Vakantie & vrije dagen

Per jaar heb je recht op minimaal 4 weken vakantie. Dat is 4 keer het aantal uren dat je (gemiddeld) per week werkt. Als je 10 uur per week werkt, dan heb je recht op 4 x 10 uur = 40 uur vakantie. Dit is het wettelijk minimum. Werk je minder dan 10 uur, dan heb je ook recht op deze 40 uur. Helaas kun je deze dagen niet laten uitbetalen. De dagen boven het wettelijk minimum wel.

Wist je dat er in je cao  soms een hoger aantal vakantiedagen is afgesproken? Over deze extra dagen kun je - als je dat wilt - afspraken maken met je werkgever: bijvoorbeeld dat je ze opspaart voor langer verlof of inruilt voor geld. Tijdens je vakantiedagen loopt je loon bovendien gewoon door!


Feestdagen*

Naast de 4 weken vakantie zijn er ook nationale feestdagen waarop je (doorbetaald) vrij krijgt. Deze dagen zijn:

 • Nieuwjaarsdag - geen vrije dag in de gezondheidszorg en horeca
 • Goede Vrijdag - alleen vrije dag voor ambtenaren
 • Eerste paasdag
 • Tweede paasdag
 • Koninginnedag
 • Bevrijdingsdag - alleen vrije dag in lustrumjaar (1x in de 5 jaar)
 • Hemelvaart
 • Eerste pinksterdag
 • Tweede pinksterdag
 • Eerste kerstdag
 • Tweede kerstdag

Kijk voor de precieze data van de feestdagen op feestdagen.nl

*Vier je liever het suikerfeest dan Kerstmis? Helaas krijg je hiervoor nog niet automatisch (doorbetaald) vrij. Wel kun je je vrije dagen vaak omruilen. Overleg dit op tijd met je baas, zodat je er zeker van bent dat je vrij kunt krijgen.


Vakantiegeld

Of je nu fulltimer of parttimer bent. Een vast, tijdelijk of nul-urencontract hebt: iedereen heeft recht op vakantiegeld van minimaal 8 procent van je (bruto)jaarsalaris. Dit staat in de wet vastgelegd. Dit extraatje wordt eens per jaar in één keer uitbetaald – meestal in mei of juni. Dit betekent dat je het geld uiterlijk eind juli op je rekening moet hebben. Maar... Krijg jij een all-in loon? Dan zit jou vakantiegeld al in je loon doorberekend. Dit betekent dat je dus je vakantiegeld elke maand al ontvangt, en eind juli dus geen vakantiegeld op je rekening krijgt!

 

Heb je vragen over je (bij)baan of stage of heb je problemen waarbij je hulp nodig hebt? Word lid van FNV Jong ! Wij helpen je niet alleen bij problemen op je werk of stage maar doen nog veel meer !

Reacties

E.

Hallo,

Ik werk op dit moment al een aantal jaren in de detailhandel. Echter, is het bedrijf sinds een aantal jaren begonnen met het openen van de winkel op 2e kerstdag en dit jaar ook op nieuwjaarsdag.
Mag ik verplicht worden op 1 of op beide dagen te komen werken? Zo ja, welke acties kan ik hiertegen ondernemen?
Ik werk wel af en toe de zondagen vrijwillig.
Maar ik kan hierover niks terug vinden in mijn cao.

Groetjes E.

FNV Jong

Hoi E,

Werken tijdens de feestdagen moet zijn vastgelegd in de cao en in het rooster. Als een werkgever wil dat er, in tegenstelling tot andere jaren, dit jaar met de feestdagen wordt doorgewerkt, zal dat eerst overlegd moeten worden met de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging . Is er geen ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging, dan kan de werkgever, als de cao het toestaat, het wel verplichten.

