Vakantie & vrije dagen

Per jaar heb je recht op minimaal 4 weken vakantie. Dat is 4 keer het aantal uren dat je (gemiddeld) per week werkt. Als je 10 uur per week werkt, dan heb je recht op 4 x 10 uur = 40 uur vakantie. Dit is het wettelijk minimum. Werk je minder dan 10 uur, dan heb je ook recht op deze 40 uur. Helaas kun je deze dagen niet laten uitbetalen. De dagen boven het wettelijk minimum wel.

Wist je dat er in je cao  soms een hoger aantal vakantiedagen is afgesproken? Over deze extra dagen kun je - als je dat wilt - afspraken maken met je werkgever: bijvoorbeeld dat je ze opspaart voor langer verlof of inruilt voor geld. Tijdens je vakantiedagen loopt je loon bovendien gewoon door!


Feestdagen*

Naast de 4 weken vakantie zijn er ook nationale feestdagen waarop je (doorbetaald) vrij krijgt. Deze dagen zijn:

 • Nieuwjaarsdag - geen vrije dag in de gezondheidszorg en horeca
 • Goede Vrijdag - alleen vrije dag voor ambtenaren
 • Eerste paasdag
 • Tweede paasdag
 • Koninginnedag
 • Bevrijdingsdag - alleen vrije dag in lustrumjaar (1x in de 5 jaar)
 • Hemelvaart
 • Eerste pinksterdag
 • Tweede pinksterdag
 • Eerste kerstdag
 • Tweede kerstdag

Kijk voor de precieze data van de feestdagen op feestdagen.nl

*Vier je liever het suikerfeest dan Kerstmis? Helaas krijg je hiervoor nog niet automatisch (doorbetaald) vrij. Wel kun je je vrije dagen vaak omruilen. Overleg dit op tijd met je baas, zodat je er zeker van bent dat je vrij kunt krijgen.


Vakantiegeld

Of je nu fulltimer of parttimer bent. Een vast, tijdelijk of nul-urencontract hebt: iedereen heeft recht op vakantiegeld van minimaal 8 procent van je (bruto)jaarsalaris. Dit staat in de wet vastgelegd. Dit extraatje wordt eens per jaar in één keer uitbetaald – meestal in mei of juni. Dit betekent dat je het geld uiterlijk eind juli op je rekening moet hebben. Maar... Krijg jij een all-in loon? Dan zit jou vakantiegeld al in je loon doorberekend. Dit betekent dat je dus je vakantiegeld elke maand al ontvangt, en eind juli dus geen vakantiegeld op je rekening krijgt!

 

Heb je vragen over je (bij)baan of stage of heb je problemen waarbij je hulp nodig hebt? Word lid van FNV Jong ! Wij helpen je niet alleen bij problemen op je werk of stage maar doen nog veel meer !

Reacties

John

Hallo,Mijn zoon werkt al bijna een jaar 36 uur in de week op een 3 uren contract in een supermarkt. Bij zijn loon is geen vakantiegeld inbegrepen want dat krijg hij apart uitbetaald.Nu heeft hij 15 dagen vakantie opgenomen en krijg hij die niet betaald zegt de baas klopt dit wel en heeft hij ook recht op een contract voor 36 uur omdat hij deze uren vast werkt in de week al bijna een jaar lang.

FNV Jong

Beste John,

De werkgever is verplicht om uw zoon tijdens vakantiedagen loon door te betalen. Wat de werkgever dus zegt klopt niet en mag ook niet. De werkgever is vanuit de wet gezien niet verplicht om uw zoon een contract voor 36 uur per week aan te bieden. In de cao voor supermarkten zijn hier echter wel afspraken over gemaakt en vanuit deze cao is de werkgever dan ook verplicht om het contract van uw zoon aan te passen.

Mocht uw zoon verdere informatie willen of heeft hij juridische advies nodig ? We hebben voor medewerkers in een supermarkt nu één jaar lang gratis lidmaatschap bij FNV Jong. Als hij naar de website www.fnvjongsupermarkt.nl gaat kan hij zich gratis inschrijven.

aisha

Goedemiddag,
Ik had een vraagje ik werk als secretaresse by een advocatenkantoor. Ik had een contract voor 1 jaar, ik werkte vier dagen per week ik had van 01-08-2013 t/m 31-07-2014 maar 16 vakantiedagen.. ik vond dit erg vreemd maar ben mee akkoord gegaan. Nu wil ik het velengen naar 6 maanden of 1 jaar weer maar ik ga nu 3 dagen per week werken.. hoeveel vakantie dagen heb ik recht op?

FNV Jong

Hoi Aisha,

Het aantal vakantiedagen waarop je per jaar recht hebt, is volgens de wet minimaal viermaal het aantal dagen dat je per week werkt. Als je bijvoorbeeld vijf dagen per week werkt, heb je recht op minimaal 4 x 5 dagen = 20 vakantiedagen per jaar. Als je 4 dagen per week werkt heb je wettelijk gezien recht op 16 vakantiedagen.

saskia

ik heb toen ik begon (april 2014) met mijn huidige baan, aangegeven dat ik in de periode tot 10/09 een keer een maandag vrij moest hebben. is toen aangegeven dat dit geen probleem zou zijn en ik dit via ons roostersysteem moet aanvragen. nu is dus geen enkele aanvraag van mij goedgekeurd en zit ik dus met een probleem.

is mijn werkgever niet verplicht om mij een vrijedag te geven/ goed te keuren?

heb alle aanvragenb al een ruime tijd geleden ingedient en vandaag de laatste afwijzing hiervan gehad.

FNV Jong

Hoi Saskia,

Heb je dit al besproken met je leidinggevende ? Dat wordt me namelijk niet helemaal duidelijk uit je verhaal. Mocht je dit nog niet gedaan hebben, dan adviseer ik je om dat eerst te doen. Wettelijk is namelijk vastgelegd dat als een werknemer een vakantieaanvraag indient, de werkgever verplicht is om binnen twee weken te reageren op de vakantieaanvraag. Als de werkgever dit niet doet gaat de wet ervan uit dat de vakantie goedgekeurd is.

Sacha

Hallo,

Ik werk nu ongeveer 4 jaar bij een bedrijf met een nul-uren contract. Als ik een dag vrij had werd deze nooit uitbetaald. Dus ook niet als ik op vakantie ging of bijvoorbeeld met kerst.
Ik wist ook niet dat ik daar recht op had. Kan ik deze dagen van de afgelopen jaren nog terugeisen?

Bedankt!

FNV Jong

Hoi Sascha,

Ook als je een nul-urencontract hebt bouw je bepaalde rechten op. Er geldt een verjaringstermijn van 5 jaar. Dat betekent dat je tot 5 jaar terug loon kunt terugvorderen. Ik adviseer je om dit eerst te bespreken met je werkgever. Mocht je werkgever jou het achterstallig loon niet willen uitbetalen, dan raad ik je aan om een loonvorderingsbrief op te stellen. Ik kan je hierbij helpen, maar dan moet ik je wel vragen om lid te worden van FNV Jong.

Anke

Ik wil graag in week 34 een week vrij. Ik ben flexmedewerkster in de kinderopvang met een 0 uren contract. Ik ben beschikbaar op dinsdag en donderdag. Word niet altijd ingepland. Ik heb dit een maand van tevoren aangevraagd maar ben toch ingepland. op dinsdag de hele dag en donderdag een halve dag. Wat zijn mijn rechten als flexkracht met een 0 uren contract? Er staat hier in mijn arbeidscontract niet duidelijk iets over in.

FNV Jong

Hoi Anke,

Je geeft aan dat je je vakantie een maand geleden hebt aangevraagd. Als je dit schriftelijk of per mail hebt gedaan en de werkgever heeft niet binnen twee weken gereageerd op je verzoek dan is je vakantie toegewezen. Heeft de werkgever je vakantieverzoek binnen twee weken na je aanvraag geweigerd, dan zou je nog kunnen bekijken of de argumenten die de werkgever hiervoor aandraagt zwaarwegend genoeg zijn.

Peter B

Hai,

Ik heb 4 weken per jaar aan vakantiedagen.
Nu is het volgens mij werkgever dat ik hierdoor maximaal 2 dagen per maand vrij kan nemen (met u.i.v. vakantie's)

Wat dus betekent dat als ik in januari 2 weken vrij neem om op wintersport te gaan, dat ik voor het eerst een middagje vrij kan nemen in de maand juni..

