Vakantie & vrije dagen

Per jaar heb je recht op minimaal 4 weken vakantie. Dat is 4 keer het aantal uren dat je (gemiddeld) per week werkt. Als je 10 uur per week werkt, dan heb je recht op 4 x 10 uur = 40 uur vakantie. Dit is het wettelijk minimum. Werk je minder dan 10 uur, dan heb je ook recht op deze 40 uur. Helaas kun je deze dagen niet laten uitbetalen. De dagen boven het wettelijk minimum wel.

Wist je dat er in je cao  soms een hoger aantal vakantiedagen is afgesproken? Over deze extra dagen kun je - als je dat wilt - afspraken maken met je werkgever: bijvoorbeeld dat je ze opspaart voor langer verlof of inruilt voor geld. Tijdens je vakantiedagen loopt je loon bovendien gewoon door!


Feestdagen*

Naast de 4 weken vakantie zijn er ook nationale feestdagen waarop je (doorbetaald) vrij krijgt. Deze dagen zijn:

 • Nieuwjaarsdag - geen vrije dag in de gezondheidszorg en horeca
 • Goede Vrijdag - alleen vrije dag voor ambtenaren
 • Eerste paasdag
 • Tweede paasdag
 • Koninginnedag
 • Bevrijdingsdag - alleen vrije dag in lustrumjaar (1x in de 5 jaar)
 • Hemelvaart
 • Eerste pinksterdag
 • Tweede pinksterdag
 • Eerste kerstdag
 • Tweede kerstdag

Kijk voor de precieze data van de feestdagen op feestdagen.nl

*Vier je liever het suikerfeest dan Kerstmis? Helaas krijg je hiervoor nog niet automatisch (doorbetaald) vrij. Wel kun je je vrije dagen vaak omruilen. Overleg dit op tijd met je baas, zodat je er zeker van bent dat je vrij kunt krijgen.


Vakantiegeld

Of je nu fulltimer of parttimer bent. Een vast, tijdelijk of nul-urencontract hebt: iedereen heeft recht op vakantiegeld van minimaal 8 procent van je (bruto)jaarsalaris. Dit staat in de wet vastgelegd. Dit extraatje wordt eens per jaar in één keer uitbetaald – meestal in mei of juni. Dit betekent dat je het geld uiterlijk eind juli op je rekening moet hebben. Maar... Krijg jij een all-in loon? Dan zit jou vakantiegeld al in je loon doorberekend. Dit betekent dat je dus je vakantiegeld elke maand al ontvangt, en eind juli dus geen vakantiegeld op je rekening krijgt!

 

Heb je vragen over je (bij)baan of stage of heb je problemen waarbij je hulp nodig hebt? Word lid van FNV Jong ! Wij helpen je niet alleen bij problemen op je werk of stage maar doen nog veel meer !

Reacties

debby

Hallo,

Ik werk bij een benzinepomp obv een 0 uren contract. Ik werk altijd in het weekend en nu was ik benieuwd of ik ook recht heb op een heel vrij weekend 1 keer in de zoveel tijd.

Charlotte

Hallo,
Ik heb een vraagje. Ik werk nu 2,5 jaar in een restaurant. Ik heb echter nooit een contract getekend. Nu wil ik een aantal dagen vrijvragen maar zei hebben al een rooster gemaakt tot augustus zonder enige vraag of ik nog voorkeur heb voor dagen. Hoe kan ik dit het beste aanpakken want zei zeggen dat ik me aan t rooster moet houden. Verder werk ik de ene week niet, de andere 5 uur en soms 10. Ook bellen ze mij 3 kwartier voor ik moet werken af zonder enige doorbetaling.. Mag dit??
Alsvast bedankt!

Valerie

Hoi,
Ik moet op Paasmaandag werken, krijg ik deze dag een toeslag van 100%? Ik werk bij de Albert Heijn.

Desiree

Ik werk sinds kort met een plus min kontrakt in de zorg.

Mijn vraag is bouw ik vakantiedagen op.Ik weet dat mijn vakantiegeld in mijn loon zit maar hoe zit dit met vakantiedagen?

Ineke

Er staat dat ambtenaren vrij zijn met Goede Vrijdag. Echter, alleen gemeenteambtenaren hebben dan recht op een betaalde vrije dag. Rijks- en Provincie-ambtenaren werken gewoon of leveren een verlofdag in wanneer ze vrij willen zijn.

Jessica

Hi,

Wij hebben een vraag. Wij werken voor een Nederlands bedrijf ergens anders ter wereld, als stagiairs. Zij houden echter vast aan de Nederlandse vrije dagen, wat op zich prima is maar nu blijken wij op Pinksteren geen vrij te hebben, wat een wettelijk verplichte vrije dag is in Nederland. Wat zijn onze opties om ons gelijk te halen en deze dagen vrij te krijgen?

Jan

Ik werk via een uitzendbureau voor een callcenter.
Op feestdagen zij we gesloten. Men krijgt dan gewoon doorbetaald (mits x aantal keer op de genoemde dag gewerkt afgelopen periode).

Met koningsdag zit het anders. Omdat koningsdag op een zaterdag valt -> geen doorbetaling van het loon. Ook al is de zaterdag de mijn normale werkdag.

Tevens werk ik nu 3 jaar en 7 maanden voor dezelfde opdrachtgever. Toch heb ik opnieuw een tijdelijk contract gekregen (niet uit dienst geweest) Mag dit?

Stephanie

Beste Jan,

Met betrekking tot doorbetaling van het loon op Koningsdag kan ik je geen antwoord geven, simpelweg omdat ik niet in die materie zit.
Met betrekking tot het tijdelijk contract wel. Je zegt dat je bij een uitzendbureau werkt. In de meeste gevallen is op de uitzendovereenkomst de ABU-CAO van toepassing. Deze CAO bepaalt dat je eerst 78 weken (1,5 jaar) werkzaam bent in de zogenaamde Fase A waarin je een arbeidsovereenkomst met uitzendbeding hebt. Wanneer je deze fase hebt doorlopen, kom je terecht in Fase B. Deze fase duurt 2 jaar en hierin ben je werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Na afloop van Fase B kom je in de derde en laatste fase, Fase C. In deze fase krijg je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dit betekent dus dat je na 3,5 jaar een vast contract moet krijgen. Maar hiervoor geldt wel dat je gedurende deze periode steeds een overeenkomst met hetzelfde uitzendbureau moet zijn aangegaan. Wanneer je dus eerst een jaar werkzaam bent geweest bij de opdrachtgever via uitzendbureau A en vervolgens 2,5 jaar via uitzendbureau B, is de telling na een jaar opnieuw begonnen en zit je nog in Fase B.
Ik hoop dat mijn antwoord je iets meer duidelijkheid biedt. De ABU-CAO is te vinden via http://www.abu.nl/website/uitzendkracht/cao-voor-uitzendkrachten. De relevante artikelen zijn te vinden in hoofdstuk 3 van de CAO.

Succes!

Femke

Hallo,
Eerste paasdag is de supermarkt waar ik werk gesloten. Normaal gesproken werk ik altijd op zondag en van de twaalf zondagen voor Pasen, heb ik er ook 9 daadwerkelijk gewerkt. De overige drie had ik vrijgevraagd i.v.m. proefwerkweken. Heb ik nu recht op doorbetaling van loon? Zoja, wordt het gemiddeld aantal uur bepaald over de negen gewerkte zondagen of over de twaalf zondagen?
Groetjes Femke

chris

hallo,mijn vraag gaat over mijn contract uren die zijn 36 uur per week nou kan het voor komen dat ik minder word ingeroosterd omdat er niet genoeg werk is.Het liefst werk ik natuurlijk al die 36 uren omdat de uren die ik niet werk van mijn vakantie uren afgaan en ik niet zelf mag beslissen wat wanneer ik mijn vrije uren opneem. Mag dit???Vind het zo zonde!

Carmen

In onze CAO staat dat we niet verplicht kunnen worden om te werken met Koningsdag. Houd dit in dat je een vrije dag op kan/moet nemen als je vrij wilt of dat je ''gewoon niet hoef te komen met doorbetaling''?

FNV Jong

Hoi Carmen,

Het houdt in dat een werkgever jou niet mag verplichten om met koningsdag te gaan werken. Hij mag je op die dag niet zomaar inplannen, voordat jij daar uitdrukkelijk toestemming voor hebt gegeven. Als je op Koningsdag niet gaat werken, is je werkgever overigens niet verplicht om je door te betalen. Als het bedrijf met Koningsdag bijvoorbeeld gesloten is en jij werkt normaal op die dag, dan zijn ze wel verplicht om je door te betalen.