Kees

Goedendag,

Ik zat er aan te denken om met mijn vriendin rond de kerst een midweek weg te gaan, vriendin werkt in de thuiszorg, nu zegt zij dat ze tussen 15 dec en 2 jan GEEN vrije dagen mogen opnemen.
Hoe zit dit?
Kan er niets over terug vinden in de zorg CAO

mark

Hallo,

Ik loop vol continue diensten en werkte 7 maanden via een uitzend bureau en werd daarna in dienst genomen door dat bedrijf waar ik 7maanden naar werd uitgezonden. Alleen net voor ik me contract kreeg heb 3 weekend vrij genomen omdat ik de sleutel van me huis kreeg alleen bij dat bedrijf bouw je je dagen maandelijks op dus zeg 2,2 per maand sindsdien heb ik altijd in de min gestaan. Werk er inmiddels 5 jaar en nu pas wil mij baas ineens dat het geregeld word en iedereen bijna heel het bedrijf moet zijn dagen terug betalen tot je weer in de plus staat.. was hier niet mee akkoord gegaan maar er is wel geld ingehouden op mijn salaris ?! Mag dit zomaar? Ik hoop dat iemand mij kan helpen.

Mvg Mark

FNV Jong

Hoi Mark,

Wat een apart verhaal, het lijkt mij dat een werkgever dit inderdaad niet zomaar mag doen. Om je hier echter verder bij te kunnen helpen heb ik meer informatie van je nodig en zal ik het een en ander uit moeten zoeken, dit doen we echter alleen voor onze leden.

Elise

Beste,
Ik werk fulltime (38uur) in een winkel en heb wat onduidelijkheden over vakantiedagen:
Ten eerste kan ik als werknemer geen overzicht inzien over mijn (verbruikte) vakantiedagen. Ik heb hier wel eens om gevraagd maar mijn baas zei dat dit niet kan omdat het zo ingewikkeld is ivm feestdagen waarvoor hij ook mijn vakantiedagen gebruikt. Ik vroeg me af of mijn baas verplicht is hier duidelijkheid over te geven? En mag hij zomaar mijn vakantiedagen gebruiken voor bijvoorbeeld 1e en 2e kerstdag?
Ten tweede zegt mijn baas dat als ik in januari een week vakantiedagen wil opnemen, ik er maar 2 uitbetaald krijg omdat je volgens hem 2 vakantiedagen per maand "spaart". Maar dit betekent dat ik in juni maar 12 dagen zou kunnen gebruiken voor een vakantie. Mag dit of mag ik die 22 dagen waar ik recht op heb in een keer opnemen (en uitbetaald krijgen) wanneer ik wil ? (Ik heb een vast contract).
Alvast bedankt! Vriendelijke groet

FNV Jong

Hoi Elise,

Eerste en tweede kerstdag worden gezien als algemene erkende feestdagen. Wettelijk gezien is een werkgever niet verplicht deze dagen door te betalen, maar de meeste werkgevers doen dat wel.

Je werkgever is verplicht om je een overzicht te geven van je opgebouwde en verbruikte vakantiedagen.

Vakantiedagen zijn niet gebonden aan maanden. In principe zou je die 22 dagen in een keer op moeten kunnen nemen.

bert

Ik ben fulltime centralist in een meldkamer en werk in een vast rooster. Ik wil een week vakantie. In die week hoef ik cf. het rooster maar 3 dagen te werken. Mijn werkgever zegt dat ik dan toch 5 vakantiedagen moet opnemen. De week ziet er als volgt uit ma/di RV wo/do/vr dagdienst za/zo RV. (RV roostervrij)
Klopt dit nu of zijn het maar 3 dagen?

FNV Jong

Hoi Bert,

Het opnemen van vakantiedagen geldt alleen voor de dagen dat je ook daadwerkelijk werkt. Als je drie dagen per week werkt, kan de werkgever niet eisen dat jij 5 vakantiedagen op moet nemen. Ik raad je daarom ook aan om hier nogmaals over in gesprek te gaan.

Carmen

Hallo ik heb een nul uren contract op mijn loonstrook staat dat er 8% vakantie toeslag per maand word ingehouden maar ik heb nog nooit vakantiegeld ontvangen van me baas heb ik daar wel recht op of zit het in het uurloon in?

FNV Jong

Hoi Carmen,

Staat hier wat over opgenomen in je contract ? Vaak wordt namelijk vermeld in je contract of je een all-in loon ontvangt of eenmalig je vakantiegeld ontvangt, meestal is dit in mei. Je zou het eventueel ook na kunnen vragen bij de afdeling personeelszaken.

Yoël

Hallo,

ik heb onlangs een vrije dag aangevraagd en toegewezen gekregen, dus deze is al een aantal weken geleden goedgekeurd!
nu word ik vandaag benaderd dat ik op deze vrije dag verplicht op training moet komen.. nu heb ik een vet probleem ik organiseer namelijk de dag ervoor een evenement waar ik tot minimaal 6 uur 's ochtends bezig ben met alles opruimen na afloop en de training begint om 9 uur 's ochtends. mogen ze mij hier toe verplichten? ik heb namelijk met ze gebeld en er werd gezegd dat als ik niet zou komen, er consequenties aan vast zouden zitten. ik zit dus met een dilemma..

FNV Jong

Hoi Yoël,

Heb je de goedkeuring van je vrije dag zwart op wit staan ? Als dat het geval is sta je erg sterk en kunnen ze jou niet verplichten om op te komen dagen. Ik adviseer je om nogmaals in gesprek te gaan met de werkgever en duidelijk aan te geven dat je door hun goedkeuring al andere belangrijke afspraken hebt gemaakt, die je niet zomaar kan afzeggen.

wendy

Goedendag,
Ik ben 35 jaar en mij is een nul urencontract aangeboden, met een salaris van 12, 86 bruto, waar vakantiegeld al bij inbegrepen is. De bedoeling is dat ik 8 tot 16 uur per week administratie ga doen voor een restaurant. Is dit een reël salaris?
Mvg Wendy

FNV Jong

Hoi Wendy ,

Of dit reëel is hangt af van je leeftijd, functie, werkervaring en of er een cao van toepassing is. Vanaf het 23e levensjaar bedraagt het minimumloon €8,63 bruto per uur. Hier zit je in ieder geval wel boven.

Mocht je willen weten of je genoeg verdient, dan adviseer ik je in eerste instantie om te kijken of er een cao van toepassing is. Ook zou je eventueel contact op kunnen nemen met FNV Bondgenoten.

Esmée

Beste,

Al 2 jaar ben ik werkzaam bij een winkel. Hier ben ik begonnen als weekend hulp met een 12 uren contract.
Nou ben ik september 2013 vorig jaar gestopt met school en ben vanaf dat moment 5 dagen per week gaan werken.

Nou heb ik afgelopen zomer 3 weken vakantie gehad. In deze 3 weken hebben ze mij daar mijn contract uren (12) voor uitbetaald.

Een collega wees mij op het feit dat ze mij het gemiddelde van mijn gewerkte uren uit moeten betalen aangezien ik al een jaar full time werk. Klopt dit ook?

Overigens hebben ze ook over het jaar 2013 te weinig belasting afgedragen waardoor ik nou flink wat terug moet betalen.
Daar heb ik ze vorig jaar al een paar keer op gewezen maar toen is mij verzekerd dat het klopte. Aangezien het hun werk is ben ik daar vanuit gegaan maar nou blijkt het toch niet goed te zijn gegaan. Kan ik daar ook iets mee of is dat toch mijn probleem?

Alvast bedankt,

Mvg.

FNV Jong

Hoi Esmée,

Je collega heeft inderdaad gelijk. Aangezien je al een jaar fulltime werkt heb je wettelijk gezien recht op 20 vakantiedagen(artikel 7:634 lid 1 van het BW). Daarnaast kan het zo zijn dat je vanuit een cao nog recht hebt op bovenwettelijke vakantiedagen. Artikel 7:639 van het BW bepaalt vervolgens dat een werknemer gedurende vakantie het recht op loon behoudt. De werkgever heeft jou dus te weinig loon uitbetaald over die drie weken vakantie. Ik adviseer je om hierover eerst in gesprek te gaan. Mocht dit niet werken, dan kan je eventueel een brief sturen.

