Vakantie & vrije dagen

Per jaar heb je recht op minimaal 4 weken vakantie. Dat is 4 keer het aantal uren dat je (gemiddeld) per week werkt. Als je 10 uur per week werkt, dan heb je recht op 4 x 10 uur = 40 uur vakantie. Dit is het wettelijk minimum. Werk je minder dan 10 uur, dan heb je ook recht op deze 40 uur. Helaas kun je deze dagen niet laten uitbetalen. De dagen boven het wettelijk minimum wel.

Wist je dat er in je cao  soms een hoger aantal vakantiedagen is afgesproken? Over deze extra dagen kun je - als je dat wilt - afspraken maken met je werkgever: bijvoorbeeld dat je ze opspaart voor langer verlof of inruilt voor geld. Tijdens je vakantiedagen loopt je loon bovendien gewoon door!


Feestdagen*

Naast de 4 weken vakantie zijn er ook nationale feestdagen waarop je (doorbetaald) vrij krijgt. Deze dagen zijn:

 • Nieuwjaarsdag - geen vrije dag in de gezondheidszorg en horeca
 • Goede Vrijdag - alleen vrije dag voor ambtenaren
 • Eerste paasdag
 • Tweede paasdag
 • Koninginnedag
 • Bevrijdingsdag - alleen vrije dag in lustrumjaar (1x in de 5 jaar)
 • Hemelvaart
 • Eerste pinksterdag
 • Tweede pinksterdag
 • Eerste kerstdag
 • Tweede kerstdag

Kijk voor de precieze data van de feestdagen op feestdagen.nl

*Vier je liever het suikerfeest dan Kerstmis? Helaas krijg je hiervoor nog niet automatisch (doorbetaald) vrij. Wel kun je je vrije dagen vaak omruilen. Overleg dit op tijd met je baas, zodat je er zeker van bent dat je vrij kunt krijgen.


Vakantiegeld

Of je nu fulltimer of parttimer bent. Een vast, tijdelijk of nul-urencontract hebt: iedereen heeft recht op vakantiegeld van minimaal 8 procent van je (bruto)jaarsalaris. Dit staat in de wet vastgelegd. Dit extraatje wordt eens per jaar in één keer uitbetaald – meestal in mei of juni. Dit betekent dat je het geld uiterlijk eind juli op je rekening moet hebben. Maar... Krijg jij een all-in loon? Dan zit jou vakantiegeld al in je loon doorberekend. Dit betekent dat je dus je vakantiegeld elke maand al ontvangt, en eind juli dus geen vakantiegeld op je rekening krijgt!

 

Heb je vragen over je (bij)baan of stage of heb je problemen waarbij je hulp nodig hebt? Word lid van FNV Jong ! Wij helpen je niet alleen bij problemen op je werk of stage maar doen nog veel meer !

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Reacties

Yasin

Ik volg de opleiding BBL gastheer/gastvouw niveau 2 ben 18 jaar en werk bij een bedrijf met een 32uren contract. Ik heb nu met me leidinggevende overlegd en heb geen vrij gekregen voor de offerfeest. Nu is het zo dat ik word verplicht beide dagen met kerst te werken en met oud EN nieuw beide dagen te werken. Met oudjaarsdag tot rond 5 uur in de ochtend van nieuwjaarsdag en met nieuwjaarsdag begin in een uurtje of 1. Mijn vraag is nu of het verplicht is om al deze dagen te werken ongeacht ik een leerling ben?

Wesley

Hallo,

Ik werk bij een een fastfood restaurant als bezorger met een nul uren contract.
Mijn baas zegt nu : wanneer minder dan 24 uur wordt gemeld dat je niet kunt werken welke reden dan ook worden de uren dubbel ingehouden.

Mijn vraag is hierop mag hij deze uren dubbel inhouden als je binnen deze 24 uur komt ?

Mvg,
Wesley

Kimberly

Hallo,

Ik heb een contract voor 1 jaar bepaalde tijd.
ik heb 4 uren per week. (16 uur in de maand) ik werk altijd 2 weekenden diensten van 4 uur
nu ben ik voor die weekenden en 1ste kerst dag ingepland.
dit valt dan toch als over uren ? en kan mijn werkgever mij verplichten om 1 ste kerst dag te werken ook valt dit buiten mijn contact uren ?

groetjes

FNV Jong

Hoi Kimberly,

Dit wordt dan inderdaad gezien als overuren. Als je normaal gesproken niet op de donderdag werkt (25 dec) kan de werkgever je ook niet verplichten om op die dag te komen werken. Hij zal het sowieso eerst met jou moeten bespreken voordat hij je zomaar inplant.

Kimberly

Dank u wel , zal dit morgen bespreken met de zorg coördinator

kimberly

ik had even de vraag. ik werk gemiddeld 30 uur per week. nu beweerd mijn baas dat ik geen recht heb op vakantie dagen. klopt dit? zo niet, wat kan ik hier dan aan doen?

FNV Jong

Hoi Kimberly,

Wat vreemd dat je baas dit zegt! Als werknemer heb je recht op vrije dagen. Heb je al gevraagd waar hij dit precies op baseert ?

kimberly

hoi,
als dit aan hem gevraagd wordt, krijgen we geen duidelijk antwoord en worden we afgescheept met "omdat het zo is".

kees

Hallo ik werk voor een klantenservice op basis van een 0 uren contract.. nu wil ik graag met de kerst 2 weken vakantie om weg te kunnen betaald of onbetaald.. ik kwam hier ruim op tijd mee aan maar mocht mijn verlof niet eerder indienen als 8 november. Mag dit zomaar want zo kan je dus niks plannen om een vakantie te boeken en mogen ze mijn verlof zomaar af keuren?

FNV Jong

Hoi Kees,

Als werknemer heb je het recht om ten alle tijde een vakantieaanvraag in te dienen. De werkgever zal dan binnen twee weken een reactie moeten geven op jouw aanvraag. Als een werkgever dit niet binnen twee weken doet, dan is de vakantie vastgesteld naar de wensen van de werknemer.

Mocht je werkgever je vakantieaanvraag afkeuren, dan zal hij hier een goede reden voor moeten hebben. Wil je hier meer informatie over ? Word dan lid van FNV Jong.

Air

Ik werk 13,75 uur per week.
Nou wil ik gewoon doorwerken en geen vakantie opnemen,aangezien ik al weinig werk.
nou heb ik in juni al aangegeven dat ik graag een oplossing wil voor mijn vakantie uren.nu inmiddels 90 uur.
Maar ik heb telkens te horen gekregen van mijn baas,komt goed ik regel wel wat.
Nu vroeg ik telkens weer,heb je al een oplossing gevonden.
Ja,ja komt allemaal goed.
En een vraag of ik wou invallen van 17-11-2014 tot 19-01-2015 op een andere locatie.
Dat wou ik wel.
Komt hij 5 november met de mededeling dat ik mijn uren nog op moet maken dit jaar omdat het bedrijf ze niet wil uitbetalen.
Nou is mijn vraag omdat ik dus vrij moet nemen van mijne ene locatie maar wel op een andere locatie.geld dit dan wel als vakantie?
Ik vind van niet,en dat hij me mijn vakantie uren moet uitbetalen want ik ben niet in de mogelijkheid om ze daadwerkelijk op te nemen.
anders is het geen vakantie maar werkvakantie.
moet sws ergens werken.
help

FNV Jong

Hoi Air,

Nee dit kan je niet zien als vakantie, aangezien je dan nog steeds aan het werk bent. Wettelijk gezien kan de werknemer tijdens de duur van de arbeidsovereenkomst geen afstand doen van zijn aanspraak op vakantie tegen schadevergoeding (salaris). Dit wordt bepaald in artikel 7:640 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek. Ik raad je daarom aan om wel vakantie op te nemen, omdat je vrije dagen anders vervallen en de werkgever niet verplicht is om deze dagen uit te betalen als de arbeidsovereenkomst nog loopt.

storm

Hoi. Ik werk fultime bij een horeca bedrijf.nu gaan ze verbouwen, kunnen ze mijn dan verplichten om vacantie uren op tenemen?of moeten ze dan gewoon door betalen ik kan er imers niets aan doen dat ze gaan verbouw!.
Vriendelijkr groet storm

FNV Jong

Hoi Storm,

Op grond van artikel 7:628 lid 1 is een werkgever verplicht om het loon door te betalen als de werknemer niet kan werken door een oorzaak van de werkgever. Lid 5 van dit artikel bepaald dat hier in de eerste zes maanden wel vanaf geweken kan worden en in sommige cao’s wordt er nog een langere termijn gehanteerd dan die zes maanden. Ik adviseer je daarom ook om goed de cao na te lezen en of die überhaupt nog op jou van toepassing is.

Fabian

Hallo,

Ik overweeg 5 weken op vakantie te gaan deze zomervakantie. Ik werk zelf in de supermarkt, is het mogelijk om 5 weken aaneengesloten vakantie te hebben, als ik de rest van het jaar geen vakantie opneem?

FNV Jong

Hoi Fabian,

Heb je dit al besproken met jouw werkgever ? Ik adviseer je om dit eerst met hem te bespreken. Mocht hij niet akkoord gaan met jouw vakantieaanvraag, dan zal hij daar wel een goede reden voor moeten hebben.

E.

Hallo,

Ik werk op dit moment al een aantal jaren in de detailhandel. Echter, is het bedrijf sinds een aantal jaren begonnen met het openen van de winkel op 2e kerstdag en dit jaar ook op nieuwjaarsdag.
Mag ik verplicht worden op 1 of op beide dagen te komen werken? Zo ja, welke acties kan ik hiertegen ondernemen?
Ik werk wel af en toe de zondagen vrijwillig.
Maar ik kan hierover niks terug vinden in mijn cao.

Groetjes E.

FNV Jong

Hoi E,

Werken tijdens de feestdagen moet zijn vastgelegd in de cao en in het rooster. Als een werkgever wil dat er, in tegenstelling tot andere jaren, dit jaar met de feestdagen wordt doorgewerkt, zal dat eerst overlegd moeten worden met de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging . Is er geen ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging, dan kan de werkgever, als de cao het toestaat, het wel verplichten.

Kees

Goedendag,

Ik zat er aan te denken om met mijn vriendin rond de kerst een midweek weg te gaan, vriendin werkt in de thuiszorg, nu zegt zij dat ze tussen 15 dec en 2 jan GEEN vrije dagen mogen opnemen.
Hoe zit dit?
Kan er niets over terug vinden in de zorg CAO

mark

Hallo,

Ik loop vol continue diensten en werkte 7 maanden via een uitzend bureau en werd daarna in dienst genomen door dat bedrijf waar ik 7maanden naar werd uitgezonden. Alleen net voor ik me contract kreeg heb 3 weekend vrij genomen omdat ik de sleutel van me huis kreeg alleen bij dat bedrijf bouw je je dagen maandelijks op dus zeg 2,2 per maand sindsdien heb ik altijd in de min gestaan. Werk er inmiddels 5 jaar en nu pas wil mij baas ineens dat het geregeld word en iedereen bijna heel het bedrijf moet zijn dagen terug betalen tot je weer in de plus staat.. was hier niet mee akkoord gegaan maar er is wel geld ingehouden op mijn salaris ?! Mag dit zomaar? Ik hoop dat iemand mij kan helpen.

Mvg Mark

FNV Jong

Hoi Mark,

Wat een apart verhaal, het lijkt mij dat een werkgever dit inderdaad niet zomaar mag doen. Om je hier echter verder bij te kunnen helpen heb ik meer informatie van je nodig en zal ik het een en ander uit moeten zoeken, dit doen we echter alleen voor onze leden.

Elise

Beste,
Ik werk fulltime (38uur) in een winkel en heb wat onduidelijkheden over vakantiedagen:
Ten eerste kan ik als werknemer geen overzicht inzien over mijn (verbruikte) vakantiedagen. Ik heb hier wel eens om gevraagd maar mijn baas zei dat dit niet kan omdat het zo ingewikkeld is ivm feestdagen waarvoor hij ook mijn vakantiedagen gebruikt. Ik vroeg me af of mijn baas verplicht is hier duidelijkheid over te geven? En mag hij zomaar mijn vakantiedagen gebruiken voor bijvoorbeeld 1e en 2e kerstdag?
Ten tweede zegt mijn baas dat als ik in januari een week vakantiedagen wil opnemen, ik er maar 2 uitbetaald krijg omdat je volgens hem 2 vakantiedagen per maand "spaart". Maar dit betekent dat ik in juni maar 12 dagen zou kunnen gebruiken voor een vakantie. Mag dit of mag ik die 22 dagen waar ik recht op heb in een keer opnemen (en uitbetaald krijgen) wanneer ik wil ? (Ik heb een vast contract).
Alvast bedankt! Vriendelijke groet

FNV Jong

Hoi Elise,

Eerste en tweede kerstdag worden gezien als algemene erkende feestdagen. Wettelijk gezien is een werkgever niet verplicht deze dagen door te betalen, maar de meeste werkgevers doen dat wel.

Je werkgever is verplicht om je een overzicht te geven van je opgebouwde en verbruikte vakantiedagen.

Vakantiedagen zijn niet gebonden aan maanden. In principe zou je die 22 dagen in een keer op moeten kunnen nemen.

bert

Ik ben fulltime centralist in een meldkamer en werk in een vast rooster. Ik wil een week vakantie. In die week hoef ik cf. het rooster maar 3 dagen te werken. Mijn werkgever zegt dat ik dan toch 5 vakantiedagen moet opnemen. De week ziet er als volgt uit ma/di RV wo/do/vr dagdienst za/zo RV. (RV roostervrij)
Klopt dit nu of zijn het maar 3 dagen?

FNV Jong

Hoi Bert,

Het opnemen van vakantiedagen geldt alleen voor de dagen dat je ook daadwerkelijk werkt. Als je drie dagen per week werkt, kan de werkgever niet eisen dat jij 5 vakantiedagen op moet nemen. Ik raad je daarom ook aan om hier nogmaals over in gesprek te gaan.

Carmen

Hallo ik heb een nul uren contract op mijn loonstrook staat dat er 8% vakantie toeslag per maand word ingehouden maar ik heb nog nooit vakantiegeld ontvangen van me baas heb ik daar wel recht op of zit het in het uurloon in?

FNV Jong

Hoi Carmen,

Staat hier wat over opgenomen in je contract ? Vaak wordt namelijk vermeld in je contract of je een all-in loon ontvangt of eenmalig je vakantiegeld ontvangt, meestal is dit in mei. Je zou het eventueel ook na kunnen vragen bij de afdeling personeelszaken.

Yoël

Hallo,

ik heb onlangs een vrije dag aangevraagd en toegewezen gekregen, dus deze is al een aantal weken geleden goedgekeurd!
nu word ik vandaag benaderd dat ik op deze vrije dag verplicht op training moet komen.. nu heb ik een vet probleem ik organiseer namelijk de dag ervoor een evenement waar ik tot minimaal 6 uur 's ochtends bezig ben met alles opruimen na afloop en de training begint om 9 uur 's ochtends. mogen ze mij hier toe verplichten? ik heb namelijk met ze gebeld en er werd gezegd dat als ik niet zou komen, er consequenties aan vast zouden zitten. ik zit dus met een dilemma..

FNV Jong

Hoi Yoël,

Heb je de goedkeuring van je vrije dag zwart op wit staan ? Als dat het geval is sta je erg sterk en kunnen ze jou niet verplichten om op te komen dagen. Ik adviseer je om nogmaals in gesprek te gaan met de werkgever en duidelijk aan te geven dat je door hun goedkeuring al andere belangrijke afspraken hebt gemaakt, die je niet zomaar kan afzeggen.

wendy

Goedendag,
Ik ben 35 jaar en mij is een nul urencontract aangeboden, met een salaris van 12, 86 bruto, waar vakantiegeld al bij inbegrepen is. De bedoeling is dat ik 8 tot 16 uur per week administratie ga doen voor een restaurant. Is dit een reël salaris?
Mvg Wendy

FNV Jong

Hoi Wendy ,

Of dit reëel is hangt af van je leeftijd, functie, werkervaring en of er een cao van toepassing is. Vanaf het 23e levensjaar bedraagt het minimumloon €8,63 bruto per uur. Hier zit je in ieder geval wel boven.

Mocht je willen weten of je genoeg verdient, dan adviseer ik je in eerste instantie om te kijken of er een cao van toepassing is. Ook zou je eventueel contact op kunnen nemen met FNV Bondgenoten.

Esmée

Beste,

Al 2 jaar ben ik werkzaam bij een winkel. Hier ben ik begonnen als weekend hulp met een 12 uren contract.
Nou ben ik september 2013 vorig jaar gestopt met school en ben vanaf dat moment 5 dagen per week gaan werken.

Nou heb ik afgelopen zomer 3 weken vakantie gehad. In deze 3 weken hebben ze mij daar mijn contract uren (12) voor uitbetaald.

Een collega wees mij op het feit dat ze mij het gemiddelde van mijn gewerkte uren uit moeten betalen aangezien ik al een jaar full time werk. Klopt dit ook?

Overigens hebben ze ook over het jaar 2013 te weinig belasting afgedragen waardoor ik nou flink wat terug moet betalen.
Daar heb ik ze vorig jaar al een paar keer op gewezen maar toen is mij verzekerd dat het klopte. Aangezien het hun werk is ben ik daar vanuit gegaan maar nou blijkt het toch niet goed te zijn gegaan. Kan ik daar ook iets mee of is dat toch mijn probleem?

Alvast bedankt,

Mvg.

FNV Jong

Hoi Esmée,

Je collega heeft inderdaad gelijk. Aangezien je al een jaar fulltime werkt heb je wettelijk gezien recht op 20 vakantiedagen(artikel 7:634 lid 1 van het BW). Daarnaast kan het zo zijn dat je vanuit een cao nog recht hebt op bovenwettelijke vakantiedagen. Artikel 7:639 van het BW bepaalt vervolgens dat een werknemer gedurende vakantie het recht op loon behoudt. De werkgever heeft jou dus te weinig loon uitbetaald over die drie weken vakantie. Ik adviseer je om hierover eerst in gesprek te gaan. Mocht dit niet werken, dan kan je eventueel een brief sturen.

Jouw werkgever is aansprakelijk voor het correct afdragen van loonbelasting en blijft aansprakelijk als inhoudingsplichtige. Normaal stuurt de belastingdienst een naheffingsaanslag naar de werkgever om het resterende bedrag te vorderen. Wel kan de werkgever dit weer op jou verhalen, aangezien je netto meer loon hebt gekregen dan waar je recht op had.

Yul

Beste,

Mijn contract is van rechtswege beëindigd zonder daartoe opzegging werd vereist en hierin overeengekomen. Echter, heb ik in de laatste maand vakantiedagen opgenomen zoals ook in de overeenkomst stond vermeld 10 vakantiedagen per kalenderjaar, met behoud van salaris. In contract is opgenomen dat ik minimaal 5 uur, maar max 12 ingepland zal worden. Maar ik heb gedurende contract periode (6 maanden) altijd 12 uur pw gewerkt.

Tijdens mijn vakantie ben ik doorbetaald en werkgever vind het vreemd dat ik hierom vraag,? Klopt dit, en wat zou ik uitbetaald moeten krijgen. Ik verdien 12,50 EUR Bruto per uur. Mijn eindafrekening en reiskostenvergoeding heb ik ook niet ontvangen, mijn contract liep af op 4 sept. j.l.

In afwachting op uw reactie,

Mvg,

Tulay

FNV Jong

Hoi Tulay,

De werkgever is verplicht om jou door te betalen tijdens je vakantie. Hoeveel je minimaal zou moeten verdienen hangt onder andere af van je leeftijd en of er een cao geldt. In cao’s worden namelijk ook afspraken gemaakt over de hoogte van het loon.

Kreeg je normaal wel reiskostenvergoeding ? Als je dat voor de laatste maand niet ontvangen hebt, zou ik je werkgever hier op aanspreken. Als dit namelijk overeenkomen is in de arbeidsovereenkomst of in een cao, dan zal hij jou dat moeten uitbetalen.

Yul

correctie* Tijdens mijn vakantie ben ik NIET doorbetaald en werkgever vind het vreemd dat ik hierom vraag,?

elvira

ik werk zo'n 4 jaar in de thuis zorg met een 0 urencontract. ik werk 3x3 uur per week behalve in de kindervakanties omdat ik mijn dochter niet meekan nemen en geen opvang heb. Er werd dan niet betaald en bouwde niets op.
onlangs zijn we overgenomen. Maar nu kan ik nog maar 4 weken vakantie opnemen en ben verplicht om in de kindervakantie te komen werken. We zijn naar hun zeggen onder dezelfde voorwaarden en met behoud van hetzelfde loon overgenemen. Ik heb bij de overname ook vermeld dat ik niet beschikbaar ben in de kindervakanties. Kunnen ze mij verplichten om in de kindervakantie te komen werken

Mariska

hallo,

ik heb een contract van 18 uur per week. ik werk in de winkel sinds oktober 2012. ik bouw vakantie uren op en neem alleen in de zomer vakantie op. nu had ik voordat ik op vakantie ging ruim 90 opgebouwde vakantie uren staan. ik ben 4 weken op vakantie geweest. nu heb ik nog steeds 72 vakantie uren staan. heb ik recht om dagen vrij te vragen ondanks ik al 4 weken opgenomen heb? mijn baas zegt dat zij niet veel ruimte heeft om mij vrij te geven omdat ze mij dan door moet betalen en mijn collega uit moet betalen die voor mij in valt. dat gaat niet omdat mijn baas te maken heeft een begroting die gemaakt is, beweerd zij. ook als ik vraag of er een gedeelte van die 72 uur uitbetaald mag worden zegt zij dus weer dat dat niet zomaar gaat omdat zij te maken heeft met de begroting. nu houd dit dus volgens mij in dat ik altijd maar vakantie uren opbouw maar dus niks op kan nemen na mijn 4 weken vakantie en ook niet om uitbetaling kan vragen. mag dit wel? want vervolgens laat ze me wel extra werken

groetjes

FNV Jong

Hoi Mariska,

Je geeft aan dat je ruim 90 vakantie uren had, 4 weken op vakantie bent geweest en nu nog 72 uur hebt open staan. Hoe heb je dit berekend ? Vanuit de wet (artikel 7:638 lid 1&2 van het Burgerlijk Wetboek) is de werkgever verplicht de werknemer ieder jaar in de gelegenheid te stellen om vakantie op te nemen, tenzij gewichtige redenen zich daar tegen verzetten. Met gewichtige redenen wordt bedoeld dat als er toestemming gegeven wordt om vakantie op te nemen, dit leidt tot een ernstige verstoring van de bedrijfsvoering.

Je hebt ook gevraagd of de vakantie uren uitbetaald kunnen worden. Wettelijk gezien kunnen vakantie uren niet uitbetaald worden als een arbeidsovereenkomst nog niet geëindigd is, tenzij het gaat om bovenwettelijke vakantiedagen. Dit moet dan wel vastgelegd zijn in de arbeidsovereenkomst of in een cao.

Nenee

L.S.
Ik werk nu mijn 6e jaar bij een ijssalon. Ik heb hier een 0-urencontract en krijg het minimumloon. Daarnaast krijg ik mijn 8% vakantiegeld elke maand uitbetaald. Ik werk ongeveer 15 uur per week. Ik heb echter in al die jaren nooit vakantie-uren opgebouwd, klopt dit? Of heb ik wel recht op vakantie-uren?
Met vriendelijke groet,
Nenee

FNV Jong

Hoi Nenee,

Ook bij een 0-urencontract bouw je vakantie-uren op. Je geeft aan dat je vakantiegeld ook maandelijks uitbetaald wordt, ontvang je een all-in loon ? Als dat het geval is zou het zo kunnen zijn dat je vakantie-uren hier ook bij inbegrepen zitten. Dit moet dan wel duidelijk vermeld worden op je loonstroken. Heb je dit al eens nagevraagd bij jouw werkgever hoe het zit met die vakantiedagen ?

Nenee

Nee ik heb geen all-in salaris want er staat niets hierover op mijn loonstrook of in mijn conrract. Bovendien verdien ik buiten mijn vakantiegeld het minimumloon. Mijn werkgever heeft aangegeven vanaf nu vakantieuren te gaan opbouwen,maar heb ik ook nog recht op de uren die ik afgelopen jaren ben misgelopen?

FNV Jong

Hoi Nenee,

Sinds 1 januari 2012 gelden er nieuwe regels rondom het opnemen van vakantiedagen en het vervallen van vakantiedagen. Hier zijn echter wel uitzonderingen op.

Wil je hier meer informatie over of wil je verder juridische hulp ? Word dan lid van FNV Jong.

Li

L.S.

Als je niveau 3 afgerond heb en doet BBL deeltijdopleiding Niv 4 32 uur per week. Je bent 21 jaar en werkt als BBL"stagaire" maar zelfstandig moet werken voor alle administraties. Hoeveel zal je dan betaald moet krijgen? krijg nu 865 bruto betaald. krijg wel vakantiedagen en schoolkosten maar geen vakantiegeld en reikostenvergoeding.

Door BBL leer-werk verband kan je maar max 4 dagen werken,1 dag school. Hoe komt je daaraan de sociaal minimum /minimum loon dan?

Er zijn voor andere sectoor speciaal stuk geschreven in de CAO over de BBL en Loontabel voor niv 2,3,4 voor wat tijdens opleiding het verdient en in verhouding van 24uur of 32 uur. Dat ligt allemaal boven de minimum loon. Waar kan je dat CAO voor Bedrijfsadministrateur Niv 4 vinden? op Google enzo is nergens te vinden. Wat is dan gebruikelijke dan?

Gr Li.

FNV Jong

Beste Li,

Als je 21 jaar bent en je hebt een arbeidsovereenkomst getekend naast je praktijkovereenkomst, dan hoor je minimaal €6,25 bruto per uur te verdienen. Dit is exclusief vakantiegeld en vakantiedagen. Als je geen arbeidsovereenkomst getekend hebt is een werkgever niet verplicht om het minimumloon, vakantiedagen of vakantiegeld uit te betalen, aangezien het arbeidsrecht dan niet van toepassing is. Een werkgever kan dan zelf de hoogte van een stagevergoeding vaststellen. Of er een cao van toepassing is zou ik voor je uit moeten zoeken, dit doen we echter alleen voor onze leden.

Mocht je willen dat ik dit voor je uitzoek, word dan lid van FNV Jong!

ayla

hallo,

Ik werk in de thuiszorg en vroeg me af hoeveel er minimaal qwa uren om te werken moet worden aangeboden. Is dit 3 uur wat bij de meeste andere werksectoren is, of 2 uur?

Ayla

FNV Jong

Hoi Ayla,

Als je bijvoorbeeld een 0-uren contract hebt en je wordt opgeroepen, dan is jouw werkgever verplicht om je voor 3 uur uit te betalen. Dit is ongeacht of je die drie uur ook daadwerkelijk maakt. Dit geldt in alle sectoren. Verder is een werkgever niet verplicht om een werknemer een minimum aantal uur per week aan te bieden, tenzij hier andere afspraken over gemaakt zijn in een cao.

Matthieu

Beste FNV Jong,

Ik heb een vraag mbt tot mijn loon.

Ik ben 23 jaar en werk parttime in een restaurant met een 0-uren contract.
Ik krijg netto €8,50 per uur betaald, dit is inclusief vakantiegeld en vakantiedagen.
Dit is naar mijn idee te laag.

Als ik wil weten wat ik volgens de CAO minimaal BRUTO moet verdienen, klopt deze berekening dan:

Stel ik heb in een maand 80 uur parttime gewerkt:

80 uur x 0,096 = 7,68 (vakantie-uren).
80+7,68 = 87,68 (totaal uren)

87,68 x 9,08 (minimum bruto uurloon) = €796,1344 (brutoloon incl vakantiedagen/vakantieuren)

796,1344 x 1,08 (vakantiegeld 8%) = €859,83 (brutoloon incl vakantiedagen en vakantiegeld).

Ik hoor graag van u!

Vriendelijke groet,
Matthieu

FNV Jong

Hoi Matthieu,

Als je 23 jaar bent hoor je minimaal €8,63 bruto per uur te verdienen. €8,50 inclusief per uur lijkt dan inderdaad wat weinig. Of de berekening die jij geeft klopt zou ik uitmoeten zoeken. Dit doen we echter alleen voor onze leden. Heb je ook je loonstroken goed nagekeken? Een werkgever mag namelijk een all-in loon aanbieden, maar dan moet op de loonstrook wel duidelijk vermeld wat het basisloon is en ook moet duidelijk aangegeven worden hoeveel het vakantiegeld bedraagt en de vakantiedagen.

Mocht je willen dat ik voor je uitzoek of je wel genoeg verdiend, word dan lid van FNV Jong! Voor €6,25 per kwartaal beantwoorden wij al je (juridische) vragen met betrekking tot werk en inkomen! Daarnaast bieden we ook hulp bij solliciteren, vullen wij je belastingopgave gratis in en vertegenwoordigen we jongeren op collectief niveau en in de politiek. Klik hier om alle voordelen op een rijtje te zien en om lid te worden.

Ruurd

Ik werk nu al 3 jaar voor dezelfde werkgever met een nulurencontract (horeca). Ik heb echter nooit vakantiedagen gehad. Heb ik hier wel recht op? En hoe zit het overigens dan met feestdagen e.d.?

Nieuwe reactie inzenden

* Invullen verplicht. HTML niet toegestaan. E-mail adres wordt NIET getoond op de site en alleen gebruikt om een persoonlijke reactie te kunnen sturen.