In mijn ogen heb je 4 weken per jaar wat je op kan nemen, ongeacht welke dagen / maanden, zolang je maar niet boven die 4 weken uit komt aan het einde van het jaar.

Welke theorie klopt er hier?
Ik krijg nu namelijk steeds te horen dat ik in de min sta doordat ik vorige maand 2 weken vakantie heb genomen.

FNV Jong

Hoi Peter B.,

Dat hangt ervan af wat hierover is afgesproken in je arbeidsovereenkomst, het bedrijfsreglement of de cao. Je zal deze documenten moeten raadplegen. Zijn er geen afspraken gemaakt, dan kan je werkgever jou niet verplichten je aan zijn regels te houden.

Peter

Ik heb een flexcontract, maar ik werk 38 uur per week.

Krijg ik dan doorbetaald in mijn vakantie?

FNV Jong

Hoi Peter,

Iedere werknemer heeft recht op vakantiedagen, dus ook werknemers met een flexcontract. Wettelijk zijn dit er 4 keer de arbeidsduur per week. Deze dagen hoor je doorbetaald te krijgen, tenzij je een all-in loon ontvangt. In dat geval worden vakantiedagen uitbetaald in je salaris. Dit moet natuurlijk wel zijn overeengekomen in de arbeidsovereenkomst.

Susanna

Hoi, ik val onder de CAO bouwnijverheid en ga eind juli uit dienst. Ik krijg die maand sowieso minder salaris omdat ik dan in juni al geld van het vakantiefonds heb gekregen, maar de bouwvak is pas in augustus, daar zijn 15 dagen voor gereserveerd (die nu dus al niet zijn uitbetaald). Moet ik die niet alsnog krijgen van mijn werkgever?

FNV Jong

Hoi Susanna,
Op basis van de beknopte informatie in je vraag is het voor ons moeilijk te beoordelen of je die nog zou moeten krijgen. Wij moeten daarvoor jouw arbeidsovereenkomst kunnen inzien en de cao raadplegen, dit uitvoerige uitzoekwerk doen wij echter alleen voor leden. Ik raad je dan ook lid te worden van FNV Jong.

alice ouwehand

Hallo,
Ik ben medewerkster bij een schoonmaakbedrijf.
Nu loopt mijn 13 urig contract af op1 augustus 2014 en ik heb nog 35 vakantie-uren staan. Nu wil ik die voor afloop van contract opnemen, maar mijn bazin weigert hierin mee te werken. En stelt voor om alles uit te laten betalen. Ik ben hier niet mee eens, wat zijn mijn rechten en plichten.

FNV Jong

Hoi Alice,

De werkgever moet de werknemer in staat stellen om zijn vakantiedagen op te nemen. Dit geldt met name voor de wettelijke vakantiedagen. Het vaststellen van de vakantieperiode geschiedt op basis van de wensen van de werknemer. De werkgever mag het verzoek van de werknemer weigeren, maar daarvoor moet hij wel gegronde redenen voor hebben. Denk bijvoorbeeld aan een piekperiode in de werkvoorraad of vakantieopname van andere werknemers.

Els

Hoi,

Ik heb een vraagje. Ik loop op dit moment stage voor mijn hbo opleiding. Mijn stage duurt 20 weken en is maarliefst 40 uur in de week. Wat mij nu dus vies tegenviel is dat ik als stagiair zijnde geen vrije dagen/uren krijg van mijn bedrijf. Ik vind dit vrij zwaar en vroeg me af of dit wel mag. Ik heb een contract via Media Stages waar dus in staat dat ik 2 dagen per week (weekend) vrij ben en verder niks...

FNV Jong

Hoi Els,

Wat zegt je school hierover ? Meestal teken je ook een contract vanuit school en in dit contract worden vaak afspraken gemaakt over vrije dagen. Ik adviseer je daarom ook om dit contract na te lezen. Mocht hier niks over in staan, dan kan je altijd contact opnemen met je stage docent.

Jan

Hallo, vanaf begin januari heb ik een bijbaan voor 16u in de week (vast contract). Dit loopt medio juli af waarna het zal worden omgezet in een nul uren contract. Ik heb een tijd terug al vier dagen verlof opgenomen. Nu vraag ik mij af op hoeveel vakantiedagen ik nog recht heb en of ik die kan laten uitbetalen (mocht ik niet meer vrij kunnen krijgen voordat mijn contract afloopt)

FNV Jong

Hoi Jan,

Hoeveel vakantiedagen je nog open hebt staan, kan je het best navragen bij de afdeling P&O van het bedrijf waar je werkt. Als het goed is, houden zij dat allemaal bij. Ook kunnen resterende vakantiedagen in beginsel alleen bij het einde van de arbeidsovereenkomst in geld uitgekeerd worden. Wordt een arbeidscontract gevolgd door een andere arbeidsovereenkomst, dan is de uitbetaling van vakantierechten een tussentijdse betaling en wettelijk gezien is dat niet toegestaan.

Marja

Mijn dochter werkt sinds kort in de horeca, zij heeft een oproep overeenkomst voor 6 maanden waarin duidelijk staat dat zowel de werkgever als de werknemer geen verplichtingen hebben ( om op te roepen of om te gaan bij een vraag om te werken)
Wel worden er roosters gemaakt, 2 weken van te voren, en staat ze soms 5 dagen ingeroosterd van 12- 18.00. Nu is het al een paar keer voorgekomen dat ze na twee uur naar huis is gestuurd. Ik heb gezocht en volgens mij moet ze dan op z'n minst drie uur uitbetaald krijgen. Is dat inderdaad zo?
Verder heeft zij een brutoloon van 3.85 euro per uur incl vakantiegeld. ( 17 jaar) Klopt dit?

FNV Jong

Hoi Marja,

De werkgever moet uw dochter inderdaad voor 3 uur uitbetalen. Hier zijn wel uitzonderingen op, namelijk als afgesproken is dat ze bijvoorbeeld maandagmiddag 2 uur komt werken. Ook mag het contract niet meer dan 15 uren per week bedragen. Aangezien uw dochter een 0-urencontract heeft valt deze uitzondering al af.

U geeft aan dat uw dochter een all-in loon ontvangt van €3,85 bruto per uur. Of dit loon klopt, zal ik moeten uitzoeken en dat doen we alleen voor onze leden.

Mike

Hallo,

Ik moest vandaag (8/7/'14 - 1e pinksterdag) werken.
Krijg ik vandaag 200% of 300% doorbetaald?
In het contract staat dat ik op zondag 200% betaald krijg.
Maar omdat dit een nationale feestdag is zou ik toch nog eens 100% erbij moeten krijgen omdat ik dan op een feestdag werk?
Mijn baas kon (waarschijnlijk wilde) hierop geen antwoord geven.

Met vriendelijke groet,
Mike

Ps. Ik werk in een supermarkt als vakkenvuller en ben de afgelopen 6 weken NIET op zondag ingeroosterd

FNV Jong

Hoi Mike,

Ik heb de cao supermarkt voor je nagekeken en kwam het volgende tegen over het werken op zondagen : Wanneer op een zondag (ongeacht of het wel of geen feestdag is) wordt gewerkt, wordt per gewerkt uur het uurloon betaald, verhoogd met een toeslag van 100%.

Wat er in je contract staat is dus correct.

Johan

Hallo
Ik werk sinds 19-05-14
Voor een nieuwe werkgever via
Een uitzend buro
Met een nul uren contract
Ik werk 40 uur per week
Nu moet ik 2 weken verplicht vrij nemen
Maar ik heb nog niks opgebouwd
Daardoor Miss in straks een hoop geld
Mijn vraag is moeten zij mij gewoon
Door betalen ook al heb ik niet genoeg
Uren ervoor ?
En is er een andere oplossing ?
Mvg johan

FNV Jong

Hoi Johan,

Hoelang werk je in totaal al voor het uitzendbureau ? Als je langer dan 78 weken werkzaam bent voor het uitzendbureau heb je namelijk bepaalde rechten (fase B). Als je nog in fase A zit zijn ze niet verplicht om je door te betalen. Misschien kan je aan ze vragen of ze voor die twee weken nog ander werk voor je hebben ? Mocht dat niet het geval zijn, kan je kijken of je in aanmerking komt voor een WW-uitkering. Hier zijn uiteraard ook bepaalde voorwaarden aan verbonden. Deze zijn te vinden op de website van het UWV.

Debby

Hallo,
Al 2 1/2 jaar werk ik onder een nulurencontract, ben altijd per week 10 uur ingeroosterd en in vakanties 20 uur per week.

In mijn brutoloon zit vakantiegeld.

Nu verlengt ze mijn contract niet meer en ik vraag om uitbetaling van mijn opgebouwde vakantiedagen maar werkgever zegt dat ik die niet heb omdat het in het loon zit, klopt dit?
Ze heeft toch nu te maken met de 6 maanden regel.

FNV Jong

Hoi Debby,

Wat bedoel je met de 6 maanden regel ? Het kan inderdaad kloppen dat naast je vakantiegeld ook je vakantiedagen inbegrepen zijn bij je all-in loon. Dit moet wel duidelijk aangegeven worden op je loonstrook.

Deniz

Hoi ik zit met een vraag. Ik werk al bijna 1,5 jaar voor een bedrijf die geen CAO heeft met een nul uren contract. Ik werk gemiddeld 38 per week. Ik bouw ook gewoon vakantie dagen op maar hoor ik ook de nationale feestdagen doorbetaalt te krijgen zonder dat ik hiervoor vakantiedagen opneem ?

Mvg, Deniz

FNV Jong

Hoi Deniz,

Je werkgever is verplicht om je door te betalen als er een nationale feestdag is. Hiervoor hoef je geen vakantiedagen op te nemen.

Deniz

Hoi ik zit met een vraag. Ik werk al bijna 1,5 jaar voor een bedrijf die geen CAO heeft met een nul uren contract. Ik werk gemiddeld 38 per week. Ik bouw ook gewoon vakantie dagen op maar hoor ik ook de nationale feestdagen doorbetaalt te krijgen zonder dat ik hiervoor vakantiedagen opneem ?

Mvg, Deniz

priscilla

Ik heb een 0 uren contract en ik werk ongeveer 25 uur per week in de tomaten. Voor tweede paasdag heb ik dubbel betaald gekregen en nu hebben ze mijn dagloon plus feestdag toeslag ingevorderd terwijl ik die dag wel gewoon gewerkt hebt.. en ik geloof dat ik gewoon recht heb op dubbel betaald krijgen is dat zo?

Jm

Hallo, ik ben 15jr en werk in een restaurant, sinds januari, het is een bijbaantje, heb ik recht op vakantie geld?

angelique

Ik loop vanaf 11 november 2013 stage in de zorg gemiddeld 21 uur per week. Ik moet stage lopen tot 20 juni 2014... hoeveel vrije dagen heb ik dan opgebouwd ?? Hier op stage kunnen ze het mij niet vertellen zeggen zei

FNV Jong

Hoi Angelique,

Doe je een BBL of BOL opleiding ? Bij een BBL-opleiding bouw je namelijk geen vrije dagen op. Bij een BOL-opleiding kan dit wel het geval zijn, maar alleen als je ook een arbeidsovereenkomst hebt. Mocht dit bij jou het geval zijn, dan is het apart dat ze het jou niet kunnen vertellen. Bij de afdeling P&O moeten ze hiervan op de hoogte zijn. Ik adviseer je dan ook om contact op te nemen met hun.

Gerrit

Ik doe een werkenleren opleiding (BBL) in een supermarkt. Hierbij heb ik een arbeidsovereenkomst van 20uren per week. Krijg ik als ik 3 weken op vakantie ga dan ook gewoon doorbetaald?

FNV Jong

Hoi Gerrit,

Als je een arbeidsovereenkomst hebt, is je werkgever verplicht om je door te betalen als je vakantie hebt.

samantha

Ik werk op een kinderopvang en heb een nul uren contractik werk elke week ongeveer 2en halve, en nou is mijn vraag krijg ik doorbetaald als ik vakantie heb.
En heb ik ook recht op 4 weken vakantie over het hele jaar verdeeld.

FNV Jong

Hoi Samantha,

Ook als je een nul-urencontract hebt, is je werkgever verplicht om je door te betalen als je vakantie hebt. De werkgever kan hiervan de eerste 6 maanden wel afwijken ten nadelen van de werknemer.

Wettelijk gezien hebben werknemers die fulltime werken (dus 5 dagen) recht op minimaal 20 vakantiedagen per jaar. Hier kunnen nog bovenwettelijke vakantiedagen bijkomen. Deze krijg je dan van de werkgever of er zijn afspraken gemaakt in een cao. Of je recht hebt op 4 weken vakantie, hangt dus af van hoeveel je per week werkt.

mvdl

Hallo,

Ik werk op dit moment bij de Lidl (DC). In juli vorig jaar ben ik daar begonnen met werken met een 8 uren contract. Deze heb ik per 1 feb dit jaar omgezet naar een 24 uur contract omdat ik 3 dagen p.w. ging werken. Nu wil ik deze per 1 augustus weer omzetten naar een 8 uren contract. Maar ik ben benieuwd wat er met mijn vakantie uren gebeurt. Op dit moment heb ik 100 vakantie uren. Tot 1 augustus neem ik er in totaal 40 op en na 1 augustus nog eens 24. Helaas kom ik er niet achter of dit ik dan nog uren overhoud aangezien ik per 1 augustus weer 8 uren contract neem en dus minder vakantie uren zal hebben. Kunnen jullie mij hier meer over vertellen?

Alvast bedankt.

FNV Jong

Hoi Mark,

Het hangt er vanaf waar die 100 vakantieuren op zijn gebaseerd. Als deze zijn gebaseerd op een 24-urige werkweek over het gehele jaar, dan moeten deze naar beneden bijgesteld worden ivm de aanpassing van de arbeidsomvang per 1 augustus. Als je wil weten op hoeveel uur je dan precies uitkomt dan moet je even informeren bij P&O.

Lotte

Hallo,
Ik ben het afgelopen jaar werkzaam geweest als stagiare in een kledingzaak. Op mijn contract zijn aangepaste voorwaarden gezet, namelijk dat ik geen vakantiegeld krijg, maar wel per uur wordt uitbetaald. Ik werk elke week minstens 24 uur en heb aan het eind van de maand een vast bedrag. Het is nu mei en binnenkort wordt het vakantiegeld uitbetaald, waar ik dus niets van ontvang. Mag dit? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Lotte

Pascal

Ik ben op basis van een 0-urencontract werkzaam bij mijn huidige werkgever. Nu begreep ik uit een aantal reacties op deze pagina dat ik dan recht heb op vakantiedagen. Mijn vraag is: "is de werkgever verplicht tot het betalen van loon voor betreffende dagen?"

Groeten,
Pascal

FNV Jong

Hoi Pascal,

Als oproepkracht heb je ook recht op vakantie dagen en deze bouw je gewoon op. Het lastige is alleen dat het aantal vakantiedagen pas achteraf vast te stellen zijn, omdat dit aantal gebaseerd is op het aantal gewerkte dagen.

rineke

Sinds een aantal jaar werk ik op een notariskantoor. Eerst fulltime, maar nu ik parttime werk, zegt mijn baas dat ik geen recht meer heb op alle nationale vrije dagen. Omdat ik op maandag en dinsdag werk, moet ik voor tweede Paasdag en tweede Pinksterdag een vakantiedag inleveren. Mag dat zomaar?

FNV Jong

Hoi Rineke,

Wettelijke vakantiedagen moet de werkgever gewoon doorbetalen. Zie hier een overzicht van de nationale feestdagen: http://www.fnvjong.nl/rechten-plichten/vakantie-vrije-dagen. Wat jouw werkgever doet, is dus niet toegestaan.

Peter

een feestdag is een feestdag en een vakantiedag een vakantiedag.
Mijn rechtvaardigheidsgevoel zegt dat je geen vakantiedagen hoeft in te leveren voor een feestdag. Andersom is er dan ook geen recht op compensatie naar rato van partime-factor als je een feestdag misloopt. Voor mijn gevoel een geval van pech gehad voor de werknemer of werkgever,
In ongunstig geval zou als alle feesdagen vallen op een dag die je werkt, je al je vakantiedagen in moeten leveren, wat wettelijk niet toelaatbaar is omdat de werkgever er voor moet zorgen dat je aan je vakantie komt.

Ko

Hoi Rineke,

ik werk full time en ik heb een vrije dag moeten inleveren voor 2de paasdag. Nu vraag ik mij dus af of dit ook daadwerkelijk zo mag verlopen. Als je iets weet ken je mij dat dan laten weten?

MVG Ko

Nieuwe reactie inzenden

* Invullen verplicht. HTML niet toegestaan. E-mail adres wordt NIET getoond op de site en alleen gebruikt om een persoonlijke reactie te kunnen sturen.