Jouw werkgever is aansprakelijk voor het correct afdragen van loonbelasting en blijft aansprakelijk als inhoudingsplichtige. Normaal stuurt de belastingdienst een naheffingsaanslag naar de werkgever om het resterende bedrag te vorderen. Wel kan de werkgever dit weer op jou verhalen, aangezien je netto meer loon hebt gekregen dan waar je recht op had.

Yul

Beste,

Mijn contract is van rechtswege beëindigd zonder daartoe opzegging werd vereist en hierin overeengekomen. Echter, heb ik in de laatste maand vakantiedagen opgenomen zoals ook in de overeenkomst stond vermeld 10 vakantiedagen per kalenderjaar, met behoud van salaris. In contract is opgenomen dat ik minimaal 5 uur, maar max 12 ingepland zal worden. Maar ik heb gedurende contract periode (6 maanden) altijd 12 uur pw gewerkt.

Tijdens mijn vakantie ben ik doorbetaald en werkgever vind het vreemd dat ik hierom vraag,? Klopt dit, en wat zou ik uitbetaald moeten krijgen. Ik verdien 12,50 EUR Bruto per uur. Mijn eindafrekening en reiskostenvergoeding heb ik ook niet ontvangen, mijn contract liep af op 4 sept. j.l.

In afwachting op uw reactie,

Mvg,

Tulay

FNV Jong

Hoi Tulay,

De werkgever is verplicht om jou door te betalen tijdens je vakantie. Hoeveel je minimaal zou moeten verdienen hangt onder andere af van je leeftijd en of er een cao geldt. In cao’s worden namelijk ook afspraken gemaakt over de hoogte van het loon.

Kreeg je normaal wel reiskostenvergoeding ? Als je dat voor de laatste maand niet ontvangen hebt, zou ik je werkgever hier op aanspreken. Als dit namelijk overeenkomen is in de arbeidsovereenkomst of in een cao, dan zal hij jou dat moeten uitbetalen.

Yul

correctie* Tijdens mijn vakantie ben ik NIET doorbetaald en werkgever vind het vreemd dat ik hierom vraag,?

elvira

ik werk zo'n 4 jaar in de thuis zorg met een 0 urencontract. ik werk 3x3 uur per week behalve in de kindervakanties omdat ik mijn dochter niet meekan nemen en geen opvang heb. Er werd dan niet betaald en bouwde niets op.
onlangs zijn we overgenomen. Maar nu kan ik nog maar 4 weken vakantie opnemen en ben verplicht om in de kindervakantie te komen werken. We zijn naar hun zeggen onder dezelfde voorwaarden en met behoud van hetzelfde loon overgenemen. Ik heb bij de overname ook vermeld dat ik niet beschikbaar ben in de kindervakanties. Kunnen ze mij verplichten om in de kindervakantie te komen werken

Mariska

hallo,

ik heb een contract van 18 uur per week. ik werk in de winkel sinds oktober 2012. ik bouw vakantie uren op en neem alleen in de zomer vakantie op. nu had ik voordat ik op vakantie ging ruim 90 opgebouwde vakantie uren staan. ik ben 4 weken op vakantie geweest. nu heb ik nog steeds 72 vakantie uren staan. heb ik recht om dagen vrij te vragen ondanks ik al 4 weken opgenomen heb? mijn baas zegt dat zij niet veel ruimte heeft om mij vrij te geven omdat ze mij dan door moet betalen en mijn collega uit moet betalen die voor mij in valt. dat gaat niet omdat mijn baas te maken heeft een begroting die gemaakt is, beweerd zij. ook als ik vraag of er een gedeelte van die 72 uur uitbetaald mag worden zegt zij dus weer dat dat niet zomaar gaat omdat zij te maken heeft met de begroting. nu houd dit dus volgens mij in dat ik altijd maar vakantie uren opbouw maar dus niks op kan nemen na mijn 4 weken vakantie en ook niet om uitbetaling kan vragen. mag dit wel? want vervolgens laat ze me wel extra werken

