Vakantie & vrije dagen

Aantal vakantiedagen

Per jaar heb je recht op minimaal 4 weken vakantie. Dat is 4 keer het aantal uren dat je (gemiddeld) per week werkt. Als je 10 uur per week werkt, dan heb je recht op 4 x 10 uur = 40 uur vakantie. Werk je 16 uur , dan heb je recht op 4 x 16 uur = 64 uur. Dit is het wettelijk minimum en worden ook wel je wettelijke vakantiedagen genoemd. Als je vakantiedagen opneemt, krijg je je loon doorbetaald. De wettelijke vakantiedagen kun je niet laten uitbetalen zolang de arbeidsovereenkomst duurt. Dit in tegenstelling tot de bovenwettelijke vakantiedagen die je kunt krijgen. Dit zijn de vakantiedagen die je van je werkgever krijgt bovenop de wettelijke vakantiedagen. Over deze extra dagen - die veelal zijn afgesproken in de cao - kun je afspraken maken met je werkgever: bijvoorbeeld dat je ze opspaart voor langer verlof of inruilt voor geld.

Opnemen vakantiedagen

Wij raden je aan om je vakantie op tijd en schriftelijk aan te vragen. Je werkgever is wettelijk verplicht om jou de gelegenheid te bieden je vakantiedagen op te nemen. Hij moet in principe met  je verlofaanvraag instemmen en mag dit alleen weigeren als jouw vakantie tot grote problemen voor het bedrijf leidt (er moet sprake zijn van een zwaarwegende bedrijfsbelang). De werkgever kan tot uiterlijk 2 weken na ontvangst van je vakantie-aanvraag schriftelijk bezwaar maken. Doet hij dat niet, dan is de vakantie vastgesteld naar jouw wensen.
Feestdagen

Naast de 4 weken vakantie (of meer) kan het zijn dat je ook op nationale feestdagen (doorbetaald) vrij krijgt. Of je vrij bent of moet werken is niet wettelijk bepaald en hangt af van wat er in de cao staat of wat je met je werkgever hebt afgesproken in de arbeidsovereenkomst. Dat geldt ook voor een eventuele toeslag die je krijgt voor het werken op een nationale feestdag. Of je voor een toeslag in aanmerking komt is afhankelijk van wat erover in de cao of in de arbeidsovereenkomst staat.

Deze nationale feestdagen zijn:
 

 • Nieuwjaarsdag
 • Goede Vrijdag
 • Eerste paasdag
 • Tweede paasdag
 • Koninginnedag
 • Bevrijdingsdag - alleen vrije dag in lustrumjaar (1x in de 5 jaar)
 • Hemelvaart
 • Eerste pinksterdag
 • Tweede pinksterdag
 • Eerste kerstdag
 • Tweede kerstdag

Kijk voor de precieze data van de feestdagen op feestdagen.nl

Vakantiegeld

Of je nu fulltimer of parttimer bent. Een vast, tijdelijk of nul-urencontract hebt: iedereen heeft recht op vakantiegeld van minimaal 8 procent van je (bruto)jaarsalaris. Dit staat in de wet vastgelegd. Dit extraatje wordt eens per jaar in één keer uitbetaald – meestal in mei of juni. Dit betekent dat je het geld uiterlijk eind juli op je rekening moet hebben.

All-in loon

Het komt steeds vaker voor dat werkgevers een all-in loon uitbetalen. Dit houdt in dat je vakantiegeld al in je loon is doorberekend. De werkgever mag dit alleen doen met jouw toestemming. Je ontvangt je vakantiegeld dus niet in juni, maar elke maand waardoor je loon iets hoger lijkt. Als je vakantiedagen ook zijn berekend in je loon, dan verdien je maandelijks nog iets meer. De werkgever mag de vakantiedagen alleen uitbetalen als de cao dat uitdrukkelijk toestaat en als je in de gelegenheid wordt gesteld om (niet doorbetaalde) vakantie op te nemen. 

Heb je vragen over je (bij)baan of stage of heb je problemen waarbij je hulp nodig hebt? Word lid van FNV Jong ! Wij helpen je niet alleen bij problemen op je werk of stage maar doen nog veel meer !

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Reacties

bianca

Hallo,

Ik wil graag weten of ik verplicht kan worden te werken op tweede kerstdag in een elektronicazaak?

Groet.

Chris

Ik loop anderhalf jaar in de ziektewet, krijg dan ook maar 70 % van mijn loon. Nu schijn ik zomaar minuren te hebben qua vakantiedagen,en die gaan ze dan ook nog van mijn loon afhouden, kan dat als je in de ziektewet bent? Ik zit in een reorganisatietraject en ga in december weer volop aan het werk. Nu schijn ik dus niet genoeg dagen te hebben om de kerstvakantie door te laten betalen.maar ik heb met de bouwvak geen dagen opgenomen, en niet op vakantie geweest, mijn baas schrijft wel die twee weken af. Is dit allemaal legaal?

FNV Jong

Beste Chris,

Als je volledig in de ziektewet zit kan je werkgever geen vakantiedagen afschrijven, dat is niet gebruikelijk.
Ik adviseer je om dit met je werkgever te bespreken, gezien je niet aan het werk bent kunnen er ook geen vakantiedagen worden afgehouden. Je wordt tenslotte ook maar voor 70% betaald.

Rom

Geachte lezer,
Ik heb beging deze jaar 2 weken vakantieverlof ingeplant met toestemming van mijn werkgever. De weken zijn: de week voor kerst en de week na kerst . Nu hoor ik moet toch werken. Gezien dat ik moet werken en mijn vakantie waren ingeplant, hoeveel compensatie en tijd per uur moet ik krijgen?

FNV Jong

Beste Rom,

Als je vakantie in eerste instantie is goed gekeurd, maar wegens een plotselinge verandering je toch moet werken heb je recht op een schadevergoeding. De schadevergoeding houdt in dat de kosten die je hebt gemaakt voor je vakantie, bijvoorbeeld een aanbetaling en annuleringsverzekering, door je werkgever betaald dienen te worden.

B.B.

Ik ben een leerling van een particuliere niv. 2 horeca opleiding en werk hiervoor ook 4 tot 5 dagen per week in een restaurant. Ik heb bij het bedrijf geen contract getekend maar wel een bindingscontract via school dat het leerbedrijf ertoe verplicht mij, gedurende mijn gehele opleiding, op te leiden.

ik ben 25 jaar oud en ik krijg €6,- per uur betaald (netto) dit is een zogeheten 'all-in' salaris.

nu wil ik graag weten wat mijn rechten zijn betreft het werken bij het leerbedrijf.

- moet ik niet bij het bedrijf zelf een contract krijgen?
- wat hoor ik per uur te verdienen op mijn leeftijd als ik gemiddeld 32 uur per week werk?

FNV Jong

Beste Bryan,

Je zit in een vervelende situatie, dit komt omdat je geen contract hebt met het bedrijf waarbij je werkzaam bent. Hierdoor is het onduidelijk of je werkzaam bent op basis van een stageovereenkomst of een arbeidsovereenkomst.

Als je namelijk werkzaam bent op basis van een stageovereenkomst heb je officieel geen recht op een vergoeding of het minimumloon. Dit komt omdat het in Nederland niet verplicht wordt een stagevergoeding te bieden aan stagiairs.
Ben je werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst, dan heb je ook recht op de rechten en plichten die hieruit voortvloeien. Dan heb je bijvoorbeeld recht op het minimumloon en vakantiegeld en uren.
Ik adviseer je om contact op te nemen met je stage coördinator, zij hebben hier wellicht meer informatie over of je werkzaam bent op basis van een stageovereenkomst of een arbeidscontract.

Michel

Hoi,

Ik werk in een kledingwinkel en ik ben vrijwel nooit een weekend vrij. Ik versta onder een weekend zaterdag en zondag of dinsdag en woensdag (weekend is voor mij twee dagen aaneengesloten vrij).

Ik ben dus meestal na werk 1 dag vrij en later in de week nog een dag. Mijn vraag is mag dit?

FNV Jong

Beste Michel,

Als je ervoor kiest om één dag in je weekend (zaterdag en zondag) te werken, dan heb je hierdoor inderdaad geen twee dagen vrij achter elkaar. Dit is natuurlijk wel gewoon toegestaan, omdat je in zekere zin hier zelf invloed op hebt. Je kan er ook voor kiezen een regeling met je werkgever te treffen dat je in ieder geval per week twee aaneengesloten vrije dagen hebt. Anders zou je altijd nog van baan kunnen veranderen. Kijk ook even in onze tabel waarin je kunt nagaan hoeveel uur je precies mag werken.

Britt

Ik werk 24 uur per week en heb ook een 24 uur contract. Standaard werk ik op woensdag vrijdag en zaterdag. Nu vallen eerste en tweede kerstdag op vrijdag en zaterdag.

Worden deze dagen dan sowieso uitbetaald of hoe moet ik dat zien?

FNV Jong

Hoi Britt,

Je bent werkzaam op basis van 24 uur per week volgens je contract, deze uren krijg je gewoon uitbetaald. Als je deze uren niet kan werken, omdat deze bijvoorbeeld op een feestdag vallen en de organisatie waarvoor je werkzaam bent dan niet open is.

Nadieh

Hi,

Ik zou graag willen weten op hoeveel vakantiedagen ik recht heb o.b.v. een 50 uur contract.

Alvast bedankt.

FNV Jong

Hoi Nadieh,
Je recht op vakantiedagen wordt als volgt berekent: je arbeidsuren per week keer vier = het aantal vakantie uren per jaar waar je recht op hebt.

Ariadne

Hallo,

Ik werk al zo'n 5 jaar bij hetzelfde restaurant. Ik heb een 0-uren contract, maar werk gemiddeld elke week wel 12 uur en in de vakantieperiode meer. We hebben nog nooit vakantiedagen uitbetaald gekregen, wel krijgen we een vakantietoeslag van 8%.
In de horeca met een 0-urencontract heb je neem ik aan ook gewoon recht op vakantiedagen, toch? Klopt het ook dat als je de afgelopen 5 jaar niks hebt gekregen, dat je er met terugwerkende kracht nog steeds recht op hebt?

Groetjes

FNV Jong

Hoi Ariande,

Je hebt inderdaad gewoon recht op vakantiedagen, ook al heb je een nul-uren contract. Je recht op vakantiedagen wordt als volgt berekent: je arbeidsuren per week keer vier = aantal vakantie uren per jaar waar je recht op hebt. Werk je onregelmatige uren per week, dan dien je je totaal aantal uur van bijvoorbeeld vorig jaar te delen door 52 weken. Dan kom je op je gemiddelde per week uit. Als bij jou de laatste versie van de horeca cao van toepassing is verklaard kan je ook je uren keer 0,00768 doen. Dit zijn dan je vakantie uren. Je kan je vakantiedagen terug vorderen tot vijf jaar, je bent dus net op tijd.

Mariska

Hi ik heb een vraag ik werk al sinds 2003 op 0 uren contract voor onbepaalde tijd. Nou wordt het bedrijf waar ik voor werk overgenomen ik ga waarschijnlijk niet mee. Heb je met 0 uren contact ook recht op ontslagvergoeding.

FNV Jong

Hoi Mariska,

Omdat je al langer dan 2 jaar werkzaam bent voor de organisatie heb je recht op de transitievergoeding, dit kan je zelf berekenen via het internet. Wat betreft je 0-uren contract kan je je beroepen op het rechtsvermoeden arbeidsomvang.
Je werkgever is niet verplicht om je een vast aantal uur te garanderen. Je kunt echter wel uren claimen op grond van het rechtsvermoeden arbeidsomvang, dit is vastgelegd in artikel 7:610b van het Burgerlijk Wetboek. Dit is echter niet een bepaald aantal uur dat is vastgelegd in een contract. Als de arbeidsovereenkomst ten minste drie maanden heeft geduurd kan worden aangevoerd dat de omvang van de arbeid vermoed kan worden gelijk te zijn aan de gemiddelde omvang van de arbeid in de afgelopen drie maanden (referteperiode). Je werkgever dient je in dat geval tenminste die uren in te plannen, wanneer hij je niet inplant dient hij deze uren wel uit te betalen. Deze uren dient hij ook uit te betalen tijdens ziekte, maar dat ligt een beetje aan je cao en arbeidsovereenkomst.

Tim

Mijn vriendin heeft een contract van 24 uur in de week (schoenenwinkel).
In haar contract staat dat ze geen vrij mag nemen in de maand september. Nu heeft ze voor september toch een week vrij gevraagd. Deze aanvraag werd geweigerd.
Nu hebben twee collega's, met hetzelfde contract, later dan haar een aanvraag ingediend en wel vrij gekregen binnen deze week. Van mijn vriendin wordt nu verwacht dat zij twee dagen extra werkt. In totaal zou ze dan 5 dagen achter elkaar werken. Behalve dat het heel oneerlijk is, mag dit zomaar? Er wordt druk op haar gelegd dat ze dit zou moeten doen.

FNV Jong

Beste Tim,

Contractueel kan er worden afgesproken dat er binnen een bepaalde periode geen vrij genomen mag worden, krijgen bepaalde collega´s toch vrij dan kan dit zijn omdat hun een iets ander contract hebben. Echter hoeft zij niet de twee extra dagen te werken zolang zij voldoet aan haar 24 uur in die week. Dit is namelijk contractueel afgesproken en de overige uren mogen geweigerd worden, maar dit hoeft natuurlijk niet. Op deze manier bouw je plus uren op wat in de toekomst altijd gunstig kan uitpakken. Wanneer de baas van je vriendin wil dat zij meer werkt, dient dit in overleg te gebeuren.

lin

Goedemorgen,

Hoe kan je bereken je recht op vakantie als je een o uren contract hebt.
Ik werk in de horeca min 25 tot 45 uur per week nu 1.3 jaar. En mijn baas zegt dat ik maar 6 dagen van 8 uur heb op gebouwd. Dat lijkt me erg weinig.

Bedankt alvast

FNV Jong

Hoi Lin,

Dit kan je doen door het vermoeden van je arbeidsomvang te berekenen. Om dit te berekenen moet je de gemiddelde arbeidsduur per week berekenen van de afgelopen drie maanden. Dit wordt dan vermoed je arbeidsomvang per week dit zijn. Door dit aantal uren maal vier te doen, heb jij je vakantie-uren berekend. Aan de hand van je verhaal valt dan in elk geval af te leiden dat jij minimaal 4x25 uur= 100 uur vakantie hebt. Om het precies te berekenen dien je dus het gemiddelde per week uit te rekenen van de afgelopen drie maanden.

Harry

Hallo , ik werk elke zondag van 15:45 tot 22:15 en ik ben 16 jaar hoeveel hoor ik te verdienen? Groetjes harry

FNV Jong

Hoi Harry,

Het minimumjeugdloon voor 16-jarigen bedraagt minimaal €3,00 bruto per uur. Hoeveel jij op deze zondag verdient, ligt echter ook aan het feit of jij recht hebt op toeslagen. Dit is bijvoorbeeld te vinden in een cao. Soms is er namelijk afgesproken dat jij 200% zal verdienen wanneer jij op een zon- of feestdag werkt. Wij kunnen dit uiteraard voor je uitzoeken. Wij moeten dan wel de eventuele toegepaste cao bekijken en je arbeidsovereenkomst. Dit doen wij alleen voor onze leden, dus ik moet je dan wel vragen om lid te worden van FNV Jong. Voor €6,25 per kwartaal beantwoorden wij al je (juridische) vragen met betrekking tot werk en inkomen! Daarnaast bieden we ook hulp bij solliciteren, vullen wij je belastingopgave gratis in en vertegenwoordigen we jongeren op collectief niveau en in de politiek. Klik hier om alle voordelen op een rijtje te zien en om lid te worden.

N

Hallo ben bbl leerlingen met 36 uur contract (leer arbeidsovereenkomst) daar gaat 1 dag school van af. Echter werk ik vaak weken van 6 dagen en heb zelfs in Sept 6 hele vrije dagen. Gesprek aangevraagd voor het leerproces maar die moeten we tussendoor maar nemen. Echter in de zorg is nooit geen tijd tussendoor ik moet niet voor niets elke week 6 dagen werken :-(
Uiteraard ben ik het hier niet mee eens maar wat kan ik doen????

FNV Jong

Hoi N,

Jij bent een leerwerktraject aangegaan. Dit houdt in dat het leerelement dient te overheersen. Bij dit leerelement hoort ook dat er ruimte bestaat om het proces te evalueren. Hier dient dus tijd voor vrij gemaakt te worden. Het leerwerkbedrijf heeft als het goed is iemand aangesteld vanuit het bedrijf die jou begeleidt. Ik raad je dan ook aan om met deze persoon en met je docent een datum te prikken. Het verstandigste is om dit aan het begin van de dag te plannen. Wanneer je begeleider hier geen tijd voor heeft adviseer ik je om contact op te nemen met je school.

jolanda

Hallo ik werk nu 7 weken met een nul uren contract. Bij mijn loon zit niet het vakantiegeld in dat staat als reserve. Nu wil ik weekje vrij maar dan krijg ik niet doorbetaald klopt dat? Ik krijg na 3 mnd een vast contract van 25 uur pw. Als het 0 uren contract word beëindigd krijg ik dan wel de reserve vakantie geld uitgekeerd?. En heb ik geen vakantie dag opgebouwd?

FNV Jong

Hoi Jolanda,

Soms betalen werkgevers de vakantiedagen tegelijkertijd uit met het loon. In dat geval betekent het dat je een hoger uurloon hebt. Sommige werkgevers maken hierbij onderscheid in het aantal uren-contract dat zij hebben met hun werknemers. Waarschijnlijk krijg jij je vakantiegeld straks in mei uitbetaald (wanneer je een contract van 25 uur per week hebt). Ook zie je dan duidelijk op je loonstrook hoeveel vakantiedagen jij hebt opgebouwd.

Tamara

Hallo,

Ik werk al meer dan 3 jaar elke maandag en donderdag in een restaurant op basis van een 0-urencontract. In mijn salaris zit vakantiegeld verwerkt wat ik maandelijks uitbetaald krijg. Elk jaar ga ik gemiddeld 3 weken op vakantie maar krijg dan niks door betaald. Klopt dit of moet er wel iets doorbetaald worden?
Mvg, Tamara

FNV Jong

Hoi Tamara,

Jij hebt waarschijnlijk een all-inloon. Als je werkgever je vakantie-uren en vakantiegeld allebei per uur uitbetaald, dan is het inderdaad correct dat jij tijdens je vakantie niet doorbetaald wordt. Je kan het vinden op je loonstrook. Er staat waarschijnlijk hoeveel uren vakantie jij hebt opgebouwd die maand, en hoeveel jij er opgenomen hebt. Als dit allebei hetzelfde is, is het kloppend dat jij geen loon door krijgt betaald indien jij op vakantie bent.

Tamara

Heb ik daarnaast ook recht een vast urencontract aangezien ik al 3 jaar het zelfde aantal uur per week werk.
En hoe werkt het met doorbetaling tijdens ziekte?
Mvg, Tamara

FNV Jong

Hoi Tamara,

Je werkgever is niet verplicht om je een vast aantal uur te garanderen. Je kan echter wel uren claimen op grond van het rechtsvermoeden arbeidsomvang, dit is vastgelegd in artikel 7:610b van het Burgerlijk Wetboek. Dit is echter niet een bepaald aantal uur dat is vastgelegd in een contract. Als de arbeidsovereenkomst ten minste drie maanden heeft geduurd kan worden aangevoerd dat de omvang van de arbeid vermoed kan worden gelijk te zijn aan de gemiddelde omvang van de arbeid in de afgelopen drie maanden (referteperiode). Je werkgever dient je in dat geval tenminste die uren in te plannen, wanneer hij je niet inplant dient hij deze uren wel uit te betalen. Deze uren dient hij ook uit te betalen tijdens ziekte, maar dat ligt een beetje aan je cao en arbeidsovereenkomst.

Jeanet

Hallo, mijn dochter van 20 werkt als administratief medewerkster 40 uur per week. Ze heeft een all in salaris waar volgens haar werkgever ook haar vakantiedagen bij zitten. Oftewel gaat zij op vakantie dan wordt ze niet doorbetaald. Mag dit zo maar?

FNV Jong

Hoi Jeanet,

Dat ligt aan de cao en aan de arbeidsovereenkomst. Een all-in loon is dus in sommige situaties toegestaan. De werkgever keert dan een gedeelte van je vakantie-uren uit. Je hebt dan ook per uur een hoger loon. Maar het is de werkgever dan ook toegestaan om niet het loon door te betalen wanneer je vrij neemt. Deze vakantie-uren betaalt hij immers al uit.

r.c

Hallo,

Ik heb een vraag betreft de vrije dagen.
Ik krijg van mijn werkgever het dienstrooster elke week pas op woensdag voor de week erna. Ik heb een 38 uren contract per week. Nu wil mijn werkgever verlof intrekken als ik vrij aanvragen doe. Dit zijn niet meer dan 2 dagen in de week. De andere 5 dagen werk ik en de maand word altijd afgesloten met overuren. Nu is mijn vraag mag dit zomaar.

Mvg.

R.C.

FNV Jong

Hallo R.C.,

In sommige cao’s staat wanneer een werkgever het rooster bekend moet maken. Wat betreft vrij vragen geldt dat jij dit kenbaar moet maken. De werkgever heeft dan twee weken de tijd om hierop te reageren. Laat hij niets weten, dan is hij er stilzwijgend mee akkoord gegaan. Daarnaast bouw je vakantie-uren op. De vakantie-uren die opgebouwd worden bedragen viermaal de overeengekomen arbeidsduur. Dus wanneer jij 38 uur per week werkt, heb jij minimaal recht op 152 uur vakantie per jaar. Wanneer jij vrij vraagt, dient het van deze aantal uur afgetrokken te worden. Jij hoort wel gewoon je loon doorbetaald te krijgen.

Ebru Gundes

Hallo,

Ik werk al zeven jaar bij een hotel als receptionist op basis van 16 uren contract per week waarvan mijn vakantie dagen gelijk maandelijks worden uitbetaald. Dat betekent dus als ik op vakantie ga niet wordt uitbetaald tijdens mijn vakantie periode. Ik word alleen uitbetaald voor de dagen dat ik werk. Nu heeft mijn werkgever mij toevallig tien aaneengesloten roostervrije dagen gegeven. Ik heb een week vakantie geboekt op mijn roostervrije dagen, kreeg ik vandaag van haar te horen dat ik zonder toestemming van haar niet op vakantie mag en dat ik zelfs voor mijn roostervrije dagen haar goedkeuring nodig heb voor mijn buitenlandse bezoekjes. Mag dit? Ze dreigt me bij de hoofddirectie aan te klagen.

Ik hoor het graag,

Met vriendelijke groet,
Ebru

FNV Jong

Hoi Ebru,

De hoofdregel is dat jij vakantie aan dient te vragen. De werkgever heeft vervolgens twee weken de tijd om hierop te reageren. Wanneer zij het niet accepteren, dienen zij hier een goede reden voor te hebben gegeven. Het ligt uiteraard ook aan de situatie. Wanneer jij al enkele weken van te voren de planning weet ligt het vaak weer anders. Maar ik raad je wel aan om altijd vakantie aan te vragen wanneer je weg wil. Dan heb je zekerheid. Wellicht kan je voor nu vragen aan een collega of zij je dienst over kan nemen? Probeer hierover vervolgens het gesprek aan te gaan en zoek naar mogelijkheden met je leidinggevende. Stel je welwillend op, dan heb je de meeste kans dat de werkgever met je mee wil werken en denken.

B.

Hallo,

Ik heb een vraag betreft het volgende: 0uren contract. Op het contract staat wel "werknemer heeft recht op doorbetaling van het overeengekomen loon op feestdagen, indien werknemer op die feestdag geacht wordt arbeid te verrichten". Krijgen werknemer dan ook de officiele feestdag uitbetaald?

FNV Jong

Hoi B,

Wanneer jij dan normaal gesproken op die dag arbeid verricht, bijvoorbeeld jij wordt altijd op maandag ingepland en op maandag is het Pasen, dan heb jij recht op doorbetaling van jouw loon.

JM

Als je een 0-urencontract in de schoonmaak hebt, maar je werkt al bijna een jaar op vaste dagen en tijden (die zijn niet in het contract opgenomen, maar mondeling afgesproken), heb je dan recht op doorbetaling op een feestdag, als je niet werkt? En heb je recht op een toeslag als je wel werkt op een feestdag?
Ik kom er niet echt uit, want op 22 april en 4 mei zie ik dat jullie een antwoord geven, dat je bij een 0-urencontract wél recht hebt op doorbetaling feestdagen, maar op 31 maart zeggen jullie dat je er geen recht op hebt bij een 0-urencontract.
Of ligt dit aan onder welke CAO je valt?
En mag een 0-urencontrct nog wel in de schoonmaak?

FNV Jong

Hoi JM,

Een nul-urencontract mag aangeboden worden in deze branche. Of je toeslagen ontvangt ligt inderdaad vaak aan de cao waar je onder valt. Wanneer jij bijvoorbeeld vast op een maandag werkt en vervolgens valt Pinksteren op maandag, dient jouw werkgever jou door te betalen op deze vrije dag.

Lara

Beste FNV Jong,

Ik heb tot vorig jaar september bij een drogisterij gewerkt, heb ik recht op vakantiegeld van de vorig jaar gewerkte uren?

Lara

Het was een 0 uren contract en ik heb vorig jaar mei, toen ik nog in dienst was, wel vakantie geld gekregen over 2013.

FNV Jong

Hoi Lara,

Je werkgever dient over al je gewerkte uren 8% vakantiegeld uit te betalen.

mariella

Wij hebben geen cao, ik was op 5 mei ziek dien ik dan toch 200% te krijgen omdat ik wel ingepland stond?

FNV Jong

Hoi Mariëlla,

Of je 200% krijgt uitbetaald wanneer je werkt, is te vinden in een cao. Hier worden namelijk toeslaguren geregeld. In de wet staat hierover niets vermeld. Wettelijk gezien heb je recht op loondoorbetaling ingeval van ziekte. De hoogte van de loondoorbetaling bedraagt over de eerste 104 weken 70% van het loon waarvan de eerste 52 weken minimaal het wettelijk minimumloon uitgekeerd dient te worden.

Nathalie

Hoi,
Ik werk bij een benzinestation, voor gemiddeld 30 uur per week met een 0 uren contract. Ik krijg mijn vakantiedagen niet uitbetaald & heb vakantie geld al in mijn loon van 6,29 bruto bij in zitten (ik ben 20 jaar). Ik moet ook gewoon werken op feestdagen.
Hoor ik die dan vrij te zijn? en hoe zit het met vakantie door betalen?
Ik ben nu voor 5 maanden in loondienst

Nathalie

FNV Jong

Hoi Natalie,

Het bruto minimumjeugdloon voor 20 jarigen bedraagt €5,33. Of je vrij hoort te krijgen op feestdagen ligt aan je cao. Soms staan hier bepalingen over. Iedere werknemer heeft recht op de wettelijke vakantie-uren. Deze dienen niet uitbetaald te worden, maar voor deze uren heb jij doorbetaalde vrije tijd.

Jasper

Hallo,
Ik werk nu 2 jaar +/- 10 uur per week bij een bedrijf waar ik een nul-uren contract heb.
Tot op heden was ik niet op de hoogte van mijn rechten wat betreft vakantiedagen. Heb hier de afgelopen 2 jaar dus ook niks mee gedaan. Wat zijn mijn rechten hierin? Klopt dat er een bepaald aantal vakantiedagen mee te nemen zijn uit het vorige jaar?

FNV Jong

Hoi Jasper,

In je arbeidsovereenkomst of in je cao is waarschijnlijk wel te vinden op hoeveel vakantiedagen jij recht hebt. Krachtens de wet hebben werknemers minimaal vier maal het aantal vakantie-uren dan dat zij per week werken. Het komt er dus al snel op neer dat je minimaal vier weken recht hebt op vakantie.

In jouw geval dient er naar verhouding gekeken te worden. Je kan kijken naar het rechtsvermoeden arbeidsomvang om je gemiddelde arbeidsduur per week vast te stellen. Aan de hand van deze uren kan je dan concluderen op hoeveel uur vakantie
je recht hebt. Het rechtsvermoeden arbeidsomvang houdt het volgende in: Als de arbeidsovereenkomst ten minste drie maanden heeft geduurd, kan worden aangevoerd dat de omvang van de arbeid vermoed kan worden gelijk te zijn aan de gemiddelde omvang van de arbeid in de afgelopen drie maanden (referteperiode). Je werkgever dient je in dat geval tenminste die uren in te plannen, wanneer hij je niet inplant dient hij deze uren wel uit te betalen.

Nieuwe reactie inzenden

* Invullen verplicht. HTML niet toegestaan. E-mail adres wordt NIET getoond op de site en alleen gebruikt om een persoonlijke reactie te kunnen sturen.