Stagevergoeding

Wanneer je stage gaat lopen kun je daarvoor een stagevergoeding krijgen. Een stagebedrijf is niet verplicht om een stagevergoeding te geven, maar het is wel gebruikelijk. FNV Jong vindt het belangrijk dat jongeren een eerlijke beloning krijgen tijdens hun stage. Zeker wanneer je een langere tijd rondloopt op je stageplek, draai je vaak mee als volwaardige collega. Op deze pagina vind je de gemiddelde stagevergoeding per opleiding.

Heb je vragen over je stagevergoeding of problemen op je stage waarbij je hulp nodig hebt? Word lid van FNV Jong en wij staan altijd voor je klaar!

Een redelijke stagevergoeding ligt vaak tussen €250 en €300. Toch verschilt de hoogte van de vergoeding vaak per opleidingsniveau, studiejaar en relevante werkervaring. Hieronder vind je per opleidingsniveau een overzicht van een eerlijke stagevergoeding.

Stagevergoeding mbo

  • Bij 4 dagen in de week rond de 182 euro bruto per maand
  • Bij 5 dagen in de week zo’n 227 euro bruto per maand


Stagevergoeding hbo

  • Tussen de €136 en €227 bruto per maand is gemiddeld
  • Voor een afstudeerstage krijg je vaak wat meer. Een stagevergoeding tussen de €227 en €454 per maand is redelijk


Stagevergoeding wo

  • De gemiddelde stagevergoeding ligt tussen de €227 en €454 uur bruto per maand

 


FNV Jong tip:

Soms zijn er binnen een bedrijf ook duidelijke afspraken gemaakt in de cao over de hoogte van de stagevergoeding en een mogelijke onkosten- en reiskostenvergoeding. Check deze daarom altijd!

 

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Reacties

Jacob

Hoi,
Ik ben 42 jaar, ik krijg een uitkering. Ik ging stage als tandtechniek. Mag ik een stage vergoeding aanvragen? En door wie moet aanvragen , gemeente of belastingdienst?

FNV Jong

Hoi Jacob,

Je kan onder andere bij de gemeente vragen of zij je verder kunnen helpen met een startersbeurs (www.startersbeurs.nu) Of je kan bij het bedrijf zelf vragen of je een stage vergoeding kan krijgen. Hou er wel rekening mee dat als je een stagevergoeding krijgt, dit invloed kan hebben op de hoogte van je uitkering.

Lola

ik ben van de ene dag op de andere zonder reden weggestuurd van mijn stageplaats. heb er twee maanden stage gelopen. ik ben daar nu drie weken weg maar heb nog steeds mijn stage vergoeding niet ontvangen. terwijl het afgesproken was dat ik die vergoeding zou krijgen. wat kan ik hier tegen doen ? groetjes Lola

FNV Jong

Hoi Lola,

Wat zegt je stage docent ervan dat je zomaar zonder reden weggestuurd bent ? Als er in de stage overeenkomst afgesproken is dat je een maandelijkse vergoeding krijgt, zal de werkgever die verplichting na moeten komen over de periode dat je daar stage gelopen hebt.

Heb je al contact opgenomen met het stage bedrijf ? Als dit nog niet het geval is, raad ik je aan om dat eerst te doen.

Henk de Wit

Niemand wordt zo maar weggestuurd. Mocht dat om een heel bijzondere reden toch gebeuren, dan meld je dit bij je opleiding.

Zelf moet je natuurlijk altijd een schrijven vragen met reden en per brief reageren.

Gr Henk

Jai

Ik ga stage lopen bij de rechtbank team Kanton. Ik ben HBO-student. weet u toevallig hoeveel stagevergoeding daar geboden wordt?

Sieb

Dat staat er toch boven! Welk niveau en het aantal dagen?

FNV Jong

Hoi Jai,

Dit is helaas niet bekend bij ons. Ik raad je aan om dit na te vragen bij je stagebegeleider.

M

Goedemorgen,

Ik doe nu een HBO-opleiding en mijn stagevergoeding is bruto en netto €240-,. Verder heb ik geen andere bijbaan. Hoe kan het zijn dat mijn bruto en netto bedrag gelijk is aan elkaar?

Jaapdejong

In je loon of vergoeding heb je altijd de heffingskorting (250 euro ongeveer) alles onder dat bedrag wordt niet belast.

FNV Jong

Hoi M,

Omdat je zo weinig verdient gaat er weinig tot geen belasting van je stagevergoeding af.

Bas Maaskamp

Ik doe nu een MBO-opleiding waar bij ik dus 500 uren stage moet hebben binnen 50 dagen. Maar op dat ik meer dagen stagen ga lopen in de week ben ik dan uitgerekend januari 9 klaar met de 500 uren. En mijn vraag is dus hoeveel stage vergoeding ik gemiddeld moet krijgen ?

FNV Jong

Hoi Bas,

Een stagevergoeding is wettelijk gezien niet verplicht, maar het is wel gebruikelijk. Gemiddeld krijgen stagiairs bij een stageweek van 4 dagen gemiddeld rond de 182 euro bruto per maand. Bij een volle week is dit 227 euro bruto per maand.

Ik raad je ook aan om te kijken of er een cao van toepassing is. In cao's worden tegenwoordig ook vaak afspraken gemaakt over stagevergoedingen. Ik kan dit ook voor je uitzoeken, maar dan moet ik je wel vragen om lid te worden van FNV Jong.

marije

hey,
ik ben aan het kijken voor scholen waar ik ook stage zal gaan lopen. ik wil wat gaan doen in de zorg, allen is het heel lastig om als 16 jarige een stage plaats te vinden in de zorg. hoe dan ook, krijg je als 16 jarige oom een stage vergoeding ?

FNV Jong

Hoi Marije,

Wettelijk zijn bedrijven/instellingen niet verplicht om een stagevergoeding te geven, maar het is wel gebruikelijk. Vaak wordt dit ook in cao’s geregeld, ik adviseer je daarom om altijd even te kijken of er een cao van toepassing is.

Sam

Hallo, ik vroeg mij af welke CAO hoort bij speciaal onderwijs?
is een stage vergoeding opleiding mmz daar gebruikelijk?
m.v.g Sam

FNV Jong

Hoi Sam,

Dat zou ik uit moeten zoeken en dat doen we alleen voor onze leden. Wil je dat ik dit voor je uitzoek ? Word dan lid van FNV Jong.

Bianca

Beste FNV jong,

Ik loop 4 dagen in de week stage, in totaal dus 32 uur per week.
En ik krijg €125,- per maand.
Er loopt ook een andere stagiaire hier, en zij krijgt 178 euro per maand, maar zij loopt maar 3 dagen in de week stage.
Mijn vraag is, is het verstandig om hier over na te vragen op mijn stage?

Met vriendelijke groet,

Bianca de Rooij

FNV Jong

Hoi Bianca,

Je kan natuurlijk altijd vragen waarom zij meer krijgt dan jou. Doe dit wel op een rustige manier en op een geschikt moment. Waarschijnlijk kunnen ze jou hier dan een verklaring voor geven en wellicht krijg je dan ook een hogere stagevergoeding.

Netesh

Geachte FNV,

Mijn stageperiode begint binnenkort , op dit moment ben ik op zoek naar een geschikte stageplaats. Ik studeer Middenkader Engineering Elektrotechniek 2e jaar op het MBO. Het zou heel fijn zijn als ik dit jaar weer een stagevergoeding ontvang. Hebben jullie voor mij een lijst met bedrijven die stagevergoeding aanbieden(regio Den Haag). Wat ik ook fijn zou vinden is als ik een aantal tips krijg om te solliciteren en achter te komen of ik een stagevergoeding krijg.

Bedankt voor het lezen van mijn reactie!

Met vriendelijk groet,

Netesh

anoniem

hallo ik loop stage bij een bedrijf en ik moet 20 weken stage lopen keer 45 uur per week en ik krijg helemaal geen vergoeding dit vind ik best wel overdreven

FNV Jong

Hoi Anoniem,

Een stagevergoeding is wettelijk helaas niet verplicht, maar het is wel gebruikelijk. Heb je het wel ter sprake gebracht of je een vergoeding kan krijgen ? Wat je ook kan doen is kijken of er een cao van toepassing is. In cao’s worden ook vaak afspraken gemaakt over stagevergoedingen.

anoniem

hoooi even een vraagje weet iemand of je stage vergoeding krijgt bij de hema als je 3 dagen per week stage loopt 8 uur perdag, als vmbo.

Groetjes,

FNV Jong

Hoi Anoniem,

Ik adviseer je om de Hema cao na te kijken, wellicht kan je hier het antwoord vinden op je vraag.

m

Hallo,

Ik heb een hele andere vraag over stagevergoeding.
Mag een deurwaarder beslag leggen op je stage vergoeding? Het is toch een vergoeding en geen loon, daar mag toch geen beslag op?

Gr.

FNV Jong

Hoi M,

Ook een stagevergoeding wordt gezien als inkomen en mag er dus beslag op gelegd worden. Wel zal er rekening gehouden moeten worden met de beslagvrije voet. Op studiefinanciering mag dan weer geen beslag gelegd worden.

Desiree

Beste FNV Jong,
Ik heb gemiddeld 4 maanden stage gelopen bij een bedrijf, 5 dagen in de week.
Omdat ik door een vervroegd schooljaar een week tekort heb ben ik extra uren gaan werken op een dag met instemming van mijn begeleider.
Ik ben ook een aantal dagen ziek geweest. Mijn stage begeleider heeft mijn ziekte dagen van mijn stagevergoeding afgetrokken en normaal moet je die dagen ook inhalen maar door mijn tekort kon dat niet.
Alleen nu wil mijn stage begeleider mijn extra uren niet betalen met als argument dat als je naar de tandarts moet of naar de dokter dit van die extra uren worden afgetrokken en niet worden betaald maar omdat hij ook de ziektedagen heeft afgetrokken van mijn vergoeding vind ik dit vreemd. Klopt dit wel?

FNV Jong

Hoi Desiree,

Wat apart! Wat voor afspraken zijn hierover gemaakt in je stage overeenkomst ? Meestal doen bedrijven er niet zo heel moeilijk over als je een aantal dagen ziek bent, en zullen zij jou deze dagen gewoon doorbetalen. Ook als je bijvoorbeeld naar de tandarts of dokter moet en vaak heb je vanuit school ook nog recht op een aantal vrije dagen. Ik raad je daarom aan om nog eens goed je stage overeenkomst door te lezen en dit te bespreken met je stagedocent.

Niki

Hallo FNV,
ik loop sinds september stage bij een gemeente. Ik volg de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (HBO). Ik krijg per maand netto 400 euro stagevergoeding. Als ik op mijn loonstrook kijk, is er geen brutobedrag. Klopt dit wel?

Groeten Niki

FNV Jong

Hoi Niki,

Er moet op een loonstrook altijd een brutobedrag vermeldt worden. Ik adviseer je om dit even na te vragen bij de afdeling personeelszaken. Zij kunnen jou hier waarschijnlijk wel een verklaring voor geven en mocht er inderdaad een fout gemaakt zijn, dit aanpassen.

Eric

Hallo FNV,

ik loop alleen stage en verder geen bijbaan. ik krijg 310 euro per
maand en loop 36 uur stage per week. Mag ik de loonheffingskorting toepassen?

Groeten,

Eric

FNV Jong

Hoi Eric,

Als je verder geen andere inkomsten hebt, raad ik je aan om inderdaad loonheffingskorting toe te passen op je stagevergoeding.

Floris

Hallo,

Ik begin in november als stagiere bij een Grafisch Ontwerp studio in Den Haag. Nu ben ik afgelopen zomer afgestudeerd aan de kunstacademie (HBO) in Arnhem. Ik vroeg me af wat hier de regels voor zijn wat betreft stagevergoeding? Of nouja regels.. volgens mij meer wat gebruikelijk is en wat jullie ervaring hiermee is?

Ik hoop snel iets te horen

Groetjes

Heline

Hallo,

Ik loop stage in de dienstverlenende sector en ik doe de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (HBO). Momenteel loop ik 32 uur in de week (4 dagen) stage. Dit doe ik 40 weken lang. In mijn contract dat ik heb ondertekend staat expliciet dat ik geen recht heb op arbeidsvergoeding, alleen als dit via de organisatie waar je stage loopt wel gebruikelijk is. Bij de organisatie waar ik stage loop krijg ik 50 euro per maand betaald.
Ik vroeg me allereerst af of je in een contract de vergoeding zomaar kan laten onthouden van de stagiaire. Daarnaast vroeg ik me af of 50 euro in de maand een redelijk bedrag is voor 32 uur per week stage lopen.

Groet,
Heline

FNV Jong

Hoi Heline,

Ik denk dat de school hiermee bedoeld dat er in beginsel geen recht op stagevergoeding bestaat, tenzij de organisatie/bedrijf zelf bereidt is om een maandelijkse vergoeding te geven aan een stagiair(e) en niet zozeer de vergoeding probeert te onthouden. Een stagevergoeding van €50,- per maand is niet erg veel. Gemiddeld ligt een stagevergoeding voor een HBO stage tussen de €136,- en €227,- bruto per maand. Je zou eventueel kunnen kijken of er een cao van toepassing is. In cao’s worden namelijk ook vaak afspraken gemaakt over de hoogte van stagevergoedingen. Mocht er geen cao van toepassing zijn, dan kan je wellicht nog in gesprek kunnen gaan met jouw stagebegeleider voor een hogere stagevergoeding.

Zippor

Hallo ik doe een mbo opleiding niveau 2 beveiliging.

Ik loop nu in mijn stageperiode van 6maanden in het ziekenhuis. Met vaak pittige incident. Ik loop gemiddeld 40uur p week. Met veel nacht en weekend diensten. Ze hebben beloofd 250 euro. Maar heb nou maar 170 euro gekregen. En ik heb geen vrije dagen om extra te werken terwijl dit wel beloofd is. Wat kan ik eraan doen om het mij ook zo gemakkelijk mogelijk te maken?

FNV Jong

Hoi Zippor,

Heb je al naar je loonstrook gekeken en dan met name naar het bruto/netto gedeelte ? Wellicht kan je op je loonstrook zien waarom je minder hebt gekregen dan €250,-.. Heb je nog een ander baantje naast je stage ? Dit zou ook kunnen verklaren waarom je €170,- hebt gekregen, dit heeft dan te maken met loonheffingen. Heb je ook al met je stagebegeleider gesproken over je vrije dagen die ze je beloofd hebben ? Als dit niet het geval is, raad ik je aan om dit eerst te doen.

Anouk

Ik heb een stage plek en heb het rooster gekregen nu moet ik 6 dagen stage lopen (totaal 44 uur) voor een perioden van 6 maanden mijn vraag is mag dit wel

Mvg Anouk

FNV Jong

Hoi Anouk,

Dat is mede afhankelijk van je leeftijd. Als je bijvoorbeeld 17 jaar bent mag je niet meer dan 45 uur per week aan school én werk (stage) besteden. Wat zegt de school hierover ? Grote kans dat zij hier ook afspraken over gemaakt hebben en vastgelegd hebben in een regelement. Ik raad je daarom ook aan om dit met je stagedocent te bespreken.

Angela

Per maand* excuses

Angela

Hallo,

Ik loop 4 dagen in de week stage, elke dag 8,5 u maar op de vrijdagen 7,5 u.

Er werd mij verteld dat ik €150,- NETTO krijg per week.

Ik zit op het MBO, niveau 3.

Is dit normaal?

Groetjes Angela

FNV Jong

Hoi Angela,

Wettelijk gezien zijn stagevergoedingen niet verplicht, maar het is wel gebruikelijk. Bij een stage van 5 dagen per week is een maandelijkse stagevergoeding van €227,- bruto per maand gebruikelijk. Ik adviseer je om te kijken of er een cao van toepassing is. In cao’s worden namelijk ook afspraken gemaakt over de hoogte van stagevergoedingen. Je zou ook eventueel nog in gesprek kunnen gaan met jouw stagebegeleider voor een hogere stagevergoeding.

Nathalie

Hallo,

Graag wil ik weten of er ook een maximum is wat je mag verdienen in een half jaar stagen?

Groetjes

FNV Jong

Hoi Nathalie,

Er is geen maximum, maar als je teveel verdient kan dit wel gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je studiefinanciering.

Dave van Dijk

Ik loop momenteel stage op een school in Woerden. Ik werk 45 uur per week en krijg geen stagevergoeding. Ik baal hier helemaal van en ik ben ook nog eens elke dag kapot. Er zijn geen andere bedrijven waar ik stage mag lopen of anders haal ik mijn diploma niet. Wat moet ik doen, ik weet niet wat ik moet doen.

FNV Jong

Hoi Dave,

Stagevergoedingen zijn wettelijk (helaas) niet verplicht. Heb je al gekeken of er een geldige cao is ? In cao’s worden er namelijk ook afspraken gemaakt over stagevergoedingen. Bedrijven (scholen) zijn verplicht om zich aan deze afspraken te houden.

jamy

Hoi, ik doe een BOL opleiding van 2 jaar en loop nu 10 weken stage bij een bedrijf. ik krijg hier gewoon stagevergoeding van maar mijn vraag is, moet je vanwege je studiefinanciering, aangeven bij DUO dat je stagevergoeding krijgt?

FNV Jong

Hoi Jamy,

Dit hoef je niet door te geven aan DUO, tenzij je meer verdient dan €13.729,80. Dan zal je studiefinanciering stopgezet moeten worden.

Liever niet

Geachte heer/mevrouw,

Ik ben in het bezit van mn mbo 4 diplommogelmbo diploma en ga nu een bachelor lerarengraad behalen ik loop 16-20 uur stage op het vmbo. Mijn stagevergoeding is 0 euro?!?

Ik vind dit best schandalig. Iemand een idee of tip hoe ik het mogelijk wel kan krijgen? Ik vind het schandalig voor iemand die al een bachelor heeft en 9 jaar werkervaring dat er geen stagevergoeding is.

FNV Jong

Hoi Anoniem,

Een stagevergoeding is wettelijk niet verplicht, maar wel gebruikelijk. Ik adviseer je om te kijken of er een cao van toepassing is, hierin worden namelijk ook afspraken gemaakt over stagevergoedingen. Bedrijven zijn verplicht om de regels uit de cao na te leven. Mochten er geen afspraken over gemaakt zijn in de cao, dan zou je eventueel nog in gesprek kunnen gaan om te bespreken of er toch een vergoeding inzit.

Nieuwe reactie inzenden

* Invullen verplicht. HTML niet toegestaan. E-mail adres wordt NIET getoond op de site en alleen gebruikt om een persoonlijke reactie te kunnen sturen.