groetjes

FNV Jong

Hoi Mariska,

Je geeft aan dat je ruim 90 vakantie uren had, 4 weken op vakantie bent geweest en nu nog 72 uur hebt open staan. Hoe heb je dit berekend ? Vanuit de wet (artikel 7:638 lid 1&2 van het Burgerlijk Wetboek) is de werkgever verplicht de werknemer ieder jaar in de gelegenheid te stellen om vakantie op te nemen, tenzij gewichtige redenen zich daar tegen verzetten. Met gewichtige redenen wordt bedoeld dat als er toestemming gegeven wordt om vakantie op te nemen, dit leidt tot een ernstige verstoring van de bedrijfsvoering.

Je hebt ook gevraagd of de vakantie uren uitbetaald kunnen worden. Wettelijk gezien kunnen vakantie uren niet uitbetaald worden als een arbeidsovereenkomst nog niet geëindigd is, tenzij het gaat om bovenwettelijke vakantiedagen. Dit moet dan wel vastgelegd zijn in de arbeidsovereenkomst of in een cao.

Nenee

L.S.
Ik werk nu mijn 6e jaar bij een ijssalon. Ik heb hier een 0-urencontract en krijg het minimumloon. Daarnaast krijg ik mijn 8% vakantiegeld elke maand uitbetaald. Ik werk ongeveer 15 uur per week. Ik heb echter in al die jaren nooit vakantie-uren opgebouwd, klopt dit? Of heb ik wel recht op vakantie-uren?
Met vriendelijke groet,
Nenee

FNV Jong

Hoi Nenee,

Ook bij een 0-urencontract bouw je vakantie-uren op. Je geeft aan dat je vakantiegeld ook maandelijks uitbetaald wordt, ontvang je een all-in loon ? Als dat het geval is zou het zo kunnen zijn dat je vakantie-uren hier ook bij inbegrepen zitten. Dit moet dan wel duidelijk vermeld worden op je loonstroken. Heb je dit al eens nagevraagd bij jouw werkgever hoe het zit met die vakantiedagen ?

Nenee

Nee ik heb geen all-in salaris want er staat niets hierover op mijn loonstrook of in mijn conrract. Bovendien verdien ik buiten mijn vakantiegeld het minimumloon. Mijn werkgever heeft aangegeven vanaf nu vakantieuren te gaan opbouwen,maar heb ik ook nog recht op de uren die ik afgelopen jaren ben misgelopen?

FNV Jong

Hoi Nenee,

Sinds 1 januari 2012 gelden er nieuwe regels rondom het opnemen van vakantiedagen en het vervallen van vakantiedagen. Hier zijn echter wel uitzonderingen op.

Wil je hier meer informatie over of wil je verder juridische hulp ? Word dan lid van FNV Jong.

Li

L.S.

Als je niveau 3 afgerond heb en doet BBL deeltijdopleiding Niv 4 32 uur per week. Je bent 21 jaar en werkt als BBL"stagaire" maar zelfstandig moet werken voor alle administraties. Hoeveel zal je dan betaald moet krijgen? krijg nu 865 bruto betaald. krijg wel vakantiedagen en schoolkosten maar geen vakantiegeld en reikostenvergoeding.

Door BBL leer-werk verband kan je maar max 4 dagen werken,1 dag school. Hoe komt je daaraan de sociaal minimum /minimum loon dan?

Er zijn voor andere sectoor speciaal stuk geschreven in de CAO over de BBL en Loontabel voor niv 2,3,4 voor wat tijdens opleiding het verdient en in verhouding van 24uur of 32 uur. Dat ligt allemaal boven de minimum loon. Waar kan je dat CAO voor Bedrijfsadministrateur Niv 4 vinden? op Google enzo is nergens te vinden. Wat is dan gebruikelijke dan?

Gr Li.

FNV Jong

Beste Li,

Als je 21 jaar bent en je hebt een arbeidsovereenkomst getekend naast je praktijkovereenkomst, dan hoor je minimaal €6,25 bruto per uur te verdienen. Dit is exclusief vakantiegeld en vakantiedagen. Als je geen arbeidsovereenkomst getekend hebt is een werkgever niet verplicht om het minimumloon, vakantiedagen of vakantiegeld uit te betalen, aangezien het arbeidsrecht dan niet van toepassing is. Een werkgever kan dan zelf de hoogte van een stagevergoeding vaststellen. Of er een cao van toepassing is zou ik voor je uit moeten zoeken, dit doen we echter alleen voor onze leden.

Mocht je willen dat ik dit voor je uitzoek, word dan lid van FNV Jong!

ayla

hallo,

Ik werk in de thuiszorg en vroeg me af hoeveel er minimaal qwa uren om te werken moet worden aangeboden. Is dit 3 uur wat bij de meeste andere werksectoren is, of 2 uur?

Ayla

FNV Jong

Hoi Ayla,

Als je bijvoorbeeld een 0-uren contract hebt en je wordt opgeroepen, dan is jouw werkgever verplicht om je voor 3 uur uit te betalen. Dit is ongeacht of je die drie uur ook daadwerkelijk maakt. Dit geldt in alle sectoren. Verder is een werkgever niet verplicht om een werknemer een minimum aantal uur per week aan te bieden, tenzij hier andere afspraken over gemaakt zijn in een cao.

Matthieu

Beste FNV Jong,

Ik heb een vraag mbt tot mijn loon.

Ik ben 23 jaar en werk parttime in een restaurant met een 0-uren contract.
Ik krijg netto €8,50 per uur betaald, dit is inclusief vakantiegeld en vakantiedagen.
Dit is naar mijn idee te laag.

Als ik wil weten wat ik volgens de CAO minimaal BRUTO moet verdienen, klopt deze berekening dan:

Stel ik heb in een maand 80 uur parttime gewerkt:

80 uur x 0,096 = 7,68 (vakantie-uren).
80+7,68 = 87,68 (totaal uren)

87,68 x 9,08 (minimum bruto uurloon) = €796,1344 (brutoloon incl vakantiedagen/vakantieuren)

796,1344 x 1,08 (vakantiegeld 8%) = €859,83 (brutoloon incl vakantiedagen en vakantiegeld).

Ik hoor graag van u!

Vriendelijke groet,
Matthieu

FNV Jong

Hoi Matthieu,

Als je 23 jaar bent hoor je minimaal €8,63 bruto per uur te verdienen. €8,50 inclusief per uur lijkt dan inderdaad wat weinig. Of de berekening die jij geeft klopt zou ik uitmoeten zoeken. Dit doen we echter alleen voor onze leden. Heb je ook je loonstroken goed nagekeken? Een werkgever mag namelijk een all-in loon aanbieden, maar dan moet op de loonstrook wel duidelijk vermeld wat het basisloon is en ook moet duidelijk aangegeven worden hoeveel het vakantiegeld bedraagt en de vakantiedagen.

Mocht je willen dat ik voor je uitzoek of je wel genoeg verdiend, word dan lid van FNV Jong! Voor €6,25 per kwartaal beantwoorden wij al je (juridische) vragen met betrekking tot werk en inkomen! Daarnaast bieden we ook hulp bij solliciteren, vullen wij je belastingopgave gratis in en vertegenwoordigen we jongeren op collectief niveau en in de politiek. Klik hier om alle voordelen op een rijtje te zien en om lid te worden.

Ruurd

Ik werk nu al 3 jaar voor dezelfde werkgever met een nulurencontract (horeca). Ik heb echter nooit vakantiedagen gehad. Heb ik hier wel recht op? En hoe zit het overigens dan met feestdagen e.d.?

