Stagevergoeding

Wanneer je stage gaat lopen kun je daarvoor een stagevergoeding krijgen. Een stagebedrijf is niet verplicht om een stagevergoeding te geven, maar het is wel gebruikelijk. FNV Jong vindt het belangrijk dat jongeren een eerlijke beloning krijgen tijdens hun stage. Zeker wanneer je een langere tijd rondloopt op je stageplek, draai je vaak mee als volwaardige collega. Op deze pagina vind je de gemiddelde stagevergoeding per opleiding.

Heb je vragen over je stagevergoeding of problemen op je stage waarbij je hulp nodig hebt? Word lid van FNV Jong en wij staan altijd voor je klaar!

Een redelijke stagevergoeding ligt vaak tussen €250 en €300. Toch verschilt de hoogte van de vergoeding vaak per opleidingsniveau, studiejaar en relevante werkervaring. Hieronder vind je per opleidingsniveau een overzicht van een eerlijke stagevergoeding.

Stagevergoeding mbo

  • Bij 4 dagen in de week rond de 182 euro bruto per maand
  • Bij 5 dagen in de week zo’n 227 euro bruto per maand


Stagevergoeding hbo

  • Tussen de €136 en €227 bruto per maand is gemiddeld
  • Voor een afstudeerstage krijg je vaak wat meer. Een stagevergoeding tussen de €227 en €454 per maand is redelijk


Stagevergoeding wo

  • De gemiddelde stagevergoeding ligt tussen de €227 en €454 uur bruto per maand

 


FNV Jong tip:

Soms zijn er binnen een bedrijf ook duidelijke afspraken gemaakt in de cao over de hoogte van de stagevergoeding en een mogelijke onkosten- en reiskostenvergoeding. Check deze daarom altijd!

 

Reacties

Jordy Frissen

Hallo FNV,

Ik loop 5 maanden lang, 5 dagen per week (36 tot 40 uur) stage in een administratiekantoor MBO opleiding 2e leerjaar.

Het bedrijf geeft mij 75 euro stagevergoeding , en geen reiskostenvergoeding terwijl ik meer moet betalen aan openbaar vervoer dan dat ik terug krijg.

Is dit niet een beetje weinig of zelfs belachelijk?

Ik hoor van u,

Jan

goedemiddag,
ik heb een afstudeerstage (HBO) niet met goed gevolg afgerond. ik kreeg het binnen de termijn niet afgerond en mocht van school niet verder ...
nu wil het bedrijf de stagevergoeding terughebben en stuurt acceptgiro's. kan dit zomaar? en moet ik terugbetalen? ik heb geen enkel (contract) getekend ...

FNV Jong

Hoi Jan,

Wat apart dat je jouw stagevergoeding moet terugbetalen. Dit kunnen zij niet zomaar terugvorderen. Hebben ze aangegeven op welke grond zij zich beroepen ? Ze zullen dit dan ergens schriftelijk vastgelegd moeten hebben.

Ik raad je aan om een (aangetekende!) brief te versturen met de vraag op welke grond zij zich beroepen.

Madelon

Hallo fnv,

Ik ben 16 jaar en ik zit op een praktijk school en ik ga stage lopen in een horecabedrijf maar ze willen dat ik in het weekend ook kom werken maar zijn ze dan verplicht om mij een stage vergoeding te geven ?

FNV Jong

Hoi Madelon,

Wettelijk gezien zijn bedrijven niet verplicht om een stagevergoeding te geven. Aangezien het om een stage gaat in een horecabedrijf is werken in de weekenden vrij gebruikelijk. Wel moet het stage bedrijf zich houden aan de wet- en regelgeving qua werktijden. Wellicht kan je in gesprek gaan met je stagebegeleider om te vragen of het mogelijk is om toch een (kleine) vergoeding te krijgen ?