Sanne

Ik ga vanaf 15 april stage lopen, en sta al gelijk ingeroosterd op koningsdag, maar nu heb ik naast mn stage ook nog een baan. Al sinds ik daar werk weet ik dat ikk koningsnacht en dah moet vrijhouden om te werken anders word ik ontslagen, maar is mijn stage me verplicht om me op koningsdag te laten stage lopen?

FNV Jong

Hoi Sanne,

Dat ligt eraan wat voor afspraken er zijn gemaakt tussen jou, het stagebedrijf en jouw school. Ook ligt het eraan in welke branche je stage loopt en of er een cao van toepassing is. Vaak staan daar ook afspraken in over werktijden. Heb je in een voorgaand gesprek met het stagebedrijf niet meteen aangegeven dat je op koningsdag geen stage kan lopen in verband met je bijbaan ?

Wat je kan doen is (nogmaals)in gesprek gaan met je stagebegeleider om aan te geven dat je die dag geen stage kan lopen, omdat dit anders grote gevolgen heeft voor jou.

Roos

hallo,

ik heb een vraagje, ik heb een nul-uren contract op mijn werk, maar ik wil t weekend van hemelvaart graag vrij!, ik heb dit al 5 maanden van tevoren aan gegeven en mijn basin is toen boos geworden dat ik niet moest zeuren en dat ze me al inroosterden op de dagen dat ze me niet nodig hadden maar dat ik toch aan mn loon kwam aan t eind van de maand, dus verwacht zij wel dat ik er ben op de dagen dat het druk is. Ik snap dit zeker van hun wel, maar dit word mijn 3e jaar dat ik hier werk, heb me nog nooit ziek gemeld en ben er op de dagen dat ik spontaan word opgebelt, verder heb ik toch recht op vakantie ook in de vakantie? dit weet ik niet zeker
hoor graag reactie van iemand die weet of ik mag weigeren om te werken het weekend van hemelvaart!
ik werk in een klleding winkel btw ik weet niet of dit uitmaakt!

FNV Jong

Beste Roos,

Wat vervelend dat je werkgever je geen vrij wilt geven ! Je werkgeefster moet wel een hele goede grond hebben, waarom ze je geen vrij wilt geven. Vooral, omdat je het al 5 maanden van tevoren aangevraagd hebt. Bij een goede grond moet je denken aan onderbezetting, als andere collega’s die dag al vrij hebben gekregen of andere omstandigheden waardoor het bedrijf in de problemen kan komen. Uit je verhaal kan ik opmaken dat het op Hemelvaartsdag erg druk is in de winkel. Is er bijvoorbeeld geen andere collega die voor jou wilt invallen ?

Je hebt het recht om vakantiedagen op te nemen, ook als deze in de vakantie vallen. Misschien dat je eventueel nog een keer in gesprek kan gaan met je werkgeefster en aangeeft hoe belangrijk het voor jou is om die dag vrij te krijgen.

Lisanne

Voor mij eigenlijk dezelfde vraag. Het bedrijf waar ik stage loop voor 10 maanden geeft aan dat stagiaires geen vakantiedagen krijgen of de mogelijkheid hebben om onbetaald vakantie te nemen. Mijn schoolperiode meegerekend zou dat betekenen dat ik 1.5 jaar fulltime achter elkaar door werk. Persoonlijk lijkt mij dit niet iets wat zou mogen en daarom vroeg ook ik mij af wat de regelgeving is omtrent dit onderwerp?

FNV Jong

Hoi Lisanne,

Als het goed is, is er vanuit school een stageovereenkomst opgesteld. Heb je deze al nagekeken ? Vaak zijn er uit school ook regels opgesteld wat betreft vrije dagen voor stagiaires. En als het goed is zijn aan de stage eisen (zoals een urennorm) verbonden. Ik adviseer je om dit eerst met je stagedocent te bespreken, want je hebt recht op een aantal vrije dagen per jaar.

Lina

Hallo, ik heb een vraagje,
ik heb een nul uren contract, en heb vakantie aangevraagd, maar dat is geweigerd, mag dit?
Nu is er een beleid binnen het bedrijf dat een aanvraag voor vakantie of verlof binnen een bepaalde tijd moet zijn aangevraagd, maar ik nam aan dat dat voor mijn contract niet gelde?
Daarnaast is het zo dat ik een contract verlenging heb gekregen, waar ik heel blij mee ben, en dus tijd nodig had om na te denken WANNEER ik vrij wilde, en dit dus een maandje buiten die tijd viel.

Graag wil ik dus weten of zij mijn vakantie mogen weigeren, die ik 4 maanden van te voren aanvroeg?

Groetes, Lina

FNV Jong

Hoi Lina,

In principe mogen ze dit weigeren, maar dan wel met een gegronde reden. Het kan inderdaad zo zijn dat er binnen een bedrijf een beleid is voor het aanvragen van vakanties. Dit geldt voor alle werknemers, ook als je een nul-urencontract hebt. Je moet van het bestaan hiervan wel in kennis zijn gesteld door de werkgever.

Linda

Hallo. Ik heb een vraag. Ik werk 36 uur in de kinderopvang. Op ma en wo halve dagen en di do en vrijdag werk ik hele dagen. Paaf weken hiervoor werkte ik alleen de wo niet en rest hele dagen. Nu was mijn vraag hoe dat dan is met de feestdagen. Krijgt ik die dagen dan doorbetaald?

FNV Jong

Hoi Linda,

Dat is afhankelijk van het contract dat je hebt. Heb je een contract voor 36 uur per week of een oproepcontract maar je werkt altijd 36 uur per week? Als je een contract voor 36 uur per week hebt dan heb je recht op doorbetaling van de feestdagen, bij een oproepcontract is het van belang hoe lang je daar werkt en wat er in je contract is opgenomen. Wil je hier verdere hulp bij? Word dan gauw lid van FNV Jong en wij zullen het allemaal voor je uitzoeken.

Stephanie

2/2 2. VAKANTIEDAGEN In het document staat het volgende: "De stagiair heeft tijdens zijn stage aanspraak op 160 uur vakantie per jaar bij een volledige omvang van de stage van 40 uur per week. In het geval de stage voor minder dan 40 uur per week is overeengekomen, wordt de aanspraak op vakantieuren naar evenredigheid vastgesteld. Dit geldt ook voor stages die een gedeelte van het jaar beslaan. In deze gevallen wordt de aanspraak op vakantie in hele (vakantie-)uren vastgesteld door naar boven af te ronden." In jullie reacties staat dat er geen recht is op vakantiedagen, dus vandaar dat ik me afvraag of deze circulaire is omgezet in een rechtgeldend document of niet? 3. EIGEN STAGESITUATIE Mijn eigen stagesituatie: 36 uur werkweek voor 6 maanden. Er wordt wel 40 uur gewerkt, waardoor je 4 uur per week onofficiële 'ATV' krijgt. Volgens de werkgever is die 4 uur per week de enige tijd die je vrij krijgt...? Hoor graag uw reactie :) Alvast dank! Stephanie

FNV Jong

Hallo Stephanie,

Heel goed dat je zelf al aan de slag bent gegaan om te kunnen bepalen of je wel of geen recht hebt op een stagevergoeding of vakantiedagen. Helaas is het document dat jij hebt gevonden een document met interne werking, het geldt dus alleen voor stagiairs die bij de rijksoverheid stage lopen. De rechten voor stagiairs die daar in staan opgenomen zouden wij graag natuurlijk voor elke stagiair zien gelden, maar van dit document is dus geen recht af te leiden. De regel blijft helaas staan dat stagiairs alleen recht op een vergoeding of vakantiedagen hebben als dat in de stageovereenkomst of geldende CAO is opgenomen.

Stephanie

1/2 Hallo, Ook ik was op zoek naar welk recht op vakantiedagen stagiaires hebben. Ik kwam het volgende document tegen op de site van de rijksoverheid: "Beleid rechtspositie stagiair en modelstageovereenkomsten". http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/circulaires/2012/0... Weten jullie of dit het definitieve rechtsdocument is waar je recht op hebt? Naar aanleiding van dit document heb ik 2 vragen die jullie wellicht kunnen beantwoorden: 1. STAGEVERGOEDING In de circulaire staat dat bij een 40-uren werkweek van een HBO/WO stage een vergoeding van 550 euro per maand wordt gehanteerd? Er wordt ook het volgende voorbeeld gegeven: "Voorbeeld 1: Indien voor een stage op wo-niveau wordt afgesproken dat deze per week drie dagen van acht uur betreft, bedraagt de stagevergoeding (€ 550/40*24=) € 330,00 per maand."

Nieuwe reactie inzenden

* Invullen verplicht. HTML niet toegestaan. E-mail adres wordt NIET getoond op de site en alleen gebruikt om een persoonlijke reactie te kunnen sturen.