Denise

Geldt de regel van doorbetaling op feestdagen ook voor mensen met een 0 uren contract ? (Ik heb vaste dagen/uren)

John

Hallo,Mijn zoon werkt al bijna een jaar 36 uur in de week op een 3 uren contract in een supermarkt. Bij zijn loon is geen vakantiegeld inbegrepen want dat krijg hij apart uitbetaald.Nu heeft hij 15 dagen vakantie opgenomen en krijg hij die niet betaald zegt de baas klopt dit wel en heeft hij ook recht op een contract voor 36 uur omdat hij deze uren vast werkt in de week al bijna een jaar lang.

FNV Jong

Beste John,

De werkgever is verplicht om uw zoon tijdens vakantiedagen loon door te betalen. Wat de werkgever dus zegt klopt niet en mag ook niet. De werkgever is vanuit de wet gezien niet verplicht om uw zoon een contract voor 36 uur per week aan te bieden. In de cao voor supermarkten zijn hier echter wel afspraken over gemaakt en vanuit deze cao is de werkgever dan ook verplicht om het contract van uw zoon aan te passen.

Mocht uw zoon verdere informatie willen of heeft hij juridische advies nodig ? We hebben voor medewerkers in een supermarkt nu één jaar lang gratis lidmaatschap bij FNV Jong. Als hij naar de website www.fnvjongsupermarkt.nl gaat kan hij zich gratis inschrijven.

saskia

ik heb toen ik begon (april 2014) met mijn huidige baan, aangegeven dat ik in de periode tot 10/09 een keer een maandag vrij moest hebben. is toen aangegeven dat dit geen probleem zou zijn en ik dit via ons roostersysteem moet aanvragen. nu is dus geen enkele aanvraag van mij goedgekeurd en zit ik dus met een probleem.

is mijn werkgever niet verplicht om mij een vrijedag te geven/ goed te keuren?

heb alle aanvragenb al een ruime tijd geleden ingedient en vandaag de laatste afwijzing hiervan gehad.

FNV Jong

Hoi Saskia,

Heb je dit al besproken met je leidinggevende ? Dat wordt me namelijk niet helemaal duidelijk uit je verhaal. Mocht je dit nog niet gedaan hebben, dan adviseer ik je om dat eerst te doen. Wettelijk is namelijk vastgelegd dat als een werknemer een vakantieaanvraag indient, de werkgever verplicht is om binnen twee weken te reageren op de vakantieaanvraag. Als de werkgever dit niet doet gaat de wet ervan uit dat de vakantie goedgekeurd is.

Sacha

Hallo,

Ik werk nu ongeveer 4 jaar bij een bedrijf met een nul-uren contract. Als ik een dag vrij had werd deze nooit uitbetaald. Dus ook niet als ik op vakantie ging of bijvoorbeeld met kerst.
Ik wist ook niet dat ik daar recht op had. Kan ik deze dagen van de afgelopen jaren nog terugeisen?

Bedankt!

FNV Jong

Hoi Sascha,

Ook als je een nul-urencontract hebt bouw je bepaalde rechten op. Er geldt een verjaringstermijn van 5 jaar. Dat betekent dat je tot 5 jaar terug loon kunt terugvorderen. Ik adviseer je om dit eerst te bespreken met je werkgever. Mocht je werkgever jou het achterstallig loon niet willen uitbetalen, dan raad ik je aan om een loonvorderingsbrief op te stellen. Ik kan je hierbij helpen, maar dan moet ik je wel vragen om lid te worden van FNV Jong.

Anke

Ik wil graag in week 34 een week vrij. Ik ben flexmedewerkster in de kinderopvang met een 0 uren contract. Ik ben beschikbaar op dinsdag en donderdag. Word niet altijd ingepland. Ik heb dit een maand van tevoren aangevraagd maar ben toch ingepland. op dinsdag de hele dag en donderdag een halve dag. Wat zijn mijn rechten als flexkracht met een 0 uren contract? Er staat hier in mijn arbeidscontract niet duidelijk iets over in.

FNV Jong

Hoi Anke,

Je geeft aan dat je je vakantie een maand geleden hebt aangevraagd. Als je dit schriftelijk of per mail hebt gedaan en de werkgever heeft niet binnen twee weken gereageerd op je verzoek dan is je vakantie toegewezen. Heeft de werkgever je vakantieverzoek binnen twee weken na je aanvraag geweigerd, dan zou je nog kunnen bekijken of de argumenten die de werkgever hiervoor aandraagt zwaarwegend genoeg zijn.

Peter B

Hai,

Ik heb 4 weken per jaar aan vakantiedagen.
Nu is het volgens mij werkgever dat ik hierdoor maximaal 2 dagen per maand vrij kan nemen (met u.i.v. vakantie's)

Wat dus betekent dat als ik in januari 2 weken vrij neem om op wintersport te gaan, dat ik voor het eerst een middagje vrij kan nemen in de maand juni..

In mijn ogen heb je 4 weken per jaar wat je op kan nemen, ongeacht welke dagen / maanden, zolang je maar niet boven die 4 weken uit komt aan het einde van het jaar.

Welke theorie klopt er hier?
Ik krijg nu namelijk steeds te horen dat ik in de min sta doordat ik vorige maand 2 weken vakantie heb genomen.

FNV Jong

Hoi Peter B.,

Dat hangt ervan af wat hierover is afgesproken in je arbeidsovereenkomst, het bedrijfsreglement of de cao. Je zal deze documenten moeten raadplegen. Zijn er geen afspraken gemaakt, dan kan je werkgever jou niet verplichten je aan zijn regels te houden.

Peter

Ik heb een flexcontract, maar ik werk 38 uur per week.

Krijg ik dan doorbetaald in mijn vakantie?

FNV Jong

Hoi Peter,

Iedere werknemer heeft recht op vakantiedagen, dus ook werknemers met een flexcontract. Wettelijk zijn dit er 4 keer de arbeidsduur per week. Deze dagen hoor je doorbetaald te krijgen, tenzij je een all-in loon ontvangt. In dat geval worden vakantiedagen uitbetaald in je salaris. Dit moet natuurlijk wel zijn overeengekomen in de arbeidsovereenkomst.

Susanna

Hoi, ik val onder de CAO bouwnijverheid en ga eind juli uit dienst. Ik krijg die maand sowieso minder salaris omdat ik dan in juni al geld van het vakantiefonds heb gekregen, maar de bouwvak is pas in augustus, daar zijn 15 dagen voor gereserveerd (die nu dus al niet zijn uitbetaald). Moet ik die niet alsnog krijgen van mijn werkgever?

FNV Jong

Hoi Susanna,
Op basis van de beknopte informatie in je vraag is het voor ons moeilijk te beoordelen of je die nog zou moeten krijgen. Wij moeten daarvoor jouw arbeidsovereenkomst kunnen inzien en de cao raadplegen, dit uitvoerige uitzoekwerk doen wij echter alleen voor leden. Ik raad je dan ook lid te worden van FNV Jong.

alice ouwehand

Hallo,
Ik ben medewerkster bij een schoonmaakbedrijf.
Nu loopt mijn 13 urig contract af op1 augustus 2014 en ik heb nog 35 vakantie-uren staan. Nu wil ik die voor afloop van contract opnemen, maar mijn bazin weigert hierin mee te werken. En stelt voor om alles uit te laten betalen. Ik ben hier niet mee eens, wat zijn mijn rechten en plichten.

Nieuwe reactie inzenden

* Invullen verplicht. HTML niet toegestaan. E-mail adres wordt NIET getoond op de site en alleen gebruikt om een persoonlijke reactie te kunnen sturen.

Agenda

3 nov '14 ReflexLAB: Masterclass Beleid
Nassaulaan 12 2514 JS
Den Haag
14 nov '14 Manifestie Leenstelsel
Malieveld
Den Haag
17 nov '14 ReflexLAB: Visie Realisatie
Dellaertweg 1
2316 WZ Leiden
20 nov '14 Kenniscafé: Stage na je studie
Amsterdam
Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties