Vakantie & vrije dagen

Aantal vakantiedagen

Per jaar heb je recht op minimaal 4 weken vakantie. Dat is 4 keer het aantal uren dat je (gemiddeld) per week werkt. Als je 10 uur per week werkt, dan heb je recht op 4 x 10 uur = 40 uur vakantie. Werk je 16 uur , dan heb je recht op 4 x 16 uur = 64 uur. Dit is het wettelijk minimum en worden ook wel je wettelijke vakantiedagen genoemd. Als je vakantiedagen opneemt, krijg je je loon doorbetaald. De wettelijke vakantiedagen kun je niet laten uitbetalen zolang de arbeidsovereenkomst duurt. Dit in tegenstelling tot de bovenwettelijke vakantiedagen die je kunt krijgen. Dit zijn de vakantiedagen die je van je werkgever krijgt bovenop de wettelijke vakantiedagen. Over deze extra dagen - die veelal zijn afgesproken in de cao - kun je afspraken maken met je werkgever: bijvoorbeeld dat je ze opspaart voor langer verlof of inruilt voor geld.

Opnemen vakantiedagen

Wij raden je aan om je vakantie op tijd en schriftelijk aan te vragen. Je werkgever is wettelijk verplicht om jou de gelegenheid te bieden je vakantiedagen op te nemen. Hij moet in principe met  je verlofaanvraag instemmen en mag dit alleen weigeren als jouw vakantie tot grote problemen voor het bedrijf leidt (er moet sprake zijn van een zwaarwegende bedrijfsbelang). De werkgever kan tot uiterlijk 2 weken na ontvangst van je vakantie-aanvraag schriftelijk bezwaar maken. Doet hij dat niet, dan is de vakantie vastgesteld naar jouw wensen.
Feestdagen

Naast de 4 weken vakantie (of meer) kan het zijn dat je ook op nationale feestdagen (doorbetaald) vrij krijgt. Of je vrij bent of moet werken is niet wettelijk bepaald en hangt af van wat er in de cao staat of wat je met je werkgever hebt afgesproken in de arbeidsovereenkomst. Dat geldt ook voor een eventuele toeslag die je krijgt voor het werken op een nationale feestdag. Of je voor een toeslag in aanmerking komt is afhankelijk van wat erover in de cao of in de arbeidsovereenkomst staat.

Deze nationale feestdagen zijn:
 

 • Nieuwjaarsdag
 • Goede Vrijdag
 • Eerste paasdag
 • Tweede paasdag
 • Koninginnedag
 • Bevrijdingsdag - alleen vrije dag in lustrumjaar (1x in de 5 jaar)
 • Hemelvaart
 • Eerste pinksterdag
 • Tweede pinksterdag
 • Eerste kerstdag
 • Tweede kerstdag

Kijk voor de precieze data van de feestdagen op feestdagen.nl

Vakantiegeld

Of je nu fulltimer of parttimer bent. Een vast, tijdelijk of nul-urencontract hebt: iedereen heeft recht op vakantiegeld van minimaal 8 procent van je (bruto)jaarsalaris. Dit staat in de wet vastgelegd. Dit extraatje wordt eens per jaar in één keer uitbetaald – meestal in mei of juni. Dit betekent dat je het geld uiterlijk eind juli op je rekening moet hebben.

All-in loon

Het komt steeds vaker voor dat werkgevers een all-in loon uitbetalen. Dit houdt in dat je vakantiegeld al in je loon is doorberekend. De werkgever mag dit alleen doen met jouw toestemming. Je ontvangt je vakantiegeld dus niet in juni, maar elke maand waardoor je loon iets hoger lijkt. Als je vakantiedagen ook zijn berekend in je loon, dan verdien je maandelijks nog iets meer. De werkgever mag de vakantiedagen alleen uitbetalen als de cao dat uitdrukkelijk toestaat en als je in de gelegenheid wordt gesteld om (niet doorbetaalde) vakantie op te nemen. 

Heb je vragen over je (bij)baan of stage of heb je problemen waarbij je hulp nodig hebt? Word lid van FNV Jong ! Wij helpen je niet alleen bij problemen op je werk of stage maar doen nog veel meer !

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Reacties

brett

hallo,

ik werk bij een meubelwinkel en heb een 7 uren contract. ik ben afgelopen maand 3 weken op vakantie geweest en heb dus 3x7 uur opgenomen. nou is er deze maand salaris ingehouden op mijn loon omdat ik volgens het bedrijf teveel vakantie-uren opgenomen zou hebben. mogen zij dit doen en op hoeveel vakantie-uren heb ik recht?

Benjamin

Hoi,

Ik heb een 7-uurig weekcontract maar werk altijd rond de 30-35 uur. Mijn meeruren worden uiteraard wel uitbetaald. Nu was er bedrijfsvakantie afgelopen 3 weken zonder dat ik zelf om vakantie vroeg. Nu heb ik alleen die 7 uren per week uitbetaald gekregen. Is het mogelijk het verschil van 30-7 uur terug te krijgen? En zelf heb ik nooit vrij genomen alleen 2 dagen van 2016, kan ik de vakantie-uren die ik heb opgebouwd uit laten betalen?

Det

Ik heb sinds half juli een stagebaan, ze wisten dat ik van 4 augustus tot 20 augustus een vakantie geboekt had, nu woorden de uren die ik gewerkt heb niet uitbetaald.
Men moet de uren toch gewoon uitbetalen en de uren dat ik op vakantie was onbetaald verlof.
Nu denkt de manager dat ik niets uitbetaald krijg omdat ik nog geen vakantie heb opgebouwd.
Ik denk dat de uren die ik van half juli tot 3 augustus gewerkt heb gewoon betaald moeten worden. Klopt dit.

Jan Klaas

Hallo,

Heb een vast contract voor 32 uur in de week. Nu wil ik 4 weken op vakantie. Moet ik dan per week 32 uur vakantie nemen?

Dagen in mijn contract zijn niet bepaald. Met feestdagen moet ik dan nog steeds 32 uur werken?

FNV Jong

Hallo Jan Klaas,

In principe neem je dan viermaal 32 uur aan vakantie op ja.

Als je geen vaste dagen hebt is het altijd een beetje raar om deze berekening te maken en vangwege de flexibilieit die je normaal gesproken hebt, maar je mag aannemen dat per week 32 vakantieuren worden opgenomen.

B

Mijn dochter werkt onder een 0-urencontract. Ze wil vrij voor een bepaalde dag, maar haar is verteld dat ze al teveel vrij heeft gevraagd in de afgelopen tijd. Mag haar een vrije dag worden geweigerd?

FNV Jong

Hi B,

Onder enkele omstandigheden mag dat wel ja, bijvoorbeeld als ze geen vakantiedagen meer heeft en als ze heeft afgesproken om op de desbetreffende dag beschikbaar te zijn.

Jessica

Ik zie in mij uren lijst staan dat ik viertien vakantie uren heb opgenomen terwijl ik een contract heb van 5-8 uur in de week. Mogen zij zomaar meer vakantie afschrijven dan mijn contracturen.

Vriendelijke groet Jessica

FNV Jong

Hey Jessica,

Het zou kunnen kloppen. Hoeveel weken was je weg? Per jaar mag je minimaal viermaal het aantal contracturen op vakantie. In jouw geval zou dat minimaal 20 uur zijn.

Heb je dit al besproken met jouw leidinggevende?

A. Morales

Goededag,
Mijn contract was voor 14 uren x week. Afgelopen juni mijn contract is einde. Ik heb 17 vakantiedagen dat ik heb niet genomen maar in mijn laatste salaryslip staat niet de vakantiedagen betalen.
Die vakantiedagen moet me betalen? en hoeveel ik moet betalen?

FNV Jong

Hi,

Als je geen vakantiedagen hebt kunnen opnemen, hoor je die aan het einde van jouw dienstverband uitbetaald te krijgen.

Kera

Hoi.
Ik ben een dikke maand geleden op een nieuwe job gestart. Heb zeven jaar en half voor een zelfde werkgever gewerkt ervoor en zelf ontslag genomen. Mijn volledige vakantie moet nog opgenomen worden. Maar mijn vorige baas doet moeilijk om me de papieren te geven. En zonder de papieren krijg ik natuurlijk geen vakantie op de nieuwe job.
Is er een andere weg om dat vakantieattest te bekomen?

Mvg kera

FNV Jong

Hi Kera,

Leuk dat je een nieuwe job hebt. We snappen niet exact wat je bedoelt met 'de papieren'. In principe neem je jouw vakantiedagen niet mee naar de nieuwe werkgever.

Wel hoort jouw werkgever een eindrekening af te geven bij uitdiensttreding.

Dionne

Hallo,
Ik heb een vraag.
Ik ben werkzaam in de kinderopvang. Op mijn contract sta dat ik minimaal 8uur per week werk.
Nu ben ik afgelopen 2 weken op vakantie geweest, en was het bedrijf dicht.
Hoor ik deze 2 weken doorbetaald te krijgen? Dus nog 16 uur te krijgen?
Wel heb ik vakantie geld gehad..

Mvg,

FNV Jong

Hi Dionne,

Een werknemer verwerft op jaarbasis viermaal het aantal vakantieuren dat hij of zij normaal per week werkt.

Per jaar heb jij dus recht op minimaal 32 uur aan betaald verlof, verspreid over vier weken. Die twee weken had je recht op loon ad 16 uur. Het kan zo zijn dat je nog niet voldoende dagen had opgebouwd.

Johan

Beste FNV,

Heb je recht op loon als je op vakantie gaat na 23 gewerkte weken met in de fase ABU Fase B zit? Ik ben namelijk ook een uitzendkracht.

ik hoor het graag!

FNV Jong

Hi Johan,

Ook uitzendkrachten onder de ABU cao bouwen in principe vakantiedagen op. Het beste kun je een keer jouw loonstroken raadplegen overleggen met jouw uitzendbureau en inlener. Wellicht heb je zelfs vakantiedagen van Fase A meegenomen.

Laura

Beste FNV,

Ik heb een contract van 20 uren, maar werk wel af en toe een paar dagen extra. Zou ik over deze extra dagen ook vakantiedagen en vakantiegeld moeten opbouwen?
Alvast bedankt.

FNV Jong

Hoi Laura,

Ja zeker! Je vakantiedagen worden opgebouwd op basis van het daadwerkelijk gewerkte aantal uren.

Groetjes FNV Jong

Evelien

Wordt bij het vaststellen van de omvang van een arbeidsovereenkomst alleen rekening gehouden met het daadwerkelijk aantal gewerkte uren, of wordt ook gekeken naar het aantal opgenomen (en uitbetaalde) vakantiedagen en bijzonder verlofuren? Ik heb een 0-uren contract maar heb structureel meer gewerkt sinds ik ben aangenomen. In de afgelopen 3 maanden heb ik 39 uur gemiddeld gewerkt per week, maar mijn werkgever stelt dat dat gemiddelde lager is omdat ik een paar dagen vakantie heb opgenomen en door het bijwonen van een begrafenis bijzonder verlof heb moeten opnemen.

FNV Jong

Hoi Evelien,

Ik raad je aan deze pagina te bekijken: http://www.fnvjong.nl/bijbaan/oproepcontracten. Hier vind je meer info over 0-uren contracten. Heb je verder hulp nodig? Word lid van FNV Jong en wij helpen je gratis met dit soort vraagstukken.

Groetjes FNV Jong

Larissa

Ik heb een contract van 12 uur in de week en werk op vaste afgesproken dagen en uren. Nu heb ik 26 vakantiedagen (staat in mijn contract). Nu heb ik 3 weken vakantie genomen wat dus inhoudt dat ik inprincipe 36 uur totaal niet werk ( wel doorbetaald) nu zegt mijn werkgever dat ik nog maar 5 vakantiedagen overhou . Dat zou inhouden dat ik 6 dagen vrij neem ( mijn vaste werkdagen) en die uitbetaald krijg maar wel 21vakantiedagen inlever. Klopt dit wel ?

FNV Jong

Hoi Larissa,

Als jij 12 uur per week werkt, neem je ook 12 uur per week vrij. Je neemt dus inderdaad 36 uur op. Deze 36 uur zou dan ook van jou vakantiedagen afgehaald moeten worden.

Groetjes FNV Jong

Rivana

Hallo,
Ik heb een 0-urencontract bij een bedrijf waar ik al ruim 6 jaar werkzaam ben. Ik heb mijn zomervakantie aangevraagd in januari en deze is goedgekeurd en ook verwerkt op de planning. Ik ben in februari gestart met een stage en heb sindsdien daar niet meer gewerkt.
Na afloop van mijn stage zal ik daar wel weer gaan werken.
Maak ik aanspraak op doorbetaling van mijn (geplande) vakantie?

Mvg,
Rivana

Erik-Jan

Beste FNV,

Ik werk tussen de 30/40 uur per week voor een horeca-bedrijf.
Ik heb een 0-uren contract.
Nu komt het neer op vakantieaanvraag.
Mijn werkgever eist dat ik zelf vervanging zoek voor mijn diensten.
We zijn een klein team en ik wil zeker 2 weken op vakantie.
Voor mij dus onmogelijk om dit zelf te regelen.
Is het niet wettelijk verplicht voor een werkgever dit te regelen en niet over te laten aan de werknemer?
En zo ja, waar kan ik dit zwart op wit vinden?

FNV Jong

Hi Erik-Jan,

Vakantie dien je schriftelijk aan te vragen. Vervolgens heeft jouw werkgever twee weken om dat goed- of af te keuren. Afkeuring mag alleen als hij daar een zeer goede reden voor heeft. Vervanging moet de werkgever in principe zelf regelen.

Een belangrijk artikel is art. 7:638 BW.

Serdar

Hallo,
Ik wil graag langer dan 4 weken achter elkaar vakantie vragen. In totaal 6 a 7 weken. Ik ben een parttimer. In principe is het maximaal 4 maar de jaren ervoor ben ik ook langer geweest. Is die 4 weken nou een maximum of niet en kan ik daar van afwijken.
Groet, Serdar

FNV Jong

Hi Serdar,

Die vier weken zijn op jaarbasis een wettelijke maximum. Met jouw baas kun je altijd nog bovenwettelijk extra dagen afspreken, maar dan heb je wel echt toestemming nodig.

Collin

Ik werk bij een bedrijf waar ik achter de machine sta, ik werk op een soort van oproepbasis, ik geef door wanneer ik kan werken en dan plant de baas mij in. Alleen ik heb nog nooit een contract getekend. En ik was toch wel nieuwsgierig naar vakantiegeld, want ik ben 16 jaar en verdien 3,76 netto in het uur. en ik heb nog geen vakantiegeld gekregen deze maand(ook niet met mijn loon). Dus ik vroeg mij af of jet zou kunnen dat mijn vakantie geld bij die 3,76 euro bij in zit berekend... (Zo ja stop ik met werken want voor 3,76 kom ik m'n bed niet uit, ik dacht altijd dat ik vakantiegeld zou krijgen)

Sharelyn Resiona

ik loop stage en ik heb 15 tot en met 18 juni 2 eindexamen gala´s en 6 en 7 juli diploma uitreiking, mijn mentor doet hier moeilijk over, en ik weet ook niet goed hoe ik dit op mijn stage bedrijf moet aangeven omdat ik deze dagen on me eigen tijd wil en kan inhalen. heeft iemand een tip of een oplossing?

FNV Jong

Hey Sharelyn,

Ik begrijp denk ik niet precies waar je nu tegenaan loopt. Het beste kun je eerst met jouw schoolmentor in gesprek treden en daarna samen met jouw stagebedrijf naar een oplossing streven.

Jan willem

Hallo,

Ik werk bij een bouwmarkt, daar heb ik een 24-uurs contract.
Ik moet 7 dagen per week beschikbaar zijn en krijg 1,5 tot 2 weken van te voren het rooster.

Nu wil ik over een paar weken naar een concert en weer een aantal weken later naar een pretpark.

Voor beide gevallen wil ik één avond en één dag niet werken.
Mijn werkgever geeft aan dat dit vakantie dagen kost, terwijl ik de rest van de week wel
Kan werken en dus makkelijk mijn uren kan maken.
Toen ik dat zei vertelde ze mij dat ik dan pech heb, "want dan plannen ze mij te weinig in zodat ik wel vakantie op moet nemen. En die week mag je zondag niet werken want dat is gunstig voor jou"

Mogen zij voor dit verlofuren rekenen?
Sinds 2015 is er géén cao meer.

FNV Jong

Hoi Jan Willem,

In beginsel hebben ze gelijk. Als jij op basis van een oproepcontract werkt en vrij wil nemen, al is het maar een avond of middag, dan is dat in principe verlof.

Echter, jouw werkgever moet wel een goede reden hebben om geen toestemming te geven voor verlof, als jij dat ruim van tevoren hebt aangevraagd.

Marion

Hallo, mijn werkgever volgt geen Cao en we zijn verplicht vrij op feestdagen nu worden er wel verlofdagen afgetrokken op een feestdag. Mag dit?
Ik houd nu maar twee weken verlof over voor een heel jaar.

Roos

Ik werk al 4 jaar bij Albert heijn en nu hebben ze me sinds kort een tijdelijk contract van 20 uur gegeven. Ik werk nu minimaal 30 uur in de week en ook op alle toeslagdagen (zondag, koningsdag etc).
Krijg ik deze uren die ik extra werk en de toeslagen gewoon uitbetaald. Ik krijg verschillende antwoorden. De een zegt ja krijg je hewoon, de ander zegt krijg je als vrije dagen.

FNV Jong

Beste Roos,

Gewerkte uren dien je in principe ook gewoon uitbetaald te krijgen, als je voor die uren wordt opgeroepen. Wordt je voor 30 uren ingeroosterd, dan moet jouw werkgever ook voor die 30 uren uitbetalen.

Aangezien je structureel 30+ uur per week werkt, kun je eventueel ook vragen om een contract voor 30 uur.

Mehmet

Hallo,
Ik werk bij een supermarkt en werd deze week voor 1 dag op reserve gezet. Dit betekent dat ik mogenlijk opgeroepen kan worden. Mag mijn werkgever dit doen?

Mvg.

FNV Jong

Beste Mehmet,

Het algemene uitgangpunt is dat zolang jij klaar moet staan voor werk en concreet op jou gerekend wordt, dat een oproep is op jouw beschikbaarheid en dien je ook voor die periode te worden uitbetaald.

Jouw werkgever mag best een keer aangeven dat hij mogelijk wat extra mankracht kan gebruiken op de werkvloer, maar als het zo ver gaat dat jij jouw planning om die dag heen moet plannen, is het gewoon een oproep. Het nare voor werknemers is alleen wel dat werkgevers de eerdere zes maanden van het dienstverband vaak van dit uitgangspunt kunnen afwijken. Dat betekent dat je de eerste zes maanden kunt worden opgeroepen om vervolgens naar huis te worden gestuurd, zonder betaald te worden. Dit moet alleen wel in jouw contract bepaald zijn.

Dave

Ik heb een nul-urencontract en krijg iedere vrijdag het rooster voor de week erop.
Nu hoorde ik donderdagmiddag dat we die dag een uur eerder zouden ophouden, want er waren weinig mensen. Ik stond wel voor de hele dag ingeroosterd.
Moet mijn werkgever dat uur doorbetalen?

FNV Jong

Beste Dave,

Dat hangt een beetje af van hoe lang je daar werkzaam bent. Nog geen zes maanden? Dan hoeft jouw werkgever dat ene uurtje niet uit te betalen als dit ook zo in jouw contract bepaald is. Langer dan zes maanden? Dan mag je aannemen dat ook dat laatste uurtje dient te worden uitbetaald door jouw werkgever.

Eva

Beste FNV Jong,

Als bijbaantje werk ik in de horeca en ik heb een 0 uren contract. Ik ben 16 jaar.
Op Koningsdag moet ik van 08:00 tot 19:00 werken. (Waarschijnlijk ook zonder pauze)

Maar mag dit eigenlijk wel?

Met vriendelijke groet,

Eva

FNV Jong

Beste Eva,

Graag hadden wij jouw vraag gezien de spoed eerder willen beantwoorden. Wellicht heb je toch nog wat aan ons antwoord:

Als 16-jarige mag jouw werktijd per dag niet langer duren dan 9 uur. Schooltijd valt ook onder deze werktijd.

Terry

Hallo ! Ik heb een vraagje. Ik heb dit hele jaar gewerkt voor een schoonmaak bedrijf en heb geen vakantie gehad. Nu ben ik net aangenomen bij een beveiliging bedrijf en wou ik alvast vakantie opnemen en nu is dat afgewezen en wordt er gezegt dat ik eerst uren moet opbouwen!?! Klopt dit of niet ?? Van hun heb ik btw nog geen Cao gezien..

Groeten

FNV Jong

Beste Terry,

In de meeste gevallen zal je inderdaad eerst jouw vakantiedagen moeten opbouwen. Vaak wordt dit bepaald in jouw arbeidsovereenkomst, ik stel voor dat je die even erbij pakt. Dat je bij jouw vorige werkgever geen vakantiegeld hebt ontvangen vind ik een beetje vreemd. Misschien had je een all-in loon. Kijk op jouw oude loonstroken of je onder andere per maand jouw vakantiedagen uitbetaald kreeg.

Karin

Goedemorgen,

Ik ben oproepkracht en werk gemiddeld 10 uur per week. De ene week 4 uur, dan weer 15, dan weer 10 of 20 uur. Daarnaast krijg ik een ww uitkering, aangezien ik voorheen 24 uur werkte.
Mijn vraag is met betrekking tot vakantiedagen waar ik dan recht op heb volgens het UWV, want daar moet ik ook mijn vakantie doorgeven. Ik had begrepen 20 dagen, maar in mijn geval weet ik dat niet zo goed. En wat moet ik dan doorgeven al ik 1 of 2 weken op vakantie ga?

Nick van Daal

Ik had een vraag over de nationale feestdagen.
ik heb een jaar contract 32 uur en ben 20 jaar.
heb ik als ik werk op een nationale feestdag en ik krijg niks extra's kwa geld. heb ik dan recht op een dag terug.

FNV Jong

Beste Nick,

Dat hangt geheel af van wat jullie over en weer hebben afgesproken. In veel gevallen worden nationale feestdagen als ‘normale werkdag’ behandeld. In andere gevallen krijg je op deze dag een toeslag. In de arbeidsovereenkomst en/of cao staat meestal waar je recht op hebt, pak die er dus even bij!

Monique

Ik heb een 0 uren contract.( oproepkracht)
Ik sta vast in rooster ook op maandag.
Normaal zou ik maandag tweede paasdag werken, maar doordat dit een feestdag is. Heb ik dan ook recht op deze uren?

FNV Jong

Hi Monique,

Je mag aannemen dat deze uren gewoon worden doorbetaald, tenzij hierover afwijkende afspraken staan in jouw contract.

samir

Hallo, ik heb een 40 uur contract van 6maanden en die loopt af in dit jaar april. krijg een nieuw contract van 7 maanden maar dit x een Nul -uren contract. Mag dit zomaar? Daarnaast met minder bruto uurloon. namelijk 9.26 en voorheen 10 euro bruto uurloon. graag zie ik een reactie tegenmoet.

met vriendeljike groet,