Robin

Hallo FNV,

Ik heb onlangs 3 weken stage gelopen bij een recreatiebedrijf op een eiland. 3 weken lang, 7 dagen in de week.
Nu heeft het stagebedrijf mijn stagevergoeding overgemaakt aan school. School houdt hiervan de helft in. Ik krijg nu 75 euro van school. De rest houden ze in voor gemaakte onkosten? Daarbij wil ik opmerken dat school volgens mij GEEN onkosten heeft gemaakt. De boottocht, levensonderhoud etc. heb ik zelf moeten betalen.
Mag school zomaar de helft van mijn stagevergoeding inhouden?

FNV Jong

Hoi Robin,

Het is niet eerlijk dat de school de helft van jouw stagevergoeding inhoudt. Wettelijk gezien zijn hier helaas geen afspraken over gemaakt en zijn er scholen die dit inderdaad doen. Staat er in jouw stage overeenkomst of bijvoorbeeld in het schoolreglement dat de school de helft van jouw stagevergoeding in mag houden ? Ik adviseer je om dit uit te zoeken. Het moet namelijk wel ergens zwart op wit staan.

Mieke

even een vraagje die betrekking heeft op het stage adres van mijn dochter! zij gaat 32 uur stage lopen bij Loket Nijmegen ( schuldsanering ) Gemeente Nijmegen
3e Jaar HAN Nijmegen. krijgt werkelijk niks aan stagevergoeding
is toch niet normaal. wat kan zij ondernemen zonder scheve gezichten te krijgen op haar stage plaats
hoor graag

FNV Jong

Beste Mieke,

Wettelijk gezien zijn bedrijven niet verplicht om een stagevergoeding te geven, maar het is wel gebruikelijk. Ze kan eventueel nakijken of er een cao van toepassing is. In cao’s worden namelijk ook afspraken gemaakt over stagevergoedingen. Bedrijven (of gemeentelijke instanties) zijn verplicht om zich te houden aan deze afspraken. Mocht er geen cao van toepassing zijn dan zou ze nog in gesprek kunnen gaan met haar stagebegeleider om te bespreken of er nog mogelijkheden zijn voor een (kleine) vergoeding.

SARA

Bij welke WINKELS krijg je allemaal en stagevergoeding??

FNV Jong

Hoi Sara,

Dit verschilt per winkel en het is afhankelijk wat voor afspraken er gemaakt zijn in een cao. We hebben hier helaas geen lijst liggen bij welke winkels je een stagevergoeding krijgt. Het best kan je dit aan de winkel zelf vragen of kijken of er een cao van toepassing is.

We kunnen het wel voor je uitzoeken, maar dan moet ik je vragen om lid te worden van FNV Jong. Voor €6,25 per kwartaal beantwoorden wij al je (juridische) vragen met betrekking tot werk en inkomen! Daarnaast bieden we ook hulp bij solliciteren, vullen wij je belastingopgave gratis in en vertegenwoordigen we jongeren op collectief niveau en in de politiek. Klik hier om alle voordelen op een rijtje te zien en om lid te worden.

sandra

Beste, mijn zoon start met de bblopleiding filiaalmanager bij de AH hij krijgt een vergoeding van 206,40 is dit een normaal bedrag? Hij moet hier ook zijn ziektekostenverzekering van betalen en kinderbijslag vervalt hij gaat 24 uur werken

FNV Jong

Beste Sandra,

Wettelijk gezien zijn bedrijven niet verplicht om een vergoeding te geven, maar het is wel gebruikelijk. Gemiddeld krijgt een MBO ’er voor 4 dagen stage per week een maandelijkse bruto vergoeding van €182,- per maand. Een vergoeding van €206,40 ligt hier dan iets boven. Ik neem aan dat er alleen een praktijkovereenkomst gesloten is tussen uw zoon en de Albert Heijn en geen arbeidsovereenkomst? Als er ook een arbeidsovereenkomst getekend is zullen ze hem minimaal het minimumloon moeten uitbetalen.

U kunt ook in de cao kijken of er afspraken gemaakt zijn over de hoogte van stagevergoedingen. Ik kan dit ook uitzoeken voor uw zoon, maar dan moet ik hem wel vragen om lid te worden van FNV Jong. Voor €6,25 per kwartaal beantwoorden wij al je (juridische) vragen met betrekking tot werk en inkomen! Daarnaast bieden we ook hulp bij solliciteren, vullen wij je belastingopgave gratis in en vertegenwoordigen we jongeren op collectief niveau en in de politiek. Klik hier om alle voordelen op een rijtje te zien en om lid te worden.

Hajrah

Hoi,
Ik loop stage in een apotheek. De stageplek is geregeld door mijn school. Van hun kreeg ik ook te horen dat ik stagevergoeding zou krijgen, want dit stond in de CAO van apotheken. Nou wil de apotheek mij niet betalen. Ook willen ze mijn vragen niet beantwoorden en word ik niet serieus genomen. Het is ook heel moeilijk om iemand te bereiken van de management. De apotheker heeft ook voor mij gebeld en gemaild, maar krijgt ook geen reactie. Wat kan ik in zo een situatie het beste doen?

FNV Jong

Hoi Hajrah,

Als er in een cao overeengekomen is dat stagiaires recht hebben op een stagevergoeding en deze cao is algemeen verbindend verklaard, dan zal de werkgever zich hier aan moeten houden. Heb je dit al besproken met jou stagedocent van school? Wellicht kan hij/zij contact opnemen met het management van de apotheek. Mocht dit niks uithalen, dan kan je overwegen om een (aangetekende) brief te schrijven waarin je aangeeft dat je een beroep doet op de bepaling in de cao dat je recht hebt op een maandelijkse stagevergoeding.

Mocht je hier hulp bij willen hebben? Word dan lid van FNV Jong. Voor €6,25 per kwartaal beantwoorden wij al je (juridische) vragen met betrekking tot werk en inkomen! Daarnaast bieden we ook hulp bij solliciteren, vullen wij je belastingopgave gratis in en vertegenwoordigen we jongeren op collectief niveau en in de politiek. Klik hier om alle voordelen op een rijtje te zien en om lid te worden.

Robyn

Hallo FNV, ik ga 5 maanden lang, 40 uur per week stage lopen in een hotel. Ik moet op tijden beginnen als 5 uur en half 6. Ik ben 17 jaar oud, en krijg niks betaald, kan dat?

FNV Jong

Hoi Robyn,

Als je 17 jaar oud bent mag je tussen 23.00 uur en 06.00 uur niet werken. Per week mag je niet meer dan 45 uur werken. Een stagevergoeding is wettelijk niet verplicht, maar het is wel gebruikelijk. Het is dus erg vervelend dat je geen vergoeding krijgt, omdat je verder ook weinig tijd overhoud om ernaast nog te werken. Misschien is het een idee om hier nogmaals een gesprek over aan te gaan ?

Mila

Hoi

Ik had een vraagje. Ik moet ongeveer vier maanden stage lopen bij een kinderdagverblijf. Op mijn kennismakinggesprek briefje van school staat dat ik moet per dag acht uren stage lopen (van school woord de pauze in het 8 uren geteld.). En nu dat ik stage lopen, heeft de baas een regel met zijn medewerkes dat hun pauze telt niet in de 8 uren. En ik "moet" dus ook. Ik had samen met hem er over gesproken maar hij zij dat is het regel van cao voor zijn medewerker. Toen zij ik maar ik ben geen medewerker maar een stagiaire. Aangezien hij alleen mag gelijk hebben, ging ik niet meer in. Ik had Nooit van dit gehoord, nooit meegemaakt op mijn andere stageplekken.
Mijn vraag is: Is het waar dat staat in het cao dat onze pauze niet is ingeteld in de 8uren? Hij had dit niet gezegd in het stagegesprek. Ik doe MBO BOL Niveau 2.

Met vriendelijke groet,

FNV Jong

Hoi Mila,

Of dit ook daadwerkelijk in de cao staat zou ik uit moeten zoeken en dat doen we alleen voor onze leden. Dat je stagiaire bent en geen medewerker daar heb je helemaal gelijk in. Wat zegt je stagedocent hiervan ? Ik adviseer je om dit bij hun neer te leggen, wellicht kunnen zij in gesprek gaan met jouw stagebegeleider.

Janneke

Beste FNV,

Ik loop een WO stage in een universitair ziekenhuis. Van de zomer ben ik doorgegaan hiermee, maar had toen geen vrij reizen met het OV (ik woon in een andere stad). Zou ik de reiskosten vergoed kunnen krijgen? Waar zou ik dat kunnen regelen?

FNV Jong

Hoi Janneke,

Ik adviseer je om te kijken of er een cao van toepassing is. In cao’s worden namelijk ook afspraken gemaakt over reiskostenvergoedingen voor stagiairs. Als hierover afspraken gemaakt zijn is het bedrijf verplicht om zich aan de afspraken te houden die in de cao gemaakt zijn. Mochten er geen afspraken gemaakt zijn in de cao over reiskostenvergoeding, dan zou je eventueel nog in gesprek kunnen gaan met je leidinggevende om dit te bespreken.

Jasper van den Broek

Beste Anoniem,

Reiskosten zijn optioneel per bedrijf. Ik zou als ik u was bij het ziekenhuis zelf informeren of hier een dergelijke regeling voor is. Als deze er is zul je of per kilometer van huis een kleine vergoeding per dag krijgen. Soms moet je ook buskaartjes kunnen tonen, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

Met vriendelijke groet,
Jasper van den Broek

Hanny

Beste FNV Jong,

Dit jaar zal ik twee dagen in de week stage lopen op een MBO school als docent. Ik zal ook op het rooster staan en heb dan alle verantwoordelijkheden die een docent erbij krijgt.

Ik heb te horen gekregen dat ik geen stagevergoeding zal ontvangen. Ik vind het erg jammer en loop inkomsten mis. Van andere mede studenten hoor ik dat "''wanneer je op het rooster staat'' je als docent ook betaald moet worden, klopt dit?

Met vriendelijke groet,

Hanny

FNV Jong

Hoi Hanny,

Of dit ook daadwerkelijk zo is hangt af of er een cao van toepassing is. In cao’s worden namelijk afspraken gemaakt over de hoogte van het salaris/stagevergoeding.

Ik raad je daarom ook aan om te kijken of er een cao van toepassing is. Ik kan dit ook voor je uitzoeken, maar dan moet ik je wel vragen om lid te worden van FNV Jong. Ook raad ik je aan om de website van de rijksoverheid goed door te lezen. Hier kan je namelijk ook veel informatie vinden. Klik hier voor de website van de rijksoverheid.

Voor €6,25 per kwartaal beantwoorden wij al je (juridische) vragen met betrekking tot werk en inkomen! Daarnaast bieden we ook hulp bij solliciteren, vullen wij je belastingopgave gratis in en vertegenwoordigen we jongeren op collectief niveau en in de politiek. Klik hier om alle voordelen op een rijtje te zien en om lid te worden.

Jasper van den Broek

Beste Hanny,

Zoals in het artikel al vermeld staat; Een stage HOEFT niet betaalt te worden. Een bedrijf, in dit geval school, is niet verplicht een stagiair te vergoeden volgens de Nederlandse wet, aangezien het in principe onder school valt en je voor school ook niet betaald word.
Eveneens zal je studiefinanciering tijdens je stage doorlopen en zul je dus wellicht betaald worden voor deze periode.

Het feit dat je geen stagevergoeding krijgt is spijtig, aangezien de meeste bedrijven een kleine tot hoge vergoeding open stellen aan studenten, niet alleen voor het werk wat ze leveren, maar ook voor de motivatie, die bij jou nu een stukje minder zal zijn.

Mijn tip is om hierover in gesprek te gaan met je stagebedrijf. Een vol uurloon zul je niet krijgen, maar al krijg je iets kleins als een euro per uur dan loopt dat gedurende het jaar toch op tot een mooi bedrag als 832 euro.

Met vriendelijke groet,
Een student die er het fijne van af weet

Lisa

Hallo FNV,

Op dit moment studeer ik maatschappelijk werk en dienstverlening. Vanaf 1 september ga ik 1 jaar lang 32 uur stage lopen. Hiervoor krijg ik helaas geen stagevergoeding. Dat vind ik heel jammer. Om die reden moet ik dus naast mijn studie + 1 dag school gaan werken in het weekend om aan inkomen te komen. Dit lijkt mij echt zwaar en xit daarom te overwegen om mijn bijbaantje op te geven. Maar als ik mijn bijbaan ga opzeggen, dan heb ik amper inkomen. Daarom vraag ik me af of ik ergens vergoeding kan krijgen?

Mvg,
Lisa

FNV Jong

Hoi lisa,

Wettelijk gezien zijn er geen vergoedingen waarvoor je in aanmerking kan komen en er zijn ook geen fondsen die studenten hierin tegemoet komen. Wat je eventueel wel kan doen is kijken of er een cao van toepassing is. In cao’s worden namelijk ook afspraken gemaakt over stagevergoedingen. Mocht er een cao van toepassing zijn en is deze algemeen verbindend verklaard en word er in deze cao afspraken gemaakt over stagevergoedingen ? Dan heb je hier recht op. Mocht dit niet het geval zijn dan zal je toch moeten overwegen om een dag per week te blijven werken.

Carla

Ik heb een vraagje voor mijn dochter. Zij is (nog) 16 jaar en heeft het afgelopen jaar stage gelopen op een basisschool, zij volgt de mbo-opleiding onderwijsassistente. Zij heeft een half jaar stage gelopen voor 2 dagen per week en komend jaar gaat ze drie dagen per week stage lopen gedurende het hele schooljaar. Zij heeft geen vergoeding ontvangen en ook komend jaar krijgt ze geen vergoeding. Onderstaande tekst heb ik gevonden in de CAO primair onderwijs. Kunt u aangeven of zij recht heeft op een stagevergoeding.

Vaststelling maandsalaris OIO
B. Vaststelling maandsalaris OIO, behorende bij de artikelen 3.27 en 4.26 van deze cao
Het salaris van de onderwijsassistent in opleiding die is benoemd of aangesteld aan een basisschool of een speciale school voor basisonderwijs, een school voor speciaal onderwijs,een school voor voortgezet speciaal onderwijs dan wel aan een school of instelling voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs, bedraagt naar rato van de werktijdfactor 50% van de OOP- salarisschaal 4, salarisnummer 1.

Onderwijsassistent in opleiding
3.27 Leerarbeidsovereenkomst
1. Tussen de onderwijsassistent in opleiding, die een erkende mbo-opleiding onderwijsassistent volgt, de mbo-opleiding waar deze student is ingeschreven en de werkgever waar deze student is benoemd, wordt een leerarbeidsovereenkomst gesloten.
2. De leerarbeidsovereenkomst vermeldt in elk geval de duur en de omvang van de leerarbeidsovereenkomst, alsmede het salaris dat wordt vastgesteld volgens bijlage IV.B van deze cao.
3. In het leerwerkplan worden door partijen de leer- en werkactiviteiten vastgelegd.

6.9 Salaris voor jeugdigen
Vervallen met ingang van 1 januari 2008.

Alvast bedankt.

FNV Jong

Beste Carla,

Aangezien uw dochter 2 dagen per week stage liep, neem ik aan dat zij een BOL opleiding volgt ? De informatie die u gevonden heeft is van toepassing op studenten die een BBL opleiding volgen en dus een leer/arbeidsovereenkomst overeengekomen zijn met een werkgever. BBL'ers zijn in dienst bij de werkgever en alle wet- en regelgeving van het arbeidsrecht is op hun van toepassing. Bij uw dochter is waarschijnlijk geen sprake van een leerarbeidsovereenkomst, maar heeft zij alleen van school uit een praktijkovereenkomst getekend.

Om echter een goed antwoord te geven op uw vraag zal ik zelf de cao na moeten kijken die van toepassing is en heb ik meer informatie nodig. Dit doen wij echter alleen voor onze leden. Mocht uw dochter al lid zijn dan kan zij contact met ons opnemen. Mocht ze nog geen lid zijn, maar wil zij wel dat dit verder uitgezocht wordt ? Dan kan ze zich via onze website aanmelden.

Carla

Dank voor uw antwoord, het klopt dat zij een BOL-opleiding volgt, dus het antwoord is duidelijk.

Marijke

Hoi,

Ik moet komend jaar voor 10 maanden stage lopen, 4 dagen in de week. Hier krijg ik geen stagevergoeding voor en ik weet dat mijm stageplek me dit niet hoeft te geven. Ik vroeg me af of school verplicht is me een kleine vergoeding te geven, aangezien ik daar vrijwel fulltime zal werken. Ik had dit namelijk ergens gelezen, maar ik kan het document nergens meer terug vinden!

FNV Jong

Hoi Marijke,

Wettelijk gezien is een school niet verplicht om jou een (kleine) vergoeding te geven, omdat je stage loopt. Waar heb je dit precies gelezen ? Was dit document van de school waar je jouw opleiding volgt ? Scholen kunnen hier namelijk zelf wel afspraken over maken. Het zou fijn zijn als de school jou een vergoeding kan geven.

Heb je ook gekeken of er een eventuele cao van toepassing is ? In cao's worden namelijk ook afspraken gemaakt over stagevergoedingen. Mocht een er een cao van toepassing zijn, dan dient een bedrijf zich hier aan te houden.

Ik kan dit ook voor je uitzoeken, maar dan moet ik je wel vragen om lid te worden van FNV Jong.

Kimberly

Goedemorgen,
ik loop deze maand 5 maanden stage. Mijn gehele stage duurt anderhalf jaar.
Ik doe dit 4 dagen in de week, 8 uur per dag.
Ik krijg geen stagevergoeding of reiskosten vergoeding.
Ik doe het werk eigenlijk gewoon gratis.
Ik heb om het intern personeel te ontlasten tijdens de vakantie periode niet eens een week vrij gevraagd.
Inmiddels ben ik totaal uitgeput, en ik vroeg me af, en hoort toch iets van een vergoeding te zijn ?

FNV Jong

Hoi Kimberly,

Wettelijk gezien zijn bedrijven (helaas) niet verplicht om stagiairs een stage of reiskostenvergoeding te geven, maar het is wel gebruikelijk. Je kan eventueel nog een keer met je stagebegeleider in gesprek gaan of er toch nog mogelijkheden zijn om een vergoeding te krijgen. Je kan ook nog kijken of er een cao van toepassing is. In sommige cao’s worden namelijk ook afspraken gemaakt over stagevergoedingen.

Cansu

Hallo,

Ik loop sinds kort stage bij een organisatie en krijg ergens eind mijn stage periode een vergoeding, maar naast mijn stage heb ik een bijbaan. Als ik straks mijn stage vergoeding ontvang wordt er helft of zelfs meer dan de helft afgetrokken door de belastingdienst. Hebben jullie misschien tips? Ik heb gehoord dat ze het ook kunnen laten zien als geschenk?! Het zou namelijk jammer zijn als meer dan de helft naar de belasting gaat. heb dan liever geen stagevergoeding.

Graag hoor ik gauw!

FNV Jong

Hoi Cansu,

Je kunt maar bij één werkgever de loonheffingskorting laten toepassen. Wij raden jongeren altijd aan om deze korting te laten toepassen bij de werkgever waar het meeste verdiend wordt. Het andere loon wordt volledig belast. Deze inkomstenbelasting kun je volgend jaar (gedeeltelijk) terugvragen van de Belastingdienst. Als je lid bent van FNV Jong, dan kunnen wij de aangifte voor je doen.

Sara

Goedemiddag,

Ik bevind mij in exact dezelfde situatie als Cansu. Meerdere nulurencontracten bij diverse werkgevers, dus geen loonheffingskorting. Op dit moment wordt er inderdaad bijna de helft van mijn stagevergoeding ingehouden onder de noemer 'loonheffing'. Tijdens de onderhandelingen over de stagevergoeding, was ik in de veronderstelling dat het afgesproken bedrag een netto bedrag betrof. Ik moet dit even nazoeken, maar dat zou betekenen dat de uitbetaling moet neerkomen op het afgesproken bedrag, zelf ná aftrek van de loonheffing, toch?
Mvg

PS: ik vind het ronduit belachelijk dat stagevergoedingen als reguliere inkomsten worden gezien, zeker omdat sommige opleidingen studenten verplichten tot stagelopen en de meeste studenten naast hun opleiding al werken om rond te kunnen komen. Valt hier helemaal niets aan te doen?!

FNV Jong

Hoi Sara,

Als je met het bedrijf afgesproken hebt dat het afgesproken bedrag een netto bedrag bedraagt en dit staat ook in je stage overeenkomst, dan moeten zij zich hieraan houden. De uitbetaling moet dan inderdaad uitkomen op het afgesproken bedrag.

Helaas kan je daar weinig aan doen. Je kan het wel in het nieuwe jaar terugvragen door middel van belastingaangifte. Als je niet veel verdiend hebt is de kans groot dat je een gedeelte terugkrijgt.

Sara

Goedemiddag,

Ik bevind mij in exact dezelfde situatie als Cansu. Meerdere nulurencontracten bij diverse werkgevers, dus geen loonheffingskorting. Op dit moment wordt er inderdaad bijna de helft van mijn stagevergoeding ingehouden onder de noemer 'loonheffing'. Tijdens de onderhandelingen over de stagevergoeding, was ik in de veronderstelling dat het afgesproken bedrag een netto bedrag betrof. Ik moet dit even nazoeken, maar dat zou betekenen dat de uitbetaling moet neerkomen op het afgesproken bedrag, zelf ná aftrek van de loonheffing, toch?
Mvg

PS: ik vind het ronduit belachelijk dat stagevergoedingen als reguliere inkomsten worden gezien, zeker omdat sommige opleidingen studenten verplichten tot stagelopen en de meeste studenten naast hun opleiding al werken om rond te kunnen komen. Valt hier helemaal niets aan te doen?!

Anoniem

Hai FNV,

Ik heb een dringende vraag over mijn stagebedrijf, namelijk: wij lopen stage op Schiphol, in de lounges. Dit doen we 4 dagen in de week, van 7-3 of van 1 tot 9. Ook in de weekenden. Wij krijgen geen stagevergoeding, en ook geen reiskostenvergoeding. Dit is allemaal je eigen verantwoordelijkheid.
Nou werd er geroepen dat school onze vergoeding krijgt, kan dit? En mag dit? We werken heel hard, en geven meer uit dan we krijgen ivm reizen!

Vriendelijke groet,

FNV Jong

Hoi anoniem,

Een school mag niet de stagevergoedingen van studenten toe-eigenen. Weten jullie vrij zeker dat dit het geval is of is het een roddel ? Als het echt zo is dat de school jullie stagevergoeding incasseert dan adviseer ik je om op school te vragen waar zij hun recht om een deel van jouw stagevergoeding op te eisen op baseren.

Wat jullie eventueel ook nog kunnen doen is kijken of er een cao op jullie van toepassing is. Vaak worden er in cao’s ook afspraken gemaakt over stagevergoedingen. Als er staat dat stagiaires recht hebben op een stagevergoeding, zijn ze verplicht om die aan jullie uit te betalen.

Maria

Hee fnv,
Ik 18jaar oud en ik loop stage in een hotel 40uur in de week 20weken lang. Er werd stagevergoeding beloofd maar later bleek dat dat niet zo was hebben wij dan nog steeds recht op die stage vergoeding?
Met vriendelijke groet, Maria

FNV Jong

Hoi Maria,

Is deze afspraak ook vastgelegd in je/jullie stage overeenkomst ? Of heb je ergens zwart op wit staan dat je een stagevergoeding zou ontvangen, bijvoorbeeld een email ? Als dit namelijk het geval is, sta je vrij sterk en zullen ze zich aan de afspraak moeten houden. Mocht het nergens op papier staan, dan wordt het een lastig verhaal. Wat je eventueel ook nog zou kunnen doen is kijken of er een cao van toepassing is. Vaak worden hierin ook afspraken gemaakt over stagevergoedingen. Mocht er een cao van toepassing zijn, dan moet een bedrijf zich hieraan houden.

Lisa Versteeg

Kost het de bedrijven zelf niks om stagevergoeding te geven?
Ik loop 2 dagen in de week stage in een kledingwinkel het hele jaar en krijg niks. Ik zou graag vergoeding willen krijgen, als het hun niks kost zou ik het misschien kunnen overleggen toch?

FNV Jong

Hoi Lisa,

Financieel kost het een werkgever weinig tot niks, maar ze besteden natuurlijk wel veel tijd aan stagiaires om ze in te werken. Sommige bedrijven hebben ook geen budget om een stagevergoeding te geven. Je kan natuurlijk altijd voorzichtig vragen of er misschien toch een stagevergoeding inzit. Ook kan je kijken of er een cao van toepassing is, hierin worden namelijk ook vaak afspraken gemaakt over stagevergoedingen.

Rebecca

Hallo FNV,
Ik heb als Verpleegkundig student stage gelopen(4 weken/128 uur), bij de zuidzorg. Nou zei de een dat we wel stagevergoeding kregen en de ander weer niet..
Ik liep stage met 3 anderen. Nou hebben die 3 wel stagevergoeding gekregen en ik niet, en heb de mededeling gekregen dat wij ''hier geen recht op hebben''.. en dat de anderen die het wel gekregen hebben, dat dat ''niet de bedoeling was''.. Ik ben dus de enige die geen stagevergoeding heeft gekregen. Wat kan ik hier aan doen?
Groetjes,
Rebecca

FNV Jong

Hoi Rebecca,

Wat raar dat de anderen het wel gekregen hebben en jij niet. Ik adviseer je om te kijken of er een cao van toepassing is. Vaak zijn hierin afspraken gemaakt over stagevergoedingen. Als inderdaad blijkt dat je vanuit de cao recht hebt op een stagevergoeding, adviseer ik je om dit aan te geven bij je stagebegeleider. Ze zijn dan namelijk verplicht om jou die stagevergoeding te geven. Staat er in je stageovereenkomst ook niks over een stagevergoeding ? Je kan het eventueel ook aangeven bij je stage docent, wellicht kan hij/zij ook nog wat voor je betekenen.

maarten

Goedendag,

Sinds kort werken wij met een secretarieel stagiaire. Wij maken per 4 weken een bedrag van € 240,- naar haar over met als vermelding stagevergoeding. Maar volgens mij is dat niet correct en moeten we dat verlonen? We hebben verder geen personeel en volgens mij als we dat moeten verlonen wordt het wel een duur grapje. Hoe is dit het beste te regelen?

wendy

Hallo, ik heb 6 weken stage gelopen als verzorgende in een verpleeghuis, hierna ben ik helaas weggestuurd wegens geen vooruitgang. ze zeggen dat ik hierdoor geen recht meer heb op mijn stagevergoeding klopt dit?

FNV Jong

Hoi Wendy,

Als er in je stage overeenkomst staat dat je een stagevergoeding krijgt, zullen ze jou voor die 6 weken wel uit moeten betalen. Dat je over die periode geen recht hebt op stagevergoeding, klopt dus niet.

Nieuwe reactie inzenden

* Invullen verplicht. HTML niet toegestaan. E-mail adres wordt NIET getoond op de site en alleen gebruikt om een persoonlijke reactie te kunnen sturen.