

FNV Jong

Hoi Roos,

De stageperiode is bedoeld om extra bij te leren. De stage zou dus wel een iets andere invulling moeten hebben dan je werkzaamheden nu. Overleg even met je school voor de zekerheid!

Groetjes FNV Jong

Lisa

Er is een stagevergoeding afgesproken bij het bedrijf. Nu heb ik een van een aantal maanden iets gehad, maar ik wacht nog op de uitbetaling van mei en juni. Ik heb hierover gebeld en gemaild. Er is mij toegezegd dat ze het zouden betalen 2 dagen geldeden, maar is nog niet gebeurd.
Wat kan ik nog meer doen? De uren van juni krijg ik pas in augustus. Ik heb ook geen loonstroken ontvangen, alleen het bedrag is overgemaakt.

FNV Jong

Hoi Lisa,

Is er een contract opgesteld waarin dit vermeld staat? Misschien kun je daar naar verwijzen.

Groetjes FNV Jong

moon

ik heb een vraag ik loop stage in een huisartenspraktijk.
ik loop hier 480 uur stage verspreid over 2 dagen in de week,.
heb ik dan ook recht op een stagevergoeding?

FNV Jong

Hoi Moon,

Wettelijk is niets afgesproken over stagevergoedingen. Soms wel in de cao. Je kunt deze checken, maar je kunt ook altijd proberen te onderhandelen over de stagevergoeding.

Groetjes FNV Jong

kimberly

Ik heb een vraagje:
Ik loop volgend jaar (2e leerjaar) 20 weken stage bij een Kinderopvang/BSO. En dat is 28 uur per week (4 dagen). Ze hebben me gevraagd om mijn bankpas mee te nemen. Maar kunnen jullie mij ook vertellen wat voor stagevergoeding ik ga krijgen?
Heb namelijk nog nooit een stagevergoeding gekregen.

Doe de opleiding, gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 BOL - ben 17 jaar.

FNV Jong

Hoi Kimberly,

Over stagevergoedingen is wettelijk niets afgesproken. Je kunt kijken of er in de cao van het bedrijf of de sector iets over is afgesproken. Anders kan het bedrijf in principe zelf de hoogte van de vergoeding bepalen. Je kunt altijd proberen hierover te onderhandelen.

Groetjes FNV Jong

Rosita

Beste fnv,

jullie praten over een redelijke stagevergoeding wat meestal ligt tussen de €250 en €300 per maand. Is dit niet VER onder het minimumloon als je werkweek 36 uur bedraagt? Of is een stagevergoeding nog wat je naast je loon krijgt ofzo?

Ik wil in september een BBL opleiding Helpende zorg en welzijn beginnen en zat te kijken naar stagevergoedingen, dit varieert dus van €182 tot €1.080 (CAO)? Ik vindt het grote verschil een beetje raar en niet helemaal eerlijk voor iemand die als ware 36 uur werkt.

Hoe moeten degene die bijvoorbeeld op zichzelf wonen hun rekeningen dan betalen als ze maar €182 per maand krijgen? Extra werken naast al 36 uur stage?

Dit is niet om jullie aan te vallen natuurlijk maar zit met veel vragen zoals jullie zien. Hoop dat jullie ze kunnen beantwoorden.

Groetjes Rosita

Anne

Bij een BBL opleiding krijg je salaris. Je werkt en leert. Dit is anders dan naar school en stage lopen.

Maris

Hallo, ik loop 10 weken stage in de zorg, ook enkele klasgenoten werken bij dezelfde instelling. Die klasgenoten hebben een stagevergoeding ontvangen, maar ik een nog 1 niet. Nu wordt er tegen ons gezegd dat wij niet op een vaste stageplek zitten, maar dat er een extra plek is gecreëerd, en daar is geen geld voor. Ik vind dit wel erg krom.. m'n klasgenoten werken gewoon samen met ons. .
Op school wordt gewoon gezegd: stagevergoeding is niet verplicht.

Onur

Je kunt daar niks tegen doen zoals er staat is een bedrijf niet verplicht je te vergoeden. Ze kunnen theoretisch gezien ook zeggen tegen je 'Wij mogen haar meer dus haar betalen we wel'. Maar dit doen de meeste bedrijven gelukkig niet.

Bart

ik ga volgend jaar helpende zorg en welzijn opleiding doen en ik moet dan het 2de jaar 3-4 dagen per week stage lopen zou je daar ook stagevergoeding voor kunnen krijgen? en bij wat voor stageplek krijg je sneller stagevergoeding? heeft iemand hier ervaring in?

FNV Jong

Hi Bart,

Vaak geldt in de zorg een cao die een stagevergoeding verplicht. Pak die er dus bij en kijk waar je aanspraak op kunt maken.

Wat de exacte hoogte is, kan soms echter per organisatie verschillen.

We begrijpen dat het spannend is, maar tijdens een sollicitatiegesprek kun je altijd vragen naar de hoogte van een eventuele vergoeding.

Laura

Hoi,
Ik heb op een bbl plaats bij kraamzorg instelling gesolliciteerd.
Bij gesprek kreeg ik te horen dat eerste 8 weken moet ik 5 dagen in de week naar school , die ligt 90km van me woonplaats en de km worden niet vergoed. Daarna moet ik stage lopen met een gediplomeerde kraamverzorgende. En krijg maar 4uren contract (maar ga eel fulltime stage lopen) dus rond 100e per maand, en de werkomgeving in de stral van 80km , die km worden ook niet vergoed. Pas na dat me stagebegeleider goed keurd, dat is al genoeg zelfstandig ben krijg ik 15u contract ( maar nog steeds fulltime stage) en dan pas gaan ze me km vergoeden. Nog toevoegen dat ze gaan me school kosten betalen en ben 27 jaar. Graag wil ik weten of dat alles mag?

FNV Jong

Hi Laura,

We zullen eerlijk bekennen dat het een en ander een beetje dubieus klinkt, maar de stage is wettelijk niet geregeld wat stagebedrijven heel veel vrijheid geeft als het gaat om de stagevoorwaarden.

Annoniem

Ha,

Ik doe een BBL opleiding en werk 32 uur in de week, geld er dan ook een minimumloon van 182 euro in de maand? of is dit voor een BOL opleiding?

Al vast bedankt voor uw reactie!

FNV Jong

Hee,

Dat hangt geheel af van wat jullie op papier zijn overeengekomen. De stage is namelijk niet wettelijk geregeld. Pak de stageovereenkomst er dus even bij en kijk wat jullie hebben afgesproken.

Marit

Hoi,
Een vraagje..op de salarisstrook ( stagevergoeding ) staat bij het aantal uren : 36.
Maar ik werk 40 uur per week.
Dat klopt toch niet ?

FNV Jong

Dat is een beetje vreemd, maar zal waarschijnlijk geen invloed hebben op de hoogte van jouw stagevergoeding. Heb je dit al besproken met jouw stagebegeleider? Ik stel voor dat je dat even doet. Je kunt best aangeven dat je jouw loonstrookje simpelweg niet helemaal begrijpt.

Wellicht bouw je op die manier vakantie-uren op, maar misschien ook niet. Wat dat betreft zijn de afspraken die op papier staan leidend bij stages. Pak dus ook even de stageovereenkomst erbij.

Dylan lukker

Hoi marit

Dit klopt wel je bouwt namelijk 4 vakantie uren op per week die je dus vrij kan nemen over je stage periode!

Marit

Hi Dylan,
Bedankt voor je reactie.
Maar op de salarisstrook staat achter: Vak.aanspraken.....helemaal niets ingevuld.
Daar zou dan toch iets moeten staan ?
gr.

diony post

Hallo,

ik moet voor mijn opleiding Allround schoonheidsspecialist 10 weken stage lopen. ik loop voor 4 dagen in de week stage bij de Douglas. Zou ik daarvoor stage vergoedingen moeten krijgen?

Groetjes,

FNV Jong

Beste Diony,

Dat hangt geheel af van wat in jouw stageovereenkomst en een eventuele cao van de Douglas staat. Bij stages heeft de stagiair namelijk heel vaak geen recht op een stagevergoeding, omdat de wet daarover niets zegt.

Florinde

Hallo,

Ik doe de opleiding dierverzorging, ik moet 5 dagen (40 uur) in de week 17 weken lang stagelopen, is het dan normaal dat je dan geen stagevergoeding krijgt?

FNV Jong

Hi Florinde,

De stage en bijbehorende vergoedingen zijn wettelijk eigenlijk niet geregeld. Dat betekent dat jullie in veel gevallen zelf mogen bepalen of je een stagevergoeding krijgt. Echter, bij veel BBL-opleidingen krijgen stageorganisaties subsidies voor het aannemen van stagiair en krijgt de stagiair het minimumloon uitbetaald. Soms wordt er ook nog iets in de cao van het bedrijf geregeld over stagevergoedingen. Ik stel voor dat je jouw schoolmentor een keer vraagt om naar jouw praktijk- of stageovereenkomst te kijken.

Sharelyn

ik ga binnenkort in mei 3 dagen per week stage lopen een jaar lang bij de Douglas, heb ik dan recht op stagevergoeding? en hoe kan ik dat aanvragen? Alvast bedankt.

FNV Jong

Hey Sharelyn,

Helaas zegt de wet officieel (nog) niets over de stage en bijbehorende vergoedingen. Een cao verplicht soms wel de uitbetaling van een stagevergoeding. Vraag dus even na of een cao van toepassing is, dat is namelijk een vaak verlengstuk van de stageovereenkomst.

Aron

beste Sharelyn,

Zoals in het artikel hierboven aangegeven, is het in Nederland niet verplicht om een stagiair stagevergoeding uit te betalen. Een organisatie bepaald vaak zelf of en hoeveel ze uitbetalen. Dit kan je navragen bij je stage. Aanvragen gaat dus ook niet, aangezien het een afspraak tussen jou en het bedrijf is.

Shin

hoi hoi ik heb een vraag
ik loop stage sinds oktober en kreeg 3 maanden later te horen dat ik een aanvraag moet doen voor een VOG nu willen ze alleen stagevergoeding betalen vanaf het moment wanneer ik me VOG heb ingeleverd. mag dit? heb ik dan die maanden voor niks gewerkt?

FNV Jong

Hola Shin,

Dat hangt een beetje af van wat jullie (op papier) hebben afgesproken. De wet zelf zegt hier namelijk eigenlijk niets over. In principe heeft een stagiair ook geen recht op stagevergoedingen, tenzij hij hierover afspraken maakt met de organisatie. Als je hebt afgesproken dat je een vergoeding krijgt (los van de VOG), lijkt het mij dat deze ook sowieso dient te worden uitbetaald. Die zou je dan ook over de afgelopen drie maanden kunnen opeisen.

Jip

Hey
Ik zit nu in het eerste jaar HBO-verpleegkunde en ik krijg mijn salaris via het CAO VVT. Wat hoort mijn stagevergoeding per maand te zijn? (ik loop drie dagen stage in de week).

FNV Jong

Hoi Jip,

De vergoeding wordt in artikel 3.18 van jouw CAO bepaald. Bij vier dagen is het bruto € 329,56. Werk je minder? Dan wordt de vergoeding naar rato aangepast.

Renata

Hallo,

Ik doe nu het derde jaar mbo4 verpleging en ik loop stage in een verpleeghuis. Ik heb er een maand stage gelopen en ben er door omstandigheden weggegaan. Zij zeggen nu dat ik de stagevergoeding niet krijg omdat ik onder het minimum aantal dagen/uren stage heb gelopen! Dat moet toch niet uitmaken, ik ben toch aanwezig geweest? Ik kan er ook niks over terug vinden in mijn stage-overeenkomst en mogen zij dat wettelijk wel doen?

Attsje

Hallo,

Een kennis van mij doet de HAVO en zit in het vierde jaar.
Hij loopt nu 2 dagen in de week stage bij een bedrijf.
Nu is mijn vraag: op welk bedrag aan stagevergoeding heeft hij recht?

FNV Jong

Hi Attsje,

Het nare aan stages is dat de wet daar eigenlijk niets over heeft bepaald. De contractspartijen mogen daarom ook zelf bepalen wat de hoogte van de stagevergoeding is. In het geval dat de stagiair vervolgens aan de slag gaat als een ‘normale’ werknemer, heeft hij ook recht op een normaal minimum(jeugd)loon.

remmus

Hallo mijn naam is remus. Ik heb een contract getekend en mijn stage bedrijf ook. In dit contract staat dat ik een stage vergoeding krijg. Nu heeft mijn stage mij ontslagen. Heb ik dan nog recht op de vergoeding voor de weken die ik wel heb gewerkt. ik rijsde gemiddeld een half uur met het ov en werkte van 9-5

Kimberley

Maar kun jij dat ook aantonen dat je daar recht op hebt ?
Ik hoop dat je daar een kopie van hebt.

remmus

Ik heb een ondertekend kopie van het contract. Dus ik zou hiermee recht hebben op mijn vergoeding ?. dank u voor de antwoorden

Kimberley

Hallo Remus.

Ik las jouw berichtje.
Je hebt nog recht op het geld wat nu nog open staat voor de aantal weken die je hebt gelopen.
Of de reiskosten worden vergoed zou dan ook in een contract moeten staan die ook ondertekend is.

Gr.
Kimberley

Julia

Hallo!

Ik ben een stagiair pedagogiek op een basischool.
Ik heb aan deze stage echt een fulltime baan. 40 uur werkweek is heel normaal. Ik krijg echter geen stagevergoeding en kan nergens vinden of ik hier recht op heb. Kan iemand hier mij bij helpen?

Groet, Julia

FNV Jong

Beste Julia,

Het nare aan de stageovereenkomst is dat hij geen bijzondere wettelijke regeling kent. De stagiair en stageorganisatie hebben daardoor heel veel vrijheid bij het invullen van de stageperiode. In veel gevallen gaan stagiairs daarom ook fulltime zonder vergoeding aan de slag. Echter, als jouw werkzaamheden verdacht veel lijken op die van ‘normale’ werknemers, kun je misschien aanspraak maken op een minimumloon. Helaas moet dat meestal via de rechter worden afgedwongen.

Kimberley

Hallo,

Misschien kun je dit zelf aan je stageplaats vragen ?
ik liep zelf ook op 3 basisscholen stage gelopen maar bij alle 3 kreeg ik geen stagevergoeding en dat is meestal bij alle basisscholen zo !
In de zorg krijg je dat meestal wel !

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Gr.
Kimberley