Vakantie & vrije dagen

Per jaar heb je recht op minimaal 4 weken vakantie. Dat is 4 keer het aantal uren dat je (gemiddeld) per week werkt. Als je 10 uur per week werkt, dan heb je recht op 4 x 10 uur = 40 uur vakantie. Dit is het wettelijk minimum. Werk je minder dan 10 uur, dan heb je ook recht op deze 40 uur. Helaas kun je deze dagen niet laten uitbetalen. De dagen boven het wettelijk minimum wel.

Wist je dat er in je cao  soms een hoger aantal vakantiedagen is afgesproken? Over deze extra dagen kun je - als je dat wilt - afspraken maken met je werkgever: bijvoorbeeld dat je ze opspaart voor langer verlof of inruilt voor geld. Tijdens je vakantiedagen loopt je loon bovendien gewoon door!


Feestdagen*

Naast de 4 weken vakantie zijn er ook nationale feestdagen waarop je (doorbetaald) vrij krijgt. Deze dagen zijn:

 • Nieuwjaarsdag - geen vrije dag in de gezondheidszorg en horeca
 • Goede Vrijdag - alleen vrije dag voor ambtenaren
 • Eerste paasdag
 • Tweede paasdag
 • Koninginnedag
 • Bevrijdingsdag - alleen vrije dag in lustrumjaar (1x in de 5 jaar)
 • Hemelvaart
 • Eerste pinksterdag
 • Tweede pinksterdag
 • Eerste kerstdag
 • Tweede kerstdag

Kijk voor de precieze data van de feestdagen op feestdagen.nl

*Vier je liever het suikerfeest dan Kerstmis? Helaas krijg je hiervoor nog niet automatisch (doorbetaald) vrij. Wel kun je je vrije dagen vaak omruilen. Overleg dit op tijd met je baas, zodat je er zeker van bent dat je vrij kunt krijgen.


Vakantiegeld

Of je nu fulltimer of parttimer bent. Een vast, tijdelijk of nul-urencontract hebt: iedereen heeft recht op vakantiegeld van minimaal 8 procent van je (bruto)jaarsalaris. Dit staat in de wet vastgelegd. Dit extraatje wordt eens per jaar in één keer uitbetaald – meestal in mei of juni. Dit betekent dat je het geld uiterlijk eind juli op je rekening moet hebben. Maar... Krijg jij een all-in loon? Dan zit jou vakantiegeld al in je loon doorberekend. Dit betekent dat je dus je vakantiegeld elke maand al ontvangt, en eind juli dus geen vakantiegeld op je rekening krijgt!

 

Heb je vragen over je (bij)baan of stage of heb je problemen waarbij je hulp nodig hebt? Word lid van FNV Jong ! Wij helpen je niet alleen bij problemen op je werk of stage maar doen nog veel meer !

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Reacties

Jeanet

Hallo, mijn dochter van 20 werkt als administratief medewerkster 40 uur per week. Ze heeft een all in salaris waar volgens haar werkgever ook haar vakantiedagen bij zitten. Oftewel gaat zij op vakantie dan wordt ze niet doorbetaald. Mag dit zo maar?

FNV Jong

Hoi Jeanet,

Dat ligt aan de cao en aan de arbeidsovereenkomst. Een all-in loon is dus in sommige situaties toegestaan. De werkgever keert dan een gedeelte van je vakantie-uren uit. Je hebt dan ook per uur een hoger loon. Maar het is de werkgever dan ook toegestaan om niet het loon door te betalen wanneer je vrij neemt. Deze vakantie-uren betaalt hij immers al uit.

r.c

Hallo,

Ik heb een vraag betreft de vrije dagen.
Ik krijg van mijn werkgever het dienstrooster elke week pas op woensdag voor de week erna. Ik heb een 38 uren contract per week. Nu wil mijn werkgever verlof intrekken als ik vrij aanvragen doe. Dit zijn niet meer dan 2 dagen in de week. De andere 5 dagen werk ik en de maand word altijd afgesloten met overuren. Nu is mijn vraag mag dit zomaar.

Mvg.

R.C.

FNV Jong

Hallo R.C.,

In sommige cao’s staat wanneer een werkgever het rooster bekend moet maken. Wat betreft vrij vragen geldt dat jij dit kenbaar moet maken. De werkgever heeft dan twee weken de tijd om hierop te reageren. Laat hij niets weten, dan is hij er stilzwijgend mee akkoord gegaan. Daarnaast bouw je vakantie-uren op. De vakantie-uren die opgebouwd worden bedragen viermaal de overeengekomen arbeidsduur. Dus wanneer jij 38 uur per week werkt, heb jij minimaal recht op 152 uur vakantie per jaar. Wanneer jij vrij vraagt, dient het van deze aantal uur afgetrokken te worden. Jij hoort wel gewoon je loon doorbetaald te krijgen.

Ebru Gundes

Hallo,

Ik werk al zeven jaar bij een hotel als receptionist op basis van 16 uren contract per week waarvan mijn vakantie dagen gelijk maandelijks worden uitbetaald. Dat betekent dus als ik op vakantie ga niet wordt uitbetaald tijdens mijn vakantie periode. Ik word alleen uitbetaald voor de dagen dat ik werk. Nu heeft mijn werkgever mij toevallig tien aaneengesloten roostervrije dagen gegeven. Ik heb een week vakantie geboekt op mijn roostervrije dagen, kreeg ik vandaag van haar te horen dat ik zonder toestemming van haar niet op vakantie mag en dat ik zelfs voor mijn roostervrije dagen haar goedkeuring nodig heb voor mijn buitenlandse bezoekjes. Mag dit? Ze dreigt me bij de hoofddirectie aan te klagen.

Ik hoor het graag,

Met vriendelijke groet,
Ebru

FNV Jong

Hoi Ebru,

De hoofdregel is dat jij vakantie aan dient te vragen. De werkgever heeft vervolgens twee weken de tijd om hierop te reageren. Wanneer zij het niet accepteren, dienen zij hier een goede reden voor te hebben gegeven. Het ligt uiteraard ook aan de situatie. Wanneer jij al enkele weken van te voren de planning weet ligt het vaak weer anders. Maar ik raad je wel aan om altijd vakantie aan te vragen wanneer je weg wil. Dan heb je zekerheid. Wellicht kan je voor nu vragen aan een collega of zij je dienst over kan nemen? Probeer hierover vervolgens het gesprek aan te gaan en zoek naar mogelijkheden met je leidinggevende. Stel je welwillend op, dan heb je de meeste kans dat de werkgever met je mee wil werken en denken.

B.

Hallo,

Ik heb een vraag betreft het volgende: 0uren contract. Op het contract staat wel "werknemer heeft recht op doorbetaling van het overeengekomen loon op feestdagen, indien werknemer op die feestdag geacht wordt arbeid te verrichten". Krijgen werknemer dan ook de officiele feestdag uitbetaald?

FNV Jong

Hoi B,

Wanneer jij dan normaal gesproken op die dag arbeid verricht, bijvoorbeeld jij wordt altijd op maandag ingepland en op maandag is het Pasen, dan heb jij recht op doorbetaling van jouw loon.

JM

Als je een 0-urencontract in de schoonmaak hebt, maar je werkt al bijna een jaar op vaste dagen en tijden (die zijn niet in het contract opgenomen, maar mondeling afgesproken), heb je dan recht op doorbetaling op een feestdag, als je niet werkt? En heb je recht op een toeslag als je wel werkt op een feestdag?
Ik kom er niet echt uit, want op 22 april en 4 mei zie ik dat jullie een antwoord geven, dat je bij een 0-urencontract wél recht hebt op doorbetaling feestdagen, maar op 31 maart zeggen jullie dat je er geen recht op hebt bij een 0-urencontract.
Of ligt dit aan onder welke CAO je valt?
En mag een 0-urencontrct nog wel in de schoonmaak?

FNV Jong

Hoi JM,

Een nul-urencontract mag aangeboden worden in deze branche. Of je toeslagen ontvangt ligt inderdaad vaak aan de cao waar je onder valt. Wanneer jij bijvoorbeeld vast op een maandag werkt en vervolgens valt Pinksteren op maandag, dient jouw werkgever jou door te betalen op deze vrije dag.

Lara

Beste FNV Jong,

Ik heb tot vorig jaar september bij een drogisterij gewerkt, heb ik recht op vakantiegeld van de vorig jaar gewerkte uren?

Lara

Het was een 0 uren contract en ik heb vorig jaar mei, toen ik nog in dienst was, wel vakantie geld gekregen over 2013.

FNV Jong

Hoi Lara,

Je werkgever dient over al je gewerkte uren 8% vakantiegeld uit te betalen.

mariella

Wij hebben geen cao, ik was op 5 mei ziek dien ik dan toch 200% te krijgen omdat ik wel ingepland stond?

FNV Jong

Hoi Mariëlla,

Of je 200% krijgt uitbetaald wanneer je werkt, is te vinden in een cao. Hier worden namelijk toeslaguren geregeld. In de wet staat hierover niets vermeld. Wettelijk gezien heb je recht op loondoorbetaling ingeval van ziekte. De hoogte van de loondoorbetaling bedraagt over de eerste 104 weken 70% van het loon waarvan de eerste 52 weken minimaal het wettelijk minimumloon uitgekeerd dient te worden.

Nathalie

Hoi,
Ik werk bij een benzinestation, voor gemiddeld 30 uur per week met een 0 uren contract. Ik krijg mijn vakantiedagen niet uitbetaald & heb vakantie geld al in mijn loon van 6,29 bruto bij in zitten (ik ben 20 jaar). Ik moet ook gewoon werken op feestdagen.
Hoor ik die dan vrij te zijn? en hoe zit het met vakantie door betalen?
Ik ben nu voor 5 maanden in loondienst

Nathalie

FNV Jong

Hoi Natalie,

Het bruto minimumjeugdloon voor 20 jarigen bedraagt €5,33. Of je vrij hoort te krijgen op feestdagen ligt aan je cao. Soms staan hier bepalingen over. Iedere werknemer heeft recht op de wettelijke vakantie-uren. Deze dienen niet uitbetaald te worden, maar voor deze uren heb jij doorbetaalde vrije tijd.

Jasper

Hallo,
Ik werk nu 2 jaar +/- 10 uur per week bij een bedrijf waar ik een nul-uren contract heb.
Tot op heden was ik niet op de hoogte van mijn rechten wat betreft vakantiedagen. Heb hier de afgelopen 2 jaar dus ook niks mee gedaan. Wat zijn mijn rechten hierin? Klopt dat er een bepaald aantal vakantiedagen mee te nemen zijn uit het vorige jaar?

FNV Jong

Hoi Jasper,

In je arbeidsovereenkomst of in je cao is waarschijnlijk wel te vinden op hoeveel vakantiedagen jij recht hebt. Krachtens de wet hebben werknemers minimaal vier maal het aantal vakantie-uren dan dat zij per week werken. Het komt er dus al snel op neer dat je minimaal vier weken recht hebt op vakantie.

In jouw geval dient er naar verhouding gekeken te worden. Je kan kijken naar het rechtsvermoeden arbeidsomvang om je gemiddelde arbeidsduur per week vast te stellen. Aan de hand van deze uren kan je dan concluderen op hoeveel uur vakantie
je recht hebt. Het rechtsvermoeden arbeidsomvang houdt het volgende in: Als de arbeidsovereenkomst ten minste drie maanden heeft geduurd, kan worden aangevoerd dat de omvang van de arbeid vermoed kan worden gelijk te zijn aan de gemiddelde omvang van de arbeid in de afgelopen drie maanden (referteperiode). Je werkgever dient je in dat geval tenminste die uren in te plannen, wanneer hij je niet inplant dient hij deze uren wel uit te betalen.

Harm

Hallo,

Ik heb enkele maanden terug al vrij gevraagd op mijn voor het eindexamen. Dat ware losse dagen en mijn baas had ze afgetekend dus dat betekend dat ze goedgekeurd waren. Nu sta ik toch ingepland op die vrije dagen (in de avondploeg, daar werk ik altijd) volgens hem is het een fout in het systeem maar ik blijf op de planning staan. Mag dit? En is het dan toegestaan om mij dan vervolgens vervanging te laten regelen? Ik kan er toch niks aan doen dat zij mij inplannen op die dagen terwijl mij de vrije dagen waren toegezegd? "Waarom zou ik dan vervanging moeten regelen?", zo is mijn redenatie althans.

Groet,

Harm

FNV Jong

Hoi Harm,

Wat vervelend dat het één en ander mis is gegaan omtrent het vrij vragen. Of je zelf vervanging moet regelen voor de dienst waar je vrij voor vraagt, ligt aan meerdere omstandigheden. Zo ligt het eraan hoeveel dagen van te voren jij vraagt om vrij te zijn op een bepaalde dag. Als je vrij vraagt (als in vakantie), dien je binnen twee weken iets te horen van je werkgever (goedkeuring of afkeuring).

Jij hebt aan je verplichting voldaan, krachtens je verhaal lijkt het erop dat jij dan ook geen vervanging dient te regelen voor de uren waar vakantie voor hebt aangevraagd.

Anoniem

Hallo,

Hoe zit het met verlof aanvragen in een supermarkt? Als je ruim van tevoren je verlof meldt, kan dit dan een probleem zijn? Ik bedoel, stel je gaat een dagje weg waardoor je niet kan werken. Mag je dan verlof vragen? Dat het niet wordt uitbetaald lijkt me vanzelfsprekend.

FNV Jong

Hoi,

Je kan vaak een bepaalde periode van te voren aangeven dat je vrij wil zijn op een bepaalde dag/periode. Je hebt ook vakantiedagen wanneer je een arbeidsovereenkomst hebt met uren-garantie.

K-C

Geachte lezer,

Ik heb een 0-uren contract maar mijn werkgever heeft op mijn loonstrookjes geen opgebouwde vakantiedagen vermeld alleen me vakantiedagen. Is dat wel legaal en hoe bespreek ik dat me ze? Werk daar overigens al 9 maanden elke week 20 uur

K-C

Sorry bedoel de vakantiedagen staan er niet op vermeld maar het opgebouwde vakantiegeld wel

FNV Jong

Hoi K-C,

Werknemers krijgen elk jaar 4 keer het aantal uren dat u per week werkt aan vakantie-uren. Er zal dus in geval van 0-urencontracten voorafgaan aan het jaar een schatting moeten worden gemaakt. Deze uren kan je dan op vakantie. Wanneer jij standaard elke week 20 uur per week werkt, heb jij recht op 80 uur vakantie.

Marlies

Het kantoor waar ik werk heeft de vrijdag voor 5 mei besloten dat zij gesloten zijn met 5 mei en dat dit ons een vrije dag kost. Kan dit? Kunnen zij op het laatste moment besluiten dat wij een vrije dag moeten inleveren, aangezien wij ook niet de mogelijkheid hebben om vooralsnog te werken?

FNV Jong

Hoi Marlies,

Afgelopen 5 mei was een verplichte vrije dag. Over verplichte vrije dagen moet de werkgever loon betalen. Maar het is niet meer dan redelijk dat het niet verrichten van arbeid op een door de werkgever verplichte vrije dag voor rekening van de werkgever komt.

Jolique

Als je toch moet werken op koningsdag en 5 mei, wat moet de werkgever dan betalen? 150%, 200%? Wij hebben geen cao en er staat niks over in het contract. Dus wat is de werkgever wettelijk verplicht?

FNV Jong

Hoi Jolique,

Toeslagen horen in de cao te staan. Wanneer deze er niet in staan houdt dit in dat je geen recht hebt op toeslagen. Er zijn namelijk wettelijk geen afspraken over toeslagen wanneer je op een feestdag werkt.

Anoeska

Ik werk al 17 1/2 jaar in de supermarkt waarvan de laatste 9 jaar 16 uur pw, met pasen etc heb ik op mijn vaste werkdag maandag 8 uur terug gekregen, nu is het Hemelvaart binnenkort en krijg ik te horen dat ik deze niet doorbetaald krijg omdat ik een contract van 16 uur heb, terwijl ik wel iedere donderdag werk! Weten jullie hoe het nu echt zit en of ik gelijk heb?

Mvg

FNV Jong

Hoi Anoeska,

Het ligt een beetje aan het soort contract dat je hebt. De hoofdregel is dat werkgevers hun werknemers door moeten betalen op feestdagen wanneer zij op die dag normaal gesproken arbeid verrichten.

Iris

hallo ,
Ik heb een 128 uur in de maand contract. Nu vraag ik me af of ik wel een feestdagen vergoeding kan krijgen. We zijn met alle feestdagen wel dicht. Maar om aan mijn uren te komen moet ik dan op andere dagen werken. Dus ik kom geen uren te kort in een maand met feestdagen. Heb ik dan wel recht op een vergoeding als we vrij zijn met feestdagen ?

Iris

Er staat ook niets vermeld over feestdagen in mijn contract en ik heb geen cao.

FNV Jong

Hoi Iris,

Bepalingen omtrent vrije dagen en feestdagen staan vaak in je arbeidsovereenkomst of in je cao opgenomen. Zoals je zelf al aangeeft, staat er echter bij jou niets opgenomen in je arbeidsovereenkomst en is er geen cao van toepassing. In dat geval geldt de wet. Je hebt op een feestdag recht op doorbetaling van het loon als je normaal gesproken op die dag arbeid zou verrichten. Wanneer je bijvoorbeeld altijd op maandag werkt, maar dit is nu een feestdag, heb je recht op doorbetaling van je salaris.

Wilma

Hoi,

geld dat recht op doorbetaling ook als je een 0-urencontract hebt en al 1,5 jaar elke maandag werkt?

groetjes wilma

FNV Jong

Hoi Wilma,

Dat klopt, als jij normaal gesproken altijd op maandag werkt dient je werkgever jou deze uren uit te betalen ook al is het een feestdag.

Joris

Ik heb een vast contract en we hebben geen Cao. In mijn arbeidsovereenkomst staat niets over feestdagen. Kan mijn baas zomaar informeel vertellen of we wel of niet doorbetaald vrij hebben op een bepaalde aankomende feestdag? Of zijn we automatisch alle feestdagen vrij omdat er niets is vastgesteld? Of moeten we automatisch alle feestdagen (dus ook bijv. Kerst) doorwerken omdat er niets is vastgelegd? (en soms bij de gratie van de baas vrijkrijgen)

FNV Jong

Hoi Joris,

Wanneer je normaal gesproken werkt op een maandag en er is een feestdag op maandag, dient je werkgever het loon door te betalen. Op bepaalde feestdagen en in bepaalde branches kan er niet verwacht worden van medewerkers dat zij op deze feestdagen gaan werken, hier valt bijvoorbeeld te denken aan eerste kerstdag.

chantal

Hoi.
Ik werk op een kdv en heb een 0 uren contract voor bepaalde tijd. Nu werk ik al een jaar 3 vaste dagen in de week. Op de dagen dat ik werk vallen veel feestdagen, pasen, konings dag, Hemelvaart etc. Is het nu zo dat ik deze doorbetaald zou moeten krijgen? Want nu krijg ik geen extra dag vrij want ik wordt dan in die week van een feestdag een andere dag extra ingeroosterd zodat ik toch 3 dagen werk. Klopt dit?

FNV Jong

Hoi Chantal,

Wanneer jij altijd deze dagen vast werkt, dient je werkgever jou deze dagen door te betalen. Dit geldt ook wanneer je een nulurencontract hebt met je werkgever.

Maria

Hallo,

Ik werk als verpleegkundige in de wijk. In vast 32 uur dienstverband. Ik werk met wisseldiensten en om het weekend. Nu echter kom ik per 4 weken uit op 8 vrije dagen, zijn dit er niet te min.
Mij werd verteld door hoger hand dat dit precies goed is. Ik twijfel hier ten zeerste aan. Het komt er op neer dat ik door de week 1 dag vrij heb en om het weekend. dit is nu doordat er anders gewerkt dient te worden.
Mvgr Maria

FNV Jong

Hoi Maria,

Elk dag (24 uur) is er een dagelijkse minimum rusttijd van 11 aaneengesloten uur rust vereist. Deze 11 uur, mag één keer per week worden ingekort tot minimaal 8 uur. Dit is alleen toegestaan als de aard van de arbeid of de bedrijfsomstandigheden dit met zich meebrengen.
Elke periode van 7x24 (één week) is er minimaal 36 uur wekelijks onafgebroken rust noodzakelijk. Indien deze rustperiode niet aanwezig is, dan moet er in de periode van 14×24 uur sprake zijn van minimaal 72 uur aaneengesloten rust. Feitelijk betekent dit dat het mogelijk is om 11 dagen achterelkaar te werken, zonder dat deze norm wordt overtreden!

Leonie

Wat gebeurt er als ik een contract heb van minimaal 4 uur, maar meestal meer werk. En nu mijn dagen moet inhalen omdat deze op een feestdag vallen. Kan dat?

FNV Jong

Hoi Leonie,

Wanneer jij een contract hebt van 4 uur, dien jij minimaal 4 uur te werken. Jij dient ook beschikbaar en bereid te zijn om deze uren te werken. In principe werk jij op werktijden overeenkomstig aan de wens van de werkgever. Het dient echter wel in overeenstemming te gebeuren en niet wanneer jij bijvoorbeeld niet kan door andere verplichtingen zoals school. Wanneer jij bijvoorbeeld altijd standaard op maandag werkt, en dit niet kan omdat het bijvoorbeeld Koningsdag is, dient de werkgever jou door te betalen. Deze uren hoef je dan ook niet in te halen. Dit is echter de hoofdregel, uitzonderingen kunnen zijn opgenomen in je arbeidsovereenkomst of cao. Dit zouden wij voor je uit kunnen zoeken, maar dit doen wij alleen voor onze leden. Voor €6,25 per kwartaal beantwoorden wij al je (juridische) vragen met betrekking tot werk en inkomen! Daarnaast bieden we ook hulp bij solliciteren, vullen wij je belastingopgave gratis in en vertegenwoordigen we jongeren op collectief niveau en in de politiek. Klik hier om alle voordelen op een rijtje te zien en om lid te worden.

Selita

als je fulltime werkt op hoeveel dagen heb je recht op vakantie en verlofdagen?

FNV Jong

Hoi Selita,

In principe mag je niet ontslagen worden wanneer je ziek bent. Om antwoord te kunnen geven op je vraag heb ik bepaalde documenten van je nodig. Je kan je arbeidsovereenkomst naar ons toesturen, dan bekijken wij deze. Dit doen we echter alleen voor onze leden. Dit geldt ook voor je vragen omtrent vakantiedagen. Normaal gesproken heb je recht op viermaal het aantal uren dat je per week werkt. Maar in je arbeidsovereenkomst of cao wordt hier in sommige gevallen vanaf geweken. Aangezien jij meerdere vragen hebt moet ik je vragen om lid te worden van FNV Jong. Je vraagt je ook af op welke manier je op zoek moet gaan naar een bijbaan. Wanneer je lid wordt van FNV Jong kunnen wij je sollicitatiebrief en cv controleren.

Voor €6,25 per kwartaal beantwoorden wij al je (juridische) vragen met betrekking tot werk en inkomen! Daarnaast bieden we ook hulp bij solliciteren, vullen wij je belastingopgave gratis in en vertegenwoordigen we jongeren op collectief niveau en in de politiek. Klik hier om alle voordelen op een rijtje te zien en om lid te worden.

Steven

Hallo, ik heb een nul uren contract en ben 17 jaar oud. Heb ik op deze leeftijd ook recht op de boven genoemde 4 weken vrij? Of is dit meer/minder?
Gr Steven

FNV Jong

Hoi Steven,

Dit ligt vaak aan de bepalingen uit de cao. Vaak staat in je arbeidsovereenkomst vermeldt of er een cao van toepassing is. Als je deze cao erbij zoekt, kan je soms het één en ander vinden omtrent vakantiedagen.

Wendy

Hallo. Ik heb een 0-uren contract en werk normaal elke maandag en dinsdag. Nu komen er wat feestdagen aan die op maandag vallen en het bedrijf nu dicht is. Heb ik recht op uitbetaling van de uren die ik normaal werk op maandag? We hebben geen CAO. Groeten

Nieuwe reactie inzenden

* Invullen verplicht. HTML niet toegestaan. E-mail adres wordt NIET getoond op de site en alleen gebruikt om een persoonlijke reactie te kunnen sturen.

Agenda

5 aug '15
Vakantiewerkcampagne @Dierenpark Amersfoort
Barchman Wuytierslaan 224
Amersfoort
27 aug '15
Studentenbeurs UvA
Piet Heinkade 27
Amsterdam
Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties