Stagevergoeding

Wanneer je stage gaat lopen kun je daarvoor een stagevergoeding krijgen. Een stagebedrijf is niet verplicht om een stagevergoeding te geven, maar het is wel gebruikelijk. FNV Jong vindt het belangrijk dat jongeren een eerlijke beloning krijgen tijdens hun stage. Zeker wanneer je een langere tijd rondloopt op je stageplek, draai je vaak mee als volwaardige collega. Op deze pagina vind je de gemiddelde stagevergoeding per opleiding.

Heb je vragen over je stagevergoeding of problemen op je stage waarbij je hulp nodig hebt? Word lid van FNV Jong en wij staan altijd voor je klaar!

Een redelijke stagevergoeding ligt vaak tussen €250 en €300. Toch verschilt de hoogte van de vergoeding vaak per opleidingsniveau, studiejaar en relevante werkervaring. Hieronder vind je per opleidingsniveau een overzicht van een eerlijke stagevergoeding.

Stagevergoeding mbo

  • Bij 4 dagen in de week rond de 182 euro bruto per maand
  • Bij 5 dagen in de week zo’n 227 euro bruto per maand

Stagevergoeding hbo

  • Tussen de €136 en €227 bruto per maand is gemiddeld
  • Voor een afstudeerstage krijg je vaak wat meer. Een stagevergoeding tussen de €227 en €454 per maand is redelijk

Stagevergoeding wo

  • De gemiddelde stagevergoeding ligt tussen de €227 en €454 uur bruto per maand

FNV Jong tip:

Soms zijn er binnen een bedrijf ook duidelijke afspraken gemaakt in de cao over de hoogte van de stagevergoeding en een mogelijke onkosten- en reiskostenvergoeding. Check deze daarom altijd!

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Reacties

Dennis

Binnenkort ga ik stage lopen in een bedrijg waar het in de CAO geregeld is dat ik wetteljk recht heb op een stagevergoeding. In verband met toeslagen wil ik deze vergoeding niet ontvangen. Kan dit voor het bdrijf problematisch ziijn?

FNV Jong

Hoi Dennis,

Als er in de cao van het bedrijf staat dat iedere stagiair een stagevergoeding dient te ontvangen, dan dient het bedrijf je een stagevergoeding te geven. Ze kunnen hier niet vanaf wijken.

cynthia

hallo,

heb een vraag over een bbl opleiding.
ben werkzaam in de metaal techniek met als doel lasser te worden.
mijn leeftijd is 17 bijna 18 jaar.
nou heb ik gehoord dat ik bij een bbl opleiding de uren die ik werk gewoon voor minimumloon uitbetaald moet krijgen.
klopt dit?
ik krijg namelijk een stagevergoeding van 250 euro per maand.
terwijl mijn opleiding 2 jaar duurt en dit is dus geen stage periode van een paar weken/maanden.
maar deze 2 volle jaren zal ik gewoon werkzaam zijn binnen dit bedrijf.

vriendelijke groet, cynthia

FNV Jong

Beste Cynthia,

Of je recht hebt op het bruto minimumjeugdloon hangt samen met het type contract die je hebt. Als je namelijk een arbeidscontract hebt, dan heb je recht op het minimumloon. Heb je een stageovereenkomst, dan heb je dit niet. In Nederland is het namelijk niet verplicht om een stagiair een stagevergoeding te bieden.

Ilvy

Mijn naam is Ilvy, en ik ben een 1ste jaars verpleegkunde stagair.
Toen ik afgelopen week een stage-informatie dag had, kwamen wij (als school) erachter dat wij de enige school zijn bij deze organisatie, die geen stagevergoeding krijgt.
Mijn SLB'er begrijpt er zelf ook niks van.

Ik moet 3 dagen/24 uur per week naar stage. Is hier niet een bepaalde wet voor, die zegt dat iedereen bij de zelfde organisatie een stagevergoeding moet krijgen?

FNV Jong

Hoi Ilvy,

Je zou kunnen kijken of dit in hun beleidsregels staat of eventueel een cao die bij hun van toepassing is verklaard.

jesper

Jesper weer,
ik heb nog een aanvulling op mijn verhaal.
toen ik hoorde dat ik stage vergoeding zou krijgen heb ik mijn bijbaantje opgezegd.
vervolgens hoorde ik dat ik geen stage vergoeding kreeg.
dus ben ik terug gegaan naar mijn vorige werkgever en kon de baan niet terugkrijgen ivb ongregelmatige werktijden.

alvast bedankt,
Jesper

jesper

hallo,
Ik loop stage bij een verzorgingstehuis.
en ben aangenomen met het bericht dat een betaalde stage zou hebben.
ik doe helpende niv.2 en een week van tevoren kregen wij een korte introductie en toen werd er gezegd dat er voor niv.2 geen vergoeding meer was.
ze had het erover dat de CAO dat had afgeschaft.
nu heb ik klasgenoten die ook in een verzorgingtehuis werken maar dan in een andere zorggroep en die krijgen wel een vergoeding???
dus zouden jullie mij kunnen uitleggen hoe het zit?
er is mij namelijk wel verteld dat ik een vergoeding zou krijgen.

groet Jesper

FNV Jong

Beste Jesper,

Of je inderdaad een onbetaalde stage hebt zou je terug kunnen vinden in de cao. Het zou namelijk kunnen dat er allee neen stagevergoeding wordt geboden bij een bepaald niveau, uren of werkzaamheden.

Nina

Hallo!

Ik heb een vraagje.
Ik heb een bijbaantje waarbij ik circa 250 euro per maand verdien, maar nu moet ik dus stage gaan lopen als doktersassistente.
Hierbij kan je stagevergoeding krijgen. Als ik dit krijg, hoeveel zou ik dan moeten afstaan? want ik heb gehoord als je 1 baantje hebt en stagevergoeding dat je dan redelijk veel geld moet inleveren omdat je dan teveel zou verdienen. Ik ben 17 jaar. is het dan ook zo dat mijn ouders geen kinderbijslag meer krijgen?

Ik zou dit graag willen weten!

Groepjes!

FNV Jong

Beste Nina,

Je kunt maar bij één baan je loonheffingskorting gebruiken. Heb je een tweede baantje, dan dien je daar loonheffing bij betalen. Dit is ongeveer 30% van je loon, deze belasting kan je terug vragen bij de belastingdienst met een T-biljet.

Sabine

Heb je tegelijkertijd verschillende baantjes? Dan kan het zijn dat je werkgevers te weinig belasting over je loon betalen. Je moet dan mogelijk achteraf belasting betalen.

Als je werkt, heb je namelijk recht op korting op de belasting. Dit heet loonheffingskorting. Je werkgever kan die korting toepassen, zodat jij meer loon krijgt. Maar als meerdere werkgevers die korting voor jou toepassen, betalen zij te weinig belasting over je loon. Zorg er daarom voor dat maar 1 werkgever voor jou de loonheffingskorting toepast.

En daarbij denk ik dat een stagevergoeding daar niet in telt maar informeer daar goed naar.

Jessica

Hoi Nina,

Ik had een aantal jaar geleden precies hetzelfde probleem, had toen een bijbaantje bij de supermarkt en ging stage lopen in de zorg. Mijn ouders hadden toen via de site met informatie over het ontvangen van kinderbijslag en/of studiefinanciering een norm gevonden van hoeveel het "kind" mag verdienen om deze toeslag nog te ontvangen. Ik zou gewoon even op internet zoeken naar de norm voor bijverdiensten rondom kinderbijslag.

Wat betreft het inleveren van geld is dat je belasting gaat betalen. Dit moet elke nederlander en daar kom je niet onderuit als je wat meer gaat verdienen. Een groot gedeelte kun je weer terug vragen in de tijd van belastingaangifte. Zo kun je misschien ook zien als een soort van spaarrekening waar je niet bij kunt, snap je?

Ik hoop dat dit een beetje een antwoord op je vraag is.

Groetjes,
Jessica

Nicole

Hallo ik loop inmidels al iets meer als 3 jaar stage bij albertheijn eerst 2 jaar 2dagen van 09:00 tot 17:00 en nu dus 3 dagen van 08:00 tot 17:00 dat zijn vrij lange dagen heb ik ook recht op stage vergoeding of niet? In het cao kan ik niks vinden wat met stage te maken heeft

FNV Jong

Beste Nicole,

In Nederland is het niet verplicht om een stagevergoeding te bieden aan stagiairs, om deze reden zou het kunnen dat je geen stagevergoeding ontvangt.

Shelly

Ik doe een opleiding tot schoonheidsspecialiste, maar ik heb nooit een vergoeding ontvangen. Ook hebben wij als schoonheidsspecialisten geen aparte CAO, nu zou ik graag willen weten of wij toch nog onder een bepaalde CAO vallen zodat ik kan checken of ik nog steeds recht heb op een vergoeding.

FNV Jong

Beste Shelley,

In Nederland is het niet verplicht om een stagiair een stagevergoeding te bieden. Om deze reden zou het kunnen dat je geen stagevergoeding kreeg. Als je onder een cao valt, dan staat dat in je overeenkomst vermeld.

coranne

Is de rijksoverheid verplicht om een stagevergoeding te betalen?

FNV Jong

Hoi Coranne,

In Nederland is het niet verplicht om een stagevergoeding te bieden aan stagiairs, om deze reden zou het kunnen dat je geen stagevergoeding ontvangt.

Denise

Hallo,

Ik loop 3 dagen in de week stage bij een BSO van Partou, ik krijg geen stagevergoeding klopt dit?

Met vriendelijke groet,

Denise

FNV Jong

Hoi Denise,

In Nederland is het niet verplicht om een stagevergoeding te bieden aan stagiairs, om deze reden zou het kunnen zijn dat je geen stagevergoeding ontvangt.

Janice

hallo,

Ik loop nu een snuffel stage bij de zorginstelling Cordaan voor 72 uur, hoeveel zou ik hiervoor moeten krijgen?
Van februari tot juli ga ik 296 uur lint stage lopen, hoeveel zou ik hiervoor moeten krijgen?

FNV Jong

Beste Janice,

In Nederland is het niet verplicht om stagiairs een stagevergoeding te bieden, om deze reden kan ik je geen concreet antwoord geven.
Je kan wel met je werkgever in overleg over deze kwestie, op deze manier kan je eventueel onderhandelen over een vergoeding en de hoogte.

Gemma

Hallo,

Ik loop stage bij een GGZ instelling waarbij ze ook handelen naar het GGZ cao. Nu is mijn stagevergoeding 125 euro in de maand terwijl ik 4 dagen stage loop. In het cao staat dat ik recht heb op 300 euro. Nu heb ik dat aangekaart bij mijn stage, maar zij zeggen dat ze een kleine instelling zijn en het financieel niet haalbaar is om ons meer uit te betalen. Nu hebben ze ons de keus gegeven om met 125 akkoord te gaan of te stoppen met de stage. Is er nog iets wat ik hier tegen kan doen of staan zij in hun recht?

FNV Jong

Hoi Gemma,
Het is afhankelijk of je een stageovereenkomst hebt een arbeidsovereenkomst. Daarnaast moet de cao in je arbeidsovereenkomst van toepassing zijn verklaard. Ik raad je aan de kwestie bespreekbaar te maken. Pas wel op als je een stageovereenkomst hebt, dat je niet ontslagen wordt. De bepalingen in een stageovereenkomst zijn een stuk ruimer dan die van het arbeidsrecht, hierdoor kan je sneller op straat staan.

Martijn

hallo

ik heb 4 week stage gelopen bij een metaalbedrijf waar gezecht werd dat ik een stagevergoeding zou krijgen.
ik wacht inmiddels al 3 maanden en heb nog niks gekregen.

FNV Jong

Hoi Martijn,
Heb je de kwestie al bij je voormalig stagebedrijf voorgelegd ?
Maak de kwestie bespreekbaar of stuur hem een email of aangetekende brief.

K.

Hoi,

Op mijn stage krijg ik een stagevergoeding. Is het dan verplicht om een loonstrook te krijgen? Dit wil mijn stage namelijk niet geven..

FNV Jong

Beste,

Je werkgever is je verplicht je (eenmalig) een loonspecificatie te bieden als je een stagevergoeding krijgt. Neem dus contact op met je werkgever of het desbetreffende accountantsbureau en maak de kwestie bespreekbaar.

Demi

Hoi, in april ga ik in Engeland op stage als Doktersassistente heb ik dan recht op deze stage vergoeding?

FNV Jong

Hoi Demi,
In Nederland is het niet verplicht om een stagevergoeding te bieden aan stagiairs, hoe dit is geregeld in Engeland ben ik me niet bewust van. Ik raad je aan dit met je school, werkgever of het bureau dat je stage heeft geregeld te bespreken.

Sharon

Hoi!
Ik loop stage op een MBO school, maar ik krijg geen stagevergoeding. Ik heb gehoord dat ik dat wel zou moeten krijgen omdat het van de overheid is. Klopt dit? Zo ja, hoe kan ik dit aangeven en waar? Alvast bedankt!

FNV Jong

Hoi Sharon,

Het is in Nederland niet verplicht om een stagiair een stagevergoeding te bieden. Echter kan het wel zo zijn dat een organisatie verplicht wordt een stagevergoeding te bieden aan stagiair, dit gebeurt dan doordat ze zijn gebonden aan een cao.

Om hierachter te komen zou je moeten uitzoeken of, zo ja, welke cao bij jou in de organisatie van toepassing is verklaard. Je kunt natuurlijk ook altijd proberen te onderhandelen met je werkgever.

Merel

Ik ga binnenkort stage lopen als doktersassistente bij het VU ziekenhuis in Amsterdam. Er wordt daar geen stagevergoeding betaald en ook geen reiskostenvergoeding. Is dat gebruikelijk in ziekenhuizen? Alvast bedankt.

FNV Jong

Hoi Merel,
Het is in Nederland niet verplicht om een stagevergoeding of reiskostenvergoeding te bieden aan stagiairs, om deze reden bieden veel organisaties deze dus ook niet aan. Let wel even op of het ziekenhuis waar jij stage gaat lopen is aangesloten bij een cao. Veel ziekenhuizen zijn aangesloten bij een cao, het zou goed kunnen dat het ziekenhuis waar jij je stage wilt gaan lopen dit ook is. Check dit even! In veel ziekenhuizen die zijn aangesloten bij een cao geldt namelijk dat een stagiair een bepaalde stagevergoeding moet krijgen. Wel zijn hier bepaalde criteria voor, bijvoorbeeld een urennorm waaraan je moet voldoen wil je recht hebben op de stagevergoeding.

Noeltje

Ik werk zelf al in het bedrijf en naast werken zit ik op school en hoef ik maar 2 dagen stage te lopen. Maar heb gevraagd aan me werkgever of ik betaald stage kreeg en zij was akkoord. Is dat mogelijk met 2 banen? Want heb naast deze baan nog een andere.

FNV Jong

Hoi Noeltje,
Dat is gewoon mogelijk. Geef dit wel aan bij de belastingdienst doormiddel van je loonheffing. Je mag maar bij één werkgever je loonheffing aan hebben staan. Kies hierbij voor de baan waar je het meeste verdient, op die manier hou je gelijk het meeste over om direct te besteden. De rest kan je begin volgend jaar terug vragen bij je belastingaangifte met een T-biljet.

aylin

Hallo

Ik heb vorig jaar 3dagen perweek stage gelopen in een kapsalon maar geen cent gekregen. Momenteel loop ik ergens anders stage en daar krijg ik €40 per dag stagevergoeding. Ik heb tehoren gekregen dat ik mijn stagevergoeding van vorig jaar kan aanvragen. Weten jullie daar misschien meervan?

Mvg Aylin

FNV Jong

Hoi Ayliz,

In Nederland is het niet verplicht een stagiair een stagevergoeding te bieden, echter kan het wel zo zijn dat er een cao van toepassing is verklaard. Als dit het geval is zou het goed kunnen dat er in de cao staat iedere stagiair een bepaalde stagevergoeding moet krijgen. Je zou even moeten nagaan of er bij je vorige stageplek inderdaad een cao van toepassing is verklaard op jouw arbeidsovereenkomst. Als dit het geval is zou het dus goed kunnen dat je inderdaad een stagevergoeding hoorde te krijgen.

marloes

Ik loop stage bij de GGZ 2 dagen in de week. Ik vroeg me af hoe hoof de vergoeding dat meestal en en wanneer dat uitbetaald word

FNV Jong

Hoi Marloes,
Als stagiair in Nederland zijn organisaties jou niet verplicht een stagevergoeding te bieden. Zou je dit wel willen dan dien je in gesprek te gaan met je werkgever. Bereid dit gesprek goed voor en weet wat je wilt zeggen, wie weet wat je werkgever je wilt bieden!

Andre

Hallo,

Ik ben 18 jaar en loop stage bij een beveiligings bedrijf. Ik moet in totaal 780 uurtjes lopen. Ik doe momenteel mbo niv beveiligings 2.

Mijn vraag is; of ik recht heb op een vergoeding dus of het wettelijk is dat ik er recht op heb.

FNV Jong

Hoi Andre,
Als stagiair in Nederland zijn organisaties jou niet verplicht een stagevergoeding te bieden. Zou je dit wel willen dan dien je in gesprek te gaan met je werkgever. Bereid dit gesprek goed voor en weet wat je wilt zeggen, wie weet wat je werkgever je wilt bieden!

Sofyan

Hoi ik had een vraag:
Ik ben net begonnen met een nieuwe opleiding en ik moet 3 dagen in de week (8 uur per week) stage lopen (ik krijg niet betaald) aleen is mijn stageplek ver weg om naar toe te fietsen ongeveer 30 minuten fietsen ik ben onder de 18 dus heb ik geen recht op een studenten OV heb ik recht op reiskosten vergoeding?

Mvg Sofyan

FNV Jong

Hoi Sofray,
Als stagiair heb je volgens de Nederlandse wet geen recht op een stagevergoeding of reiskosten. Je kan het eventueel wel met je werkgever erover hebben, wie weet waar dat toe leidt!

Angelique

hoi,mijn dochter loopt sinds vorige week woensdag stage.in de cao staat dat ze recht heeft op een stagevergoeding en recht heeft op reiskostenvergoeding.toch heeft ze hier nog niks van vernomen en ze is bang dat ze problemen ermee krijgt als ze zelf gaat informeren.ze loopt 4 dagen in de week stage en dat 20 weken lang.wat zouden we hieraan kunnen doen zonder dat ze problemen op haar stage krijgt?

FNV Jong

Hoi Angelique,

Wat een vervelende situatie. Staat in het stagecontract dat de cao van toepassing is verklaard, of is de cao algemeen verbindend verklaar voor die sector of bedrijfstak? Als dat het geval is heeft ze er zeker recht op namelijk. Ik raad aan dat ze dit bespreekt met haar werkgever. Mocht deze het weigeren terwijl het wel op papier staan, dan kunnen wij u altijd helpen.

Elke

Hallo,

Ik ben 20 jaar en loop drie dagen stage. Dit is erg onregelmatig en moet vaak in het weekend werken. Ik heb dan geen gratis OV. Mag ik van mijn stage plaats verwachten/verlangen dat zij dit vergoeden?

Groetjes Elke

FNV Jong

Hoi Elke,

Dit zou je in overleg met je stagebegeleider op je stageplek kunnen aanvragen? Het is namelijk in Nederland niet verplicht om een reiskostenvergoeding aan stagiaires te bieden. Wel zou je aan je stagecoördinator kunnen navragen of je in het weekend überhaupt ingeroosterd mag worden ivm je gratis OV.

Jordan

Ik heb 4 dagen in de week stage en krijg daar geen vergoeding of reis vergoeding voor toen ik aan mijn stage begeleider vroeg hoe dat zat zei hij tegen mij dat ik een OV kaart van de gemeente kon krijgen voor de vergoeding omdat ik nog onder 18 ben ik loop 4 dagen in de week 8 uur per dag en in tottaal 640 uur stage lopen is het mogenlijk om van de gemeente een vergoeding te krijgen?

Met vriendelijke groeten,
Jordan

Nieuwe reactie inzenden

* Invullen verplicht. HTML niet toegestaan. E-mail adres wordt NIET getoond op de site en alleen gebruikt om een persoonlijke reactie te kunnen sturen.

Agenda

16 apr '16
Bootcamp MedezeggenschapsLAB
Omgeving Alkmaar
1 mei '16
Actiedag FNV
Meer info volgt!
Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties