Vakantie & vrije dagen

Per jaar heb je recht op minimaal 4 weken vakantie. Dat is 4 keer het aantal uren dat je (gemiddeld) per week werkt. Als je 10 uur per week werkt, dan heb je recht op 4 x 10 uur = 40 uur vakantie. Dit is het wettelijk minimum. Werk je minder dan 10 uur, dan heb je ook recht op deze 40 uur. Helaas kun je deze dagen niet laten uitbetalen. De dagen boven het wettelijk minimum wel.

Wist je dat er in je cao  soms een hoger aantal vakantiedagen is afgesproken? Over deze extra dagen kun je - als je dat wilt - afspraken maken met je werkgever: bijvoorbeeld dat je ze opspaart voor langer verlof of inruilt voor geld. Tijdens je vakantiedagen loopt je loon bovendien gewoon door!


Feestdagen*

Naast de 4 weken vakantie zijn er ook nationale feestdagen waarop je (doorbetaald) vrij krijgt. Deze dagen zijn:

 • Nieuwjaarsdag - geen vrije dag in de gezondheidszorg en horeca
 • Goede Vrijdag - alleen vrije dag voor ambtenaren
 • Eerste paasdag
 • Tweede paasdag
 • Koninginnedag
 • Bevrijdingsdag - alleen vrije dag in lustrumjaar (1x in de 5 jaar)
 • Hemelvaart
 • Eerste pinksterdag
 • Tweede pinksterdag
 • Eerste kerstdag
 • Tweede kerstdag

Kijk voor de precieze data van de feestdagen op feestdagen.nl

*Vier je liever het suikerfeest dan Kerstmis? Helaas krijg je hiervoor nog niet automatisch (doorbetaald) vrij. Wel kun je je vrije dagen vaak omruilen. Overleg dit op tijd met je baas, zodat je er zeker van bent dat je vrij kunt krijgen.


Vakantiegeld

Of je nu fulltimer of parttimer bent. Een vast, tijdelijk of nul-urencontract hebt: iedereen heeft recht op vakantiegeld van minimaal 8 procent van je (bruto)jaarsalaris. Dit staat in de wet vastgelegd. Dit extraatje wordt eens per jaar in één keer uitbetaald – meestal in mei of juni. Dit betekent dat je het geld uiterlijk eind juli op je rekening moet hebben. Maar... Krijg jij een all-in loon? Dan zit jou vakantiegeld al in je loon doorberekend. Dit betekent dat je dus je vakantiegeld elke maand al ontvangt, en eind juli dus geen vakantiegeld op je rekening krijgt!

 

Heb je vragen over je (bij)baan of stage of heb je problemen waarbij je hulp nodig hebt? Word lid van FNV Jong ! Wij helpen je niet alleen bij problemen op je werk of stage maar doen nog veel meer !

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Reacties

M

Ik werk in de Horeca (bijbaan), en heb al 2 weken geleden doorgegeven aan mijn werkgever dat ik niet instaat ben om te komen werken in april (geheel of gedeeltelijk) vanwege school en stage. Nou zegt mijn werkgever dat ik toch moet komen werken terwijl ik eigenlijk moet studeren voor examenvakken.

Nou geeft ie dus aan dat hij mij toch inplant op de dagen dat ik vrij wil zijn.

Ben ik ergens toe verplicht. Er staat overigens niks in mijn Arbeidsovereenkomst.

(Ja ik ben lid)

Angela

Hallo,
Ik werk nu nog als leerling verzorgende IG. per 1 april ben ik gediplomeerd en ga ik over naar een andere werkplek wel bij dezelfde stichting. Ik heb via mailcontact vakantie aangevraagd voor week 17 nu heb ik daarvoor akkoord gekregen maar nu moet ik dat weekend wel werken. Ik heb hierover natuurlijk terug gemaild hoe dit zit. ik krijg als antwoord terug: In principe krijg je als je een vakantieweek hebt 7 dagen vrij( dus niet je werkweekend)
Wil je tocht dit weekend ook vrij zijn dan moet je een ander weekend hiervoor in de plaats werken.

Kunnen ze dit zomaar doen op deze manier?
want als ik nou een vakantie heb geboekt dan zit ik dus met een probleem. ik werk 24 uur werken mogen ze mij dan in mijn vakantie week 40 uur inplannen waardoor ik dus 40 uur kwijt ben in plaats van 24?

Ik hoor het graag,
Met vriendelijke groet,
Angela

FNV Jong

Hoi Angela,

De regeling omtrent het opnemen van vakantiedagen is het volgende:

De werkgever is in principe verplicht om jou in de gelegenheid te stellen om vakantiedagen op te nemen. Op het moment dat jij aan hebt gegeven wanneer jij deze vakantiedagen op zou willen nemen heeft je werkgever 2 weken de tijd om aan te geven dat hij hier niet mee akkoord gaat. Als je werkgever wilde dat jij op een ander moment je vakantiedagen op nam, moest hij dit binnen 2 weken kenbaar maken door gewichtige/belangrijke redenen te noemen. Wanneer de werkgever dit niet kenbaar heeft gemaakt binnen twee weken, wordt de vakantie vastgesteld op de datum die jij hebt aangevoerd.

Mirjam

Ik werk in de gehandicaptenzorg. Wij werken met een 4 wekelijks rooster dat steeds weer terug komt. Begin dit jaar was nog de regel dat als je bv een week vakantie op nam, de vakantie uren naar rato dienstverband werden ingezet. Voor mij dus 28 uur, ongeacht of je die week meer of minder moest werken. Nu is die regel veranderd en worden je vakantie uren ingezet adhv de uren die je de week die je aanvraagd moest werken. Gezien de onregelmatigheid kan het dus zijn dat ik voor 1 week vakantie 40 uur kwijt ben, soms heb ik er zulke weken tussen zitten. Dit zou betekenen dat ik heel snel door mijn vakantie uren heen ben en misschien maar 2-3 weken vakantie op kan nemen. Kan dit zomaar?

FNV Jong

Hoi Mirjam,

Wettelijk gezien hebben werknemers minimaal recht op 4 maal het aantal uren dat zij per week werken. Hiervan kan niet ten nadele van de werknemer worden afgeweken. Wel kunnen er andere (positievere) bepalingen worden geregeld in de cao omtrent vakantie. Wanneer jij een contract hebt van 28 uur, heb jij recht op 4x 28 vakantieuren.

Anne

Hallo,
Ik heb mijn 0-uren contract opgezegd. Ik heb mijn laatste loon + vakantietoeslag ontvangen. In mijn contract staat echter ook dat ik 0.1064 uur vakantierecht opbouw van welk het recht in overleg met werkgever en met behoud van loon gebruik kan maken.
Hiervan heb ik geen gebruik gemaakt en denk er nu recht op te hebben deze te laten uitbetalen. Mijn werkgever geeft aan dat ze meent dat deze vakantierechten verwerkt zijn in mijn loon. Dit staat echter nergens in mijn contract, terwijl dus wel de opbouw van vakantierecht erin staat. Wie staat er in zijn gelijk?

FNV Jong

Hoi Anne,

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet ik enig uitzoekwerk verrichten. Ik moet namelijk je arbeidsovereenkomst doornemen en in de voor jou geldende cao duiken. Dit soort dingen doen wij echter alleen voor onze leden. Wanneer je dit uitgezocht wil hebben, moet ik je dan ook vragen om lid te worden van FNV Jong. Voor €6,25 per kwartaal beantwoorden wij al je (juridische) vragen met betrekking tot werk en inkomen! Daarnaast bieden we ook hulp bij solliciteren, vullen wij je belastingopgave gratis in en vertegenwoordigen we jongeren op collectief niveau en in de politiek. Klik hier om alle voordelen op een rijtje te zien en om lid te worden.

Bianca v Loon Dekkers

Ik heb een 16 uur contract en werk al ruim 7 jaar op 2 vaste dagen.
Nu moet ik van mijn bazin 6 dagen per week beschikbaar zijn en plant ze mij,zonder overleg in op dagen dat ik niet kan.
Ik ben van de 7 dagen 5 dagen beschikbaar,kan zij mij verplichten om zonder overleg mij op die andere 2 dagen ook nog in te plannen?
Ik heb ook duidelijk aangegeven dat ik niet kan op die dagen.
Volgens haar moet ik een vrijbrief inleveren als ik vrij wil zijn op dagen die ik normaal nooit werk.Kan dat zomaar?

FNV Jong

Hoi Bianca,

Je zou het gesprek aan kunnen gaan en vragen om de reden waarom de andere twee dagen nu niet meer voldoen. Zijn er wijzigingen ingevoerd in het bedrijf? Is het in een bepaalde periode drukker? In sommige gevallen kan een werkgever je arbeidsomstandigheden wijzigen. Staat er ergens weergegeven in je cao of in je arbeidsovereenkomst dat je 6 dagen per week beschikbaar moet zijn? Dit zou je na kunnen zoeken in de zojuist genoemde overeenkomsten. Ik adviseer je om niet zomaar ergens mee akkoord te gaan. Het kan tenslotte ook nog zo zijn dat er een bedrijfsreglement bestaat waarin dit soort zaken staan weergegeven.

Ben

Beste.
Ik moest van mijn baas vca cursus doen eerst op zaterdag maar toen kon ik niet en toen doordeweeks nu heeft hij daar een snipperdag voor ingehouden mag dit of heb ik recht op een cursus dag?

FNV Jong

Hoi Ben,

Het is lastig om deze vraag te beantwoorden zonder dat ik een contract in kan zien. Hierdoor weet ik bijvoorbeeld ook niet of er een cao van toepassing is. Het gebeurt regelmatig dat er afspraken gemaakt worden omtrent cursussen in de cao. Ik adviseer je dan ook om uit te zoeken of er iets geregeld is op het gebied van cursussen in je arbeidsovereenkomst of in je cao.

Ester

Beste FNV jong,

Ik heb een vraag: ik werk parttime en nu heb ik elk jaar weer gedonder op de zaak over de zomervakantie.
Zowel van mij als van mijn duopartner wordt verwacht dat we fulltime gaan werken als de ander met vakantie of afwezig is.
Beiden hebben we daar onze redenen voor waardoor dat niet altijd zo makkelijk gaat.
Mag onze werkgever ons hiertoe "dwingen"? Of zelfs ontslaan als we het niet doen?
Er wordt nu gedreigd mijn vakantie niet goed te keuren omdat ik niet direct kan aangeven of ik beschikbaar kan zijn in de vakantie van mijn collega. En om die reden geeft hij nu mijn collega ook geen toestemming voor haar vakantie.

En hoe zit het dan met de vakantiedagen? Als ik eerst 3 weken vrij ben en vervolgens weer 3 weken fulltime moet werken, heft dat niet mijn vakantie weer (deels) op???
Het voelt ondertussen niet fijn op deze manier: elk jaar is het weer een "gevecht".

Helaas ben ik geen lid van jullie, maar ik weet het even niet meer, dus ik hoop dat jullie hier toch een antwoord op kunnen geven.

FNV Jong

Hoi Esther,

Jullie werkgever kan jullie daar niet toe dwingen en ook niet zomaar ontslaan. Wat is er overeengekomen in jullie contract ? Ook een werkgever dient zich te houden aan die afspraken. Als jullie bijvoorbeeld allebei een contract hebben van 24 uur per week, kan hij niet eisen dat jullie fulltime gaan werken in de zomervakantie. Ik raad jullie dan ook aan om voet bij stuk te houden!

Om antwoord te geven op je tweede vraag heb ik meer informatie van je nodig en zal ik wat moeten uitzoeken. Dit doen we echter alleen voor onze leden.

Celly

Beste FNV,

Ik werk nu al ongeveer 3 jaar bij een bedrijf en het is altijd een gigantisch gebeuren als ik vrij vraag.
Ik ben een part-timer en heb een vast contract van 10u i/d week.
In mijn contract staat dat ik over een geheel jaar gemiddeld 10 uur per week moet werken.
Ik zit naast mijn werk nog op school en doe een pittige opleiding waarvoor ik wel eens een weekend weg ben, en in dit geval zelf de aankomende vakantie. (voor school, stage)
Dit heb ik nu een week geleden ingediend waarop ik de reactie kreeg dat dit niet kon en we het hier over moesten gaan hebben.
Ik baal hier van en vind dit niet echt kunnen, voor mij is het ook niet leuk dat ik de vakantie weg ben en niet kan werken en dan is het ook nog eens zo'n gedoe om vrij te krijgen.
Naar mijn idee mag dit ook niet zomaar, als ik naar mijn contract kijk. Ik vind het logisch om vakanties extra te werken, maar als ik nooit in de vakantie ''vrij'' krijg kan ik in principe nooit weg.
Nu was mijn vraag hoe ik dit het best aan kan pakken en of dit wel zo mag en wie er aan het kortste eind trekt? Ik ben radeloos.

Echter heb ik nog een andere vraag, ik heb in een jaar maar recht op 2 weken vakantie die ik in de zomervakantie moet aanvragen. dit betekend dat ik dus maar 2 weken over een heel jaar vrij ben. (Verder werk ik elke dag en anders zit ik op school, inc za en zondag). Is dat voldoende?

Groeten

Denise

Hallo,

Ik werk bij een dierenarts en ik werk al 2 jaar lang elke vrijdag, nu viel 2de kerstdag op vrijdag en dan zijn we gesloten, dus voor mij een verplichte vrije dag, maar mijn bazin zegt dat ze mij die dag niet wil betalen, kan dit zomaar? en wat kan ik hier tegen doen?

FNV Jong

Hoi Denise,

In de wet is niks vastgelegd over het verplicht doorbetalen van feestdagen. In principe zouden ze je gewoon door moeten betalen. Heb je al eens in je contract gekeken of er afspraken zijn gemaakt met betrekking tot het doorbetalen van je loon tijdens een feestdag ? Je zou ook nog kunnen kijken of er een cao geldt, hierin worden ook vaak afspraken gemaakt over het doorbetalen van het loon tijdens feestdagen.

Danique

Beste FNV,

Ik krijg vandaag ineens te horen dat ik op mijn werk (keuken zorgcentrum ) 1 januari moet werken. Dit is mij van te voren niet bekend gemaakt of gemeld. Normaal gesproken moet ik alleen in het weekend werken. Mijn andere collega's die langer in dienst zijn (ik werk er pas een half jaar) hebben van te voren mogen door geven of ze of op kerst of met oud en nieuw wilde werken. Mij is dit gevraagd omdat dit pas het volgend jaar in zou gaan aangezien ik pas net in dienst was, en dit al te ver van te voren word geplant. Mag dit zomaar? Ik ben namelijk niet eens thuis deze dag?

Groetjes

FNV Jong

Hoi Danique,

Als je normaal niet op die dag werkt, mag een werkgever je niet zomaar zonder overleg in plannen. Helemaal niet op zo'n korte termijn! Je hoeft hier dan ook niet akkoord mee te gaan, mede omdat je al andere plannen had.

Anja t Lam

Hallo,
Vraagje mijn dochter wilde voor een vakantiebaan training vrij bij haar weekend werkgever .
Dat werd haar geweigerd mag dat?
Uiteindelijk is ze ander half uur niet geweest.
Had het in oktober al aangevraagd.
met vriendelijke groet,
Anja

FNV Jong

Hoi Anja,

Een werkgever zal een goede grond (zwaarwegend bedrijfsbelang) moeten hebben om een aanvraag voor een vrije dag te weigeren. Het mag dus niet zomaar geweigerd worden. Ook is een werkgever verplicht om binnen twee weken een schriftelijke reactie te geven op een vakantieaanvraag. Als een werkgever dit niet binnen twee weken doet, dan is de vakantie vastgesteld naar de wensen van de werknemer.

maatje

hallo ik werk bij een sw bedrijf met een 1 jaarige contrakt nu willen ze door die p-wet al dat soort volk een schop geven en na 3 maanden via isd weer terug halen en dan onder het motto vrijwillig werken nu ben ik niet gek om vrijwillig aan het werk te gaan wat kan ik hier tegen doen om er niet eens mee te gaan om vrijwillig werken

FNV Jong

Hoi Maatje,

Dit zou ik voor je uit moeten zoeken hoe dat precies zit. Dit doen we echter alleen voor onze leden.

Patrick

Beste,

Sinds kort werk ik met een 0 uren contract bij een distributie centrum. Ik werk 10 uur per dag (50 uur per week). Hier gaat 1 uur per dag pauze af waardoor ik in principe elke dag 1 uur overwerk.
Er word gewerkt met het tijd voor tijd principe.
Mijn vraag luid: geld het ook voor mij dat ik voor elk over uur een uur vrij kan nemen met een 0 uren contract?

FNV Jong

Hoi Patrick,

Heb je dit al nagekeken in je contract of cao ? Vaak worden dit soort afspraken vastgelegd in de arbeidsovereenkomst of cao.

Frans

Ik werk parttime in de horeca met een 0 urencontract. Ik krijg geen vakantiedagen.
Nu wil mijn werkgever dat als je vakantie (is dus onbetaald) wil dat in een periode van 6 weken in de zomer moet gebeuren en niet daar buiten.
Hij verplicht mij dus om in deze dure periode (terwijl ik niet betaal krijg als ik vakantie opneem) vakantie te nemen. Kan hij mij daartoe verplichten of kan ik ook buiten deze periode vakantie opnemen?

FNV Jong

Hoi Frans,

Wat is de reden dat je geen vakantiedagen krijgt ? Krijg je een all-in loon ? Als dit niet het geval is, heb je recht op loon als je vakantie opneemt. Ook kan jouw werkgever je niet zomaar verplichten om vakantie op te nemen.

marc

Ik heb vakantie voor kerst aangevraagd al 5 weken geleden. Steeds als ik er naar vraag moet er nog naar gekeken worden. Dit heb ik al vaker gehad. Staat er een termijn waarvoor je baas op je dagen moet reageren zodat ik er toch recht op heb. De dagen zijn 27 oktober aangevraagd en het gaat om 1 week.

FNV Jong

Hoi Marc,

Op grond van artikel 7:638 lid 1 is de werkgever verplicht om de werknemer ieder jaar in de gelegenheid te stellen om vakantie op te nemen of een vrije dag. Lid 2 van artikel 7:638 bepaald vervolgens dat de werkgever de tijdstippen van de aanvang en einde vaststelt, overeenkomstig de wensen van de werknemer, tenzij gewichtige redenen zich daartoe verzetten. Ook bepaald dit artikel dat de werkgever binnen twee weken een schriftelijke reactie dient te geven op een vakantieaanvraag. Als een werkgever dit niet binnen twee weken doet, dan is de vakantie vastgesteld naar de wensen van de werknemer.

Wettelijk gezien is jouw vakantieaanvraag dan ook al goed gekeurd, omdat de werkgever niet binnen twee weken gereageerd heeft.

chantal

Ik werk al 3 jaar 32 uur in de detailhandel en heb met mijn werkgever afgesproken dat ik af en toe op zaterdag moet werken en op donderdag dan vrij krijg. sinds week 38 ( dit was de eerste donderdag dat ik vrij kreeg)heb ik 5 keer de donderdag vrij gehad. Nu sta ik met kerst en oud en nieuw op zaterdag in de agenda en krijg dan natuurlijk de donderdag vrij ( kerst en nieuwjaarsdag). Zijn deze zaterdagen nu overuren voor mij?

Met vriendelijke groet,

FNV Jong

Hoi Chantal,

Of dit zo is, zal ik voor je uit moeten zoeken in de cao. Dit doen we echter alleen voor onze leden.

Christ

Hier is de 8 uit 13 regeling van toepassing.
Heb je de laatste 13 weken voor de feestdag, minimaal
8 keer op die dag gewerkt dan krijg je bijzonder verlof op de feestdag naar het gemiddelde aantal uren die gewerkte dagen.
Let op: Heb je een vrije dag genomen, waarbij je vakantie-uren hebt opgenomen op die dag, dan telt die ook mee met het gemiddelde.

Kom je met deze regeling boven je contracturen, dan is er dus sprake van overwerk.

marielle

Hallo,
ik werk in de gehandicaptenzorg en ieder jaar is de zomervakantie een groot probleem. Onze vakanties moesten we voor 15 oktober inleveren. Uiteindelijk kregen we 11-11 reactie van onze manager dat er een groot probleem was en dat we dat onderling met collega's op moeten lossen.
Met een voorstel zijn we naar onze manager gegaan. Zij heeft dat afgelopen dinsdag 25-11 met haar leidinggevende overlegt, en we hebben nu officieel nog niets gehoord. Ik weet als enige dat het weer word afgekeurd.
Wat kan ik hier aan doen? Wij willen graag vakantie boeken. Dit duurt toch veel te lang?

FNV Jong

Hoi Marielle,

Op grond van artikel 7:638 lid 1 is de werkgever verplicht om de werknemer ieder jaar in de gelegenheid te stellen om vakantie op te nemen of een vrije dag. Lid 2 van artikel 7:638 bepaald vervolgens dat de werkgever de tijdstippen van de aanvang en einde vaststelt, overeenkomstig de wensen van de werknemer, tenzij gewichtige redenen zich daartoe verzetten. Ook bepaald dit artikel dat de werkgever binnen twee weken een schriftelijke reactie dient te geven op een vakantieaanvraag. Als een werkgever dit niet binnen twee weken doet, dan is de vakantie vastgesteld naar de wensen van de werknemer.

Wettelijk gezien is jouw vakantieaanvraag dan ook al goed gekeurd, omdat de werkgever niet binnen twee weken gereageerd heeft.

Ik raad je aan om dit te bespreken met je collega’s en je leidinggevende.

Marcel

Hallo,
ik werk 40 uur in de week en wordt voor 36 uur uitbetaald. Ik bouw dus 4 plus uren per week op. Nu vrij opneembaar. Mijn manager wil voor onze afdeling dat we verplicht 4 uur per week vrij nemen per week , kan dit zomaar ?
vr. gr. Marcel

Melissa

Na 3.5 jaar wordt mijn contract bij mijn uitzendbureau niet verlengd. Al die tijd zit ik bij dezelfde werkgever. Mag ik nu via een ander uitzendbureau gewoon bij deze werkgever aan de slag blijven? Of moet ik er eerst 3 maanden uit?

FNV Jong

Hoi Melissa,

Als je een uitzendovereenkomst hebt geldt de regel dat er drie maanden tussen moet zitten niet, je kan daarom ook gewoon via een ander uitzendbureau voor dezelfde werkgever blijven werken.

Yasin

Ik volg de opleiding BBL gastheer/gastvouw niveau 2 ben 18 jaar en werk bij een bedrijf met een 32uren contract. Ik heb nu met me leidinggevende overlegd en heb geen vrij gekregen voor de offerfeest. Nu is het zo dat ik word verplicht beide dagen met kerst te werken en met oud EN nieuw beide dagen te werken. Met oudjaarsdag tot rond 5 uur in de ochtend van nieuwjaarsdag en met nieuwjaarsdag begin in een uurtje of 1. Mijn vraag is nu of het verplicht is om al deze dagen te werken ongeacht ik een leerling ben?

FNV Jong

Hoi Yasin,

In de horeca worden erkende feestdagen niet gezien als doorbetaalde extra vrije dag. Dat houdt in dat feestdagen als gewone werkdagen gezien worden. Dat je leerling bent doet daar helaas weinig aan af. Dat je echter op bijna alle feestdagen moet werken is wel erg jammer. Omdat er sinds april 2014 een cao-loze periode is in de horeca, raad ik je aan om uit te zoeken of de horeca cao nog op jou van toepassing is. Wellicht dat hierin afspraken gemaakt zijn over het werken op de feestdagen.

Wesley

Hallo,

Ik werk bij een een fastfood restaurant als bezorger met een nul uren contract.
Mijn baas zegt nu : wanneer minder dan 24 uur wordt gemeld dat je niet kunt werken welke reden dan ook worden de uren dubbel ingehouden.

Mijn vraag is hierop mag hij deze uren dubbel inhouden als je binnen deze 24 uur komt ?

Mvg,
Wesley

FNV Jong

Hoi Wesley,

Om eerlijk te zijn heb ik nog nooit van deze regeling gehoord en het lijkt mij dan ook dat dit niet mag. Wat bedoel je precies met het dubbel inhouden als je binnen de 24 uur komt ?

Kimberly

Hallo,

Ik heb een contract voor 1 jaar bepaalde tijd.
ik heb 4 uren per week. (16 uur in de maand) ik werk altijd 2 weekenden diensten van 4 uur
nu ben ik voor die weekenden en 1ste kerst dag ingepland.
dit valt dan toch als over uren ? en kan mijn werkgever mij verplichten om 1 ste kerst dag te werken ook valt dit buiten mijn contact uren ?

groetjes

FNV Jong

Hoi Kimberly,

Dit wordt dan inderdaad gezien als overuren. Als je normaal gesproken niet op de donderdag werkt (25 dec) kan de werkgever je ook niet verplichten om op die dag te komen werken. Hij zal het sowieso eerst met jou moeten bespreken voordat hij je zomaar inplant.

Kimberly

Dank u wel , zal dit morgen bespreken met de zorg coördinator

kimberly

ik had even de vraag. ik werk gemiddeld 30 uur per week. nu beweerd mijn baas dat ik geen recht heb op vakantie dagen. klopt dit? zo niet, wat kan ik hier dan aan doen?

FNV Jong

Hoi Kimberly,

Wat vreemd dat je baas dit zegt! Als werknemer heb je recht op vrije dagen. Heb je al gevraagd waar hij dit precies op baseert ?

kimberly

hoi,
als dit aan hem gevraagd wordt, krijgen we geen duidelijk antwoord en worden we afgescheept met "omdat het zo is".

kees

Hallo ik werk voor een klantenservice op basis van een 0 uren contract.. nu wil ik graag met de kerst 2 weken vakantie om weg te kunnen betaald of onbetaald.. ik kwam hier ruim op tijd mee aan maar mocht mijn verlof niet eerder indienen als 8 november. Mag dit zomaar want zo kan je dus niks plannen om een vakantie te boeken en mogen ze mijn verlof zomaar af keuren?

FNV Jong

Hoi Kees,

Als werknemer heb je het recht om ten alle tijde een vakantieaanvraag in te dienen. De werkgever zal dan binnen twee weken een reactie moeten geven op jouw aanvraag. Als een werkgever dit niet binnen twee weken doet, dan is de vakantie vastgesteld naar de wensen van de werknemer.

Mocht je werkgever je vakantieaanvraag afkeuren, dan zal hij hier een goede reden voor moeten hebben. Wil je hier meer informatie over ? Word dan lid van FNV Jong.

Air

Ik werk 13,75 uur per week.
Nou wil ik gewoon doorwerken en geen vakantie opnemen,aangezien ik al weinig werk.
nou heb ik in juni al aangegeven dat ik graag een oplossing wil voor mijn vakantie uren.nu inmiddels 90 uur.
Maar ik heb telkens te horen gekregen van mijn baas,komt goed ik regel wel wat.
Nu vroeg ik telkens weer,heb je al een oplossing gevonden.
Ja,ja komt allemaal goed.
En een vraag of ik wou invallen van 17-11-2014 tot 19-01-2015 op een andere locatie.
Dat wou ik wel.
Komt hij 5 november met de mededeling dat ik mijn uren nog op moet maken dit jaar omdat het bedrijf ze niet wil uitbetalen.
Nou is mijn vraag omdat ik dus vrij moet nemen van mijne ene locatie maar wel op een andere locatie.geld dit dan wel als vakantie?
Ik vind van niet,en dat hij me mijn vakantie uren moet uitbetalen want ik ben niet in de mogelijkheid om ze daadwerkelijk op te nemen.
anders is het geen vakantie maar werkvakantie.
moet sws ergens werken.
help

FNV Jong

Hoi Air,

Nee dit kan je niet zien als vakantie, aangezien je dan nog steeds aan het werk bent. Wettelijk gezien kan de werknemer tijdens de duur van de arbeidsovereenkomst geen afstand doen van zijn aanspraak op vakantie tegen schadevergoeding (salaris). Dit wordt bepaald in artikel 7:640 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek. Ik raad je daarom aan om wel vakantie op te nemen, omdat je vrije dagen anders vervallen en de werkgever niet verplicht is om deze dagen uit te betalen als de arbeidsovereenkomst nog loopt.

Nieuwe reactie inzenden

* Invullen verplicht. HTML niet toegestaan. E-mail adres wordt NIET getoond op de site en alleen gebruikt om een persoonlijke reactie te kunnen sturen.

Agenda

10 apr '15 Afsluiting ReflexLAB
Godebaldkwartier 20
Utrecht (Hoog Catharijne)
16 apr '15 Algemene Ledenvergadering
MT. Ondinaweg 15-17
Amsterdam
Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties