Stagevergoeding

Wanneer je stage gaat lopen kun je daarvoor een stagevergoeding krijgen. Een stagebedrijf is niet verplicht om een stagevergoeding te geven, maar het is wel gebruikelijk. FNV Jong vindt het belangrijk dat jongeren een eerlijke beloning krijgen tijdens hun stage. Zeker wanneer je een langere tijd rondloopt op je stageplek, draai je vaak mee als volwaardige collega. Op deze pagina vind je de gemiddelde stagevergoeding per opleiding.

Heb je vragen over je stagevergoeding of problemen op je stage waarbij je hulp nodig hebt? Word lid van FNV Jong en wij staan altijd voor je klaar!

Een redelijke stagevergoeding ligt vaak tussen €250 en €300. Toch verschilt de hoogte van de vergoeding vaak per opleidingsniveau, studiejaar en relevante werkervaring. Hieronder vind je per opleidingsniveau een overzicht van een eerlijke stagevergoeding.

Stagevergoeding mbo

  • Bij 4 dagen in de week rond de 182 euro bruto per maand
  • Bij 5 dagen in de week zo’n 227 euro bruto per maand

Stagevergoeding hbo

  • Tussen de €136 en €227 bruto per maand is gemiddeld
  • Voor een afstudeerstage krijg je vaak wat meer. Een stagevergoeding tussen de €227 en €454 per maand is redelijk

Stagevergoeding wo

  • De gemiddelde stagevergoeding ligt tussen de €227 en €454 uur bruto per maand

FNV Jong tip:

Soms zijn er binnen een bedrijf ook duidelijke afspraken gemaakt in de cao over de hoogte van de stagevergoeding en een mogelijke onkosten- en reiskostenvergoeding. Check deze daarom altijd!

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Reacties

Bart

ik ga volgend jaar helpende zorg en welzijn opleiding doen en ik moet dan het 2de jaar 3-4 dagen per week stage lopen zou je daar ook stagevergoeding voor kunnen krijgen? en bij wat voor stageplek krijg je sneller stagevergoeding? heeft iemand hier ervaring in?

FNV Jong

Hi Bart,

Vaak geldt in de zorg een cao die een stagevergoeding verplicht. Pak die er dus bij en kijk waar je aanspraak op kunt maken.

Wat de exacte hoogte is, kan soms echter per organisatie verschillen.

We begrijpen dat het spannend is, maar tijdens een sollicitatiegesprek kun je altijd vragen naar de hoogte van een eventuele vergoeding.

Laura

Hoi,
Ik heb op een bbl plaats bij kraamzorg instelling gesolliciteerd.
Bij gesprek kreeg ik te horen dat eerste 8 weken moet ik 5 dagen in de week naar school , die ligt 90km van me woonplaats en de km worden niet vergoed. Daarna moet ik stage lopen met een gediplomeerde kraamverzorgende. En krijg maar 4uren contract (maar ga eel fulltime stage lopen) dus rond 100e per maand, en de werkomgeving in de stral van 80km , die km worden ook niet vergoed. Pas na dat me stagebegeleider goed keurd, dat is al genoeg zelfstandig ben krijg ik 15u contract ( maar nog steeds fulltime stage) en dan pas gaan ze me km vergoeden. Nog toevoegen dat ze gaan me school kosten betalen en ben 27 jaar. Graag wil ik weten of dat alles mag?

FNV Jong

Hi Laura,

We zullen eerlijk bekennen dat het een en ander een beetje dubieus klinkt, maar de stage is wettelijk niet geregeld wat stagebedrijven heel veel vrijheid geeft als het gaat om de stagevoorwaarden.

Annoniem

Ha,

Ik doe een BBL opleiding en werk 32 uur in de week, geld er dan ook een minimumloon van 182 euro in de maand? of is dit voor een BOL opleiding?

Al vast bedankt voor uw reactie!

FNV Jong

Hee,

Dat hangt geheel af van wat jullie op papier zijn overeengekomen. De stage is namelijk niet wettelijk geregeld. Pak de stageovereenkomst er dus even bij en kijk wat jullie hebben afgesproken.

Marit

Hoi,
Een vraagje..op de salarisstrook ( stagevergoeding ) staat bij het aantal uren : 36.
Maar ik werk 40 uur per week.
Dat klopt toch niet ?

FNV Jong

Dat is een beetje vreemd, maar zal waarschijnlijk geen invloed hebben op de hoogte van jouw stagevergoeding. Heb je dit al besproken met jouw stagebegeleider? Ik stel voor dat je dat even doet. Je kunt best aangeven dat je jouw loonstrookje simpelweg niet helemaal begrijpt.

Wellicht bouw je op die manier vakantie-uren op, maar misschien ook niet. Wat dat betreft zijn de afspraken die op papier staan leidend bij stages. Pak dus ook even de stageovereenkomst erbij.

Dylan lukker

Hoi marit

Dit klopt wel je bouwt namelijk 4 vakantie uren op per week die je dus vrij kan nemen over je stage periode!

Marit

Hi Dylan,
Bedankt voor je reactie.
Maar op de salarisstrook staat achter: Vak.aanspraken.....helemaal niets ingevuld.
Daar zou dan toch iets moeten staan ?
gr.

diony post

Hallo,

ik moet voor mijn opleiding Allround schoonheidsspecialist 10 weken stage lopen. ik loop voor 4 dagen in de week stage bij de Douglas. Zou ik daarvoor stage vergoedingen moeten krijgen?

Groetjes,

FNV Jong

Beste Diony,

Dat hangt geheel af van wat in jouw stageovereenkomst en een eventuele cao van de Douglas staat. Bij stages heeft de stagiair namelijk heel vaak geen recht op een stagevergoeding, omdat de wet daarover niets zegt.

Florinde

Hallo,

Ik doe de opleiding dierverzorging, ik moet 5 dagen (40 uur) in de week 17 weken lang stagelopen, is het dan normaal dat je dan geen stagevergoeding krijgt?

FNV Jong

Hi Florinde,

De stage en bijbehorende vergoedingen zijn wettelijk eigenlijk niet geregeld. Dat betekent dat jullie in veel gevallen zelf mogen bepalen of je een stagevergoeding krijgt. Echter, bij veel BBL-opleidingen krijgen stageorganisaties subsidies voor het aannemen van stagiair en krijgt de stagiair het minimumloon uitbetaald. Soms wordt er ook nog iets in de cao van het bedrijf geregeld over stagevergoedingen. Ik stel voor dat je jouw schoolmentor een keer vraagt om naar jouw praktijk- of stageovereenkomst te kijken.

Sharelyn

ik ga binnenkort in mei 3 dagen per week stage lopen een jaar lang bij de Douglas, heb ik dan recht op stagevergoeding? en hoe kan ik dat aanvragen? Alvast bedankt.

FNV Jong

Hey Sharelyn,

Helaas zegt de wet officieel (nog) niets over de stage en bijbehorende vergoedingen. Een cao verplicht soms wel de uitbetaling van een stagevergoeding. Vraag dus even na of een cao van toepassing is, dat is namelijk een vaak verlengstuk van de stageovereenkomst.

Aron

beste Sharelyn,

Zoals in het artikel hierboven aangegeven, is het in Nederland niet verplicht om een stagiair stagevergoeding uit te betalen. Een organisatie bepaald vaak zelf of en hoeveel ze uitbetalen. Dit kan je navragen bij je stage. Aanvragen gaat dus ook niet, aangezien het een afspraak tussen jou en het bedrijf is.

Shin

hoi hoi ik heb een vraag
ik loop stage sinds oktober en kreeg 3 maanden later te horen dat ik een aanvraag moet doen voor een VOG nu willen ze alleen stagevergoeding betalen vanaf het moment wanneer ik me VOG heb ingeleverd. mag dit? heb ik dan die maanden voor niks gewerkt?

FNV Jong

Hola Shin,

Dat hangt een beetje af van wat jullie (op papier) hebben afgesproken. De wet zelf zegt hier namelijk eigenlijk niets over. In principe heeft een stagiair ook geen recht op stagevergoedingen, tenzij hij hierover afspraken maakt met de organisatie. Als je hebt afgesproken dat je een vergoeding krijgt (los van de VOG), lijkt het mij dat deze ook sowieso dient te worden uitbetaald. Die zou je dan ook over de afgelopen drie maanden kunnen opeisen.

Jip

Hey
Ik zit nu in het eerste jaar HBO-verpleegkunde en ik krijg mijn salaris via het CAO VVT. Wat hoort mijn stagevergoeding per maand te zijn? (ik loop drie dagen stage in de week).

FNV Jong

Hoi Jip,

De vergoeding wordt in artikel 3.18 van jouw CAO bepaald. Bij vier dagen is het bruto € 329,56. Werk je minder? Dan wordt de vergoeding naar rato aangepast.

Renata

Hallo,

Ik doe nu het derde jaar mbo4 verpleging en ik loop stage in een verpleeghuis. Ik heb er een maand stage gelopen en ben er door omstandigheden weggegaan. Zij zeggen nu dat ik de stagevergoeding niet krijg omdat ik onder het minimum aantal dagen/uren stage heb gelopen! Dat moet toch niet uitmaken, ik ben toch aanwezig geweest? Ik kan er ook niks over terug vinden in mijn stage-overeenkomst en mogen zij dat wettelijk wel doen?

Attsje

Hallo,

Een kennis van mij doet de HAVO en zit in het vierde jaar.
Hij loopt nu 2 dagen in de week stage bij een bedrijf.
Nu is mijn vraag: op welk bedrag aan stagevergoeding heeft hij recht?

FNV Jong

Hi Attsje,

Het nare aan stages is dat de wet daar eigenlijk niets over heeft bepaald. De contractspartijen mogen daarom ook zelf bepalen wat de hoogte van de stagevergoeding is. In het geval dat de stagiair vervolgens aan de slag gaat als een ‘normale’ werknemer, heeft hij ook recht op een normaal minimum(jeugd)loon.

remmus

Hallo mijn naam is remus. Ik heb een contract getekend en mijn stage bedrijf ook. In dit contract staat dat ik een stage vergoeding krijg. Nu heeft mijn stage mij ontslagen. Heb ik dan nog recht op de vergoeding voor de weken die ik wel heb gewerkt. ik rijsde gemiddeld een half uur met het ov en werkte van 9-5

Kimberley

Maar kun jij dat ook aantonen dat je daar recht op hebt ?
Ik hoop dat je daar een kopie van hebt.

remmus

Ik heb een ondertekend kopie van het contract. Dus ik zou hiermee recht hebben op mijn vergoeding ?. dank u voor de antwoorden

Kimberley

Hallo Remus.

Ik las jouw berichtje.
Je hebt nog recht op het geld wat nu nog open staat voor de aantal weken die je hebt gelopen.
Of de reiskosten worden vergoed zou dan ook in een contract moeten staan die ook ondertekend is.

Gr.
Kimberley

Julia

Hallo!

Ik ben een stagiair pedagogiek op een basischool.
Ik heb aan deze stage echt een fulltime baan. 40 uur werkweek is heel normaal. Ik krijg echter geen stagevergoeding en kan nergens vinden of ik hier recht op heb. Kan iemand hier mij bij helpen?

Groet, Julia

FNV Jong

Beste Julia,

Het nare aan de stageovereenkomst is dat hij geen bijzondere wettelijke regeling kent. De stagiair en stageorganisatie hebben daardoor heel veel vrijheid bij het invullen van de stageperiode. In veel gevallen gaan stagiairs daarom ook fulltime zonder vergoeding aan de slag. Echter, als jouw werkzaamheden verdacht veel lijken op die van ‘normale’ werknemers, kun je misschien aanspraak maken op een minimumloon. Helaas moet dat meestal via de rechter worden afgedwongen.

Kimberley

Hallo,

Misschien kun je dit zelf aan je stageplaats vragen ?
ik liep zelf ook op 3 basisscholen stage gelopen maar bij alle 3 kreeg ik geen stagevergoeding en dat is meestal bij alle basisscholen zo !
In de zorg krijg je dat meestal wel !

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Gr.
Kimberley

Jesper

Beste,

Ik ben werkzaam als aspirant beveiliger (beveiliger in opleiding). Ik werk doormiddels van mijn groene beveiligerspas.
Ik werk zo'n 100 uur per maand. Ik sta zelfstandig op een locatie.
ik krijg hiervoor een stage vergoeding van maar 2 euro per uur.
Volgens het CAO moet een aspirant beveiliger in de laagste salaris klasse vallen. Dat is zo rond de 9/10 euro bruto per uur.
Mijn vraag is of dit klopt, en of ik er nu ook daadwerkelijk recht op heb. Of hangt dat er vanaf wat voor overeenkomst ik getekend heb? Want in wat ik heb getekend stond dat ik 2 euro per uur zou krijgen. Later kwam ik er pas achter dat dit via de CAO niet mag.

Groetjes Jesper

FNV Jong

Beste Jesper,

Als je in de functie waarvoor jij bent aangenomen volgens de cao recht hebt op hoger loon, dan dient stageorganisatie/werkgever dat uit te betalen. Voorwaarde: de cao moet daadwerkelijk van toepassing zijn op jouw stageovereenkomst. De cao is van toepassing op jouw stageovereenkomst als die in het contract uitdrukkelijk van toepassing wordt verklaard. Ook kan het zijn dat jouw stageorganisatie lid is van een werkgeversorganisatie, die de desbetreffende cao hanteert.

Het belangrijk om de cao goed door te lezen. Daarin kan namelijk staan dat stagiairs geen recht hebben op een verhoogd uurloon. Zo kan een cao slechts gedeeltelijk van toepassing zijn op jouw stageovereenkomst.

Renate

Hoi Jesper, het bedrijf is niet verplicht jou een stage vergoeding te betalen. Gemiddelde stagewaardering/beloning op dit niveau ligt rond de 182-224 euro per maand. Met 200 euro per maand, is dit mijn inziens keurig! Op naar een vaste baan, met een passend salaris. Succes en veel plezier in je loopbaan.

Dennis

Binnenkort ga ik stage lopen in een bedrijg waar het in de CAO geregeld is dat ik wetteljk recht heb op een stagevergoeding. In verband met toeslagen wil ik deze vergoeding niet ontvangen. Kan dit voor het bdrijf problematisch ziijn?

Jasper

Staat er dat een stagiaire recht heeft op een stage vergoeding of dat ze een stagiaire verplicht een stage vergoeding moeten geven. Rechten kun je namelijk altijd vanaf zien, als je daar vrijwillig van afziet denk ik niet dat het bedrijf er problemen mee krijgt

FNV Jong

Hoi Dennis,

Als er in de cao van het bedrijf staat dat iedere stagiair een stagevergoeding dient te ontvangen, dan dient het bedrijf je een stagevergoeding te geven. Ze kunnen hier niet vanaf wijken.

cynthia

hallo,

heb een vraag over een bbl opleiding.
ben werkzaam in de metaal techniek met als doel lasser te worden.
mijn leeftijd is 17 bijna 18 jaar.
nou heb ik gehoord dat ik bij een bbl opleiding de uren die ik werk gewoon voor minimumloon uitbetaald moet krijgen.
klopt dit?
ik krijg namelijk een stagevergoeding van 250 euro per maand.
terwijl mijn opleiding 2 jaar duurt en dit is dus geen stage periode van een paar weken/maanden.
maar deze 2 volle jaren zal ik gewoon werkzaam zijn binnen dit bedrijf.

vriendelijke groet, cynthia

FNV Jong

Beste Cynthia,

Of je recht hebt op het bruto minimumjeugdloon hangt samen met het type contract die je hebt. Als je namelijk een arbeidscontract hebt, dan heb je recht op het minimumloon. Heb je een stageovereenkomst, dan heb je dit niet. In Nederland is het namelijk niet verplicht om een stagiair een stagevergoeding te bieden.

Ilvy

Mijn naam is Ilvy, en ik ben een 1ste jaars verpleegkunde stagair.
Toen ik afgelopen week een stage-informatie dag had, kwamen wij (als school) erachter dat wij de enige school zijn bij deze organisatie, die geen stagevergoeding krijgt.
Mijn SLB'er begrijpt er zelf ook niks van.

Ik moet 3 dagen/24 uur per week naar stage. Is hier niet een bepaalde wet voor, die zegt dat iedereen bij de zelfde organisatie een stagevergoeding moet krijgen?

FNV Jong

Hoi Ilvy,

Je zou kunnen kijken of dit in hun beleidsregels staat of eventueel een cao die bij hun van toepassing is verklaard.

jesper

Jesper weer,
ik heb nog een aanvulling op mijn verhaal.
toen ik hoorde dat ik stage vergoeding zou krijgen heb ik mijn bijbaantje opgezegd.
vervolgens hoorde ik dat ik geen stage vergoeding kreeg.
dus ben ik terug gegaan naar mijn vorige werkgever en kon de baan niet terugkrijgen ivb ongregelmatige werktijden.

alvast bedankt,
Jesper

jesper

hallo,
Ik loop stage bij een verzorgingstehuis.
en ben aangenomen met het bericht dat een betaalde stage zou hebben.
ik doe helpende niv.2 en een week van tevoren kregen wij een korte introductie en toen werd er gezegd dat er voor niv.2 geen vergoeding meer was.
ze had het erover dat de CAO dat had afgeschaft.
nu heb ik klasgenoten die ook in een verzorgingtehuis werken maar dan in een andere zorggroep en die krijgen wel een vergoeding???
dus zouden jullie mij kunnen uitleggen hoe het zit?
er is mij namelijk wel verteld dat ik een vergoeding zou krijgen.

groet Jesper

FNV Jong

Beste Jesper,

Of je inderdaad een onbetaalde stage hebt zou je terug kunnen vinden in de cao. Het zou namelijk kunnen dat er allee neen stagevergoeding wordt geboden bij een bepaald niveau, uren of werkzaamheden.

Nina

Hallo!

Ik heb een vraagje.
Ik heb een bijbaantje waarbij ik circa 250 euro per maand verdien, maar nu moet ik dus stage gaan lopen als doktersassistente.
Hierbij kan je stagevergoeding krijgen. Als ik dit krijg, hoeveel zou ik dan moeten afstaan? want ik heb gehoord als je 1 baantje hebt en stagevergoeding dat je dan redelijk veel geld moet inleveren omdat je dan teveel zou verdienen. Ik ben 17 jaar. is het dan ook zo dat mijn ouders geen kinderbijslag meer krijgen?

Ik zou dit graag willen weten!

Groepjes!

FNV Jong

Beste Nina,

Je kunt maar bij één baan je loonheffingskorting gebruiken. Heb je een tweede baantje, dan dien je daar loonheffing bij betalen. Dit is ongeveer 30% van je loon, deze belasting kan je terug vragen bij de belastingdienst met een T-biljet.

Sabine

Heb je tegelijkertijd verschillende baantjes? Dan kan het zijn dat je werkgevers te weinig belasting over je loon betalen. Je moet dan mogelijk achteraf belasting betalen.

Als je werkt, heb je namelijk recht op korting op de belasting. Dit heet loonheffingskorting. Je werkgever kan die korting toepassen, zodat jij meer loon krijgt. Maar als meerdere werkgevers die korting voor jou toepassen, betalen zij te weinig belasting over je loon. Zorg er daarom voor dat maar 1 werkgever voor jou de loonheffingskorting toepast.

En daarbij denk ik dat een stagevergoeding daar niet in telt maar informeer daar goed naar.

Jessica

Hoi Nina,

Ik had een aantal jaar geleden precies hetzelfde probleem, had toen een bijbaantje bij de supermarkt en ging stage lopen in de zorg. Mijn ouders hadden toen via de site met informatie over het ontvangen van kinderbijslag en/of studiefinanciering een norm gevonden van hoeveel het "kind" mag verdienen om deze toeslag nog te ontvangen. Ik zou gewoon even op internet zoeken naar de norm voor bijverdiensten rondom kinderbijslag.

Wat betreft het inleveren van geld is dat je belasting gaat betalen. Dit moet elke nederlander en daar kom je niet onderuit als je wat meer gaat verdienen. Een groot gedeelte kun je weer terug vragen in de tijd van belastingaangifte. Zo kun je misschien ook zien als een soort van spaarrekening waar je niet bij kunt, snap je?

Ik hoop dat dit een beetje een antwoord op je vraag is.

Groetjes,
Jessica

Nicole

Hallo ik loop inmidels al iets meer als 3 jaar stage bij albertheijn eerst 2 jaar 2dagen van 09:00 tot 17:00 en nu dus 3 dagen van 08:00 tot 17:00 dat zijn vrij lange dagen heb ik ook recht op stage vergoeding of niet? In het cao kan ik niks vinden wat met stage te maken heeft

FNV Jong

Beste Nicole,

In Nederland is het niet verplicht om een stagevergoeding te bieden aan stagiairs, om deze reden zou het kunnen dat je geen stagevergoeding ontvangt.

Nieuwe reactie inzenden

* Invullen verplicht. HTML niet toegestaan. E-mail adres wordt NIET getoond op de site en alleen gebruikt om een persoonlijke reactie te kunnen sturen.

Agenda

2 jun '16
Achterbanraadpleging Toekomst Pensioenen
Naritaweg 10
Amsterdam
7 jun '16
ReflexLAB presentatie vraagstukken
De Metaalkathedraal
De Meern
8 jun '16
Algemene Ledenvergadering
Henri Polaklaan 9
Amsterdam
1 jul '16
Eindevent ReflexLAB
Donauweg 10
Amsterdam
Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties