Vakantie & vrije dagen

Aantal vakantiedagen

Per jaar heb je recht op minimaal 4 weken vakantie. Dat is 4 keer het aantal uren dat je (gemiddeld) per week werkt. Als je 10 uur per week werkt, dan heb je recht op 4 x 10 uur = 40 uur vakantie. Werk je 16 uur , dan heb je recht op 4 x 16 uur = 64 uur. Dit is het wettelijk minimum en worden ook wel je wettelijke vakantiedagen genoemd. Als je vakantiedagen opneemt, krijg je je loon doorbetaald. De wettelijke vakantiedagen kun je niet laten uitbetalen zolang de arbeidsovereenkomst duurt. Dit in tegenstelling tot de bovenwettelijke vakantiedagen die je kunt krijgen. Dit zijn de vakantiedagen die je van je werkgever krijgt bovenop de wettelijke vakantiedagen. Over deze extra dagen - die veelal zijn afgesproken in de cao - kun je afspraken maken met je werkgever: bijvoorbeeld dat je ze opspaart voor langer verlof of inruilt voor geld.

Opnemen vakantiedagen

Wij raden je aan om je vakantie op tijd en schriftelijk aan te vragen. Je werkgever is wettelijk verplicht om jou de gelegenheid te bieden je vakantiedagen op te nemen. Hij moet in principe met  je verlofaanvraag instemmen en mag dit alleen weigeren als jouw vakantie tot grote problemen voor het bedrijf leidt (er moet sprake zijn van een zwaarwegende bedrijfsbelang). De werkgever kan tot uiterlijk 2 weken na ontvangst van je vakantie-aanvraag schriftelijk bezwaar maken. Doet hij dat niet, dan is de vakantie vastgesteld naar jouw wensen.
Feestdagen

Naast de 4 weken vakantie (of meer) kan het zijn dat je ook op nationale feestdagen (doorbetaald) vrij krijgt. Of je vrij bent of moet werken is niet wettelijk bepaald en hangt af van wat er in de cao staat of wat je met je werkgever hebt afgesproken in de arbeidsovereenkomst. Dat geldt ook voor een eventuele toeslag die je krijgt voor het werken op een nationale feestdag. Of je voor een toeslag in aanmerking komt is afhankelijk van wat erover in de cao of in de arbeidsovereenkomst staat.

Deze nationale feestdagen zijn:
 

 • Nieuwjaarsdag
 • Goede Vrijdag
 • Eerste paasdag
 • Tweede paasdag
 • Koninginnedag
 • Bevrijdingsdag - alleen vrije dag in lustrumjaar (1x in de 5 jaar)
 • Hemelvaart
 • Eerste pinksterdag
 • Tweede pinksterdag
 • Eerste kerstdag
 • Tweede kerstdag

Kijk voor de precieze data van de feestdagen op feestdagen.nl

Vakantiegeld

Of je nu fulltimer of parttimer bent. Een vast, tijdelijk of nul-urencontract hebt: iedereen heeft recht op vakantiegeld van minimaal 8 procent van je (bruto)jaarsalaris. Dit staat in de wet vastgelegd. Dit extraatje wordt eens per jaar in één keer uitbetaald – meestal in mei of juni. Dit betekent dat je het geld uiterlijk eind juli op je rekening moet hebben.

All-in loon

Het komt steeds vaker voor dat werkgevers een all-in loon uitbetalen. Dit houdt in dat je vakantiegeld al in je loon is doorberekend. De werkgever mag dit alleen doen met jouw toestemming. Je ontvangt je vakantiegeld dus niet in juni, maar elke maand waardoor je loon iets hoger lijkt. Als je vakantiedagen ook zijn berekend in je loon, dan verdien je maandelijks nog iets meer. De werkgever mag de vakantiedagen alleen uitbetalen als de cao dat uitdrukkelijk toestaat en als je in de gelegenheid wordt gesteld om (niet doorbetaalde) vakantie op te nemen. 

Heb je vragen over je (bij)baan of stage of heb je problemen waarbij je hulp nodig hebt? Word lid van FNV Jong ! Wij helpen je niet alleen bij problemen op je werk of stage maar doen nog veel meer !

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Reacties

Collin

Ik werk bij een bedrijf waar ik achter de machine sta, ik werk op een soort van oproepbasis, ik geef door wanneer ik kan werken en dan plant de baas mij in. Alleen ik heb nog nooit een contract getekend. En ik was toch wel nieuwsgierig naar vakantiegeld, want ik ben 16 jaar en verdien 3,76 netto in het uur. en ik heb nog geen vakantiegeld gekregen deze maand(ook niet met mijn loon). Dus ik vroeg mij af of jet zou kunnen dat mijn vakantie geld bij die 3,76 euro bij in zit berekend... (Zo ja stop ik met werken want voor 3,76 kom ik m'n bed niet uit, ik dacht altijd dat ik vakantiegeld zou krijgen)

Sharelyn Resiona

ik loop stage en ik heb 15 tot en met 18 juni 2 eindexamen gala´s en 6 en 7 juli diploma uitreiking, mijn mentor doet hier moeilijk over, en ik weet ook niet goed hoe ik dit op mijn stage bedrijf moet aangeven omdat ik deze dagen on me eigen tijd wil en kan inhalen. heeft iemand een tip of een oplossing?

Jan willem

Hallo,

Ik werk bij een bouwmarkt, daar heb ik een 24-uurs contract.
Ik moet 7 dagen per week beschikbaar zijn en krijg 1,5 tot 2 weken van te voren het rooster.

Nu wil ik over een paar weken naar een concert en weer een aantal weken later naar een pretpark.

Voor beide gevallen wil ik één avond en één dag niet werken.
Mijn werkgever geeft aan dat dit vakantie dagen kost, terwijl ik de rest van de week wel
Kan werken en dus makkelijk mijn uren kan maken.
Toen ik dat zei vertelde ze mij dat ik dan pech heb, "want dan plannen ze mij te weinig in zodat ik wel vakantie op moet nemen. En die week mag je zondag niet werken want dat is gunstig voor jou"

Mogen zij voor dit verlofuren rekenen?
Sinds 2015 is er géén cao meer.

Marion

Hallo, mijn werkgever volgt geen Cao en we zijn verplicht vrij op feestdagen nu worden er wel verlofdagen afgetrokken op een feestdag. Mag dit?
Ik houd nu maar twee weken verlof over voor een heel jaar.

Roos

Ik werk al 4 jaar bij Albert heijn en nu hebben ze me sinds kort een tijdelijk contract van 20 uur gegeven. Ik werk nu minimaal 30 uur in de week en ook op alle toeslagdagen (zondag, koningsdag etc).
Krijg ik deze uren die ik extra werk en de toeslagen gewoon uitbetaald. Ik krijg verschillende antwoorden. De een zegt ja krijg je hewoon, de ander zegt krijg je als vrije dagen.

FNV Jong

Beste Roos,

Gewerkte uren dien je in principe ook gewoon uitbetaald te krijgen, als je voor die uren wordt opgeroepen. Wordt je voor 30 uren ingeroosterd, dan moet jouw werkgever ook voor die 30 uren uitbetalen.

Aangezien je structureel 30+ uur per week werkt, kun je eventueel ook vragen om een contract voor 30 uur.

Mehmet

Hallo,
Ik werk bij een supermarkt en werd deze week voor 1 dag op reserve gezet. Dit betekent dat ik mogenlijk opgeroepen kan worden. Mag mijn werkgever dit doen?

Mvg.

FNV Jong

Beste Mehmet,

Het algemene uitgangpunt is dat zolang jij klaar moet staan voor werk en concreet op jou gerekend wordt, dat een oproep is op jouw beschikbaarheid en dien je ook voor die periode te worden uitbetaald.

Jouw werkgever mag best een keer aangeven dat hij mogelijk wat extra mankracht kan gebruiken op de werkvloer, maar als het zo ver gaat dat jij jouw planning om die dag heen moet plannen, is het gewoon een oproep. Het nare voor werknemers is alleen wel dat werkgevers de eerdere zes maanden van het dienstverband vaak van dit uitgangspunt kunnen afwijken. Dat betekent dat je de eerste zes maanden kunt worden opgeroepen om vervolgens naar huis te worden gestuurd, zonder betaald te worden. Dit moet alleen wel in jouw contract bepaald zijn.

Dave

Ik heb een nul-urencontract en krijg iedere vrijdag het rooster voor de week erop.
Nu hoorde ik donderdagmiddag dat we die dag een uur eerder zouden ophouden, want er waren weinig mensen. Ik stond wel voor de hele dag ingeroosterd.
Moet mijn werkgever dat uur doorbetalen?

FNV Jong

Beste Dave,

Dat hangt een beetje af van hoe lang je daar werkzaam bent. Nog geen zes maanden? Dan hoeft jouw werkgever dat ene uurtje niet uit te betalen als dit ook zo in jouw contract bepaald is. Langer dan zes maanden? Dan mag je aannemen dat ook dat laatste uurtje dient te worden uitbetaald door jouw werkgever.

Eva

Beste FNV Jong,

Als bijbaantje werk ik in de horeca en ik heb een 0 uren contract. Ik ben 16 jaar.
Op Koningsdag moet ik van 08:00 tot 19:00 werken. (Waarschijnlijk ook zonder pauze)

Maar mag dit eigenlijk wel?

Met vriendelijke groet,

Eva

FNV Jong

Beste Eva,

Graag hadden wij jouw vraag gezien de spoed eerder willen beantwoorden. Wellicht heb je toch nog wat aan ons antwoord:

Als 16-jarige mag jouw werktijd per dag niet langer duren dan 9 uur. Schooltijd valt ook onder deze werktijd.

Terry

Hallo ! Ik heb een vraagje. Ik heb dit hele jaar gewerkt voor een schoonmaak bedrijf en heb geen vakantie gehad. Nu ben ik net aangenomen bij een beveiliging bedrijf en wou ik alvast vakantie opnemen en nu is dat afgewezen en wordt er gezegt dat ik eerst uren moet opbouwen!?! Klopt dit of niet ?? Van hun heb ik btw nog geen Cao gezien..

Groeten

FNV Jong

Beste Terry,

In de meeste gevallen zal je inderdaad eerst jouw vakantiedagen moeten opbouwen. Vaak wordt dit bepaald in jouw arbeidsovereenkomst, ik stel voor dat je die even erbij pakt. Dat je bij jouw vorige werkgever geen vakantiegeld hebt ontvangen vind ik een beetje vreemd. Misschien had je een all-in loon. Kijk op jouw oude loonstroken of je onder andere per maand jouw vakantiedagen uitbetaald kreeg.

Karin

Goedemorgen,

Ik ben oproepkracht en werk gemiddeld 10 uur per week. De ene week 4 uur, dan weer 15, dan weer 10 of 20 uur. Daarnaast krijg ik een ww uitkering, aangezien ik voorheen 24 uur werkte.
Mijn vraag is met betrekking tot vakantiedagen waar ik dan recht op heb volgens het UWV, want daar moet ik ook mijn vakantie doorgeven. Ik had begrepen 20 dagen, maar in mijn geval weet ik dat niet zo goed. En wat moet ik dan doorgeven al ik 1 of 2 weken op vakantie ga?

Nick van Daal

Ik had een vraag over de nationale feestdagen.
ik heb een jaar contract 32 uur en ben 20 jaar.
heb ik als ik werk op een nationale feestdag en ik krijg niks extra's kwa geld. heb ik dan recht op een dag terug.

FNV Jong

Beste Nick,

Dat hangt geheel af van wat jullie over en weer hebben afgesproken. In veel gevallen worden nationale feestdagen als ‘normale werkdag’ behandeld. In andere gevallen krijg je op deze dag een toeslag. In de arbeidsovereenkomst en/of cao staat meestal waar je recht op hebt, pak die er dus even bij!

Monique

Ik heb een 0 uren contract.( oproepkracht)
Ik sta vast in rooster ook op maandag.
Normaal zou ik maandag tweede paasdag werken, maar doordat dit een feestdag is. Heb ik dan ook recht op deze uren?

FNV Jong

Hi Monique,

Je mag aannemen dat deze uren gewoon worden doorbetaald, tenzij hierover afwijkende afspraken staan in jouw contract.

samir

Hallo, ik heb een 40 uur contract van 6maanden en die loopt af in dit jaar april. krijg een nieuw contract van 7 maanden maar dit x een Nul -uren contract. Mag dit zomaar? Daarnaast met minder bruto uurloon. namelijk 9.26 en voorheen 10 euro bruto uurloon. graag zie ik een reactie tegenmoet.

met vriendeljike groet,

FNV Jong

Beste Samir,

Wil hij jouw loon verlagen, dan zal hij jouw toestemming daarvoor moeten hebben. Wees alert, want als je het nieuwe contract ondertekent, geef je eigenlijk ook aan dat je het eens bent met het lagere loon. Je staat dan juridisch gezien ineens een stuk minder sterk.

Saskia

Hoi,

Ik heb een vraag. Ik ben receptioniste.
Eerder zaten ze met zijn tweeën bij de receptie. Nu zit ik alleen. Er staan wel vacatures uit maar dat schiet niet echt op. Ik heb ruim op tijd een vrije dag aangevraagd. En die is goedgekeurd door mijn afdelingsmanager. Maar... nu zegt hij dat ik zelf vervanging moet regelen voor de dag dat ik vrij gevraagd heb? Dat is in principe niet mijn taak, toch? Of zie ik dat wel verkeerd?

Groetjes Saskia.

FNV Jong

Hey Saskia,

In principe is dat zeker niet jouw taak, tenzij het bedrijfsreglement daar wat over zegt. Dan kan er wel een protocol gelden met betrekking tot het regelen vna vernanging, maar als jij de enige receptionist bent lijkt het mij onmogelijk om dat protocol op te volgen. Het uitgangspunt is dat de werknemer bepaalt wanneer hij of zij vakantiedagen opneemt. Bovendien had jouw werkgever al toestemming gegeven. Daar mag hij natuurlijk niet zomaar afstand van nemen.

Arie

Moeilijk vraagstuk waarop ik geen antwoord kan vinden.

Ik heb per jaar 24 vrije dagen volgens contract, dus 20 wettelijke, en 4 bovenwettelijke.
Ik heb op 1 januari 2016 4 bovenwettelijke vakantiedagen over van 2015.
Daarnaast heb ik 3 wettelijke vrije dagen over van 2015.

Nu neem ik in februari 10 dagen vrij.

Mijn werkgever zegt het volgende:
Opgebouwd 2016: 2 dagen (januari)

Daardoor heb ik nog niet genoeg vrije dagen opgebouwd.

Eerst worden mijn snelstvervallende dagen verrekend. Dat zijn er 3 over 2015. Dus 7 over. Dan de 2 dagen opgebouwd in 2016. Dat is dan 5 over, en vervolgens de 4 bovenwettelijke dagen van 2015. Die laatste dag die over blijft word de volgende maand verrekend.

Klopt dit, of heb ik per 1 januari de volle 24 dagen te verrekenen? Op de door werkgever voorgestelde manier raak ik dus mijn bovenwettelijke dagen kwijt.

Annie

bovenwettelijke dagen zijn 5 jaar geldig. Deze dagen zijn alleen met jouw toestemming op te nemen en af te schrijven van je tegoed.
Wettelijke dagen zijn maar een half jaar geldig na de laatste dag van het jaar waarin ze zijn toegekend.De werkgever is verplicht eerst resterende wettelijke vakantiedagen af te schrijven en daarna van het lopende jaar. Zo kan worden voorkomen dat resterende dagen vervallen, dit is dus vooral in het belang van de werknemer.

In jouw situatie lijkt het voorstel van de werkgever wel mooi omdat je nog niet genoeg dagen hebt voor de voorgenomen vakantie. De werkgever is bereidt in de toekomst een dag te verrekenen die je nog niet verdiend hebt. Mooi toch?!

Arie

Dus eigenlijk heb je niet per 1 januari 20 + 5 vakantiedagen, maar heb je maar recht op 2 dagen per maand?
Dus Als je in januari op wintersport wilt heb je dus maar recht op 2 vrij dagen (afgezien van overgebleven dagen jaar ervoor)?
Je kunt die andere 18 wettelijke vrije dagen dus niet opeisen zeg maar. Dus je kan helemaal niet op wintersport als je dagen over hebt gehouden over het jaar ervoor?
Tenzij dat je werkgever erin meegaat en het over het jaar uitspreidt.

FNV Jong

Hey Arie,

Het klopt inderdaad dat jouw vraag een beetje lastig te volgen is. Als het restant van jouw wettelijke vakantiedagen van vorig jaar niet zijn uitbetaald (met jouw toestemming), mag je aannemen dat jij ze hebt meegenomen naar 2016. Deze dagen vervallen doorgaans na zes maanden in het nieuwe contractjaar. De vakantiedagen van de werknemer moeten doorgaans 'zo voordelig mogelijk' vervallen. In een cao wordt deze termijn wel eens verlengd. In de meeste gevallen moet je niet naar kalenderjaren kijken, maar moet je jaren tellen vanaf de ingang van jouw contract.

Bovenwettelijke vakantie die je overhoudt, vervallen meestal pas na 5 jaar.

Bovenwettelijke vakantiedagen raak je dus niet zo snel kwijt. Het ziet er naar uit dat jouw werkgever je tegemoet probeert te komen. Vakantiedagen bouw je namelijk in principe op door te werken. Ik hoop dat je met deze informatie wat meer uit de voeten kunt, succes!

mL

Beste Fnv,

Ik heb een oproepcontract. Ik verdien hierbij 10 euro bruto inclusief vakantiegeld en vakantiedagen. Ik zou graag weten hoeveel ik dan eigenlijk per uur verdien exclusief vakantiegeld en vakantiedagen..

Groetjes

Peter

Dan moet je eerst weten wat de grondslag is voor de berekening van dit All-in loon.
Dus van hoeveel vakantiedagen uitgegaan wordt, volgens CAO of contract. Ook het vakantiegeld maar meestal 8%
Dan is die 10 euro bij gesteld 20 vakantiedagen per jaar en 8% en aantal uren per week stel 40,vakantiegeld volgend te berekenen.'
Aantal werkzame dagen 260 of 261 houden we op 260.
Je krijgt betaald bij full time 260x( 40/5)8 uurloon=2080x uurloon , 8% vakantiegeld kun je ook omrekenen naar aantal uurlonen bij fulltime = 8% van 2080x uurloon= 166,4 uurlonen.
Opgeteld bij 2080= 2246,4 x uurloon.
Je werkt daarvoor bij fulltime 260-20( vakantiedagen doorbetaald) =240dagen van 8 uur = 1920 uur.
Dan is die 10 euro uurloon inclusief = 2246,4/1920= 1,17% van je kale uurloon dus kale uurloon is 10 euro/ 1,17= 8,547 euro kale bruto uurloon.
Ben je dus 23 jaar of ouder dan is dit minder dan het minimum loon.
Hierbij geen rekening gehouden met officiële feestdagen.
En als de vakantiedagen anders zijn of de uren per week ,dan moet je daarmee rekenen.

Irma

Ik loop stage bij een bedrijf, maandag tm woendag, ik moet 20 weken stage lopen. In totaal dus 480 uur. Maar dus zijn er verplichte vrije dagen die vallen in de periode dat ik stage loop. Tellen deze dagen als 'stagedag'? Of moet ik deze dagen inhalen? Opzich neem ik niet vrijwillig vrij en had ik dus ook gewoon kunnen door werken, maar dit mag dus niet omdat het bedrijf dicht is. Denk aan, tweede paasdag, pinksteren enz.

FNV Jong

Hi Irma,

Als algemeen uitgangspunt mag je aannemen dat als een bedrijf zijn deuren sluit op erkende (nationale) feestdagen, jij in ieder geval hoort te worden uitbetaald als je op die dag stond ingeroosterd. Deze vervallen werkdagen hoeven doorgaans ook niet ingehaald te worden. Of die uren meetellen voor jouw opleiding, is een andere vraag en die kun je het beste voorleggen aan jouw mentor of stagecommissie van school.

MG

Hoi,

Mijn baas gaat met werk twee weken 'dicht'
Hierdoor ben ik verplicht vrij. Dus niet mijn eigen keuze...mijn vraag is: gaat dit van mijn vakantie uren af?

FNV Jong

Hi MG,

Nee, dat gaat niet van jouw vakantie af. Als je die twee weken recht zou hebben op loon, hoort jouw werkgever dit door te betalen. Als je een nulurencontract hebt, zou het zo kunnen zijn dat die uren niet hoeven te worden doorbetaald.

Els

Hallo,
Ik werk in de gehandicaptenzorg en onze leidinggevende vereist van ons dat we zelf vervanging regelen bij ziekte of vakantie. Is dat toegestaan? En zo ja, waar kan ik dat vinden?
Ook mogen we maar twee weken vakantie hebben in de zomervakantie. Wat zijn voorbeelden van dwingende redenen die een werkgever heeft om mij drie weken te weigeren?

FNV Jong

Hallo Els,

Het is in principe de verantwoordelijkheid van de werkgever om te allen tijde voldoende bemanning op de werkvloer te hebben. Wel kunnen regels worden afgesproken over de wijze waarop werknemers zich ziekmelden of hun vakantiedagen aangeven.

Martin

Ik heb een tijdelijk contract van een half jaar. Mijn werkgever heeft gezegd dat ik recht heb op 2 vrije dagen per maand. Maar nu lees ik net dat een werknemer recht heeft op 4x de gewerkte uren per week aan vakantiedagen. Geldt dit ook bij een tijdelijk contract. Contract is gewoon bij werkgever, niet via uitzendbureau.

FNV Jong

Hoi Martin,

Het klopt inderdaad dat een werknemer aan doorbetaalde vakantiedagen, op jaarbasis, recht heeft op viermaal een gemiddelde werkweek. In aanvulling daarop kun je extra vakantiedagen afspreken. Misschien wordt jouw arbeidsovereenkomst wel aangevuld door een cao die extra vakantiedagen toekent. Het kan ook zo zijn dat jouw werkgever de situatie niet gemiddelde werkweekper jaar bekijkt, maar per maand. Ik stel voor dat je dit in een open gesprek bespreekt met jouw werkgever. Misschien kan hij een nadere toelichting geven.

k

Hallo
Ik werk nu al 3.5 jaar in een kleding zaak
nu heb ik een vast 0 uren contract gekregen ik heb wel
Een all in loon dus ik weet dat ik geen vakantie geld krijg
ik heb in sept okt 2 weken vakantie moet ik die wel uitbetaald krijgen
ze zegt dat ik vaak max 0 uur per week werk maar dat ligt
Ee maar net aan of het druk is

Ik hoor graag van jullie

Mvg k

k

Dat ik max 20 uur per week werk moet het zijn

FNV Jong

Hey K,

Werknemers hebben aan doorbetaalde vakantie per jaar recht op viermaal hun gemiddelde werkweek aan uren. Als jij gemiddeld 20 uur per week werkt, heb je recht op 80 uur aan doorbetaalde vakantie.

Patty

Beste FNV,

Sinds afgelopen zomer is mijn contract veranderd van een 0-uren naar een vast 4 uren contract. Nu zag ik op mijn loonstrook dat ik nog maar weinig vakantiegeld heb opgebouwd, minder als het jaar ervoor terwijl ik nu meer werk. Ik heb personeelszaken hierover gemaild en zij gaven aan dat dat komt omdat ik nu vakantiegeld opbouw over 4-uur ipv de gewerkte uren.. klopt dit? Dit zou dan erg onvoordelig zijn..

Alvast bedankt!
Groeten, Patty

FNV Jong

Hey Patty,

Vakantiegeld wordt per (arbeids)jaar vastgesteld op minimaal 8% van het daadwerkelijk verdiende loon. Dat je op papier voor 4 uur per week hebt getekend, is niet relevant voor de berekening van het vakantiegeld als je feitelijk gemiddeld meer werkt.

tilly

In drogisterij waar ik werk zijn we 7dagen geopend.Nu willen ze dat als je een vrije dag vraagt dat je 1dag minder ingepland word en zonder toestemming word dit van je vakantie saldo gehouden.als je 7dagen open bent dan kan je nog 6dagen werken als je wilt dus waarom vakantiedag afpakken

FNV Jong

In principe mag je elk jaar in totaal viermaal het aantal uren dat jij per week werkt, besteden aan doorbetaalde vakantie. Als je geen vaste dagen hebt afgesproken met jouw werkgever, hoef je ook geen verlof aan te vragen voor de dagen dat je niet wordt ingeroosterd. Als jullie geen vaste dagen hebben afgesproken, mag jouw werkgever wel zelf bepalen op welke tijden je moet werken.

Misschien is er sprake van een kleine miscommunicatie. Ik stel voor dat aan jouw leidinggevende vraagt of hij/zij de situatie even goed kan uitleggen.

p.

Hoihoi

Ik heb min max contract van 20 a 25 uur
Nu ben ik een week op vakantie geweest en heb netjes het aantal uren vakantiegeld gekregen die ik heb aangevraagd.
Nu heb ik 3 weken gewerkt en 1 week vrij.
Moeten zij mij deze week ook gewoon uitbetalen voor 20 uur of niet?
Graag hoor ik het :)

Groetjes p.

FNV Jong

Heyhey P,

Jij hebt een min-/maxcontract van 20-25 uur per week en je zult deze maand waarschijnlijk rond de (3 x 20 =)60 uur werken. Tijdens jouw vakantie hoort jouw werkgever salaris door te betalen. De 20 arbeidsuren dat jij op vakantie bent, horen gewoon te worden uitbetaald.

Natasja

Hi! Gedurende zes maanden loop ik stage in een bedrijf en werk daar 32uur pw. Ik heb maar 4 vakantiedagen. Is dit toegestaan doordat het een stage is?

FNV Jong

Hi Natasja,

Stages hebben helaas geen wettelijke regeling over vakantiedagen. Dat betekent dat je daar zelf over zult moeten onderhandelen. Je hebt recht op het aantal vakantiedagen dat je met jouw stageorganisatie afspreekt.

x

Beste,

Ik ben sinds kort een BBL traject gaan volgen, waarbij ik 4 dagen werk en een dag naar school ga. Nu wordt er tegen mij gezegd dat ik op de momenten dat ik geen school heb op die ene schooldag (zij het door vakantie of studiedag) dat ik vooralsnog zou moeten komen werken onbetaald slechts reiskosten vergoeding. Ik vind dit persoonlijk onzin. Is er een fundament waar zij zich op zouden kunnen baseren?

voorbaat dank

FNV Jong

Beste X,

Het enige fundament waarop dat eventueel gebaseerd zou worden, is een contractsbepaling en/of een cao-bepaling. Dat wil zeggen dat enkel van jou verlangd kan worden dat je elke vrije schooldag komt werken, als dit in het contract of in de cao staat. In beginsel zijn de afspraken tussen jullie die op papier staan leidend.

Nieuwe reactie inzenden

* Invullen verplicht. HTML niet toegestaan. E-mail adres wordt NIET getoond op de site en alleen gebruikt om een persoonlijke reactie te kunnen sturen.

Agenda

25 mei '16
StagePraat
Kromme Nieuwegracht 58
Utrecht
2 jun '16
Achterbanraadpleging Toekomst Pensioenen
Naritaweg 10
Amsterdam
7 jun '16
ReflexLAB presentatie vraagstukken
De Metaalkathedraal
De Meern
8 jun '16
Algemene Ledenvergadering
Henri Polaklaan 9
Amsterdam
Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties